2010. február 12. péntek

febr. 12
0:09
Megőrülnek a moziért a németek (Népszava)
Tavaly ismét megközelítette a milliárdos álomhatárt a mozilátogatók száma az Európai Unió tagállamaiban az Európai Audiovizuális Információs Központ előzetes becslései szerint.
febr. 12
1:24
Visky András: Tirami su (szinhaz.hu)
Magyarországi Visky András ősbemutatóra készül az Aranytíz. Az erdélyi szerző darabját Bodolay Géza rendezésében láthatja a nagyérdemű február 14-től az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. A Szegedi Nemzeti Színházban február 17-én debütál az előadás.
febr. 12
6:09
Verebes István a magyar kabaré hagyományaira építő, korszerű színházat akar a Mikroszkópon (Népszava)
"A nap 24 órájáról, a Nagymező utca 24-ben", lesz a Mikroszkóp Színpad szlogenje, mondta Verebes István, az új igazgató, a tegnapi sajtótájékoztatón. A társulatot pedig elnevezte a Fanyar Gárdának. A magyar kabaré hagyományaira építő, korszerű színházat akar csinálni.
febr. 12
6:45
Arany Medvék ugrásra készen (Népszava)
Fény és sokaság - tegnap este a Marlene Dietrich téri Berlinale Palotában ünnepélyes formák között megnyílt a 60. Berlini Nemzetközi Feilmfesztivál. A jubileumi seregszemle sokféle rendezvénnyel bővíti a szokásos filmes választékot, ám az évfordulós ünnep minden részletben a filmről szól.
febr. 12
7:03
Korrekt ismeretterjesztés (Népszava)
Az ismeretterjesztő műsoroknak gyakran az az alapproblémájuk, hogy nincs egy olyan megszállott, átütőerejű személyiséggel rendelkező, de tudósként is hiteles ember, aki vezesse őket.
febr. 12
7:05
Tragikus állapotban a pécsi színház (Népszava)
Katasztrofális állapotok uralkodnak a Pécsi Nemzeti Színházban. Az épület három kritikus ponton is statikus problémákkal küzd, a technika pedig annyira elavult, hogy bármelyik előadás félbeszakadhat.
febr. 12
7:09
Varázslatos ékszerek nyomában (HVG)
A Galerie Olga Biró a kortárs ékszerművészet egyik legfontosabb európai központja. A csaknem két évtizedes múltra visszatekintő galéria egyszerű környezetben, a luxust és a high-tech dizájnt szándékosan nélkülöző helyiségben működik, ahol csak az ékszerek kerülhetnek a figyelem középpontjába.
febr. 12
7:33
Gorkij (huszadikszazad.hu)
[1936. június] Ez a melancholikus sóhajtás még sokkal jogosultabb Maxim Gorkij halála alkalmából...
febr. 12
7:39
Csak lestünk! Így nézett ki Szűcs Judith egykor! (Zene.hu)
A művésznő neve szinte egybeforrt dalaival, rajongói száma az évek alatt szinte semmit sem csökkent. Szakmai sikerek és egy gyönyörű lány bizonyítja: Szűcs Judithtal minden rendben van. [Dátum: 2010.08.26. 07:00]
febr. 12
7:41
A magyar Haelo a Karnivool vendégzenekara lesz Münchenben! (Zene.hu)
Hisztek a mesében? És a csodákban? Pedig vannak! A Haelo zenekar abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Karnivool vendégzenekara lehet március 9-én Münchenben. [Dátum: 2010.03.09. 09:00]
febr. 12
7:57
Kié Franz Kafka? (Népszava)
Kié Franz Kafka (1883-1924), a prágai születésű író és milyen hatása van a kortárs irodalomra? - erről tartanak kerekasztal-beszélgetést kedden a Bálint Zsidó Közösségi Házban abból az alkalomból, hogy a Szombat című folyóirat Kafkának szenteli februári számát, benne az író magyarul először olvasható eszmefuttatásával a jiddis nyelvről.
febr. 12
8:03
A "Skorpiófa" és a csumas indiánok között csillagászati az összefüggés (ma.hu)
Egy ősöreg göcsörtös tölgyfa törzsén Arizona államban fura, hatlábú, gyíkszerű lényt karcolt be valaha valaki - a "skorpiófán" látható ábrát a helybéliek sokáig a cowboyok művének vélték, ám egy paleontológus szerint a véset a csumas indiánok csillagászati ismereteit tükrözi.
