2010. február 1. hétfő

febr. 1
1:48
Hagyd a köveket... (Spa Trend Online)
A magyar /ausztrál?/ dokumentumfilm, - amit az m2 a Holokauszt nemzetközi emléknapján mutatott be -, címe szerint arra utal, hogy a körösladányi temetőben rászól az anyuka a kislányára, hogy ne szedje el a sírkő tövéből a köveket. Zsidó szokás szerint ugyanis nem virágot tesznek a látogatók a sírkövek elé, hanem köveket.
febr. 1
1:52
"Lenyűgöző béke van a kiadatlanságban" (Spa Trend Online)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
febr. 1
1:56
Anne Hathaway az év színésznője (Spa Trend Online)
Anne Hathaway kapta a Harvard egyetem színjátszókörének elismerését
febr. 1
2:00
Negyedével csökkent a Christie's bevétele (Spa Trend Online)
A bevétel visszaesése ellenére kiemelkedőnek tartják a tavalyi év forgalmát a londoni Christie's aukciósháznál
febr. 1
2:04
Djoko Rosic bolgár színész életműdíjat kap a Filmszemlén (Spa Trend Online)
Életműdíjat vehet át a kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle záróünnepségén Djoko Rosic szerb származású bolgár filmszínész, aki eddig harmincnyolc magyar filmben játszott.
febr. 1
2:08
Dívák párharca várható a vasárnapi Grammy-díjkiosztón (Spa Trend Online)
A filmes szakma után a zenészek is hallatnak magukról: Los Angelesben vasárnap adják át a szakma legrangosabb elismerései között számon tartott Grammy-díjakat.
febr. 1
2:12
Jancsó Miklós műve nyitja a Magyar Filmszemlét (Spa Trend Online)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
2:16
Kávézacc és turbulencia (Spa Trend Online)
A minap fontos információhoz jutottam az RTL Klub reggeli műsora jóvoltából. Ha az asztalra kiborított kávézacc peremének sodrásiránya egy irányba mutat, akkor a jövőnkről, ha a másik irányba, akkor a múltunkról tudunk ezt-azt kiolvasni.
febr. 1
2:20
Százhúsz éves a gyöngyösi Ferences kórus (Spa Trend Online)
Ünnepi koncertet ad fennállásának 120. évfordulója alkalmából a gyöngyösi ferences templom kórusa vasárnap.
febr. 1
2:24
Meglepő dolgok derültek ki II. Rákócziról (Spa Trend Online)
Hétfőn újra megnyitja kapuit a törökországi Rodostóban (Tekirdag) II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) emlékmúzeuma, amely új állandó kiállítással várja a látogatókat.
febr. 1
2:28
41. Filmszemle: a szétforgácsolt pénzügyi támogatások korlátoznak (Spa Trend Online)
A kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke az elmúlt évek egyik nagy problémájának tartja, hogy a pénzügyi támogatások erős szétforgácsoltsága miatt leginkább csak alacsony költségvetésű magyar filmeket lehet forgatni; Granasztói György filmszakmai kérdések mellett politikai kérdésekről is beszélt.
febr. 1
2:32
Filmszemle - Harminc dokumentumfilm a versenyprogramban (Spa Trend Online)
A február 2. és 7. között vetített alkotások változatos témákkal, többek között a romániai forradalommal, az egyetlen kommunista kibuccal, 2006. október 23-ával és a Muzsikás együttes történetével is foglalkoznak.
febr. 1
2:36
Háború és béke - ahogyan még nem láthattuk (Spa Trend Online)
Nagy sikert aratott Szergej Prokofjev Háború és béke című operájának orosz-skót koprodukcióban "restaurált" eredeti változata, amelynek Skóciában volt a világpremierje.
febr. 1
2:40
Páger Antal-díj: idén Bánsági Ildikó volt a leghitelesebb (Spa Trend Online)
Bánsági Ildikó kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.
febr. 1
2:44
1300. Macskák (Spa Trend Online)
Vasárnap este ezerháromszázadjára gördül fel a függöny a Madách Színházban a Macskák című előadás előtt. 1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház a musicalt, közvetlenül a londoni ősbemutató után.
febr. 1
2:48
Újabb kőszínháza lett Veszprémnek (Spa Trend Online)
Eperjes Károly művészeti tanácsadó csütörtöki nyilatkozata szerint míg "a kulturális tárca mintegy 90 millió forintot vett el a Petőfi Színháztól, addig a másik veszprémi teátrum, a Pannon Várszínház kapott 100 milliót". Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója megkeresésünkre cáfolja, hogy miattuk lett kevesebb a Petőfi Színház támogatása.
febr. 1
2:52
Szponzorokat, külső forrásokat akar bevonni a Nemzeti Galéria új főigazgatója (Spa Trend Online)
A hazai és nemzetközi kapcsolatok élénkítése, nyitás minden generáció, így a fiatalok felé is, új támogatók felkutatása és infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) február 1-jén hivatalba lépő főigazgatója, Csák Ferenc terveiben.
