2010. február 1. hétfő

febr. 1
1:48
Pahor szlovén kormányfő váratlan látogatása Belgrádban (Kripto Akadémia)
Előre be nem jelentett látogatást tett péntek este a szerb fővárosban, Belgrádban Borut Pahor szlovén kormányfő. A politikus találkozott Boris Tadic szerb elnökkel, akivel a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalt. A megbeszélésről szombaton számolt be a szlovén és a szerb sajtó.
febr. 1
1:52
Líbia fegyvereket vásárol Oroszországtól (Kripto Akadémia)
Líbia 1,3 milliárd euró értékű fegyvervásárlási megállapodást kötött Oroszországgal - jelentette be szombaton Vlagyimir Putyin miniszterelnök.Sajtóértesülések szerint rakétarendszerek, harci repülők, harckocsik megvételéről, illetve felújításáról szól a megállapodás.
febr. 1
1:56
Kína felfüggeszti katonai cserekapcsolatait az Egyesült Államokkal (Kripto Akadémia)
Az amerikai védelmi minisztérium szombaton sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Kína úgy döntött, felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.
febr. 1
2:00
Igazolható a kínzás a terrorizmus elleni harcban (Kripto Akadémia)
Az amerikai kormány szerint szakmai kötelességszegést követett el az a két volt igazságügy-minisztériumi jogász, aki felhatalmazást adott a Pentagonnak arra, hogy kínzással csikarjon ki információt a terrorizmussal gyanúsított külföldi őrizetesekből, de ezért nem fognak büntetést kapni egy hamarosan megjelenő kormányjelentés szerint.
febr. 1
2:04
Haiti: várjanak a sérültek, míg Amerika megoldást talál (Kripto Akadémia)
Az amerikai hadsereg pénzügyi okokból felfüggesztette a haiti földrengés súlyos sérültjeinek elszállítását egyesült államokbeli kórházakba. A döntés sok sérült életébe kerülhet.
febr. 1
2:08
Liege: ötszáz hajléktalan a házrobbanás miatt (Kripto Akadémia)
Mintegy ötszázan váltak hajléktalanná a szerda hajnali liege-i házrobbanás következtében - összegezte az adatokat vasárnap a belga média.
febr. 1
2:12
Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete (Kripto Akadémia)
Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete vasárnap az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. A tanácskozás legfőbb feladata, hogy megválasszák a szervezet új soros elnökét: a tisztséget jelenleg Moammer el-Kadhafi líbiai vezető látja el.
febr. 1
2:16
Kisebb földrengés rázta meg Kína délnyugati részét (Kripto Akadémia)
Mérsékelt erejű földrengés rázta meg vasárnap Kína délnyugati részét, a helyi hatóságok szerint egy ember életét vesztette, és legalább 11-en megsérültek.
febr. 1
2:20
Fegyverletételre szólította fel a tálibokat az afgán elnök (Kripto Akadémia)
Fegyverletételre és a törvények betartására szólította a tálib fegyvereseket vasárnap Kabulban Hamid Karzai afgán elnök.
febr. 1
2:24
Az SNS szerint Magyarországot a nyelvalap miatt be kell perelni (Kripto Akadémia)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat.
febr. 1
2:28
Hóhelyzet Németországban (Kripto Akadémia)
Nem enyhült a tél szorítása Németországban, egyes tartományokban több ezer baleset történt, a bajor Alpokban a leomló hótömeg okozott fennakadást.
febr. 1
2:32
Az egyik leggazdagabb állam lehet a szegény Afganisztán (Kripto Akadémia)
Ezermilliárd dollár értékű ásványkinccsel rendelkezik Afganisztán - jelentette be vasárnap Hamid Karzai.
febr. 1
2:36
Diákmészárlás Mexikóban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb tizenhárman életüket vesztették és tizenhatan megsebesültek a mexikói Ciudad Juárezben, miután fegyveresek csoportja helyi idő szerint vasárnap hajnalban rátört egy házra, ahol diákok mulatoztak - közölte a helyi ügyészség.
