2010. február 10. szerda

febr. 10
6:33
Kerekes Vica nem Karafiáth Orsolyát akarta megformálni (Inforádió)
Kerekes Éva Vica kapta meg a 41. Magyar Filmszemle legjobb női alakításának díját Molnár György: Ki/Be Tawaret című filmjében játszott szerepéért. A részben Karafiáth Orsolya élményein alapuló film női főszereplője elmondta, nem a költőnőt kívánta megformálni a vásznon. Az InfoRádió a díjazásról, a filmről és külföldi munkáiról kérdezte a színművészt.
febr. 10
7:03
Filmszemle: íme, a legjobbak! (Népszava)
Átadták a 41. Magyar Filmszemle díjait a XII. kerületi Sportmax sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban. Korábbi írásunkban arra vállalkoztunk, hogy néhány fontosabb díj esetében megtippeljük a győztest, s mint több alkalommal kiderült: sikerrel jártunk.
febr. 10
7:05
Cinema Total Berlinben harmadszor (Népszava)
A Collegium Hungaricum Berlin február 14-17. között idén harmadik alkalommal rendezi meg a Cinema Total című rendezvényét, ezúttal a szlovák és a román filmszakma képviselőinek bevonásával.
febr. 10
7:27
Köntörfalak: elmondjam a végét? (HVG)
Nagyon várták, sokan ajánlották és nem is okozott csalódást. Három jelenlévő és néhány megidézett ember története egy szobában jófajta párbeszédekkel. Dyga Zsombor filmjét, a Köntörfalakat szerették a 41. Magyar Filmszemlén. S jó eséllyel nem lesz ez másként a február 14-i premier után sem.
febr. 10
7:33
Madách Amerikában (huszadikszazad.hu)
[1936. május] A bírálónő nem győz csodálkozni a nagy költemény dátumán, mely oly csodálatosan korai az izgatóan aktuális témákhoz és gondolatokhoz képest...
febr. 10
7:45
Egyszerre öt disznótor lesz a békéscsabai farsangon (ma.hu)
Egyszerre öt helyszínen várják disznótorral az érdeklődőket február 13-án, szombaton az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő csabai farsangon .
febr. 10
8:15
Csak néztünk! Így nézett ki Auth Csilla egykor! (Zene.hu)
Ismét bővül a rovat, amelyben már többször bizonyított előadókat mutatunk be, honnan is indultak. Most Auth Csillán van a sor, aki nagyon gyorsan betört az élvonalba. [Dátum: 2010.07.11. 01:21]
febr. 10
8:17
Születésnapi turné, válogatáslemez - 10 éves a Depresszió (Zene.hu)
Február közepén lesz annak éppen 10 éve, hogy először állt színpadra 4 tagú formációban a hazai rock zene egyik élcsapata. A 2000-ben történt megalakulás óta, a zenekar öt lemezt, tizenhárom klipet, két DVD-t, és egy listavezető kislemezt készített. A mára már öt tagúra bővült formációt számtalan közönségdíjjal jutalmazták, és több mint ötszáz koncertet adott. [Dátum: 2010.02.10. 08:01]
febr. 10
8:19
A zene.hu olvasói a Pálinkára szavaznak! (Zene.hu)
Persze szó nincs arról, hogy a kedvenc alkoholjukról kérdeznénk őket. A Magna Cum Laude dala vezet szavazásunkon, amelyből arra szeretnénk rájönni, szerintetek melyik is az Év hazai dala? [Dátum: 2010.02.10. 08:02]
febr. 10
8:21
Sorozattá bővíthetik ki a díjnyertes Puskás Hungaryt (Inforádió)
A 41. Magyar Filmszemle Dokumentum kategóriájának megosztott fődíját és az országszerte közel negyven filmszínházat tömörítő Art Mozi Egyesület díját is Almási Tamás kapta Puskás Hungary című alkotásáért. A rendező az InfoRádiónak elmondta, bízik abban, hogy a díjazás elősegíti a film sorozattá bővítését.
febr. 10
8:27
Puszták népe (huszadikszazad.hu)
[1936. május] a puszták népe, a magyarság egyharmada és legmagyarabb harmada, a szabadság szimbolikus honának gyermeke, kivétel nélkül cseléd, azaz szolga...
febr. 10
9:15
Hamarosan itt az Idegenvezetői Világnap - érdemes rákészülni (orientpress)
2010. február 28. - Budapesten már tizedik éve hagyományőrző módon ünnepelik meg az idegenvezetők e napot, melynek szervezését 6 éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Továbbképző Központja végzi.
febr. 10
9:15
A Fel! nyerte a legjobb animációs film Annie-díját (ma.hu)
A Fel! című film nyerte a legjobb animációnak járó díjat a 37. Annie-díjkiosztó ünnepségen Los Angelesben.
