2010. február 21. vasárnap

febr. 21
1:18
Hótakarítási botrányba bukott bele a parlamenti elnök (Népszava)
Lemondott Berndt Röder, a hamburgi parlament elnöke szombaton, miután kivételes hóeltakarításban részesíttette saját utcáját úgy, hogy egész Hamburg a hó- és jégfedte utakkal küszködött.
febr. 21
6:24
Még csak szavakkal háborúznak (Kitekintő)
Szíria miniszterelnöke szombaton figyelmeztette Izraelt, hogy egy újabb háború a Közel-Keleten katasztrofális következményekkel járna a régió egészére - adta hírül a Háárec izraeli napilap.
febr. 21
7:36
Szudánban tűzszüneti keret-megállapodást írtak alá (Inforádió)
Szudánban tűzszüneti keret-megállapodást írt alá a kormány és a dárfúri körzet egyik vezető lázadó csoportja. Az előzetes egyezség csádi közvetítéssel jött létre.
febr. 21
7:36
Gyilkos volt az időjárás (168 Óra Online)
A heves esőzés halálos áldozatokat követelt Madeira szigetén.
febr. 21
7:38
Két súlyos sérültje is van az amszterdami metróbalesetnek (Inforádió)
Amszterdamban több mint húszan, köztük ketten súlyosan megsérültek, amikor összeütközött két metrószerelvény. Egy holland napilap internetes kiadásában azt írta: egy utasokkal teli metró az állomáson várakozó üres szerelvénybe rohant bele eddig ismeretlen okból.
febr. 21
7:40
Beatrix királynő hétfőn egyeztet a pártokkal (Inforádió)
Hágai sajtóértesülések szerint holnap egyeztet a kormánykoalíció felbomlása után kialakult helyzetről a parlamenti pártok vezetőivel Beatrix királynő. Az uralkodónak az alkotmány értelmében 83 napon belül kell kiírnia az új választásokat.
febr. 21
7:42
Saját portája előtt söpörtetett a hamburgi polgármester (Inforádió)
Lemondott a hamburgi parlament elnöke, miután kiderült, hogy a rendkívüli hóhelyzet idején külön takarításra utasította az illetékeset abban az utcában, ahol lakott. Az önálló tartományként működő Hamburgban hatalmas botrányt keltett Berndt Röder eljárása, mert közben a város nagy részén járhatatlanok maradtak az utak.
febr. 21
7:44
Litván lesz a különmegbízott Afganisztánban (Inforádió)
Brüsszeli források szerint Vygaudas Usackas volt litván külügyminiszter lesz az Európai Unió új afganisztáni különmegbízottja.
febr. 21
7:46
Nigerben szabadon engedték az elfogott minisztereket az államcsíny után (Inforádió)
Nigerben szabadon engedte az államcsíny során elfogott minisztereket a puccsal hatalomra került katonai junta - jelentette be egy tábornok, aki közölte azt is, hogy az új vezetés hajlandó választásokat tartani.
febr. 21
7:48
Lisszabonban az azonos neműek házassága ellen tüntettek (Inforádió)
Lisszabonban több mint ötezren tüntettek az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvénytervezet ellen.
febr. 21
7:50
Óriási kábítószerfogás Casablancában (Inforádió)
Marokkóban több mint hat tonna hasist foglaltak le a vámhatóság emberei a casablancai kikötőben.
febr. 21
7:54
Olaszország: nem a fiatalok országa (Kitekintő)
Sergio Nava, az olasz újságíró, „Az értelmiség elcsábítása”  című könyvében (2009) 27 fiatal története jelenik meg, melyek abban hasonlítanak egymásra, hogy a bennük szereplő egyedülálló interjúalanyok valamennyien úgy döntöttek, hogy elhagyják Olaszországot.  Interjú Sergio Nava-val:
febr. 21
8:48
Visszakozik a "verekedős" Brown: "soha nem ütöttem meg senkit" (ma.hu)
A nyilvánosság előtt volt kénytelen cáfolni Gordon Brown brit kormányfő, hogy esetenként durva megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatja magát közvetlen munkatársaival szemben, miután egy megjelenés előtt álló könyv ilyen állításokat tartalmaz róla.
