2010. február 25. csütörtök

febr. 25
4:36
Csak néztünk! Így nézett ki Krisz Rudi egykor! (Zene.hu)
Ismét egy még ma is aktív szívtipró kezdeti hódításához kanyarodunk vissza. Krisz Rudi pedig rendesen dobogtatta a női szíveket. [Dátum: 2010.08.01. 03:01]
febr. 25
4:40
A magyar énekesnő döbbenetes vallomása: "Betegségem nem gyógyítható" (Zene.hu)
A Pa-Dö-Dö énekesének betegsége még 25 évvel kezdődött, de csak mostanra romlott így el a helyzet. Lang Györgyi önbizalommal és sugárzó örömmel tele, kerekesszékben nyilatkozott a kórról, ami a mai orvostudomány nem tudja gyógyítani. A hazai sztár, viszont hisz abban, hogy természetgyógyászok segítségével még rendbe jöhet. [Dátum: 2010.02.25. 04:29]
febr. 25
6:06
Meghalt, majd újra feltámadt: egy megmentett nyelv (nyest.hu)
1940-ben, amikor meghalt a chitimacha törzs utolsó gyógyító asszonya az amerikai Louisiana államban, mindenki azt hitte, vele együtt a chitimacha nyelvet is örökre eltemették. Fél évszázaddal később viszont történt valami, ami újból életre keltette az elfeledett nyelvet.
febr. 25
6:24
Skrapits Erik élete sínre került? (Zene.hu)
Eriket a No Thanx frontembereként ismertük meg, majd közel 3 év után úgy döntött, elköszön az zenekartól. A zenének azonban nem intett búcsút, és elkezdte szólókarrierjét egyengetni. Az előadóval a Merkur Mammut DeLuxe kaszinó születésnapját találkoztunk és két játék között rákérdeztünk egy-két érdekességre, majd beleástuk magunkat az új lemezének anyagába. [Dátum: 2010.02.26. 22:29]
febr. 25
7:00
Megújulhat a Múzeumkert (Népszava)
Eddig ötven építésziroda vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum bővítésének tervpályázatát - derült ki az épület tegnapi bejárásán, ahol mintegy kétszáz érdeklődő építész jelent meg. A pályaművek benyújtási határideje április 19., május 13-ig hirdetnek eredményt. A pályázat célja, hogy megoldást találjon a Múzeumkertben parkoló autók elhelyezésére, és az épület két belső udvarának beépítésével…
febr. 25
7:02
Egy angol filmes Erdélyben (Népszava)
A nemzetközi kritika lelkesen emlegeti Bartókot, Zolát, Tarkovszkijt, Linchet és a görög drámákat, mint az elsőfilmes angol rendező, Peter Strickland mától már nálunk is látható Varga Katalin balladája című filmjében felfedezhető hatások forrását.
febr. 25
9:18
Már hatodjára- Budapest Blues Festival (ma.hu)
Deitra Farr, Axel Schultz, az Ian Siegal Band és a Ripoff Raskolnikov Allstars is fellép mások mellett a Budapest Blues Festivalon, amelyet szombaton már hatodik alkalommal rendeznek meg; a Petőfi Csarnokban két színpadon 16 órától késő éjszakáig lesznek koncertek.
febr. 25
10:27
Írók és egyéb állatfajták (Napvilág)
Egy famíliában egy író is elég, mi van, ha hármat is megáldott az ég a képességgel. Ez ritkaság, de előfordul, ékes példa rá a Durrell-család, ahol ugyan különböző stílusban, de Lawrence, Gerald és Margaret is írónak nevezhette magát: három testvér, három regény.
febr. 25
10:30
EKF: németajkú látogatók pörgethetik fel a kulturális turizmust Pécsett (HVG)
Pécs az átlagos 125 ezres turistaforgalom 30-35 százalékos bővülésére számíthat Európa Kulturális Fővárosának programévében.
febr. 25
10:48
EKF: németajkú látogatók pörgethetik fel a kulturális turizmust Pécsett (HVG)
Pécs az átlagos 125 ezres turistaforgalom 30-35 százalékos bővülésére számíthat Európa Kulturális Fővárosának programévében.
febr. 25
10:48
57328 km, Úton (tinylittlebigthing)
Viszonylag későn keltünk, bár én nem voltam túl kipihent, ugyanis hajnalban felébredtem kis barátunk motoszkálására, és onnantól nem tudtam normálisan aludni. Nem az érdekelt igazán, hogy patkány van a szobában, bár nyilvánvalóan nem túl egészséges dolog és nyilvánvalóan az ágyunkon is járt már, hanem az, hogy mit rág meg a cuccaink közül. Felkelés után aztán összepakoltunk, végre elhagyjuk ezt a…
febr. 25
11:30
A Tíz kicsi néger hazánk legnépszerűbb AC-regénye (Népszava)
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.
