2010. április 2. péntek

ápr. 2
6:45
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó (Infostart)
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről pénteken hajnalban.
ápr. 2
8:48
Kiderítették a kutatók a skizofrénia okát (Infostart)
Egy genetikai mutáció következtében megszakad a kommunikáció az agy két területe között, melyek a memóriáért felelősek, ez lehet az alapvető oka a skizofréniának - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé.
ápr. 2
15:06
Szegeden megkezdődhet a lézer-kutatóközpont előkészítése (Infostart)
Szegeden egymilliárd forintos uniós támogatással kezdődhet el a lézer-kutatóközpont létrehozásának előkészítése. A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának.
ápr. 2
20:27
Megfejtették a fekete halál rejtélyét (Infostart)
Jóval csapadékosabbak voltak a nyarak a középkorban, mint manapság és ezzel nagyban hozzájárultak a 14. századi európai pestisjárvány pusztításához - derítették ki svájci és német szakemberek, akik több évszázados faépületek gerendáinak és öreg tölgyek évgyűrűinek a vizsgálatával állapították meg, hogy a középkor egyes időszakaiban sokkal több csapadék hullott nyaranta, mint manapság.
ápr. 2
20:45
Nem véletlenül kapta a nevét a legendás uralkodó (Infostart)
Nagy Károly valóban nagy volt, magassága megközelítette a két métert - erre a megállapításra jutottak svájci, német és ausztrál kutatók az egykori frank király bal sípcsontján végzett mérések alapján.

Keresés