febr. 12
8:15
Felhívás! A hatvanas-hetvenes évek két kiemelkedő sztárelőadója egy lemezen! (Zene.hu)
Radics Béla, aki karizmatikus gitározásával és előadásmódjával iskolát teremtett a magyar rockzenei életben, valamint a legendás Illés együttes meghatározó tagjai (Szörényi Levente és Szabolcs, Bródy János) egy máig kiadatlan közös felvételen hallhatók. [Dátum: 2010.02.12. 08:11]
febr. 12
8:21
A felsőoktatásnak az ipar keze alá kell dolgoznia (orientpress)
Ecotech Közép-európai Innovációs és Technológiai Zrt. néven K+F profilú vállalkozást alapított a Dunaújvárosi Főiskola (DF). A 100 százalékban magyar tulajdonú spin off cég hazai és nemzetközi szinten is elismert kutatók koncentrációja, amely az iparági és felsőoktatási együttműködés eredményeképp jött létre. A szektorközi együttélés jegyében, a Videoton Holding Zrt. együttműködésre lép az DF-fel.
febr. 12
8:27
Meghalt Karl Kraus (huszadikszazad.hu)
[1936. június] Bécsben meghalt Karl Kraus közíró, olvastam valamelyik magyar ujságban...
febr. 12
8:39
Már készül a kormány az 1848-as forradalom évfordulójára (orientpress)
Idén a tavalyinál is több színes program várja a március 15-i nemzeti ünnep rendezvényeinek látogatóit. A főváros különböző pontjain felállított életnagyságú huszárszobrok, történelmi játszóház, Nyitott Filmstúdió, valamint a Nemzeti Múzeum háromdimenziós, térhatású díszkivilágítása is várja a látogatókat a nemzeti ünnepen. A 'Március 15. - Közös Tavaszunk' rendezvény programjait a nyílt…
febr. 12
9:15
Földimalaccal mér csapást a Google (orientpress)
A Google felvásárolta a Mechanical Zoo Inc.-et, melyet volt munkatársai alapítottak három évvel ezelőtt - jelentette a Wall Street Journal. A Techcrunch blog szerint a társaságért - amelybe korábban 7,5 millió dollárt fektetett egy kockázatitőke-alap - 50 millió dollárt fizetett a Google. A Mechanical Zoo üzemelteti az Aardvark (földimalac) közösségi oldalt, mely a tagok kérdéseit a témában…
febr. 12
9:21
A II. Művész színház bezárása (huszadikszazad.hu)
[1936. június] A közoktatásügyi népbiztosság rendeletére a minap feloszlatták a moszkvai II. Művészszínházat; színészeit és rendezőit áthelyezték más moszkvai s leningrádi színházakba...
febr. 12
9:42
K6 - Kisjátékfilmek a 41. Magyar Filmszemlén (Napvilág)
Idén is megrendezésre került a Magyar Filmszemle, méghozzá a 41. A program két helyszínen zajlott: a Palace MOM Park mozi 9-es termében, és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 41. Magyar Filmszemlének összesen 48.015 látogatója volt. A kisjátékfilmeket 9 csoportra tagolták, így minden csoportba három kisfilm jutott.
febr. 12
10:21
Class FM megelőzte a Neo FM-et (Zene.hu)
2010-ben a Class FM a Formula 1 Magyar Nagydíj rádiós partnere. [Dátum: 2010.02.12. 10:08]
febr. 12
10:23
"Indiába kellett nekünk lemenni..." - Színpadon a Parno Graszt hangos-képes indiai utazása (Zene.hu)
Többeknek ismerősen csenghet a címben szereplő dalszöveg, ami eredetileg "Kispaszabra" hívta a tüzes falusi cigányzene szerelmeseit. Noha a Parno Graszt ízig-vérig szabolcs-szatmári cigányzenekar, kalandvágyuk 2008-ban egészen Indiáig vitte őket, ahol három héten át keresték, kutatták cigányságuk gyökereit. Hogy mit találtak? Erről zenélnek színes, szélesvásznú képekben 2010. február 12-én a…
febr. 12
10:27
Ma nem repül: elhunyt a frizbi feltalálója (ma.hu)
Kilencvenéves korában elhunyt Walter Fredrick Morrison, a világ egyik legnépszerűbb játékának, a frizbinek a feltalálója.
febr. 12
10:33
Szellemi együttműködés (huszadikszazad.hu)
[1936. június] Magyarország kormányzója előkelő rendjellel tüntette ki Olivecrona stockholmi orvostanárt, mert merész operációval megmentette egy kitünő magyar író, Karinthy Frigyes életét...