febr. 25
11:30
Még egy napig jelentkezhetsz a PS castingjára (Zene.hu)
A - Vámbirok báljáról ismert - PS Produkció már bemutatott és jövőbeni előadásaihoz meghallgatást hirdet előképzettséggel rendelkező, 18. életévüket betöltött fiatal professzionális énekesek részére. [Dátum: 2010.02.25. 11:23]
febr. 25
11:30
Nikola Parov szóló estje a Müpában (Napvilág)
Nikola Parov egy nagyszabású szóló estre készül március 4-én, csütörtökön 19.30-tól a Művészetek Palotájában. Az esten elhangzó dalok eddigi pályafutásának 30 évét ölelik majd fel, amelyen régi és új szerzemények régi és új zenésztársakkal kerülnek bemutatásra.
febr. 25
11:42
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény nálunk (Inforádió)
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.
febr. 25
12:00
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Magyarországon (ma.hu)
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.
febr. 25
12:00
Magyar író díja a lipcsei könyvvásáron (HVG)
Két irodalmi Nobel-díjas német író, Herta Müller és Günter Grass a fő vendége az idei lipcsei nemzetközi könyvvásárnak. Az esemény fő elismerését a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja.
febr. 25
12:06
Színes programokkal vár a Szegedi Tavaszi Fesztivál (Népszava)
Március 6-tól csaknem egy hónapon át színes kulturális programokat, kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat kínál a helybélieknek és a városba látogatóknak a Szegedi Tavaszi Fesztivál.
febr. 25
12:36
Eddig ismeretlen Van Gogh-képre bukkantak - fotó (HVG)
Vincent van Gogh Le Blute-Fin Mill című festményét először állították ki, miután szakértők hitelesítették, hogy valóban a holland művész festette.
febr. 25
13:12
Üzenetküldés művészek segítségével (HVG)
A Skype bonyolult, de annál nagyszerűbb szolgáltatást indított el, aminek a neve Skype Outside - olvasható a Szívlapát blogon.
febr. 25
13:15
Ahogy tetszik (szinhaz.hu)
Bemutatóra készül a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata. Ez alkalommal egy olyan klasszikust állít színpadra, mint William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátéka. A rendezés - az expresszionista színháznak megfelelően - látványban és mozgásban gazdag, szövegben újszerű (Nádasdy Ádám fordítása). A bemutatóra 2010. február 25-én, a következő előadásra február 26-án kerül sor.
febr. 25
13:36
Dalos György kapja a lipcsei könyvvásár fő díját (Népszava)
Két irodalmi Nobel-díjas német író, Herta Müller és Günter Grass a fő vendég az idei lipcsei nemzetközi könyvvásáron. Az esemény fő elismerését a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja.
febr. 25
13:36
A Csodaceruza pályázata illusztrátoroknak és meseíróknak (Napvilág)
A meseírók és illusztrátorok számára a Csodaceruza által meghirdetett pályázat mottója: "Együtt lenni jó!" - "A mesék és illusztrációk segítségével küzdjünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen! quot; A kategóriánként 300.000 Ft-os fődíjat az E.On Hungária Zrt. ajánlotta fel.
febr. 25
14:06
Hollywoodi hackerek (HVG)
Ötven film hatvan hackerének portréja alapján kiderül, milyenek is igazából a hollywoodi hackerek.
febr. 25
14:12
A hazai pálya sikerei - Bravissimo 2009 (Zene.hu)
A Bravissimo válogatás mindig arról volt híres, hogy az adott év legnagyobb hazai slágereit tartalmazza. Sokak szerint már önmagában is sikert jelent felkerülni egy ilyen albumra. Az előző évekhez hasonlóan most is dupla cd-n szólnak a hazai sztárok, összesen 26 dalt hallhatunk régi és új zenészeinktől egyaránt. Ugyanúgy megtaláljuk majd a lemezen a Bravissimo-veterán Magna Cum Laudét, mint Lolát…
febr. 25
14:30
Solar Surf: "A jó dolgok nem zárják ki egymást sosem" (Zene.hu)
Új maxit készített a lelkes debreceni banda, ennek apropóján beszélgettünk Csató János zenekarvezetővel. [Dátum: 2010.02.25. 14:16]
febr. 25
14:42
Sikeres az első nagy Botticelli-tárlat Frankfurtban (ma.hu)
Német nyelvterületen az első nagy Botticelli-kiállításnak ad otthont a frankfurti Städel Múzeum, ahol eddig már több mint 330 ezren tekintették meg az alkotásokat.