febr. 10
9:21
Legenda a nyúlparikásról (huszadikszazad.hu)
[1936. május] Gazsiról szól tehát a nyúlpaprikás legendája. Ez a Gazsi nem tévesztendő össze Kakuk Marcival, aki bizonyosan lenézné és valami kegyetlen tréfát csinálna vele...
febr. 10
9:45
Kortárs roma művészek festményeiből nyílik tárlat New Yorkban (Népszava)
Négy magyarországi kortárs roma művésznő festményeiből nyílik tárlat csütörtökön a New York-i Magyar Kulturális Központban.
febr. 10
10:09
A magyar kultúra közvetítéséért fogtak össze (orientpress)
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Galéria és a Nemzeti Tankönyvkiadó annak érdekében, hogy a gyerekek minél közelebb kerüljenek a magyar kultúrához. A megállapodás első állomása a Mű(mese) elnevezésű országos pályázat életre hívása.
febr. 10
10:30
Érdekes, tüzes, ízes és színes - mi az? (Napvilág)
Az, hogy az afrikai kontinens milyen lenyűgöző zenei kinccsel rendelkezik nem szorul különösebb bizonyításra. Szinte nem találni olyan közismert előadót - a képviselt zenei stílustól függetlenül (jazz, blues, pop, elektronikus zene) - akinek a produkciójában ne tűnne fel egy-egy afrikai eredetű hangszer vagy afrikai dallam.
febr. 10
10:33
Magyar mesterművek (huszadikszazad.hu)
[1936. május] Most végre a húsvéti ünnepekre megjelent egy igen szép mű, amely kitünően oldja meg a magyar festészet száz esztendejének bemutatását...
febr. 10
10:42
51435 km, Nyaung U (tinylittlebigthing)
Reggelinél összetalálkoztunk Cevannel, úgyhogy elég későn indultunk neki a felfedezőútnak. Először is szerezni kellett két biciklit. Persze nem találtunk normálist, csak a szokásos ázsiai méretet, de legalább a kormány az egyenes fajta volt, nem ökörszarv, ami alatt épphogy elfér a térdem. A terv nagyjából az volt, hogy elindulunk, aztán megyünk, amerre látunk, vagy amerre tetszik. Az előző napi…
febr. 10
10:45
Tűz alá került az MTV a South Park letiltott epizódja miatt (HVG)
Az utolsó pillanatban levette műsoráról a South Park hétfő esti epizódját az MTV Mexico. A csatorna szerint a mexikói zászló szerepeltetéséhez szükséges engedély hiánya miatt nem adták le a részt, a South Park egyes helyi rajongói szerint viszont azért nem, mert a sorozatban a mexikói elnököt figurázták ki.
febr. 10
11:03
Folyó ügyek: miért szeretjük a Dunát? (HVG)
Danubius fluvius - Duna képfolyam címmel Európa második leghosszabb folyóját több száz amatőr és művészi fotó, térkép, tárgy és film segítségével bemutató kiállítás nyílik Budapesten, a Szlovák Kulturális Intézetben és a Közép-európai Intézetben szerdán.
febr. 10
11:03
Tom Cruise negyedszer is vállalta a "lehetetlen küldetést" (ma.hu)
Újabb "lehetetlen küldetést" hajt végre Tom Cruise: a sztár elvállalta, hogy negyedszer is eljátssza a Mission: Impossible főhősét.
febr. 10
11:27
Bemutatók (huszadikszazad.hu)
[1936. május] Hát igen, a lányok - nem minden lány, de bizonyára sok lány - másként gondolkozik és él, mint annak idején, lánykorában, a mamája...
febr. 10
11:33
Beperelték a nyíltan másoló festőzsenit (Napvilág)
A fiatal brit festő, Glenn Brown képeinek központi témája maga a festészet. Alkotás során - amely itt egyfajta történeti vizsgálódás - a művészettörténet ismert és kevésbé ismert alkotásait, illetve a populáris kultúra képeit reprodukálja - virtuóz technikával, gyakran alaposan összekeverve a korokat és stílusokat. A végeredmény valami egészen új.
febr. 10
11:39
Magyar filmhét New Yorkban: Koccanás és Kamélon (HVG)
Fiatal magyar rendezők műveit mutatják be a New York-i Lincoln Centerben pénteken kezdődő magyar filmhéten, amely az utóbbi három év legkiválóbb alkotásaiból válogat.
febr. 10
12:09
Kihagyhatatlan esemény - magyar filmek New Yorkban (Népszava)
Fiatal magyar rendezők műveit mutatják be a New York-i Lincoln Centerben pénteken kezdődő magyar filmhéten, amely az utóbbi három év legkiválóbb alkotásaiból válogat.
