2010. február 1. hétfő

febr. 1
0:21
Öt pud Bozsik (szinhaz.hu)
Jön aztán a kreatív producert játszó kreatív producer, és bejelenti: a Bozsik Yvette Társulat új vezetőt keres, mondjuk, mint a Miss Julie Miss Julie nélkül, jó vicc, bohó mókázás, beszélő táncosok és producer több-kevesebb színészi vénával. Hogy az este mégis több üde bolondozásnál, kedélyes önreflexiónál, az azért van, mert Bozsik remek koreográfus és egyre jobb rendező.
febr. 1
1:48
Hagyd a köveket... (Népszava)
A magyar /ausztrál?/ dokumentumfilm, - amit az m2 a Holokauszt nemzetközi emléknapján mutatott be -, címe szerint arra utal, hogy a körösladányi temetőben rászól az anyuka a kislányára, hogy ne szedje el a sírkő tövéből a köveket. Zsidó szokás szerint ugyanis nem virágot tesznek a látogatók a sírkövek elé, hanem köveket.
febr. 1
1:52
"Lenyűgöző béke van a kiadatlanságban" (Népszava)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
febr. 1
1:56
Anne Hathaway az év színésznője (Népszava)
Anne Hathaway kapta a Harvard egyetem színjátszókörének elismerését
febr. 1
2:00
Negyedével csökkent a Christie's bevétele (Népszava)
A bevétel visszaesése ellenére kiemelkedőnek tartják a tavalyi év forgalmát a londoni Christie's aukciósháznál
febr. 1
2:04
Djoko Rosic bolgár színész életműdíjat kap a Filmszemlén (Népszava)
Életműdíjat vehet át a kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle záróünnepségén Djoko Rosic szerb származású bolgár filmszínész, aki eddig harmincnyolc magyar filmben játszott.
febr. 1
2:08
Dívák párharca várható a vasárnapi Grammy-díjkiosztón (Népszava)
A filmes szakma után a zenészek is hallatnak magukról: Los Angelesben vasárnap adják át a szakma legrangosabb elismerései között számon tartott Grammy-díjakat.
febr. 1
2:12
Jancsó Miklós műve nyitja a Magyar Filmszemlét (Népszava)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
2:16
Kávézacc és turbulencia (Népszava)
A minap fontos információhoz jutottam az RTL Klub reggeli műsora jóvoltából. Ha az asztalra kiborított kávézacc peremének sodrásiránya egy irányba mutat, akkor a jövőnkről, ha a másik irányba, akkor a múltunkról tudunk ezt-azt kiolvasni.
febr. 1
2:20
Százhúsz éves a gyöngyösi Ferences kórus (Népszava)
Ünnepi koncertet ad fennállásának 120. évfordulója alkalmából a gyöngyösi ferences templom kórusa vasárnap.
febr. 1
2:24
Meglepő dolgok derültek ki II. Rákócziról (Népszava)
Hétfőn újra megnyitja kapuit a törökországi Rodostóban (Tekirdag) II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) emlékmúzeuma, amely új állandó kiállítással várja a látogatókat.
febr. 1
2:28
41. Filmszemle: a szétforgácsolt pénzügyi támogatások korlátoznak (Népszava)
A kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke az elmúlt évek egyik nagy problémájának tartja, hogy a pénzügyi támogatások erős szétforgácsoltsága miatt leginkább csak alacsony költségvetésű magyar filmeket lehet forgatni; Granasztói György filmszakmai kérdések mellett politikai kérdésekről is beszélt.
febr. 1
2:32
Filmszemle - Harminc dokumentumfilm a versenyprogramban (Népszava)
A február 2. és 7. között vetített alkotások változatos témákkal, többek között a romániai forradalommal, az egyetlen kommunista kibuccal, 2006. október 23-ával és a Muzsikás együttes történetével is foglalkoznak.
febr. 1
2:36
Háború és béke - ahogyan még nem láthattuk (Népszava)
Nagy sikert aratott Szergej Prokofjev Háború és béke című operájának orosz-skót koprodukcióban "restaurált" eredeti változata, amelynek Skóciában volt a világpremierje.