febr. 1
2:40
Haiti földrengés - hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedések (Kripto Akadémia)
Hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedéseket jelentenek Haitiból a január 12-i földrengés túlélőit ápoló orvoscsoportok - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A haiti kormány a jövő héten az ENSZ gyermekalapjával, az UNICEF-fel és a WHO-val közösen védőoltást szervez, mert a földrengés előtt az egyévesnél fiatalabb haiti gyermekeknek csupán az 58 százaléka volt beoltva.
febr. 1
2:44
Eddig tizennégy ezer áldozatot követelt a járvány (Kripto Akadémia)
Miközben az orvostársadalom a H1N1 vírus okozta világjárvány, illetve a vakcinák megítélésében is erősen megosztott, addig világszerte már több mint 14 ezer áldozatot követelt egy olyan betegség, amely ellen létezik ellenszer. Egy nemzetközi felmérés eredményei szerint az orvosok alig több mint fele véli úgy: a vakcina hatékony védelmet nyújt.
febr. 1
2:48
Több jogot kap az Európai Parlament (Kripto Akadémia)
Az Európai Parlament a jövőben sokkal nagyobb jogkört kap a jogalkotási kezdeményezések terén. Egy éven belül az Európai Bizottságnak törvényjavaslatot kell készítenie, ha az Európai Parlament felszólítja erre, vagy mielőbb véleményt kell alkotnia, miért nem tette meg.
febr. 1
2:52
2,5 millió eurót kért német adócsalók leleplezéséért (Kripto Akadémia)
Egy ismeretlen informátor 2,5 millió euróért német adócsalókat leplezne le - erősítette meg vasárnap a berlini pénzügyminisztérium.
febr. 1
5:24
"Magyarországot bíróság elé kell vinni!” (168 Óra Online)
Szlovákia nemzetközi bíróságon beperelhetné Magyarországot azért, hogy egy olyan alapot hozott létre, amely révén a szlovák nyelvtörvény ellen vétők bírságait tervezi fedezni – írta a SITA szlovák hírügynökség.
febr. 1
6:12
Már most veszélybe kerülhet Obama újraválasztása (Infostart)
Hibát követett el Barack Obama amerikai elnök, amikor évértékelő beszédében a korábbi kampánya központi témájának szánt egészségügyi reform helyett hirtelen munkahely-teremtést kezdett ígérgetni - mondta az InfoRádióban az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója, aki szerint Obamának minden támogatóját meg kell tartania ahhoz, hogy elnöksége hátralévő része sikeres legyen.
febr. 1
6:18
Nyugat-Európa a burka ellen (Kripto Akadémia)
Kivégezték Ali Haszan al-Madzsídot, Magyarországon még népszerű az euró mielőbbi bevezetése, Obama első éve megosztja Amerikát, az idén lezárhatják a horvát EU-csatlakozás tárgyalását, megnyílt a 40. davosi Világgazdasági Fórum. Itthon újra téma volt a szlovák nyelvtörvény.
febr. 1
6:20
Haitit segíti az ENSZ Gyermekalapja (Kripto Akadémia)
Tizenhárom repülőgépnyi egészségügyi felszerelést, élelmet, ivóvizet, szennyvízkezeléshez szükséges berendezést szállított Haitibe az UNICEF vasárnap estig.
febr. 1
6:22
Valószínűleg kivégzik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, Halid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják, és valószínűleg kivégzik - közölte vasárnap a CNN egyik műsorában Robert Gibbs fehér házi szóvivő.
febr. 1
6:24
A tálibok nem ismerik el el vezetőjük halálát (Kripto Akadémia)
Ellentmondásos információk láttak napvilágot arról, hogy Hakimullah Mehszud tálib vezetőt valóban eltemették vagy csupán kitaláció az erről szóló hír.