febr. 25
15:00
Janus Pannonius ismeretlen műve (HVG)
A Jelenkor folyóirat februári számának mellékleteként jelenik meg Janus Pannonius eddig ismeretlen műve - olvasható a Könyves blogon.
febr. 25
15:18
Egy angol rendező magyar filmje, meg az Ezüst Medve (Inforádió)
A héten mutatják be a mozik Peter Strickland angol rendező Varga Katalin balladája című filmjét, amely a 2009-es Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medve díjat nyert, az Európai Film díjkiosztóján pedig az év felfedezettje kategóriában részesült elismerésben. Interjú a rendezővel.
febr. 25
15:18
A Bolond Kalapos megúszta: mégis forgalmazza az Odeon az Alice Csodaországban című filmet (ma.hu)
A brit Odeon mozicsoport csütörtökön bejelentette, hogy mégsem bojkottálja a Tim Burton Alice Csodaországban című filmjének forgalmazását Nagy-Britanniában, Írországban és Olaszországban, mivel sikerült rendeznie a vitás kérdéseket a Disney filmstúdióval.
febr. 25
15:21
Onczay Csaba Dohnányi-sorozattal járja a világot (orientpress)
Onczay Csaba Kossuth díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora a Dohnányi év alkalmából több koncertből álló sorozattal tiszteleg a zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából.
febr. 25
15:23
Az MKPK jogi útra tereli az iskolafinanszírozás kérdését (orientpress)
Sem részben, sem egészében nem kívánnak lemondani az egyházi iskoláknak 2008-ra járó közoktatási kiegészítő támogatásról - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa. Mint közleményükben kifejtik, ilyen lemondásra az Apostoli Szentszék engedélye nélkül joguk sincs, s most a napokban kiadott kormányrendelet ismeretében döntést hoztak arról, hogy az ügyet jogi útra terelik.
febr. 25
15:25
Szerelmes szabadság (orientpress)
Ünnepi koncert rendez a Ghymes: Szerelmes Szabadság címmel az 1848-as forradalom tiszteletére március 14-én, vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában.
febr. 25
15:27
MR3-Bartók Rádió Stúdiókoncertek (orientpress)
Az MR3-Bartók Rádió Stúdiókoncertjeinek Klasszikus és jazz című sorozatában március 13-án, szombaton délután öt órakor Mester Dániel klarinét- és szaxofonhangversenyét hallhatja a közönség a Magyar Rádió Márványtermében.
febr. 25
15:29
Ferencesek a volt Szovjetunió területén (orientpress)
A egyházüldözés évtizedei után húsz éve megnyílt a lehetőség a katolikus egyház számára, hogy a korábban a Szovjetunióhoz tartozó országokban is viszonylag szabadon tevékenykedjen. A katolikus jelenlét egyik markáns vonását képviselik a ferencesek, akik - ha nem is nagy létszámban, de ma már Kárpátaljától Kamcsatkáig és Szentpétervártól Kazahsztánig az eurázsiai óriási térség számos pontján jelen…
febr. 25
15:31
Új műsorral ünnepel a Klasszik Rádió (orientpress)
A kizárólag klasszikus zenét játszó rádió, a Klasszik Rádió 92.1 új műsor elindításával ünnepli meg az elmúlt időszak sikereit. 2010. február 27-től kezdve minden szombaton 9 és 12 óra között Fidelio Klasszik címmel hallható a rádió vadonatúj magazinműsora, melyben Zsoldos Dávid, a Fidelio.hu alapítója beszélget egy kávé mellett zenészekkel és zenerajongó közéleti emberekkel az Operaház patinás…
febr. 25
15:36
Aki "nem szégyellte tudatlanságát" (HVG)
Irodalmi tréfa a Krisztus előtti negyedik évszázadból az Urbanlegends.hu oldalon.
febr. 25
15:38
Fegyveres konfliktusok és a tigris éve a Titanic Filmfesztiválon (HVG)
Lezárult a nevezés a 17. Titanic Filmfesztiválra, melynek során április 8. és 18. között több mint hatvan filmet vetítenek négy budapesti helyszínen.