febr. 10
12:15
Urban dance a Táncszínházban (orientpress)
Az urban dance egy külföldön sokat használt fogalom, amely magába foglalja, az összes eredeti old school és new school hip-hop táncstílust. Az Urban Dance Theatre (Magyarországon egyedülállóan) kifejezetten ezekkel az eredeti hip-hop stílusokkal foglalkozik - popping (electric boogaloo), locking, New (York) style hip-hop, LA style hip-hop, house dance, krumping, b-boying (breakdance). Március…
febr. 10
12:17
Zsidó Fesztivál a Spinoza Színházban (orientpress)
Másodszor rendezi meg Síppal-dobbal elnevezésű Zsidó Zenei Fesztiválját a Spinoza Színház 2010. február 18. és 28. között. Az idei évben zenés színházi darabok premierjében bővelkedik a program.
febr. 10
12:21
Kassák Lajos - Magam örömére (huszadikszazad.hu)
[1936. május] Kint jártam a hegyen s a kosaram teleszedtem gyümölccsel mire hazaértem a felét uton-utfélen elhullattam...
febr. 10
12:33
Duna Televízió részvételével zajlott a legrangosabb nemzetközi televíziós fesztivál (orientpress)
2010. január 26. és 31. között rendezték meg 23. alkalommal az Audiovizuális Produkciók Nemzetközi Fesztiválját, a FIPA-t (Festival International de Programmes Audiovisuels). A hagyományosan Biarritzban zajló televíziós mustrára közel kétezer produkciót neveztek a világ minden tájáról. A versenyprogramba előzsűrik döntése alapján 58 film került, közöttük a Duna Televízió produkciója is, a Haydn…
febr. 10
12:36
A helytelen nevelés következménye: bérgyilkos gyerek (Napvilág)
Az ausztrál színész szerepet vállalt a Hanna című filmben, ami egy 14 éves korára hidegvérű bérgyilkossá kiképzett lány története, aki, mintha az igen furcsa neveltetés nem lenne elég hányattatott gyerekkornak, további dráma részesévé válik. Bana nagy valószínűséggel a lány apját formálja majd meg a történetben.
febr. 10
13:03
Ismét akcióban Tom Cruise - Jön az újabb Mission: Impossible (Népszava)
Újabb "lehetetlen küldetést" hajt végre Tom Cruise: a sztár elvállalta, hogy negyedszer is eljátssza a Mission: Impossible főhősét.
febr. 10
13:09
Monumentális festmény készült II. János Pálról (Inforádió)
Oh Karol címmel készült el az eddigi vélhetően legnagyobb festmény a néhai II. János Pál pápáról.
febr. 10
13:21
Váradi Roma Café: "Ez van”?! - és ez jó! (Zene.hu)
Aki a zenében kicsit jártas, 2009 őszére - amikor megjelent a Váradi Roma Café új albuma - már biztosan ismeri az arany- és platina lemezzel büszkélkedő együttest. Lehet tudni, hogy a testvérek mellett jó barátaik és mostanra már fiaik is tagjai a zenekarnak. Stílusukat meghatározni nagyon nehéz, ötvözik a popzenét, a latin dallamvilágot, a híres magyar cigányzenét, a jazzt és a klasszikus zenét.…
febr. 10
13:23
Ilyet még nem látott a Gödör! (Zene.hu)
Megszokhattuk már, hogy a hely szervezői mindig dobnak valami újat. Ebben a hónapban sem lesz ez másként. Jövő pénteken remekbeszabott névsorral várják a kikapcsolódni vágyókat. [Dátum: 2010.02.10. 13:16]
febr. 10
13:27
Hollywood magyar szuperhősei (nyest.hu)
Egy régi történet szerint, ha egy hollywoodi filmgyár forgóajtaján mögötted lép be egy magyar, bizonyos, hogy ördögi módon mégis előtted lép majd ki… Tény, hogy az álomgyár születésénél rengeteg magyar bábáskodott. De mi a helyzet azóta? Hogyan képviseltetjük magunkat, mi magyarok manapság az amerikai filmiparban? Köztudott és rejtőzködő magyarok a filmvásznon. Avagy a magyarok beleszólnak: magyar…
febr. 10
13:33
Színházi bemutatók (huszadikszazad.hu)
[1936. május] A Vígszínház negyven éves jubileuma alkalmával meg kell állapítani, hogy a színház megnyitásától kell számítani a budapesti magánszínház kezdetét...
febr. 10
13:39
Lúzerből titokzatos hős (Népszava)
Eddigi filmszerepeiben remek karakteralakításokkal hívta fel magára a figyelmet, Dyga Zsombor Tesó című "panel-sztorijában" is emlékezetes figurát teremtett egy mellékszereplőből.
