2010. február 15. hétfő

febr. 15
5:12
A vallási rendőrség feladata: betiltani a Valentin-napot (168 Óra Online)
Ismét betiltották a Valentin nap ünneplését Szaúd Arábiában. Az intézkedés, amellett, hogy a fekete piac előretörését hozta a virágok és a szerelemmel kapcsolatos ajándékok piacán, kérdéseket vet fel a közel-keleti térség globalizációhoz való viszonyát illetően is.
febr. 15
6:06
Barroso sokat utazott (Kripto Akadémia)
Az elmúlt évben 730 ezer eurót költött reprezentációs és utazási célokra José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Ebből csak utaztatása került 697 ezer euróba - derült ki a szombaton Brüsszelben nyilvánosságra hozott adatokból. Az Európai Bizottság 27 tagjára összesen négymillió eurós reprezentációs költség jutott. Mindez az egyes biztosoknál 5-től 16 ezer euróig terjedt, Barroso ezen…
febr. 15
6:08
Medvegyevnél az izraeli kormányfő (Kripto Akadémia)
Rövid moszkvai látogatása során Benjamin Netanjahu izraeli minszterelnök vasárnap találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel és több más orosz vezetővel. A kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén kívül a tárgyalások gócpontjában az iráni atom-fegyverkezés állott.
febr. 15
6:10
Sok német adócsaló megadta magát (Kripto Akadémia)
Egy svájci politikus azzal fenyegetőzik, hogy több vezető német politikus bankszámlájának adatait közzéteszi. A néppárti Alfred Heer közöte: amennyiben Berlin "lopott banki adatokat" vásárol, úgy olyan törvénymódosítás elfogadását szorgalmaznák, amely lehetővé tenné, hogy nyilvánosságra hozhassák a vezető pozíciókban lévő német személyiségek banki adatait.
febr. 15
6:12
Timosenko nem ismeri el Janukovics győzelmét (Kripto Akadémia)
Végleg eldőlni látszik az ukrajnai elnökválasztás kimenetele. A Központi Választási Bizottság (CVK) már vasárnap kihirdette a február 7-i államfőválasztás hivatalos végeredményét. Az előzetes eredményeket megerősítve a voksok 48,95 százalékát (12 481 266 szavazat) megszerezve a Régiók Pártja elnöke, Viktor Janukovics győzött a 45,47 százalékot (11 593 357 szavazat) elérő miniszterelnök, Julija…
febr. 15
6:33
Merényletkísérlet vádjával elítéltek öt férfit Ausztráliában (Infostart)
Egy ausztrál bíróság hétfőn 25-től 28 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt öt muzulmán férfit, akik az afganisztáni és iraki háborúban való ausztrál részvétel ellen tiltakozva merényletet akartak elkövetni Ausztráliában.
febr. 15
6:42
Öt halott az újabb légicsapásban (Kitekintő)
Öt halottja van annak a légitámadásnak, melyet egy amerikai robotrepülőgép hajtott végre Pakisztán Vazirisztán régiójában.
febr. 15
6:51
Tömeges delfinhalál Új-Zélandon (Infostart)
Legkevesebb huszonnyolc gömbölyűfejű delfin pusztult el, amikor az apálykor megfeneklettek a sekély vízben az új-zélandi Stewart-sziget partjánál.
febr. 15
6:53
Janukovics erősíteni szeretné a kapcsolatokat Oroszországgal (Infostart)
Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök közölte: erősíteni akarja az orosz-ukrán kapcsolatokat, miáltal vége szakad majd a gázvitáknak.
febr. 15
7:00
Slota nem olyan, mint Orbán (168 Óra Online)
Ján Slota, az SNS elnöke nyilvánosan vitázna Csáky Pállal, az MKP elnökével. Beszélni akar saját vagyonáról, valamint az MKP szlovákellenes politikájáról. Csáky elutasítja a kihívást.
febr. 15
7:36
Nem feledkeztek meg a bosszúról (Kitekintő)
A Hezbollah továbbra is készül két évvel ezelőtt meggyilkolt parancsnoka halálának bosszújára, amelyet a "megfelelő eszközökkel" fog végrehajtani.
