2010. február 22. hétfő

febr. 22
1:30
MGP: Victory? Győzelem? Pech. (szinhaz.hu)
Örök titok, miféle titkos idegpályák értesítik a közönséget még jóval azelőtt, hogy egyetlen fanyalgó sor is megjelent volna, vagy híre kelt volna a városban, mire számíthat az előadásra betelepedő, a premieren máris hézagos a nézőtér. Honnan tudják, hogy helyesebb otthon maradni, elkerülni az előadást? Howard Barker neves angol drámaíró. Kegyetlen analitikus. Történelmi drámái nem múlt ködébe…
febr. 22
3:24
Tabáni István után Vásáry André is bevállalta (Zene.hu)
A Csillag születik győztes után a héten André is beszáll a nagy a versenybe. [Dátum: 2010.02.22. 03:10]
febr. 22
6:06
Mihez kezd egy pilótából lett polgármester Makk Károly filmjében? (Infostart)
Egy kisváros polgármesterének a korrupcióval folytatott küzdelmét dolgozza fel Makk Károly "Így, ahogy vagytok" című filmje, amelyet a héten mutatnak be a mozikban. A Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Csányi Sándor és Szabó Győző főszereplésével készült filmről kérdezte az InfoRádió Makk Károly filmrendezőt.
febr. 22
6:42
Londonban lesöpörte az Avatart A bombák földjén (Infostart)
Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.
febr. 22
6:42
A Turulpörkölt című regény szerzője szerint Magyarországnak valami nagy sikerre lenne szüksége (Népszava)
Krzysztof Varga Varsóban született 1968-ban, lengyel-magyar vegyes házasságban. Bár jól beszél magyarul, anyanyelve, otthona, identitása lengyel. 2004 után hosszabb időt töltött Magyarországon, tudósított a 2006-os zavargásokról is.
febr. 22
6:44
Új román tehetséget avatott a fesztivál (Népszava)
Félig jött csak be a nagykönyv szerinti formula a 60. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztóján: Roman Polanski megkapta a legjobb rendező Ezüst Medvéjét a Werner Herzog elnökletével döntő nemzetközi zsűritől, a díjban sokan inkább a szolidaritás gesztusát érezték megfogalmazva a svájci otthonában háziőrizetben lévő rendező iránt, semmint The Ghost Writer című filmjének valódi érdemeit.
febr. 22
7:00
Daniel Barenboim koncertje (Népszava)
Daniel Barenboim napjaink egyik legismertebb zongoraművésze és dirigense. Bár évtizedek óta e két minőségében lép pódiumra, karmesteri pálcát ma már gyakrabban ragad, mint ahogy billentyűk elé ül.
febr. 22
7:02
Műgyűjtők éjszakája 15 (Népszava)
Kortárs mesterek kiállításai lesznek a főszereplői a csütörtökön tartandó 15. Műgyűjtők éjszakáján. A Falk Miksa, Balaton, Markó utca és Szent István körút galériái ezúttal is éjszakáig várják a vásárolni, nézelődni vágyókat.
febr. 22
7:18
Káprázat (Népszava)
Ilyen is rég nem esett meg velem: egyszerűen nem volt szívem felállni a tévé elől a Hogy volt? Volt 1X1... Sándor Pál televíziós munkái című, majd egész délelőtti műsor alatt.
febr. 22
7:36
Szerb Antal - A harmadik torony (huszadikszazad.hu)
[1936. október] elencében csak egy utcalányt láttam, az is az anyjával sétált karonfogva és egy nő kezdett ki velem, az is tizenkettőn alul volt...
febr. 22
8:12
Zene.hu retro 1.: egy dal, amely 1988 óta népszerű (Zene.hu)
Zene.hu retro címet viselő új sorozatunkban a múlt nagy magyar slágereit keressük elő és mutatjuk meg. Kalandozzatok velünk az időben és ismerjétek meg, milyenek voltak az igazi nagy slágerek egykor. Rovatunk a remek lemezlovas BanDJ közremüködésével valósul meg, aki rendszeresen ajánl nekünk örökzöldeket. Érdemes figyelni rá és ajánlataira. [Dátum: 2012.05.12. 15:34]
febr. 22
8:14
Klipforgatáson jött össze a szépségkirálynővel? (Zene.hu)
A helyszínen szinte forrt a levegő a felvételek alatt. [Dátum: 2010.02.22. 08:00]
febr. 22
8:30
Londonban lesöpörte az Avatart A bombák földjén (ma.hu)
Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.