febr. 1
2:40
Páger Antal-díj: idén Bánsági Ildikó volt a leghitelesebb (Népszava)
Bánsági Ildikó kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.
febr. 1
2:44
1300. Macskák (Népszava)
Vasárnap este ezerháromszázadjára gördül fel a függöny a Madách Színházban a Macskák című előadás előtt. 1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház a musicalt, közvetlenül a londoni ősbemutató után.
febr. 1
2:48
Újabb kőszínháza lett Veszprémnek (Népszava)
Eperjes Károly művészeti tanácsadó csütörtöki nyilatkozata szerint míg "a kulturális tárca mintegy 90 millió forintot vett el a Petőfi Színháztól, addig a másik veszprémi teátrum, a Pannon Várszínház kapott 100 milliót". Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója megkeresésünkre cáfolja, hogy miattuk lett kevesebb a Petőfi Színház támogatása.
febr. 1
2:52
Szponzorokat, külső forrásokat akar bevonni a Nemzeti Galéria új főigazgatója (Népszava)
A hazai és nemzetközi kapcsolatok élénkítése, nyitás minden generáció, így a fiatalok felé is, új támogatók felkutatása és infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) február 1-jén hivatalba lépő főigazgatója, Csák Ferenc terveiben.
febr. 1
3:36
Felháborító! Visszaéltek a Csillag születik sztárjának nevével! (Zene.hu)
Vásáry André jogosan van felháborodva. [Dátum: 2010.02.01. 03:20]
febr. 1
3:54
Balázs Pali nagy feladat előtt! Vajon elvállalja? (Zene.hu)
Az énekes elárulta, hogy szeretne újra ellátogatni a Niagara vízeséshez, hogy - mint mondja - ismét feltöltődhessen energiával.   [Dátum: 2010.02.09. 05:19]
febr. 1
3:58
Nincs magyarázat az énekesnő meghökkentő lépésére - bezáratta hivatalos fórumát (Zene.hu)
A 2010. január 23-án, szombaton a haiti földrengés túlélőinek megsegítésére szervezett latin jótékonysági műsorban (Unidos por Haití, a Sábado gigante különkiadása) való fellépése után Thalia bezáratta hivatalos fórumát. [Dátum: 2010.02.01. 03:40]
febr. 1
4:12
Gáspár Győző visszatér a képernyőre (Zene.hu)
Győzőt szakácsként láthatjuk ismét. [Dátum: 2010.02.01. 03:55]
febr. 1
5:42
Dráma Miskolcnál! Lefújta a szél a zenekar buszát (Zene.hu)
A bajba került zenészek mellett először egy rendőrkocsi állt meg. [Dátum: 2010.02.01. 05:25]
febr. 1
6:18
Íme a teljes lista! Fergeteges látvány és Beyonce-tarolás az 52. Grammy díjátadón (Zene.hu)
Magyar idő szerint hétfő hajnalban, Los Angeles-ben immáron 52-ik alkalommal adták át a zeneipar legfontosabb elismeréseit, az 1958-ban alapított Grammy Awardsot. Ahogy eddig, már 51 alkalommal, úgy tulajdonképpen ma is sztárok konferáltak fel sztárokat, sztárok énekeltek sztároknak és természetesen sztárok adtak át díjakat sztároknak. [Dátum: 2010.02.01. 13:43]
febr. 1
6:36
Ironikus játék királyokkal, koronával, mérges gombával (Népszava)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
6:36
Nézd meg Lady Gaga és Elton vicces produkcióját (Zene.hu)
Mint arról beszámoltunk ma hajnalban rendezték meg a Grammy díjátadót, ami a várakozásokkal ellentétben nem Lady Gaga estélye volt, hanem Beyoncéé [Dátum: 2010.02.01. 06:31]
febr. 1
6:54
Oscar-díj: megszorongathatják az Avatart (Népszava)
Tovább nőttek Kathryn Bigelow Oscar-esélyei, miután az Amerikai Filmrendezők Céhe (DGA) idén őt tüntette ki A bombák földjén (Hurt Locker) című háborús drámájáért.