febr. 15
7:36
Rúgott-ütött: fenékbe harapta a cápa a nagyit (168 Óra Online)
Egy hatvanéves ausztrál nő túlélt egy cápatámadást, ütéseivel és rúgásaival sikerült elkergetnie ugyanis a ragadozót. Az asszony sok vért vesztett, miután a cápa mélyen beleharapott lábába és a fenekébe. A nagymamát helikopterrel szállították kórházba, állapota stabil az utolsó hírek szerint.
febr. 15
8:21
Nem lelkesednek a németek Görögország megsegítéséért (Infostart)
Egyre többen ellenzik a német kormánykoalícióban és közgazdászok közül is Görögország esetleges megsegítését - ez tűnt ki a Welt am Sonntag című lap vasárnapi beszámolójából.
febr. 15
8:30
Veszélyben a nemzeti étel? (Kitekintő)
Hosszas vita előzte meg Indiában a génkezelt padlizsán betiltását. Mi a fontosabb: elegendő élelemmel látni el a hatalmas lakosságot vagy kevesebb, de egészséges növényt termelni?
febr. 15
8:30
Földcsuszamlást okozott a heves esőzés (Metropol)
Földcsuszamlást okozott vasárnap a dél-olasz kikötőváros, Messina környékén zajló heves esőzés. Az olasz média jelentése szerint már 1500 embert kellett házából vagy lakásából kiköltöztetni.
febr. 15
8:32
Elfogtak egy kémet? (Kitekintő)
A Hamasz biztonsági erői vasárnap kémkedés vádjával letartóztatták Paul Martin brit újságírót, órákkal azután, hogy Martin belépett a palesztin területekre.
febr. 15
8:32
Kalózkodás miatt 15 évi börtönre ítéltek 11 szomáliait (Metropol)
Kalózkodás vádjával egyenként 15 évi börtönre ítélt 11 szomáliait az észak-szomáliai Berbera bírósága.
febr. 15
8:34
Lavina temette el a milliárdost (Kitekintő)
Életét vesztette Jim Bowles, a ConocoPhillips Alaska elnöke, miután lavina temette maga alá őt és társaságát a Spencer-gleccser mellett, Alaszkában.
febr. 15
8:34
Janukovics erősíteni szeretné kapcsolatait Oroszországgal (Metropol)
Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök közölte: erősíteni akarja az orosz-ukrán kapcsolatokat, miáltal vége szakad majd a gázvitáknak.
febr. 15
8:39
Hómobil-balesetben halt meg az olajguru (Napi)
febr. 15
8:39
Biden: Cheney át akarja írni a történelmet (Infostart)
Dick Cheney, a Bush-adminisztráció alelnöke át akarja írni a történelmet, a terrorellenes küzdelem kapcsán valótlan tények alapján bírálja a jelenlegi kormányt - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök az NBC televízióban.
febr. 15
8:48
Új remény Haitinek (Kitekintő)
Pénteken újra megnyitják Haiti legnagyobb nemzetközi repülőtérét Port-au-Prince-ben, ezúttal már a kereskedelmi forgalom előtt is.
febr. 15
8:48
Tizenöt éve jelent meg (Metropol)
Az első Metro napilap 1995. február 13-án Stock­holm­­ban jelent meg. Mára Európa, Észak- és Dél-Amerika, vala­mint Ázsia 19 országában napi 23 milliós olva­só­tábora van. A budapesti ki­adás 1998. szep­tem­ber 7-én került először az utcára.
febr. 15
8:48
Vancouver: a közút sem veszélytelen (Kripto Akadémia)
Belerohant egy kisteherautó az amerikai alelnök konvojába.
febr. 15
8:50
Fegyveres támadás egy San Francisco környéki templomban (Kripto Akadémia)
Többen megsebesültek, amikor csuklyás fegyveresek lövöldözni kezdtek a hívekre istentisztelet közben.
febr. 15
9:06
Meggyötört és borostás újságírók üzentek a videón (168 Óra Online)
A francia kormány vasárnap arra kérte a médiát, hogy "felelősségteljesen" döntsenek annak a videofelvételnek a bemutatásáról, amelyen Afganisztánban túszul ejtett francia újságírók kérnek segítséget. A francia köztelevíziónak dolgozó riporter és operatőr egy dokumentumfilmet készített, amikor december harmincadikán elrabolták őket.
