2010. február 5. péntek

febr. 5
6:09
Obama a Fehér Házban fogadja a dalai lámát (Infostart)
Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban fogadja a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, a dalai lámát - közölte csütörtökön az elnöki hivatal.
febr. 5
6:30
Ahmadinezsád kész a megegyezésre? (Kripto Akadémia)
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök már kinyilvánította, hogy kész külföldre szállíttatni az országában dúsított urániumot, ami azt jelzi, Teherán együtt akar működni a nagyhatalmakkal az atomprogramja körüli feszültség enyhítése érdekében - jelentette ki csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet.
febr. 5
6:48
Ugrott a közös szlovák-magyar történelemkönyv (Kitekintő)
Elkészült a közös szlovák-magyar történelmi olvasókönyv, de kiadásához jelenleg hiányzik a politikai akarat.
febr. 5
6:48
Reszketnek a német adócsalók (Kripto Akadémia)
Miután a német kormány úgy döntött, hogy a "cél szentesíti az eszközt" elve jegyében megvásárolja 1500 adócsaló állampolgára törvénytelen úton megszerzett bankadatait, most reszkethet minden olyan német, aki külföldre menekítette a pénzét.
febr. 5
7:39
Lavina áldozatai lettek osztrákok és németek (Metropol)
Lavina áldozata lett két osztrák és egy német hódeszkás, valamint egy német és egy osztrák turista csütörtökön Ausztriában - jelentették a mentők.
febr. 5
7:41
Menedékjogot kért Obama nagynénje (Metropol)
Barack Obama amerikai elnök 10 éve az Egyesült Államokban élő kenyai nagynénje másodszor is menedékjogot kért egy bevándorlási bíróságon tartott csütörtöki tárgyaláson.
febr. 5
7:42
Pihenő üzemmódban a Verespatak-projekt (Kitekintő)
Nyomást kíván gyakorolni a verespataki aranykitermelésre pályázó román–kanadai cég azokra a bukaresti kormánytagokra, akik távolságtartóak a projekttel kapcsolatban.
febr. 5
7:42
Túrázók és hódeszkások halála Ausztriában (Kripto Akadémia)
Lavina áldozata lett két osztrák és egy német hódeszkás, valamint egy német és egy osztrák turista csütörtökön Ausztriában.
febr. 5
7:43
Haiti: a magyarok rossz körülményeket, de nyugalmat tapasztaltak (Metropol)
Háromezer embernek nyújtott segítséget a földrengés sújtotta Haitin a magyar kormány által küldött mentőcsapat, amelynek tagjai szerda éjjel érkeztek haza.
febr. 5
8:00
Elvágta a magyar lány torkát és négyszer hátbaszúrta (168 Óra Online)
Tizenhárom év szabadságvesztésre ítélte szerdán Simon Anikó gyilkosát az eljáró Pozsonyi bíróság – írta az .
febr. 5
8:00
Haiti vádemelés emberrablásért (Kripto Akadémia)
A földrengés sújtotta Haiti hatóságai vádat emeltek az ellen a tíz amerikai ellen, akik 33 gyereket próbáltak átvinni iratok nélkül a szomszédos Dominikai Köztársaságba. Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.
febr. 5
8:18
Ez van a pornón túl! (Kitekintő)
Az orosz internet 50 százaléka valóban pornó - mint ahogy Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejezte magát, vagy az orosz ellenzék utolsó megmaradt  védőbástyája? Két részes cikksorozatunkban bemutatjuk az orosz blogoszférát.
febr. 5
8:18
A francia elnök nem tartja csapásnak Obama távolmaradását (Kripto Akadémia)
A francia és a német kormányfő Párizsban, a közös kormányülésen beszélt az ügyről.
febr. 5
8:36
Kikosaraztuk Amerikát (Kitekintő)
A banki adatok amerikai hatóságoknak történő átadásáról szóló átmeneti EU-USA megállapodás elutasítása mellett tört lándzsát csütörtöki szavazásán az Európai Parlament polgárjogi szakbizottsága.
febr. 5
8:54
Egy makacs szlovák nem hallgat senkire? (Kitekintő)
Hiú ábránd azt hinni, hogy Robert Fico kormánya és az államnyelv védelméről szóló nyelvtörvényt elfogadó szlovák politikusok hallgatnának is bárkire.
febr. 5
8:54
Európai fegyverek Tajvannak (Kripto Akadémia)
Tajvan három szállítóhelikoptert vásárol a francia-német Eurocopter vállalattól 80 millió euró értékben.
febr. 5
8:56
Betiltják a robbanószereket (Kitekintő)
Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter kijelentette, a jövőben nem fognak valódi robbanószert használni a rendőrök a kutyás gyakorlataik során.