febr. 21
9:06
Előre hozott választásokra készül Hollandia (ma.hu)
Hollandiában a szombatra virradóra szétesett koalíció miatt kialakult kormányválság nyomán előre hozott választások lesznek. A vakációját Ausztriában töltő holland királynő hétfőn tanácskozik a pártok vezetőivel - adták hírül a holland sajtó honlapjai.
febr. 21
9:06
Nagy dobásra készül Paris Hilton! (Kitekintő)
Paris Hilton szállodalánc-örökösnő és botrányhősnő lett egy új brazil sör reklámkampányának az arca.
febr. 21
9:06
Összecsapás a hadsereg és iszlamista lázadók között a Fülöp-szigeteken (Népszava)
A Fülöp-szigeteki hadsereg legkevesebb hat iszlamista lázadót ölt meg vasárnap, az ország déli részén lezajlott összecsapásban.
febr. 21
9:08
Példátlan lépést tett a kormány! (Kitekintő)
Szlovákia és Svájc után Spanyolország a következő európai ország, aki idén foglyokat fogad be Guantanamóból. Az Ibériai-félsziget öt ex-rab számára nyújt majd otthont. Mi lehet az egyes országok motivációja, s hogyan változott 2004 óta Zapatero spanyol miniszterelnök kapcsolata az amerikai vezetéssel?
febr. 21
9:08
A kínai iskolák cáfolták érintettségüket a Google elleni hackertámadásokban (Népszava)
Kínában cáfolták érintettségüket és visszautasítják az alaptalan vádakat a Google rendszerének megtámadásával hírbe hozott iskolák - közölte a kínai média a hétvégén.
febr. 21
9:24
Két metró ütközött össze Amszterdamban! (ma.hu)
Szombat délután két metró ütközött össze Amszterdamban, két utas súlyos sérülést szenvedett - adta hírül az NRC Handelsblad holland napilap internetes kiadványa.
febr. 21
9:24
Korrupciós botrányba fulladt az óriásberuházás (Kitekintő)
Kormánypárthoz közeli vállalkozásoknak játszották át a Santa Cruz tartománybeli vízerőmű építését - állítja az argentin ellenzék. Az elnökasszony szerint politikai ellenfelei nem viselik el, hogy az ország gyarapodik.
febr. 21
9:24
A dalai láma szerint a cenzúra "a problémák forrása" Kínában (Népszava)
Ha Kína nyitott társadalom lenne, csökkenhetnének a Tibettel kapcsolatos félelmek és kételyek.
febr. 21
9:26
A saját utcájában takaríttatott a hamburgi parlament elnöke - belebukott a botrányba (ma.hu)
Lemondott Berndt Röder, a hamburgi parlament elnöke szombaton, miután kivételes hóeltakarításban részesíttette saját utcáját úgy, hogy egész Hamburg a hó- és jégfedte utakkal küszködött.
febr. 21
9:42
Bangladesben helyreállítják az ország korábbi világi alkotmányát (ma.hu)
Bangladesben vissza fog kerülni az alkotmányba a világiság (szekularizmus) állami alapelve, miután a legfelsőbb bíróság törölte az 1975-ös katonai puccs után végrehajtott alkotmánymódosítást - közölte az ország igazságügyi minisztere.
febr. 21
10:00
Victor Ponta lett a román szociáldemokraták új elnöke (Népszava)
Victor Ponta személyében új pártelnököt választott a Bukarestben vasárnapra virradóra véget ért tisztújító kongresszusán a román Szociáldemokrata Párt (PSD).
febr. 21
10:18
Életével fizetett a neten foglalt jegyért (Kitekintő)
A Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik képviselője szerint a nemrég egy dubai hotelszobában meggyilkolt Hamász-politikus, Mahmúd al-Mabhúh saját magát sodorta veszélybe azáltal, hogy az interneten foglalta le repülőjegyét - írta a Háárec izraeli napilap.