febr. 1
6:56
Márai-program: nem indul (Népszava)
A nemrégiben nagy várakozással beharangozott Márai-program, amely egymilliárd forintot irányozott elő könyvszakmai támogatásra szerencsejáték bevételekből, úgy tűnik, késlekedik.
febr. 1
7:12
Folytatódik a P.Mobil életmű sorozat - Húsvétra itt vannak a további CD-k (Zene.hu)
A tavalyi mérleget elkészítve kijelenthető, hogy egyértelmű sikertörténet a P.Mobil karácsonyi kiadványdömpingje. Így az életmű képi feldolgozása halad tovább a „mobili” úton, most újabb három CD-packot tudhat magáénak, aki kíváncsi a negyven éves zenekar élettörténetére. [Dátum: 2010.02.13. 09:00]
febr. 1
7:14
Íme az év dala (Zene.hu)
Az 52. Grammy gálán is kiosztották az év dala kategória legjobbjának járó elismerést. Nézd meg a győztest. [Dátum: 2010.02.01. 07:06]
febr. 1
7:33
Karinthy Frigyes - Az Ember és a Kép (huszadikszazad.hu)
[1936. január] - Egyébként ha a formákhoz ragaszkodunk, a nevem: Színész. Mondjuk így egyszerűen. Mindenesetre színeket játszom, legalábbis a közönség úgy látja...
febr. 1
8:06
Mozifilm készül egy kamaszfiú Youtube-videóiból (HVG)
Újabb amatőr filmest katapultált a mozikba a YouTube videomegosztó.
febr. 1
8:27
Nizsinszkij Tragédiája (huszadikszazad.hu)
[1936. január] Nizsinszkij 1890 februárjában született Kievben. Turnézó táncospár gyermeke, olyan szülők hozták a világra, akiket belső nyugtalanságok hajszoltak...
febr. 1
8:42
Akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatási eljárása (Inforádió)
Hónapokig, talán egy évig is elhúzódhat Roman Polanski sztárrendező kiadatási eljárása és ezzel a házi őrizetből való esetleges szabadulása is - jelezte a svájci igazságügy-miniszter.
febr. 1
8:51
Budapesten vendégeskedik az Elnöknők (orientpress)
A Békés Megyei Jókai Színház Elnöknők című előadása 2010 február 10-én 19 órától vendégeskedik a Centrál Színházban.
febr. 1
9:21
Szlovenszkoi magyar képzőművészek kiállítása (huszadikszazad.hu)
[1936. január] Az első teljesen önálló országos jellegű kiállítást 1932-ben a SZUM - Szlovenszkói Úttörő Művészek - rendezte Pozsonyban...
febr. 1
9:36
Grammy: Beyonce történelmet írt (Népszava)
Taylor Swift Fearless című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat vasárnap este Los Angelesben. Swift ezenkívül három Grammyt kapott még, köztük a legjobb countrylemeznek járót a Fearalessért, amelyből a legtöbb példányt adták el tavaly a világon.
febr. 1
10:03
Visszaverődések (ma.hu)
"Üveg mögött élnek az agglegények / (...) Fölöttük lebeg mindig a menyasszony / óvakodik azért hogy el ne asszon / azon tűnődik: hasson vagy ne hasson / (...) és boldogok amíg egymást hülyítik"
febr. 1
10:12
Bródy János a Műpába készül és azt tanácsolja "ne várd a májust" (Zene.hu)
A Művészetek Palotája, 2010. február 27.-én ad otthont immár másodjára Bródy János koncertjének. Négy évtized életbölcsessége akusztikus gitárra és emberi szóra, két órába sűrítve. [Dátum: 2010.02.23. 12:00]
febr. 1
10:21
A legvéresebb királydráma (Napvilág)
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül bemutatásra 2010. március 19-én a Nemzeti Színházban William Shakespeare 1600-as évek elején írt drámája, a Lear király, amelyet sokan az író legjelentősebb színművének tartanak. A mostani, Kulka János főszereplésével készült színpadi adaptáció azért is különleges, mivel Gothár Péter vállalta magára a rendezői feladatokat.