febr. 5
9:27
Heves összetűzések a csecsen főváros körül (Metropol)
Hat orosz belügyi katona meghalt, öt másik megsebesült az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosát, Groznijt övező hegyekben a csecsen felkelőkkel vívott heves harcokban - közölték a helyi hatóságok pénteken.
febr. 5
9:30
Ma vádolhatják meg Michael Jackson volt személyi orvosát (Kitekintő)
Conrad Murray, Michael Jackson egykori személyi orvosa ügyvédje, Ed Chernoff szerint felkészült arra, hogy nem szándékos emberöléssel vádolják meg őt.
febr. 5
9:32
Ismét véres merényletek vannak Irakban (Kitekintő)
Ismét sok halálos áldozatot hozó merényletet követtek el Bagdadban, egy héttel azután, hogy három, nyugatiak újságírók által használt szállodánál robbantottak.
febr. 5
9:48
Putyin Katynba megy (Kitekintő)
A katyni mészárlás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésekre tavasszal Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is Katynba látogat.
febr. 5
9:48
Törvény az internet biztonságáról (Kripto Akadémia)
Az amerikai képviselőházban 422-en támogatták öt ellenszavazat mellett az internet-biztonság megerősítését szolgáló törvény tervezetét.
febr. 5
10:24
Magasabb nyugdíjkorhatárral ijesztgetnek (Kitekintő)
A munkanélküliség növekedése egyben azt is jelenti, hogy a spanyol kormánynak ebben az évben rekordösszeget - majd' 31,5 milliárd eurót - kell majd költenie a munkanélküli segélyek kifizetésére
febr. 5
10:24
CIA-ügynökök "maszekolnak" a Wall Streeten (Kripto Akadémia)
Nem csak korábbi, hanem aktív CIA-ügynökök és az amerikai hírszerzés más emberei egyre nagyobb számban dolgoznak a magángazdaságban - leplezi le könyvében egy washingtoni újságíró. A CIA közvetetten megerősítette az értesülést, mondván: meg akarják akadályozni legjobb embereik elvándorlását, így esetről esetre engedélyezik, hogy munkatársaik megbízásokat vállaljanak szabad idejükben.
febr. 5
10:26
Amerikai nő férjet keres - hogy legyen betegbiztosítása (Kripto Akadémia)
A súlyos beteg Terri Carlson a Youtube-on üzent: ha nem talál férjet, megszűnik a betegbiztosítása.
febr. 5
10:39
Kihalt a világ egyik legősibb nyelve (Metropol)
Utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt - számolt be a Survival International.
febr. 5
10:42
Jővé héten legitimálják a parlamentet (Kitekintő)
Február 9-én a kora délutáni órákban szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottság megerősítéséről –állapodtak meg csütörtökön az EP-vezetői.
febr. 5
11:00
Reménytelen a demokratikus választás? (Kitekintő)
Még tovább mélyülhet a politikai krízis Irakban, miután szerdán egy bírósági fórum nyilvánosságra hozta a véleményét a baathista kapcsolatokkal vádolt szunnita politikusokra vonatkozó tiltásokat illetőn.
febr. 5
11:00
Obama és a dalai láma találkozója (Kripto Akadémia)
A Fehér Házban fogadja Barack Obama a dalai lámát. A tibeti vallási vezető február közepén utazik Washingtonba.
febr. 5
11:18
Férjhez ment a brit kebelcsoda (Kitekintő)
A brit kebelcsoda és botrányhősnő, Katie Price feleségül ment Las Vegasban szerelméhez, Alex Reidhez.
febr. 5
11:36
400 millió euró folyhat be a német államkasszába az adócsalók leleplezésével (Kripto Akadémia)
A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint 100 érintett adatait ellenőrizték, és a nagy összegű adócsalás minden esetben bebizonyosodott. Az újság utalt arra is, hogy a szóban forgó informátorral már régóta zajlott az egyezkedés.
febr. 5
11:36
Kína is küzd a kalózok ellen (Kitekintő)
Kína csatlakozott ahhoz a nemzetközi tengerészeti különítményhez, amely a kalózok ellen harcol Szomália partjainál.
febr. 5
11:51
Fokozott lavinaveszély Ausztriában (Metropol)
Fokozott a hógörgetegek képződésének veszélye Tirolban, Vorarlbergben, emellett Alsó-Ausztria és Stájerország nyugati, valamint Felső-Ausztria alpesi területein és Salzburg tartomány jelentős részén.
febr. 5
11:54
Sokkoló mérleg: 212 000 halott (168 Óra Online)
A haiti földrengés halálos áldozatainak száma 212 ezerre nőtt - közölte helyi idő szerint csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízióban a karibi ország miniszterelnöke.