febr. 1
6:36
Ironikus játék királyokkal, koronával, mérges gombával (Spa Trend Online)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
6:54
Oscar-díj: megszorongathatják az Avatart (Spa Trend Online)
Tovább nőttek Kathryn Bigelow Oscar-esélyei, miután az Amerikai Filmrendezők Céhe (DGA) idén őt tüntette ki A bombák földjén (Hurt Locker) című háborús drámájáért.
febr. 1
6:56
Márai-program: nem indul (Spa Trend Online)
A nemrégiben nagy várakozással beharangozott Márai-program, amely egymilliárd forintot irányozott elő könyvszakmai támogatásra szerencsejáték bevételekből, úgy tűnik, késlekedik.
febr. 1
7:21
Hat Grammyt zsebelt be Beyonce (Metropol)
Taylor Swift country- és popzenész a Grammy-történet legfiatalabb sztárjaként vehette át a vasárnapi Los Angeles-i díjkiosztó ceremónián az év albumáért járó Grammy-díjat. Beyonce az idei gála győztese, mert hat díjat nyert el, köztük a 2009 legjobb dalának járót a Single Ladies című himnuszáért.
febr. 1
8:15
A Winter's Bone és a Restrepo nyert (Metropol)
A Winter's Bone és a Restrepo nyerte a független filmgyártás legújabb produkcióit felvonultató Sundance Filmfesztivál fő díjait a Utah állambeli Park Cityben.
febr. 1
8:33
Kasszasikerek 3D-ben idén is (Metropol)
Két éve még csupán természet- és ismertterjesztő filmeket jelentett, mára azonban nem kis részben az Avatar sikerének köszönhetően a moziba járók hatalmas kedvence az IMAX Budapesten is.
febr. 1
8:42
Akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatási eljárása (Infostart)
Hónapokig, talán egy évig is elhúzódhat Roman Polanski sztárrendező kiadatási eljárása és ezzel a házi őrizetből való esetleges szabadulása is - jelezte a svájci igazságügy-miniszter.
febr. 1
9:36
Grammy: Beyonce történelmet írt (Spa Trend Online)
Taylor Swift Fearless című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat vasárnap este Los Angelesben. Swift ezenkívül három Grammyt kapott még, köztük a legjobb countrylemeznek járót a Fearalessért, amelyből a legtöbb példányt adták el tavaly a világon.
febr. 1
11:51
Kétmilliárd dollár fölött az Avatar világbevétele (Metropol)
Túllépte a kétmilliárd dolláros (400 milliárd forintos) globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
12:18
Már négyszáz milliárd forintot hozott az Avatar (Infostart)
Túllépte a kétmilliárd dolláros, mintegy 400 milliárd forintos globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
12:18
Világszerte hódít az Avatar (Spa Trend Online)
Túllépte a kétmilliárd dolláros (400 milliárd forintos) globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
13:12
Elhunyt az Evita szerzője (Spa Trend Online)
Hetvenöt éves korában, a rákkal vívott hosszú küzdelem után vasárnap elhunyt Tomás Eloy Martínez argentin író, akit a magyar olvasók az Evita, A tangóénekes vagy A méhkirálynő röpte című könyve alapján ismerhetnek.
febr. 1
14:42
Beyoncé tarolt a Grammy-gálán (Infostart)
Csúcsot döntött Beyoncé Knowles a vasárnap esti Grammy-gálán: az 52 éve alapított díj történetében eddig egyetlen énekesnőt sem jutalmazott egyszerre hat gramofont ábrázoló szobrocskával a zenei szakma. Egy másik rekord is született a díjkiosztón: a húszéves Taylor Swift a valaha volt legfiatalabb előadó, aki Grammy-díjat vihetett haza.
febr. 1
15:54
Filmszemle: erős a mezőny a kisjátékfilmeknél (Spa Trend Online)
Kocsis Ágnes filmrendező, a háromfős kisjátékfilmes zsűri egyik tagja a filmek előzetes szelektálása után a Népszavának elmondta, számban és minőségben is rendkívül erős idén a mezőny. 134 filmet neveztek idén a kisjátékfilmes mezőnybe, ezek közül 33 lesz látható a Filmszemle versenyében.
febr. 1
17:06
Egyre romlik a könyvesboltok helyzete (Spa Trend Online)
A tavalyi év mérlege még nem készült el a könyvszakmai műhelyekben, a megkérdezettek azonban általában visszaesésről számolnak be, ha a forgalom kerül szóba.
febr. 1
21:18
Forog a film - indul a 41. Magyar Filmszemle (Spa Trend Online)
Kedden kezdődik a 41. Magyar Filmszemle. A február 8-ig tartó eseményt a budapesti Palace MOM Parkban Garas Dezső nyitja meg, majd levetítik Jancsó Miklós Oda az igazság című új alkotását. A versenyben 16 nagyjátékfilm, 33 kis játékfilm, 30 dokumentumfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm indul.

Keresés