febr. 1
10:33
Őszi napok Egerben (huszadikszazad.hu)
[1936. január] A várbeli elpusztult település helyén bukkantam az első elvetélt magyar álom nyomára, a kiásott csúcsíves székesegyházra...
febr. 1
10:42
50629 km, Mandalay (tinylittlebigthing)
A busz leghátsó ülésen kaptunk helyet, ami a lehető legszarabb, de szerencsére az ilyen buszozásoknak csak az első hét-nyolc órája kibírhatatlan, onnantól csak borzasztó. Ekkor jön el az a pillanat, mikor minden kényelmetlenség, rázkódás és ízületi fájdalom ellenére az ember úgymond elalszik, vagy inkább éberkómába esik. Ebből az állapotból sikerült hajnali négy óra húszkor visszahozniuk egy…
febr. 1
10:57
Amatőr művészeket támogat a Nemzeti Tankönyvkiadó (orientpress)
Amatőr művészek alkotásaiból nyitott kiállítást a Nemzeti Tankönyvkiadó. A Színek, formák, hangulatok címmel megnyílt tárlatot február 25-ig ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők.
febr. 1
11:06
Taylor Swift albuma kapta a Grammy-díjat (HVG)
Taylor Swift Fearless című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat vasárnap este Los Angelesben. Swift ezenkívül három Grammyt kapott még, köztük a legjobb countrylemeznek járót a Fearalessért, amelyből a legtöbb példányt adták el tavaly a világon.
febr. 1
11:06
Új zenei műsor indul: jön a Pertu Parti! - képekkel (Zene.hu)
Új mulatós szórakoztató showműsor indul február közepétől a Nóta Tévén. A Pertu Parti szerkesztő-műsorvezetői a többszörös arany- és platinalemezes MC Hawer, és a Románcok formációból ismert Jolly lesznek. [Dátum: 2010.02.03. 17:53]
febr. 1
11:24
Kiosztották a Sundance Filmfesztivál díjait (HVG)
A Winter's Bone és a Restrepo nyerte a független filmgyártás legújabb produkcióit felvonultató Sundance Filmfesztivál fődíjait a Utah állambeli Park Cityben.
febr. 1
11:24
Moór Bernadett életében nagy nap a mai - az énekesnő hetek óta erre készül (Zene.hu)
Jelentjük Moór Bernadett rátalált a saját útjára, egyre nagyobb sikereket ér el szólókarrierjében. Február 15-én a Művészetek Palotájába tart nagykoncertet, ahol a kételkedők is meggyőződhetnek róla: az egykori Bestia igazi jazz énekesnővé érett! [Dátum: 2010.02.15. 01:13]
febr. 1
11:24
Életre kelnek a Nemzeti Galéria festményei (Napvilág)
Meseírásra buzdítja az írókedvű általános iskolásokat a Magyar Nemzeti Galéria és a Nemzeti Tankönyvkiadó. A feladat különlegessége, hogy nem szabadon választott témáról, hanem a Nemzeti Galériában található egy-egy festményről kell minél jobb, ötletesebb történeteket megfogalmaznia a diákoknak.
febr. 1
11:27
Kiállítások (huszadikszazad.hu)
[1936. január] Két kimagasló eseménye is volt az elmúlt hónap képzőművészeti életének. Az egyik: Berény Róbert kiállítása Fränkelnél...
febr. 1
11:33
Blogoljanak a papok! (orientpress)
XVI. Benedek pápa a tömegkommunikációs világnapra szóló üzenetében hangsúlyozza az internet fontosságát az evangélium hirdetésében, és megemlíti benne a blogokat is - emeli ki a Catholic Herald, a vezető brit katolikus hetilap egyik cikkében, amelyben arról ír, hogy az internet és a blog milyen áldás az egyház számára.

Keresés