febr. 10
13:39
Zámbó Krisztián szerint mindent le lehet küzdeni (Zene.hu)
A nemrég debütáló énekes klipet készít. A néhai Király fia első lemezét jelentette meg a közelmúltban, amelyben nagy szerepet kaptak az angyalok. Erről és  az apjával való összehasonlításról is beszélgettünk Krisztiánnal. [Dátum: 2010.02.16. 07:47]
febr. 10
13:57
Elhunyt a nagy titkok tudója (Zene.hu)
Életének 81. évében elhunyt Dr. Kokas Klára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének nyugalmazott docense. [Dátum: 2010.02.10. 13:40]
febr. 10
13:59
Tabáni István elbúcsúzott (Zene.hu)
A Csillag Születik győztese előbb fizetés nélküli szabadságon voltam, aztán -  még januárban - elköszönt. [Dátum: 2010.02.10. 13:57]
febr. 10
14:15
Ennél szebb búcsút nehéz elképzelni: Wendigo - Audio Leash (Zene.hu)
Nekrológ írásában nem vagyok jó. Sokáig gondolkodtam azon, hogy a Wendigo "Audio Leash" című albumáról írjak-e. Nem mintha nem érdemelnék meg, csak hát a csapat a lemez megjelenésével egy időben sajnos befejezte pályafutását, ami azt jelenti, hogy egy több mint tehetséges bandával megint kevesebb van a hazai rockzenei palettán. [Dátum: 2010.02.10. 14:05]
febr. 10
14:33
Mai napig sok rejtély övezi a fiatalon elhunyt fáraó alakját (Népszava)
Nemrégiben hazánkban járt az egyiptológia egyik legnagyobb tekintélyű professzora, Jaromir Malek, az Oxfordi Egyetem Griffith Intézetének igazgatója. Lapunknak az egyiptomi épített örökség helyzetéről és Tutanhamon alakjáról beszélt - a VAM Desing Centerben április közepéig látható kiállítás, és nemrégiben magyarul is megjelent könyve apropóján.
febr. 10
14:35
Régi-új basszusgitárossal jön a Megadeth Budapestre (Népszava)
Eredeti basszusgitárosával, a zenekarból 2002-ben kilépett, ám most újra csatlakozott David Ellefsonnal ad a Megadeth június 20-án koncertet Budapesten, a Petőfi Csarnokban.
febr. 10
14:39
Nyolcvanéves lenne Soós Imre, a tragikus sorsú színész (ma.hu)
"Kivételes tehetségű, elbűvölő ember volt, tüneményes, varázslatos pacák. Az első pillanatban tudott mindent" - mondta Törőcsik Mari Soós Imréről, aki nyolcvan éve, 1930. február 12-én született.
febr. 10
14:42
Látványos show, őslények az emberek között (Napvilág)
A dinoszauruszok még egyszer bejárják a Földet egy látványos aréna show keretében, melynek európai előadásai 2009 júliusában kezdődtek. Séta a dinoszauruszokkal show a többszörös díjnyertes, azonos című BBC sorozat alapján készült, valós méretű dinoszauruszokat keltve életre és az egyik legizgalmasabb előadás-sorozatot produkálva, amit valaha létrehoztak.
febr. 10
14:51
Oscar-díj: névre szóló szobrocskát vihetnek haza idén a nyertesek (Népszava)
Idén nem jelöletlen Oscar-szobrokat visznek haza az Amerikai Filmakadémia díjának nyertesei: a díjátadás után minden győztes nevét ráerősítik a szobrára.
febr. 10
14:51
Így még soha nem láttad az Első Emeletet -  ritkán látott fotóval (Zene.hu)
A népszerű együttes a gálán vendégként - tőlük szokatlan módon öltönyben - jelent meg, de aztán egy hirtelen vezérelt ötlettől, beugrottak két nótával a műsorba. [Dátum: 2010.02.10. 14:44]
febr. 10
15:09
Chopin emlékév - Jelentős magyar zenei részvétel (Népszava)
Az emlékév nem hivatalos magyar megnyitóját vasárnap tartják a Szépművészeti Múzeumban, ahol ekkor zárul a Botticellitől Tizianóig című kiállítás.
febr. 10
15:09
Bemutatkozik a Thea Soti Quartet (Zene.hu)
A Merlin Színház bemutatja Thea Soti, a vajdasági származású, jelenleg Berlinben tanuló énekesnő saját kvartettjét. Keserédes történetek, gyermekdalokat idéző dúdolgatás, elsuttogott vallomások és pimasz kokettálás: a Thea Soti Quartet saját szerzeményei egy exkluzív budapesti koncert keretében hallhatók a februári bemutatkozó esten. [Dátum: 2010.02.10. 15:00]

Keresés