febr. 1
6:48
Kína tiltakozik azért, mert az USA fegyvereket ad el Tajvannak (Infostart)
Kína többféle módon is kifejezte a hétvégén tiltakozását az Egyesült Államok és Tajvan közötti fegyvereladási megállapodás miatt. Pekingben Ho Ja-fej külügyminiszter-helyettes berendelte az amerikai nagykövetet, és emlékeztette Washington 1982-ben tett ígéretére, amely szerint folyamatosan csökkenti tajvani fegyvereladásait és hosszú távon leállítja azokat.
febr. 1
6:50
Engedély nélkül elviszik Haitiról az árván maradt gyerekeket (Infostart)
A haiti kormány szerint tömegessé vált az elárvult gyerekek engedély nélküli, külföldi örökbefogadása.
febr. 1
6:52
Befejeződött a koszovói NATO-erők létszámcsökkentésének első fázisa (Infostart)
Befejeződött a koszovói NATO-erők létszámcsökkentésének első fázisa; a katonák száma 13.800-ról 10 ezerre csökkent. A megmaradt kontingenst 32 állam adja, köztük Magyarország.
febr. 1
6:54
Mulatozó diákokat öltek meg Mexikóban (Infostart)
Mexikóban az eddigi adatok szerint 13-an meghaltak, 16 ember megsebesült, amikor fegyveresek egy csoportja rátört egy házra, ahol diákok mulatoztak.
febr. 1
6:54
A sportfogadás munkahelyeket teremt (Kitekintő)
Ha elfogadják egy kanadai politikus törvényjavaslatát, módosulna a jelenlegi sportfogadási rendszer az országban, és ez a várakozások szerint a határontúli fogadók számára is vonzerőt jelenthet.
febr. 1
6:54
Őrzi titkait a Mariana-árok (Kripto Akadémia)
Ötven éve, hogy Jacques Piccard és Don Wals Trieste nevű buvárhajójukkal leereszkedtek a Csendes-óceáni Mariana-árok legmélyebb pontjára. Teljesítményüket azóta sem volt képes senki megismételni. Az évforduló kapcsán a tudósok most azt mérlegelik, milyen lehetőségük lenne egy újabb felfedező útra.
febr. 1
6:56
Zsidó zarándokok elleni merényletre készülőket tartóztattak le Egyiptomban (Infostart)
Egyiptomban 25 embert tartóztattak le a rendőrök azzal a gyanúval, hogy támadást készítettek elő az észak-afrikai országba zarándokló zsidók ellen.
febr. 1
7:12
Fordulópont előtt Afganisztán (Kitekintő)
Csütörtökön került megrendezésre több mint hatvan ország képviselőinek részvételével az egynapos londoni Afganisztán-konferencia.
febr. 1
7:21
Meghiúsult amerikai rakétakísérlet (Metropol)
Radarproblémák miatt meghiúsult az az amerikai rakétakísérlet, amelyben egy, az Egyesült Államokbeli Kaliforniából indított nagy hatótávolságú rakéta nem talált el egy csendes-óceáni szigetről indított másik rakétát - közölte az amerikai légi erő.
febr. 1
8:06
Tíz embert lelőttek egy mexikói bárban (Kripto Akadémia)
Beszámolók szerint a húsznál több támadó hét autón érkezett, és az utcáról tüzet nyitott a házra, majd az onnan menekülni próbálókra is tüzelt.
febr. 1
8:18
Rekordot döntött Kína az aranytermelésben (Infostart)
Rekordot döntött a kínai aranytermelés 2009-ben, amikor is több mint 11 százalékos növekedéssel megközelítette a 314 tonnát - tájékoztatott a kínai aranyszövetség.
febr. 1
8:24
Tönkretettük a Földet! Vagy mégsem? (Kitekintő)
Vita egy ENSZ-jelentés apropóján: mekkora az emberi tevékenység szerepe a klímaváltozásban? Néhány tudós nem ért egyet az általánosan elfogadott tudományos nézetekkel.
febr. 1
8:24
Malina Hedvig több száz támogatója gyűlt össze (168 Óra Online)
Veled vagyunk Hedvig! - Sme s tebou Hedviga! címmel csoport jött létre a Facebook közösségi portálon - tájékoztatta az -t a csoport egyik támogatója.
