2010. február 25. csütörtök

febr. 25
7:00
Megújulhat a Múzeumkert (Spa Trend Online)
Eddig ötven építésziroda vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum bővítésének tervpályázatát - derült ki az épület tegnapi bejárásán, ahol mintegy kétszáz érdeklődő építész jelent meg. A pályaművek benyújtási határideje április 19., május 13-ig hirdetnek eredményt. A pályázat célja, hogy megoldást találjon a Múzeumkertben parkoló autók elhelyezésére, és az épület két belső udvarának beépítésével…
febr. 25
7:02
Egy angol filmes Erdélyben (Spa Trend Online)
A nemzetközi kritika lelkesen emlegeti Bartókot, Zolát, Tarkovszkijt, Linchet és a görög drámákat, mint az elsőfilmes angol rendező, Peter Strickland mától már nálunk is látható Varga Katalin balladája című filmjében felfedezhető hatások forrását.
febr. 25
8:12
Nem akarja kézen fogni a nézőt (Metropol)
Denzel Washington jól tudja, hogy az Éli könyve közel sem az egyetlen poszt-apokaliptikus sci-fi – arra pedig, hogy ne a többi filmet másolja, egyszerű technikát fejlesztett ki: meg sem nézi őket.
febr. 25
8:14
Virtuózok: Budapest Bár (Metropol)
Sűrű évet kezdett a Budapest Bár, a Müpában és kétszer az A38-on is felléptek már: kedden egy újabb koncertre várják ide rajongóikat. Ám Farkas Róbert, a zenekar vezetője ösztöndíjjal több hónapra Brazíliába utazik, hogy hegedű mesterkurzuson és gitárórákon vegyen részt. A koncertről és a jövőről Gáncs Andrea menedzsert kérdeztük.
febr. 25
9:24
Budapest Blues Festival hatodszor (Metropol)
Deitra Farr, Axel Schultz, az Ian Siegal Band és a Ripoff Raskolnikov Allstars is fellép mások mellett a Budapest Blues Festivalon, amelyet szombaton már hatodik alkalommal rendeznek meg. A Petőfi Csarnokban két színpadon 16 órától késő éjszakáig lesznek koncertek.
febr. 25
11:30
A Tíz kicsi néger hazánk legnépszerűbb AC-regénye (Spa Trend Online)
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.
febr. 25
11:42
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény nálunk (Infostart)
A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény Magyarországon, ez derült ki az Európa Könyvkiadó közönségszavazásából, amelyet az írónő 120. születésnapja alkalmából hirdettek meg.
febr. 25
12:06
Színes programokkal vár a Szegedi Tavaszi Fesztivál (Spa Trend Online)
Március 6-tól csaknem egy hónapon át színes kulturális programokat, kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat kínál a helybélieknek és a városba látogatóknak a Szegedi Tavaszi Fesztivál.
febr. 25
13:36
Dalos György kapja a lipcsei könyvvásár fő díját (Spa Trend Online)
Két irodalmi Nobel-díjas német író, Herta Müller és Günter Grass a fő vendég az idei lipcsei nemzetközi könyvvásáron. Az esemény fő elismerését a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja.
febr. 25
13:54
Ewan McGregor szívesen csókolózik fiúkkal (Metropol)
A hollywoodi filmek újkeletű "szaloképesítési" trendje ellen emelt szót Ewan McGregor az Out Magazin márciusi számában, és kijelentette, hogy neki semmi baja azzal, ha fiúkkal kell csókolóznia a filmvásznon.
febr. 25
14:48
Hatvan éve mutatták be az első magyar színes filmet (Metropol)
Hatvan éve, 1950. február 27-én mutatták be az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit.
febr. 25
15:18
Egy angol rendező magyar filmje, meg az Ezüst Medve (Infostart)
A héten mutatják be a mozik Peter Strickland angol rendező Varga Katalin balladája című filmjét, amely a 2009-es Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medve díjat nyert, az Európai Film díjkiosztóján pedig az év felfedezettje kategóriában részesült elismerésben. Interjú a rendezővel.
febr. 25
15:24
Ballada a bosszúról (Metropol)
Egy évet kellett várni arra, hogy a hazai közönség is megismerkedhessen Varga Katalin tragédiájával. Magyarországi mozipremier a sikeres szemlevetítés után.
febr. 25
15:42
Másodszor is elmarad a show (Metropol)
Elmarad a hétvégére tervezett Ben Hur Live előadás. Az európai turnét jegyző német cég ugyanis csődbe ment, a hazai szervező visszaváltja vagy más produkcióra cseréli a jegyeket.
febr. 25
16:18
A megtalált gyökerek szorítása (Spa Trend Online)
Egy elegáns, fiatalos, hatvanas olasz orvosnő meséli ezt a történetet, mely közben úgy érezzük, mintha egy Ozpetek film kezdene forogni. Anna Maria Hábermann az elhunyt apa fiókjából előkerült sárga iratcsomóról mesél, ami gyökeresen megváltoztatta az életét.
febr. 25
17:30
Steven Tyler visszatért az Aerosmith együtteshez (Metropol)
A nyilvánosság előtt zajlott viták, a felállásban beharangozott változások és egy elvonókúrát követően Steven Tyler visszatérésével újra teljes az Aerosmith, amely turnéra is indul.
febr. 25
18:00
Mozart klarinétversenye csendül fel a MüPában (Infostart)
Haydn és Brahms szimfóniái valamint Mozart A-dúr klarinétversenye is szerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyének programján, amelyet csütörtök este fél nyolctól rendeznek meg a Művészetek Palotájában. Az est szólistája Jörg Widmann német klarinétművész és zeneszerző, aki a jövő héten maga vezényli darabjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.
febr. 25
18:06
Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségét (Spa Trend Online)
Izrael 160 millió új sékelt (8,45 milliárd forintot) költ kulturális és szellemi örökségének digitalizálására - számolt be minisztériumi forrásokra hivatkozva a Háárec izraeli napilap.
febr. 25
18:36
Csontváry, a "szlovák" festő (Infostart)
A Daily Telegraph brit napilapban szerdán megjelent Pécsről szóló cikkében a tudósító Európa egyik kulturális fővárosába látogatva felsorolta annak nevezetességeit, köztük a szlovák származásúnak titulált Csontváry Kosztka Tivadart is.
febr. 25
20:12
A "másik Csinszka" a debreceni Modemben (Metropol)
Csinszka, vagyis Boncza Berta Ady Endre halála utáni életét, munkásságát, de mindenekelőtt Babits Mihályra és Márffy Ödön festőművészre gyakorolt hatását mutatja be a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) csütörtökön nyílt tárlata.
febr. 25
21:42
Zöld utat kapott a Szív királynő és az őrült Kalapos (Spa Trend Online)
A brit Odeon mozicsoport csütörtökön bejelentette, hogy mégsem bojkottálja a Tim Burton Alice Csodaországban című filmjének forgalmazását Nagy-Britanniában, Írországban és Olaszországban, mivel sikerült rendeznie a vitás kérdéseket a Disney filmstúdióval.
febr. 25
22:00
Műértés a tömeg fedezékéből (Metropol)
Losonczy Tamás papírmunkáit bemutató két helyszínes tárlattal, jóáron kalapács alá kerülő nomád szőnyegekkel és több kiállítás megnyitóval, aukcióval várták a műértő közönséget ma este a Falk Miksa utcában. A Műgyűjtők Éjszakája a galériások szerint nem az értékesítésről szól.

Keresés