febr. 22
8:30
Egy gondolat bánt engemet... (huszadikszazad.hu)
[1936. október] Mi lett volna, ha elhagyod a lányt, de kitartasz a párisi út mellett?...
febr. 22
9:24
Új szenteket kap az egyház (orientpress)
Az elmúlt héten XVI. Benedek pápa szenttéavatási konzisztóriumot tartott a Vatikánban. Ennek során október 17-ét jelölte ki hat szentéletű szerzetes kanonizációja időpontjául.
febr. 22
9:24
Jelentés az írói szabadság ügyében (huszadikszazad.hu)
[1936. október] A filmcenzurát a mi szempontunkból a rendőrhatóságok közé sorozhatjuk. Ennek a cenzurának a műve, hogy épen mostanában a Modern Idők című Chaplin-filmet csak kihagyásokkal láthatjuk...
febr. 22
10:00
A bombák földjén maga mögé utasította az Avatart (HVG)
Kiosztották a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjait a londoni Királyi Operaházban. James Cameron Avatar című háromdimenziós filmjét nyolc kategóriában jelölték, kettőben nyert. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Colin Firth kapta, míg a legjobb női főszereplő Carey Mulligan lett. Vanessa Redgrave életműdíjat kapott.
febr. 22
10:00
Előadás közben zuhant le a többkilós alkatrész a színpadra (Napvilág)
Az elmúlt időszakban több balesetveszélyes helyzet is adódott a Pécsi Nemzeti Színházban. Először az egyik háromkilós lámpa lencséje zuhant a színpadra, majd pár nappal később a díszleteket mozgató berendezés blokkolt le. Míg az előbbi eset akár súlyos sérülésekkel is végződhetett volna, addig a második hiba csak az előadás minőségén rontott.
febr. 22
10:18
Hugh Jackman Sanghajban küzd a kínaival (ma.hu)
Hugh Jackman tökélyre vitte a fémkarú mutáns szerepét, de a kínai nyelv kifogott az ausztrál színészen.
febr. 22
10:21
56299 km, Úton (tinylittlebigthing)
Ugyan a délelőttünk szabad volt, de már nem terveztünk semmilyen programot. Helyette utolértem magam blogírás tekintetében, G meg élve maradékpénz-elköltési jogával elment és a sarki boltban vett még két longyit. Csak ötezret hagytunk meg taxira. Általában, ha valahova időre kell menni, akkor jóval korábban ott vagyunk, hogy aztán unatkozzunk. Megfigyeltem, hogy eldöntjük, mikor kell elindulni,…
febr. 22
10:36
A rendőrbíró DiCaprio a kasszasikerlista élén (HVG)
Martin Scorsese Viharszigete sikerrel debütált Észak-Amerikában: a mozikban futó filmeket félresöpörve több mint 40 millió dolláros (8 milliárd forint) bevétellel repült a kasszasikerlista élére.
febr. 22
10:36
A japán irodalom útja (huszadikszazad.hu)
[1936. október] Mint ahogy a görög dráma a dionizoszi misztériumból, úgy született a japán szó-művészet az archaikus vallási táncokból...
febr. 22
10:54
A magyar színház nagyasszonya 160 éve született (Népszava)
Százhatvan éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a magyar színház nagyasszonya.
febr. 22
11:12
Elhunyt Ágai Karola Kossuth-díjas operaénekes (Infostart)
Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja; a Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál.
febr. 22
11:12
Elhunyt Ágai Karola Kossuth-díjas operaénekes (Népszava)
Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja; a Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál.
febr. 22
11:12
Március 15-én jubilál a Republic (Zene.hu)
A 2010-es év legjelentősebb “Republic-os eseménye” a Budapesten március 15-én megrendezésre kerülő, a március idusát köszöntő ünnepi koncert, amely - évtizedes hagyománya szerint - az együttes tiszteletadása is az 1848-as Márciusi Ifjak örök emlékének. [Dátum: 2010.03.11. 16:30]
febr. 22
11:30
Elhunyt Ágai Karola (HVG)
Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek, Ágai Karolát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
febr. 22
11:30
Louanda Bird az RTL Klub műsorvezetője lett (Zene.hu)
Az énekesnő nagyon izgult a feladat előtt. [Dátum: 2010.02.22. 11:50]
febr. 22
11:30
Vicenza (huszadikszazad.hu)
[1936. október] Mit tudnék én Olaszországról, ha lélekvezérként előttünk nem járt volna ott a három angol és a három német...