febr. 12
10:39
Előzetesben az erőszak - csak semmi feltűnés (Népszava)
A legtöbb erőszakot vagy egyéb, a kiskorúak számára ártalmas elemet tartalmazó ajánlót a kereskedelmi csatornák tűzték műsorukra 1999 és 2008 között - állapította meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elemzése.
febr. 12
11:00
51940 km, Nyaungshwe (tinylittlebigthing)
Alig telt el az évből két hét, és már másodszorra keltünk hajnali háromkor. Komoly gondok lesznek így! A busz természetesen csak négykor indult, de fél négykor vettek fel a szállodától. Egy antik kisbusz érkezett, hátizsákjainkat feldobálták a tetőcsomagtartóra. Mondták, hogy majd a buszállomáson lekötözik. Próbáltunk helyet találni, de nem volt sok. A két személynek szánt ülések legfeljebb másfél…
febr. 12
11:15
Groteszk himnusz a személyiség megőrzéséért - Bohémélet Ascher módra (Népszava)
Nem a Puccini-opera, hanem Aki Kaurismäki filmje alapján dolgozza fel Murger világhírű történetét a budapesti Örkény Színház Bohémélet című darabja; az Ascher Tamás által rendezett előadás szombattól látható.
febr. 12
11:27
Radnóti Miklós - Különbéke (huszadikszazad.hu)
[1936. június] Szabó Lőrinc új verseskönyve...
febr. 12
11:36
Az olasz Pietro Masturzo nyerte a World Press Photo fődíját (Inforádió)
Az olasz Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat - jelentették be pénteken Amszterdamban. A június 24-én készült képen egy teheráni háztetőn kiabáló, tiltakozó nők láthatók.
febr. 12
11:36
Meneküljünk, egymás karjaiba - itt a szerelmesek ünnepe! (ma.hu)
Február 14. Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. A Bálint-nap eredetét legendák övezik, az ünnepet formálta a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokás és a keresztény hagyomány.
febr. 12
11:48
II. János Pál pápát Münsterben láthatja a közönség (Napvilág)
II. János Pál pápa 2005-ben hunyt el. Már életében is nagy kultusz övezte, ami halála után tovább nőtt. Karol Wojtyla életéről készült film, rendeztek kiállításokat, és számos olyan könyvet adtak ki, melyek elmesélik a pápa életének, csodatételeinek, nagylelkűségének és segítségnyújtásainak történetét. A megemlékezésre alkalmas tárgyak sora tovább bővül egy német festő alkotásával.
febr. 12
11:51
Világsztárral dolgozik Bársony Bálint (Zene.hu)
A kiváló szaxofonos alig egy hete tért haza Jamaicából, ahol zeneiskolákat látogatott, zenei kurzust tartott és Bob Marley egykori jobb kezével - gitárosával Earl Chinna Smith-el pedig közös dalt készített Sunshine Reggae címmel. [Dátum: 2010.02.16. 15:21]
febr. 12
11:54
Autóböjtöt hirdettek Ausztriában az egyházak (orientpress)
Át kell hangolnunk étkezési és közlekedési szokásainkat, fenntartható életvezetést kell kialakítanunk, és erősítenünk kell a tudatosan megélt személyes szabadságot - az osztrák evangélikus és katolikus egyház a keresztény böjt korszerű formájaként a húsról való lemondás mellett autóböjtre is hív.
febr. 12
12:21
Czóbel Béla kiállítása (huszadikszazad.hu)
[1936. június] A Fränkel-szalon június havában Czóbel Béla műveiből rendezett kiállítást...
febr. 12
12:30
Költözik a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet (orientpress)
Február végén új épületbe költözik a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet - jelentette be a szakminiszter a külföldi magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták éves téli értekezletén.
febr. 12
12:30
A tavalyi kitüntetettek díjátadóként térnek vissza az Oscarra (ma.hu)
A színészeket díjazó kategória tavalyi győztesei a hagyományoknak megfelelően díjátadóként térnek vissza az Oscar-gálára, amelyről Kate Winslet, Penélope Cruz és Sean Penn mellől csak a tavaly posztumusz díjazott Heath Ledger hiányzik majd.
febr. 12
12:45
Évtizedeket várt erre az irodalmi világ (Népszava)
Az irodalmi világ évtizedeket várt erre: New Yorkban olyan leveleket tettek közzé, amelyek a Zabhegyező közelmúltban elhunyt szerzőjétől, J.D. Salingertől származnak.