febr. 25
15:42
A nő, aki halott fia transzvesztita apját keresi (Napvilág)
A Pesti Színház igazán nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a zseniális rendező egyik kiemelkedő, Oscar-díjat nyert filmjét állítja színpadra február végén. A Mindent anyámról színpadon is tud majd újat nyújtani, hiszen a történet némileg megváltozik, és olyan kiváló színészeket láthatunk a főbb szerepekben, mint például Hegyi Barbara, Epres Attila, vagy Csőre Gábor.
febr. 25
16:18
A megtalált gyökerek szorítása (Népszava)
Egy elegáns, fiatalos, hatvanas olasz orvosnő meséli ezt a történetet, mely közben úgy érezzük, mintha egy Ozpetek film kezdene forogni. Anna Maria Hábermann az elhunyt apa fiókjából előkerült sárga iratcsomóról mesél, ami gyökeresen megváltoztatta az életét.
febr. 25
17:06
Műgyűjtők éjszakája: aukció, árverés, kiállítások éjfélig (HVG)
Lossonczy Tamás, Sándorfi István és Bak Imre-kiállítás is nyílik az immáron 15. alkalommal megrendezett Műgyűjtők éjszakáján csütörtökön, a Falk Miksa utcában.
febr. 25
18:00
Mozart klarinétversenye csendül fel a MüPában (Inforádió)
Haydn és Brahms szimfóniái valamint Mozart A-dúr klarinétversenye is szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyének programján, amelyet csütörtök este fél nyolctól rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Jörg Widmann német klarinétművész és zeneszerző, aki a jövő héten maga vezényli darabjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.
febr. 25
18:06
Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségét (Népszava)
Izrael 160 millió új sékelt (8,45 milliárd forintot) költ kulturális és szellemi örökségének digitalizálására - számolt be minisztériumi forrásokra hivatkozva a Háárec izraeli napilap.
febr. 25
18:06
Az 5 legtöbbet játszott külföldi dal a MR2-Petőfin, januárban (Zene.hu)
A Zene.hu mostantól új rovattal készül hetente olvasóinak, melyben bemutatja azt az öt külföldi és öt magyar dalt, melyet kis országunkban a három legfontosabb rádió az adott hónapban a legtöbbször játszott. Jöjjön a Class FM ötös listája után MR2 Petőfi Rádió ötöse, ami az országos rádió januárban a legtöbbször leadott zeneit tartalmazza a RadioMonitor Magyarország Kft. adatai alapján. [Dátum:…
febr. 25
18:36
Csontváry, a "szlovák" festő (Inforádió)
A Daily Telegraph brit napilapban szerdán megjelent Pécsről szóló cikkében a tudósító Európa egyik kulturális fővárosába látogatva felsorolta annak nevezetességeit, köztük a szlovák származásúnak titulált Csontváry Kosztka Tivadart is.
febr. 25
18:39
Zsolnay-Máské(p)p (Kikötő Online)
A tervezetthez képest egy hét csúszással nyílik a “Zsolnay-Máské(p)p” című kiállítás a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítóhelyiségében.
febr. 25
18:41
A másik Csinszka a Modemben (Kikötő Online)
Boncza Berta – vagy ahogyan mindenki ismeri: Csinszka – a magyar irodalom történetének legismertebb múzsája, Ady Endre kései költészetének legfőbb inspirálója. Azt kevesebben tudják, hogy Ady halálát követően Babits Mihály szerelme lett, majd feleségül ment a korszak egyik legjelentősebb magyar festőművészéhez, Márffy Ödönhöz. A házasság ösztönzőleg hatott Márffy művészetére is
febr. 25
19:30
Snétberger-koncert a stuttgarti magyar intézet születésnapján (ma.hu)
Snétberger Ferenc szólógitár-koncertjével ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet pénteken. Telt házra számítanak, ott lesz az elmúlt időszak mind a négy intézetigazgatója is.
febr. 25
19:54
Kerti mulatság - Ősbemutató az egri stúdiószínpadon (Napvilág)
Mindannyian akarunk valamit az élettől, valami nagyot. Ebben a történetben például két író a "nagy művet", a "nagy témát" keresi. De mivel nem találják, minden mást csinálnak, nehogy maradjon idejük kétségbeesni. Miközben nem veszik észre, hogy amiről mesélni akartak, az ott zajlott körülöttük: a "minden más". Az élet.
febr. 25
21:42
Zöld utat kapott a Szív királynő és az őrült Kalapos (Népszava)
A brit Odeon mozicsoport csütörtökön bejelentette, hogy mégsem bojkottálja a Tim Burton Alice Csodaországban című filmjének forgalmazását Nagy-Britanniában, Írországban és Olaszországban, mivel sikerült rendeznie a vitás kérdéseket a Disney filmstúdióval.

Keresés