febr. 22
11:48
Együttműködés a domonkos nővérek, a jezsuiták és a Sapientia fenntartói között (orientpress)
Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya együttműködési megállapodást kötött a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Fenntartói Konferenciájával. A főiskola tíz évvel ezelőtt a bencések, a ferencesek és a piaristák nagy múltú filozófiai-teológia intézményeinek egyesítésével jött létre.
febr. 22
12:06
Miklósa Erika Dolhai Attilával lepte meg az ünneplőket (Zene.hu)
A Budapest Congress & World Trade Center idén ünnepli 25. születésnapját! Ebből az alkalomból február 19-én ünnepi gálakoncertet tartottak Magyarország legnagyobb, legmodernebb kongresszusi és rendezvény központjában. Az est jubileumi műsorában Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar adott koncertet, ám sokáig titkolták, hogy Dolhai Attila lesz a meglepetésvendég. [Dátum: 2010.02.22. 12:00]
febr. 22
12:06
Szentendre másképp: angyalok és négyzetek - Aknay kiállítás a Modemben (Napvilág)
Letisztult geometriai alakzatok, felderengő városi épületek és az égen és ablakokban feltűnő angyal-alakok: Aknay János a Modemben nyílt Szentendrei Múzsa címre keresztelt kiállítása arra emlékeztet minket, milyen érzés is, amikor az ember otthonra talál valahol ebben a kietlen világban. Létezik még varázslat - mondják ezek a képek, és végigjárva a tárlatot, bizony igazat kell adnunk Aknay-nak.
febr. 22
12:24
Kisebbségek a vásznon (orientpress)
Tizenkilenc film versenyez az idén a VI. Nemzetiségi Filmszemle fődíjáért. 2010-ben minden eddiginél több filmet neveztek be az alkotók.
febr. 22
12:24
Bemutatók (huszadikszazad.hu)
[1936. október] Bárdos Arturnak, mikor arra határozta magát, hogy A velencei kalmárral nyitja meg a Művész-színházat...
febr. 22
13:00
André Kertész remekművek jelentek meg (Infostart)
A negyedszázada elhunyt világhírű magyar származású fotóművész, André Kertész eddig publikálatlan képei is szerepelnek egy közelmúltban megjelent és Esztergomot bemutató kötetben.
febr. 22
13:00
2,6 ezer eurót kapnak a Ludwig-pályázat nyertesei (orientpress)
A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2010. február 22-27. között díjazza a 2010. évi Ludwig- pályázat nyerteseit. A díjazottak az egyetem másod, harmad és negyed évfolyamos hallgatói közül kerülnek kiválasztásra, akik fejenként 2600-2600 eurót kapnak, amely összeget külföldi tanulmányút keretében használhatják fel.
febr. 22
13:18
Ismét megrendezik a rangos énekversenyt - amatőrök újra bizonyíthatnak (Zene.hu)
Az amatőr énekes szólisták versenyét immár tizenkettedszer rendezi meg a szabolcsi városban. [Dátum: 2010.02.22. 13:00]
febr. 22
13:36
Az ördög tragédiája: magyar opera ősbemutatója Münchenben (HVG)
Ma este tartják a müncheni Bajor Állami Operában Eötvös Péter legújabb darabjának világpremierjét. A világon legtöbbet játszott kortárs magyar operaszerző „komikus-utópisztikus” operának nevezi művét, amelynek bemutatóját egyébként saját maga vezényli.
febr. 22
13:36
Kiállítások (huszadikszazad.hu)
[1936. október] A Fraenkel-szalon Iványi-Grünwald Béla gyüjteményét mutatta be...
febr. 22
14:00
Bukowskival A semmitől délre - könyvkritika (Kikötő Online)
Egy „novellacsokor” görkorcsolyázó Krisztussal, „ringó puncikkal” a jól ismert szatírával. Ez A semmitől délre. Egyfajta összegzés napjaink egyik legellentmondásosabb írójától.