febr. 15
9:24
Sarah Palin teadélutánja (Kripto Akadémia)
Több helyi választást is eldöntöttek az utóbbi időben a tiltakozó teadélutánok résztvevői az Egyesült Államokban. A "Tea Party" mozgalom egy év alatt befolyásos erővé nőtte ki magát, követői - jórészt a globális válság ottani vesztesei - nem csupán az Obama-kormányzattal, de az egész washingtoni elittel elégedetlenek. Vajon rövid életű fellángolásról van szó, amely a gazdasági helyzet javulásával…
febr. 15
9:26
Pápai büntetés a főpapoknak? (Kripto Akadémia)
Két napos konzultációt kezd ma a pápa a Vatikánban tegnap az összes Írországban szolgálatot teljesítő püspökkel és segédpüspökkel. Így 24 főpapnak kell számot adnia az egyházi személyek által szexuálisan zaklatott és megalázott gyermekek ügyéről. Gyermekvédelmi szervezetek azt várják XVI. Benedektől, hogy keményen megbünteti a főpapokat.
febr. 15
9:42
Egyre jobban aggódnak Ukrajnában (Kitekintő)
Röviddel azután, hogy az orosz Gazprom pénteken megkapta az utolsó hiányzó kormányzati engedélyt is az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat gázvezeték megépítéséhez, Viktor Janukovics, Ukrajna új elnöke nyilvánosan megismételte korábbi javaslatát, miszerint országa konzorciumot létesítene orosz és európai uniós részvétellel az ukrán gáztranzit-kapacitások bővítésére.
febr. 15
9:44
Fityiszt mutattunk Amerikának (Kitekintő)
Az Európai Parlament csütörtökön leszavazta az amerikai hatóságoknak a banki adatok továbbítását lehetővé tevő úgynevezett SWIFT-megállapodást. Nagy meglepetést mindez nem okozott, a frakciók szinte mindegyike ugyanis már az előző napi plenáris vitában világossá tette: nincs megelégedve a szöveggel, és új egyezményt akar.
febr. 15
10:00
Karneváli csillogás szambavárosban (Kripto Akadémia)
Kedden fejeződik be a karneváli időszak a világban. Hamvazószerdával ugyanis beköszönt a böjti időszak. Rio de Janeiróban holnap derülhet fény arra, melyik szambaiskola lesz egy évig a tánc koronázatlan királya. A városban ilyenkor felbolydul az élet: idén mintegy hétszázezer turista vett részt a péntek óta tartó mulatságon. Igaz, nem minden carioca, azaz riói lakos fogadja nagy lelkesedéssel a…
febr. 15
10:18
"No, we can't" (Kitekintő)
Őszintén be kell vallanom, nagyjából egy éve engem is elkapott az Obama-láz. Odáig ugyan nem ragadtattam magam, hogy kitűzőn vagy pólón hirdessem: Amerika történelmet készül csinálni, de nagyon is elhittem a jelmondatot: „Yes, we can”.
febr. 15
10:20
Váratlan fordulat, aminek mi is örülhetünk (Kitekintő)
Bosznia-Hercegovina és Szerbia végleg normalizálta diplomáciai kapcsolatait, a szerbek ígéretüket adták, hogy Belgrádban fogadják a boszniai nagykövetet. A megoldás az egyre növekvő balkáni befolyással rendelkező Törökország közvetítésével született meg.
febr. 15
10:27
Öt guantánamói foglyot fogad be Spanyolország (Infostart)
A korábban felajánlott kettő helyett öt guantánamói foglyot fogad be Spanyolország - írta hétfői számában az El País című spanyol napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.
febr. 15
10:29
Egy magyar is van a legkeresettebb háborús bűnösök közt (Infostart)
Képíró Sándor egykori magyar csendőrt is megnevezte a legkeresettebb háborús bűnösök között Efrajim Zuroff, a Simon Wiesenthal intézet jeruzsálemi részlegének vezetője a Moszkovszkij Komszomolec című lapban hétfőn közölt interjújában.