febr. 12
13:21
Az EMI vezetője a legális zene védelméről tárgyalt hazánkban (Zene.hu)
Roger Faxon szerint harcolni kell a zene legális felhasználásáért. Az EMI magyar igazgatója szerint a tárgyalások eredményesek voltak. [Dátum: 2010.02.12. 13:04]
febr. 12
13:33
Színházi év (huszadikszazad.hu)
[1936. június] Elsősorban emlékezetébe idézzük az olvasónak, hogy múlt ősz óta alig olvasta a lapokban azt a szót, hogy "a színház válsága".
febr. 12
13:42
Kiheverte a válsághangulatot a bécsi operabál közönsége (ma.hu)
A jelek szerint túltette magát a válsághangulaton a bécsi politikai és gazdasági elit, az idén ismét nagy létszámban képviseltette magát az operabálon.
febr. 12
13:54
Anthony Hopkins és a zongorázó farkasember (Napvilág)
A Farkasember című horrorfilm február 11-től látható a magyar mozikban. Egy többször feldolgozott téma mindig kockázatot rejt magában és - hiába a technikai megoldások, a neves színészek #8217;csatasorba állítása #8217; - talán éppen ez az, amibe Joe Johnston rendezőnek beletörik a bicskája.
febr. 12
14:00
Bővül a Szépművészeti - tanácskozás a magyar kultúra jövőjéről (orientpress)
A Szépművészeti Múzeum fejlesztésének tervét 2005-ben hagyta jóvá Brüsszel, így a bővítés az Európai Regionális Fejlesztési Alap tárfinanszírozásában valósul meg. A MTA Kihívások és lehetőségek címmel rendezett pénteken konferenciát a múzeum jövőbeni stratégiájának megvitatása ügyében.
febr. 12
14:18
Magyar fotós nyerte a World Press Photo egyik első díját (HVG)
Az olasz Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat, a magyar Szentpéteri József a természet kategória első helyét hozta el - jelentették be pénteken Amszterdamban.
febr. 12
14:54
Kiosztották az idei Lábán Rudolf-díjakat (HVG)
Duda Éva és Kovács Gerzson Péter koreográfus vehette át idén a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére, népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjat, amelyet pénteken adtak át Budapesten.
febr. 12
14:57
A Valentin nap nem csak a szerelemről szól (Napvilág)
Február tizennegyedike nem csak a szerelmeseké, hanem a magyar irodalom első nagy alakjának napja is. Balassi Bálint életére, munkásságára emlékeznek meg több, mint húsz helyszínen Magyarországon és a határokon túl is a Balassi-fesztivál keretein belül.
febr. 12
15:09
A hétvége a szerelemé (Népszava)
Az Egyesült Államokban pénteken moziba kerülő Valentin nap sikerét várják az Elnökök napjával meghosszabbított hétvégén az amerikai jegypénztáraknál.
febr. 12
15:09
Játszi könnyedséggel - Hien fergeteges! (Zene.hu)
Hien első albuma nem csupán egy elbűvölő pillangó szárnypróbája, hanem egy fiatal tehetség első komoly lépései a szakmában. A legnagyobb pozitívum a lemezen maga az egyéniség. [Dátum: 2010.02.12. 15:05]
febr. 12
15:12
Apró titkok a nyilvánoságra hozott Salinger-levelekben (HVG)
Az irodalmi világ évtizedeket várt erre: New Yorkban olyan leveleket tettek közzé, amelyek a Zabhegyező közelmúltban elhunyt szerzőjétől, J.D. Salingertől származnak.
febr. 12
15:27
Maratoni koncerten veszi át az aranyat a Budapest Bár (Zene.hu)
2010. február 17-én az A38 Hajón tartandó maratoni koncerten veszik át a Volume 2. Tánc című lemez közreműködői az aranylemezeket az EMI igazgatójától. Az album még karácsony előtt aranylemez lett, de csak most kapják meg, mert egy igazi bulis koncerten szeretnék megünnepelni a közönséggel együtt ezt az örömteli eseményt. [Dátum: 2010.02.15. 01:24]
febr. 12
15:30
Az amour a legromantikusabb szó (HVG)
Az amour, vagyis a franciául mondott szerelem a legromantikusabb szó a világon - válaszolták nyelvészek egy Valentin-nap alkalmából készült felmérésben. A legkevésbé romantikus a japán változat: vatakusi-va anata-vo ai simaszu.
febr. 12
15:39
Fonogram 2010 - Quimby nóta az év dala (Kikötő Online)
Szerda este lezajlott hazánk egyik kiemelkedő zenei eseménye, a tizennyolcadik Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. A Millenáris Teátrum színpadán számos nagyszerű előadót láthattunk élőben fellépni, akik kiváló produkciókat mutattak be nemcsak a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevő, de a televízió képernyője előtt ülő nézők százezrei számára is.

Keresés