febr. 21
10:36
Zavargások voltak a Fülöp-szigeteken (Inforádió)
Összecsapások voltak a Fülöp-szigetek déli részén a hadsereg és iszlamista lázadók között.
febr. 21
10:36
Régebben lövöldöztek, most tárgyalnának – a cél ugyanaz (168 Óra Online)
Az argentin külügyminiszter szombaton felszólította Nagy-Britanniát, hogy tárgyaljanak az angolok által Falklandnak, az argentinok által Malvinnak nevezett szigetek szuverenitásáról – közölte a .
febr. 21
10:38
Új pártelnöke van a román szociáldemokratáknak (Inforádió)
Bukarestben Victor Ponta személyében új pártelnököt választott tisztújító kongresszusán a román Szociáldemokrata Párt.
febr. 21
10:40
A tervezettnél tovább marad a világűrben az Endeavour (Inforádió)
Valószínűleg a tervezettnél tovább marad a világűrben az Endeavour amerikai űrrepülőgép, miután a viharos időjárás veszélyezteti a földre szállást - közölte az amerikai űrhivatal, a NASA.
febr. 21
10:42
Megrongálódott a Szojuz űrhajó (Inforádió)
Megrongálódott a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódott Szojuz TMA-16 orosz űrhajó hővédő burkolata.
febr. 21
10:44
Bangladesi viszály a telepesek és a helyi törzsek között (Inforádió)
Banglades délkeleti, hegyvidéki részén összetűzésbe keveredtek bengáli telepesek és a helyi törzsek; legalább két ember meghalt, és több mint százan megsebesültek.
febr. 21
11:12
Brown: soha nem ütöttem meg senkit (HVG)
A nyilvánosság előtt volt kénytelen cáfolni Gordon Brown brit kormányfő, hogy esetenként durva megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatja magát közvetlen munkatársaival szemben, miután egy megjelenés előtt álló könyv ilyen állításokat tartalmaz róla.
febr. 21
11:30
Hat tonna hasist foglaltak le Marokkóban (HVG)
Több mint hat tonna hasist foglaltak le szombaton Casablanca kikötőjében – közölte a marokkói vámhatóság.
febr. 21
11:30
Óvatosan az ellenzékkel! (Kitekintő)
A kubai kormány látványosan kritizálta az amerikai vezetést azok után, hogy amerikai hivatalnokok pénteken tárgyalásokat folytattak a bevándorlással kapcsoaltos kérdésekről az Amerikában élő kubai ellenzék képviselőivel.
febr. 21
11:48
Hétfőn tovább zuhanhat az alapkamat (orientpress)
Akár soha nem látott szintre, 5,75 százalékra is csökkenhet hétfőn a magyar jegybanki alapkamat, ha a monetáris tanács újabb óvatos lépéssel, 25 bázispontos csökkentés mellet dönt - tudatta az MTV.
febr. 21
11:48
Ausztriai buszbaleset - vasárnap kiengedik a kórházból a bent tartott diákokat (ma.hu)
Elhagyhatja a kórházat vasárnap az a négy diák, akiket megfigyelésre bent tartottak az ausztriai buszbalesetet sérültjei közül; a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium sítáborának mintegy nyolcvan résztvevőjét, tanulókat, öregdiákokat és tanárokat szombaton érte baleset Karintia tartományban.
febr. 21
11:48
Sokan megsebesültek Bangladesben, helyi törzsek és telepesek összetűzésében (Népszava)
Banglades délkeleti részén, a csittagongi dombvidéken összetűzésbe keveredtek bengáli telepesek és helyi törzsek: legalább két ember meghalt, és további több mint száz megsebesült.
febr. 21
11:50
Emelkedett az ítéletidő áldozatainak száma Madeirán (ma.hu)
Legkevesebb 38-an meghaltak, és több mint 100-an megsérültek a Portugáliához tartozó Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében - közölték a helyi hatóságok vasárnap.