febr. 15
10:36
Amerikai repülőgépek Libanonnak? (Kitekintő)
Az Egyesült Államok is hajlandó lenne könnyű harci repülőgépeket eladni Libanonnak, ezzel már a sokadik szereplő jelenne meg a libanoni haderő fejlesztésének folyamatában.
febr. 15
10:36
A ciszjordániai zsidó telepeken továbbra is épülnek lakások (Metropol)
Továbbra is folyik a lakásépítés a ciszjordániai zsidó telepek mintegy egynegyedében, annak ellenére, hogy az izraeli kormány tíz hónapra részleges moratóriumot hirdetett a telepbővítésekre - közölte hétfőn a Békét Most izraeli békemozgalom.
febr. 15
10:36
Véres fejjel futottak meg az újnácik (168 Óra Online)
A munkatársam bent volt az irodában. Rémületében az íróasztal mögött barikádozta el magát, amikor a neonácik betörték az ablakot – idézte fel a szombat délutánt Dagmar Neukirch szociáldemokrata politikus a Spiegel Online-nak.
febr. 15
10:36
Bokros: elveszett az elmúlt évtized (Kripto Akadémia)
Az MDF miniszterelnök-jelöltje a Die Presse-nek nyilatkozott.
febr. 15
10:38
Célkeresztben Afrika (Kitekintő)
A CNBC és több nemzetközi hírportál is arról számolt be ma reggel, hogy az indiai Bharti Airtel telefontársaság tárgyalásokat folytat a kuvaiti Zain’s nevű cég afrikai eszközeinek megszerzéséről, annak érdekében, hogy megvethesse a lábát az egyetlen olyan kontinensen, amely még komoly lehetőséget hordoz az előfizetők növelésében.
febr. 15
10:38
Egy herpesz elleni szer segít a HIV-fertőzötteknek (Metropol)
Egy herpesz ellen használt szer alkalmazása lelassítja az egyidejűleg HIV-vírussal is fertőzött embereknél az AIDS-betegség kifejlődését, állapították meg amerikai kutatók.
febr. 15
10:40
Két vonat összeütközött Brüsszel közelében (Metropol)
Többen súlyosan megsérültek, amikor két egymással szembehaladó személyvonat összeütközött hétfőn reggel Brüsszeltől nem messze, az Hal nevű elővárosi pályaudvar közelében, Buizingennél.
febr. 15
11:03
Újra lendületben a H (Napi)
febr. 15
11:03
Kínai észak-koreai beruházásokra készül (Infostart)
Kína észak-koreai beruházásokra készül mintegy tízmilliárd dollár értékben - adta hírül hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség, azt feltételezve, hogy a lépés célja Phenjan visszatérítése lehet a hatoldalú leszerelési tárgyalásokhoz.
febr. 15
11:05
Termeléscsökkentés a Skodánál (Napi)
febr. 15
11:12
Összehangolt offenzíva a tálibok ellen (Kripto Akadémia)
Szinte teljesen az afgán hadsereg ellenőrzése alá került a tálibok fellegvárának számító Mardzsa városa és környéke, s a lázadók menekülnek a térségből.
febr. 15
11:30
Aggódnak az EU jövőjéért (Kitekintő)
Európa azt kockáztatja, hogy a marginalizálódás és hanyatlás útjára lép – figyelmeztet a Phelipe Gonzalez-vezette „bölcsek tanácsa” abban a munkaanyagban, ami az EU jövőjéről készülő tavaszi nagyjelentésükhez szögez le néhány kiinduló alapvetést. Gonzalezék ugyanakkor látnak még esélyt a kilábalásra is, ha bizonyos feltételek teljesülnek.
febr. 15
11:30
Hibás csavarok akadályozták a szerelést a Nemzetközi Űrállomáson (Kripto Akadémia)
Az Endeavour amerikai űrrepülőgép asztronautái az új csillagászati megfigyelőmodul szerelése közben ütköztek akadályba.
febr. 15
11:39
Nem megy jól a TUI szekere (Napi)
febr. 15
11:48
Kihasználják a költségvetési válságot (Kitekintő)
A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock a csődhelyzet elkerülésére játszva fokozta kitettségét a görög kötvények piacán.

Keresés