febr. 1
8:24
A pakisztáni hadsereg megölt 15 tálibot (Kripto Akadémia)
A pakisztáni hadsereg helikopterek támogatásával indított harcot a tálib harcosok ellen
febr. 1
8:42
Csak bátran! Anyanyelvhasználat idehaza és külföldön (Kitekintő)
Veszélyes, ha hozzá nem értő politikusok vágják ebbe az élő szövetbe a szikéjüket, nyelvtörvényként álcázva azt.
febr. 1
8:54
Izrael: foszforlövedékek használatát engedélyező tiszteket büntettek meg (Infostart)
Az izraeli hadsereg megbüntetett két magas rangú tisztet azért, mert engedélyezte fehér foszforlövedékek használatát tavaly a Gázai övezet ellen indított támadás során - írta hétfőn egy izraeli lap.
febr. 1
8:56
Meghiúsult amerikai rakétakísérlet (Infostart)
Radarproblémák miatt meghiúsult az az amerikai rakétakísérlet, amelyben egy, az Egyesült Államokbeli Kaliforniából indított nagy hatótávolságú rakéta nem talált el egy csendes-óceáni szigetről indított másik rakétát - közölte az amerikai légi erő.
febr. 1
9:00
Csak párthűség után jár pénz (Kitekintő)
A republikánus párt ezentúl csak azokat a jelöltjeit fogja anyagi támogatásban részesíteni a választási küzdelmük során, akik kiállnak a párt politikai programja mellett.
febr. 1
9:00
Újraindul a sérültek elszállítása Haitiról (Kripto Akadémia)
Sok beteg életébe került, hogy az Egyesült Államokban pénzügyi okokból néhány napra felfüggesztették a súlyos sérültek amerikai kórházakba szállítását.
febr. 1
9:18
Csökkentik a béreket (Kitekintő)
Újvidék polgármesterének járandósága 30 százalékkal kisebb lesz – Azokban a közvállalatokban csökkennek majd a legnagyobb mértékben a fizetések, amelyekben a legjobban keresnek
febr. 1
9:20
A nagy szennyezők is beadták a derekukat (Kitekintő)
Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt megerősítette csütörtökön, hogy hivatalosan is csatlakoznak a decemberben, Koppenhágában megfogalmazott nemzetközi klímavédelmi megállapodáshoz.
febr. 1
9:30
Nagyot nőtt a Gazprom profitja (Napi)
febr. 1
9:48
Az egekbe tör Ázsia (Napi)
febr. 1
10:06
Egybefüggő jégtakaró borítja Moszkvát (Infostart)
Egybefüggő jégtakaró borítja az orosz fővárost, miután a hajnali több órás eső ráfagyott az utakra és a járdákra.
febr. 1
10:12
MIchael Jackson meggyilkolásával vádolják a sztár egykori orvosát (Kitekintő)
Michael Jackson egykori személyi orvosát, Conrad Murray-t az ügyészség 1 hét múlva hivatalosan is megvádolja az énekes nem szándékos megölésével a TMZ.com információi szerint.
febr. 1
10:30
Megmentik-e Görögországot? (Kitekintő)
Vad találgatások olvashatóak a nyugat-európai sajtóban arról, hogy az eurózóna esetleg kénytelen lesz pénzügyi mentőövet lesz dobni a nehézségekbe került Görögországnak.
febr. 1
10:30
150 éves időutazásra készülnek (168 Óra Online)
Jó négy éve nyílt meg a burgenlandi Raidingban (Doborján) a Liszt Ferenc nevét viselő koncertterem, az Ausztriában inkább osztráknak, mint magyarnak tekintett zeneszerző szülőházának szomszédságában. Már akkor elindult az új fesztivál, amelynek ötletét sokan túl merésznek tartották. Ki fog a Bécstől jó száz kilométerre eső, de még a kisebb nagyvárosoktól is távoli, kicsinyke burgenlandi községbe…

Keresés