febr. 21
11:52
Karzai legújabb békefelhívását is elutasították a tálibok (ma.hu)
Hamid Karzai afgán elnök legújabb békefelhívását is elutasították vasárnap a tálib lázadók, noha egy nagy offenzívában szorongatják őket a NATO-erők, és ebben a hónapban három vezetőjüket - köztük legfőbb katonai parancsnokukat - is elfogták Pakisztánban.
febr. 21
12:06
Pokolgépes merényletkísérlet egy zsinagóga ellen Kairóban (Inforádió)
Kairó központjában kisebb pokolgéppel merényletet követett el egy ismeretlen férfi vasárnap egy zsinagóga ellen, de a házi készítésű szerkezet nem robbant fel, csak meggyulladt.
febr. 21
12:06
Adósságban úszik az állam (Kitekintő)
2009. december 31-re Ukrajna teljes államadóssága elérte a 301,5 milliárd hrivnyát, ami azt jelenti, hogy egy esztendő alatt a kincstárra nehezedő teher 112,1 milliárddal nőtt – áll a pénzügyminisztérium sajtószolgálatának közleményében.
febr. 21
12:08
Dubaji gyilkosság: több uniós külügyminiszter akar beszélni Libermannal (Inforádió)
Több EU-ország külügyminisztere jelezte, hogy tájékoztatást akar kérni hétfőn Brüsszelben Avigdor Libermantól, az izraeli diplomácia irányítójától a Dubajban elkövetett gyilkosság, illetve az ahhoz használt hamis európai útlevelek ügyében.
febr. 21
12:10
Emelkedett az ítéletidő áldozatainak száma Madeirán (Inforádió)
Legkevesebb 38-an meghaltak, és 101-en megsérültek a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében - közölték a helyi hatóságok
febr. 21
12:24
Dubaji gyilkosság – Tájékoztatást kérnek az uniós külügyminiszterek (HVG)
Több EU-ország külügyminisztere jelezte, hogy tájékoztatást akar kérni hétfőn Brüsszelben Avigdor Libermantól, az izraeli diplomácia irányítójától a Dubajban elkövetett gyilkosság, illetve az ahhoz használt hamis európai útlevelek ügyében.
febr. 21
12:24
Váratlan fordulat: megbukott a kormány (Kitekintő)
Szombaton megbukott Jan Peter Balkenende kormánya Hollandiában, ugyanis a koalíciós partnerek nem tudtak megegyezni arról: a terveknek megfeleően hazahívják-e a holland katonákat Afganisztánból.
febr. 21
12:24
Brown: "soha nem ütöttem meg senkit" (Népszava)
A nyilvánosság előtt volt kénytelen cáfolni Gordon Brown brit kormányfő, hogy esetenként durva megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatja magát közvetlen munkatársaival szemben, miután egy megjelenés előtt álló könyv ilyen állításokat tartalmaz róla. A könyvben foglaltakat hivatalosan is cáfolta vasárnap a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.
febr. 21
12:26
Dubaji gyilkosság - kérdések Európából (Népszava)
Több EU-ország külügyminisztere jelezte, hogy tájékoztatást akar kérni hétfőn Brüsszelben Avigdor Libermantól, az izraeli diplomácia irányítójától a Dubajban elkövetett gyilkosság, illetve az ahhoz használt hamis európai útlevelek ügyében.
febr. 21
12:42
Nőtt az ítéletidő áldozatainak száma Madeirán (HVG)
Legkevesebb 38-an meghaltak, és több mint 100-an megsérültek a Portugáliához tartozó Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében – közölték a helyi hatóságok vasárnap.
febr. 21
12:42
Emberéleteket követelt a madeirai vihar (rövidhír) (orientpress)
25 halálos áldozatról érkeztek hírek Madeiráról, ahol pusztító vihar söpört végig. Az atlanti-óceáni sziget Portugáliához tartozik, igaz, Lisszabontól 978 km-re található.
febr. 21
12:44
Árad a Fehér-Körös és a Berettyó Romániában (HVG)
A Berettyó és a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein lehullott csapadék miatt árhullám közelít Magyarország felé a Fehér-Körösön és a Berettyón – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap.

Keresés