febr. 5
12:12
Öt milliárd forint a magyar termelőknek (Kitekintő)
A Bizottság engedélyezte, hogy Magyarország korlátozott összegű állami támogatást nyújtson a gazdasági válság következtében finanszírozási problémákkal küzdő termelőknek.
febr. 5
12:14
A miniszterelnök pártja bedarálta az államfő pártját (Kitekintő)
A Demokráciáért Mozgalmat (HZD) Ivan Gašparovič a Meciar vezette HZDS mellőzött  tagjaival 2002-ben hozta létre. Most valószínűleg beolvadnak Robert Fico pártjába.
febr. 5
12:45
Fokozott lavinaveszély Ausztriában (Metropol)
Magas szintű, az ötfokozatú skálán hármas besorolású a lavinaveszély az osztrák Alpok jelentős részén.
febr. 5
12:48
Kiakasztotta az oroszokat Juscsenko (Kitekintő)
A távozó nacionalista ukrán elnök, Viktor Juscsenko egyik utolsó intézkedéseként Ukrajna hősévé avatta az 1959-ben egy KBG-ügynök által meggyilkolt Sztyepan Banderát, aki a második világháború idején a szovjetek és németek ellen is harcoló Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) vezetője volt. Juscsenko továbbá elismerte az UPA-t hivatalosan is veterán szervezetnek.
febr. 5
13:03
Képviselők ellen emeltek vádat költségtérítési ügyek miatt (Infostart)
Vádat emeltek pénteken a brit parlament alsó- és felsőházának több tagja ellen a tavaly kirobbant költségtérítési botrány ügyében.
febr. 5
13:03
Nem kapnak több pénzt a kisebbségi iskolák (Kitekintő)
Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter nem látja okát a kisebbségek nyelvén oktató iskolák pedagógusai pénzügyi kompenzálásának a dokumentáció kétnyelvű vezetéséért.
febr. 5
13:21
Kiütötte ellenfelét a miniszterelnök (Kitekintő)
Fico egy jól irányzott övönalulival a héten kiütötte egyik legesélyesebb ellenfelét Mikuláš Dzurindát. A kérdés tehát: Ki mérkőzik meg az SDKÚ színeiben Robert Ficóval?
febr. 5
13:21
Vádemelés brit képviselők ellen (Metropol)
A parlament alsó- és felsőházának több tagja egészen abszurd címeken (például várárok-tisztításért) is vett fel nagy összegű költségtérítést.
febr. 5
13:39
Bosszúból tüzet nyitott szomszédja házára (Kitekintő)
Az 57 éves István évekkel ezelőtt bárt nyitott a beregszászi járási Kisbégányban...
febr. 5
13:39
Súlyos merénylet Irakban síita zarándokok ellen (Metropol)
Legkevesebb 31 síita zarándok életét vesztette, 150 pedig megsebesült egy merényletben pénteken Irakban a síita muzulmánok szent városa, Kerbela közelében - közölte a tartomány egészségügyi minisztériuma.
febr. 5
13:39
„Van egy férjem, aki az amerikai elnök..." (168 Óra Online)
Az amerikai first lady nem tartja magát érdekesnek és nem érti, hogy miért foglalkozik vele annyit a média – írta a .
febr. 5
13:41
"Nem félnénk kormányozni Székelyföldet" (Kitekintő)
Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke azt állítja, a székelyföldi közigazgatási vezetők „nem ijednének meg” Székelyföld kormányzásától, ha a térség megkapná az autonómiát.
febr. 5
13:42
Reform a NATO-parancsnokságokon (Kripto Akadémia)
A NATO védelmi miniszterei felkérték a katonai szövetség főtitkárát, hogy három hónapon belül tegyen javaslatot a NATO-parancsnokságok átalakítására, azok létszámának és feladatainak csökkentésére - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter Isztambulban.
febr. 5
13:44
Súlyos merénylet Irakban síita zarándokok ellen, sok halott (Kripto Akadémia)
Legkevesebb 31 síita zarándok életét vesztette, 150 pedig megsebesült egy merényletben Irakban a síita muzulmánok szent városa, Kerbela közelében
febr. 5
13:57
Az RMDSZ időszerűtlennek tartja a magyar nyelv hivatalossá tételét (Kitekintő)
Nem sok esély mutatkozik arra, hogy a március 12-ére Sepsiszentgyörgyre összehívott székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen (SZÖN) részt vegyen vagy a szervezésbe bekapcsolódjék az RMDSZ.
febr. 5
14:33
Köröztetnék az izraeli miniszterelnököt (Kitekintő)
A dubai rendőrfőnök körözést adna ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen, amennyiben kiderülne, hogy a Moszad állt a Hamász egyik vezetőjének januári meggyilkolása mögött.

Keresés