febr. 22
14:02
Pécsi Nemzeti: III Richárd - színikritika (Kikötő Online)
Koromfekete tér. Megjelenik négy alak fekete, testre feszülő ruhában és latexmaszkban. Vörös vérfelhőre emlékeztető ruhaanyagot feszítenek ki a színpad elején, amelyből kidugja fejét Gloster (Pál András), s arcára fagyott, Joker-mosolyával szembenéz a közönséggel: „Ugy döntöttem, hogy gazember leszek/ S utálom e kor hiu gyönyörét” – hangzik el az ismert mondat.
febr. 22
14:12
Eddig publikálatlan André Kertész-fotók jelentek meg (HVG)
A negyedszázada elhunyt világhírű magyar származású fotóművész, André Kertész eddig publikálatlan képei is szerepelnek egy közelmúltban megjelent, Esztergomot bemutató kötetben.
febr. 22
14:12
A felejthetetlen táncos utazás - Presidance: Hungarythm a Millenárison (Zene.hu)
A Presidance kreatív „agya” és művészeti koncepciójának megalkotója Vári Bertalan nemcsak saját, eddigi tapasztalatait foglalja össze az előadásban, hanem egy Magyarországon eddig ismeretlen, és még a külföldi sztárfellépők – Cirque du Soleil, Michael Flatley – viszonylatában is egyedülálló produkciót és látványvilágot hozott létre. [Dátum: 2010.02.22. 14:00]
febr. 22
14:12
Téltemetés Szegeden (Napvilág)
Az elhúzódó, didergős telet temetik február utolsó hétvégéjén a napfény városában: egész napos kézműves vásár, "banyázda", mesetáncház és bábosok várják mindazokat, akik jókedvűen akarnak elköszönni az idei hidegtől. Az Ördögszekér szervezésében a Klauzál téren ágyúlövéssel, Télbanyával, s máglyával próbálják majd elűzni a telet február 26. és 28. között.
febr. 22
14:48
Indulhat a Márai Program (Népszava)
A könyvkiadók és az írók képviselői is helyet kapnak a Márai Program kiadványlistáját összeállító Márai Testületben, így rövidesen elindulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyszabású könyvszakmai projektje - jelentették be a megállapodásban részt vevő szervezetek képviselői hétfőn, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban
febr. 22
16:00
Évi 1 milliárd forint az olvasás támogatására (Infostart)
A következő hetekben elindul a Márai-program, amely évi 1 milliárd forintot biztosít a magyar olvasáskultúra fejlesztésére.
febr. 22
16:18
Fesztivália: Nő vagy és utálod a toi-toi-kat? Akkor pisilj állva! (Zene.hu)
Ha nőként nem szereted a fesztiválokon elterjedt mobil-alkalmatosságokat használni sima vizeletürítésre, mert kényelmetlen, mert sokszor - főleg a reggeli órákban - még tele vannak az előző esti produktumokkal, akkor egyszerűen próbáld ki a higiéniai tölcsért, mellyel könnyedén pisilhetsz állva a piszoároknál, csakúgy mint férfitársaid. [Dátum: 2010.02.22. 16:00]
febr. 22
16:27
325 nyelvű emléktábla a Nemzetközi Anyanyelvi Napra (nyest.hu)
Az 58 évvel ezelőtt Bangladesben történt események emlékére február 21-ét az UNESCO Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította.
febr. 22
17:09
PR-Evolution Dance Company – Mind1 (Kikötő Online)
Kik vagyunk mi? Honnan jöttünk? Merre tartunk? Egyáltalán, hol vagyunk most? Indulás az általánosból, az ismeretlenen át, hogy eljussunk az egyénhez. Az ő érzéseihez, érzelmi viharához. Eljutunk az egységből, a szétválasztottsághoz. Mikor nem számíthatunk másra, csak magunkra.
febr. 22
17:11
„A szórakoztató zene alapvetően napi használatra való” (Kikötő Online)
Ha 2010, akkor Pécs. Ha Pécs, akkor Lovasi András. Ha Lovasi András, akkor többek között bejön a képbe a Csík zenekar is. Ha bejön a képbe a Csík zenekar is, akkor meg kell említeni a 2010-es turnéjukat. És ha már megemlítjük a 2010-es évszámot, akkor bezárul a kör és újra

Keresés