2010. március 31. szerda

márc. 31
8:33
Magyar kutató is ünnepelt az újabb holdraszállásnál (Infostart)
Kedden, március 30-án minden korábbinál nagyobb energiájú ütközések zajlottak le a CERN nagy hadronütköztetőjében. Először sikerült 7 TeV-es ütközéseket elérni, majd először sikerült ezt stabil nyalábokkal is megtenni. Mindezt nyugodtan nevezhetjük mérföldkőnek a részecskefizika kísérletek történetében - írja a CERNblog.
márc. 31
8:35
Egy kis beavatkozás, és nem akarjuk megmérgezni a barátnőnket (Infostart)
Megváltoztatható az emberek morális ítélete agyuk egy részének gátlásával, mutatták ki amerikai kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfőn megjelent számában.
márc. 31
8:51
Letöltés? Ennél már nem lesz sokkal rosszabb... (168 Óra Online)
James Cameron szerint a kalózkodás elleni küzdelem legbiztosabb módja, ha a filmipar olyan élményeket kínál a fogyasztóknak, amelyeket csak egy helyen, a moziban kaphatnak meg. A filmguru szerint a zeneipar hibát követett el, amikor innováció helyett a kalózkodás megállítására koncentrálta erőforrásait – írja a CNET Reviews.
márc. 31
12:09
Drága lesz a magyar kiberbirka... (168 Óra Online)
A húsvéti ünnepet követő időszakban exportált juhokat és kecskéket már elektronikusan kell megjelölni – írta a Heves Megyei Hírlap.
márc. 31
13:57
Szenzációs lelet: megtalálták a Magyarország felett felrobbant meteor darabjait (Infostart)
A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án felrobbant meteor darabjait.
márc. 31
19:51
Először a történelemben! Közel jutottak az "isteni részecskéhez" (168 Óra Online)
Újabb rekordot állítottak fel kedden a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC), ahol 7 teraelektronvolt (7 ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztették a fényhez közeli sebességgel száguldó protonnyalábokat. Ezzel a tudomány közelebb került az ősrobbanás megértéséhez. A 7 teraelektronvoltos energia az LHC tavaly…
márc. 31
22:36
A véreskezű törpe (168 Óra Online)
Alig két év alatt 1,7 millió embert fogatott le, 700 ezret végeztetett ki Nyikolaj Jezsov, a sztálini „nagy tisztogatás” karmestere. Hetven esztendővel ezelőtt aztán Jezsov is az általa csúcsra járatott gépezet fogaskerekei között végezte. KULCSÁR ISTVÁN írása.

Keresés