2010. március 2. kedd

márc. 2
7:00
Szenzációs írásemlék 35 ezer évvel ezelőttről (nyest.hu)
Kanadai kutatók meglepő következtetésre jutottak franciaországi barlangrajzok vizsgálata során. Valami eddig nagyon elkerülte a figyelmünket: a művészi barlangrajzokat titokzatos ábrák kísérik. Egyre valószínűbb, hogy az írás gyökerei nem öt, hanem 35 ezer évre nyúlnak vissza...
márc. 2
7:03
Hangot ad ki a terjedő daganat (168 Óra Online)
Lézerfénnyel keltett ultrahang segítségével a mostaninál könnyebben lehetne azonosítani azokat a betegeket, akiknél a bőrrák valószínűsíthetően már az áttétes fázisba jutott. Ha az eljárás az emberi nyirokcsomómintákon is alkalmazhatónak bizonyul, akkor a jelenleginél gyorsabban meg lehetne választani a legmegfelelőbb kezelést.
márc. 2
8:57
Ki tud többet Mongóliáról? (Múlt-kor)
Mongólia és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulója alkalmából Mongólia Magyarországra akkreditált Nagykövetsége rajzversenyt hirdet iskolások részére.
márc. 2
8:59
Szemtől szemben a velencei vámpírral (Múlt-kor)
Boszorkánysággal vádolhatták azt a középkori velencei tömegsírban talált nőt, akinek halála után egy kis téglát erőltettek fogai közé.
márc. 2
9:01
Lézerrel tisztítják a műkincseket (Múlt-kor)
A szépségipartól tanulnak az olasz restaurátorok: az eddig a tetoválások eltávolítására alkalmazott lézeres eljárást most a műremekek tisztítására használják.
márc. 2
10:00
Virtuális térben épülnek újjá a történelmi városok (Múlt-kor)
A múzeumi, könyvtári és levéltári anyagok felhasználásával készítették el egy 17. századi francia erődváros virtuális rekonstrukcióját.
márc. 2
10:02
Meghalt a fotóművészeti monográfiák úttörője (Múlt-kor)
Elhunyt Anna Fárová cseh művészettörténész, Henri Cartier-Bresson francia fotóművész első monográfiájának szerzője, a fotóművészeti monográfiák úttörője - jelentette hétfőn a cseh média.
márc. 2
10:36
'Orrlenyomattal' kiszagolhatóak a bűnözők? (orientpress)
Már létezik írisz-és ujjlenyomat vizsgálat, de az orr vizsgálata még jobb módszer lehetne az azonosításhoz, állapítja meg egy tanulmány.
márc. 2
10:54
Jégmezők a Hold sötét oldalán (orientpress)
Több tucat, vízjeget tartalmazó krátert fedezett fel a Hol északi pólusa fölött átrepülő indiai Chandrayaan-1 űrszonda: a sokszor 15 kilométeres szélességet is elérő medencék az első számítások szerint legkevesebb 600 millió köbméter vizet tartalmaznak.
márc. 2
11:03
A kereszténydemokraták is kellettek Palermo kifosztásához (Múlt-kor)
A második világháborút követően eleinte még zsarolással és megfélemlítéssel jutott pénzhez a szicíliai maffia, de az ötvenes évek elején már az építőiparba helyezte tevékenységének súlypontját.
márc. 2
11:05
Bíróság elé került az érmelelő (Múlt-kor)
Ki mit talál, nem azé: első ízben került bíróság elé Nagy-Britanniában egy kincstaláló, amiért nem szolgáltatta be leletét, egy 14. századi érmét.
márc. 2
11:21
Dévédéző csecsemők (nyest.hu)
Nem érünk rá gügyögni a gyereknek? Leültetjük a képernyő elé, és meg is oldódott a gond – vélik sokan. Ám a nyelvfejlesztő dévédék károsak lehetnek.
márc. 2
11:27
Szenzáció: nemsokára fellövik az első magyar műholdat! (168 Óra Online)
Kisebb és könnyebb egy dobozos tejnél, napenergiával működik, és kevesebbet fogyaszt, mint egy mobiltelefon. Képes üzeneteket továbbítani a világűr szélsőséges körülményei között is, miközben gyorsabban száguld egy puskagolyónál. A Masat–1 elnevezés a „magyar” és a „satellite” szavakból származik. Az első magyar műhold egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit lesz: egy 10x10x10 centiméteres kocka,…
márc. 2
11:30
Túl magas a mobilszámla? (orientpress)
Egy új szabály lépett életbe Európa-szerte, amivel megpróbálják megakadályozni, hogy a mobiltelefon-használók hatalmas számlákat kapjanak külföldön való internetezés miatt.
márc. 2
12:00
Chilei földrengés: kibillent a Föld forgástengelye? (csillagászat.hu)
A NASA tudósainak számításai szerint a chilei földrengés kimozdíthatta a Föld forgástengelyét, így egy nap hossza is rövidült - a hatás a hétköznapi életet természetesen egyáltalán nem érinti.
márc. 2
12:06
Lenyűgöző Frida Kahlo-kiállítás nyílik Berlinben (Múlt-kor)
A Németországban valaha volt legjelentősebb kiállítással várja a berlini Martin Gropius Bau Frida Kahlo rajongóit, akik április 30-tól a mexikói művész több mint 150 festményét és rajzát tekinthetik meg.
márc. 2
13:09
Négy krajcárért utaztak a Siklón a budaiak (Múlt-kor)
Száznegyven éve, 1870. március 2-án helyezték üzembe a budai Siklót, amit aztán az újjáépítés után 1986. június 4-én adtak át újra.
márc. 2
13:11
Örökség Gödöllőtől a Bauhaus pécsi gyökereiig (Múlt-kor)
Megjelent a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal folyóirata, a műemlékekkel, régészettel, műtárgyakkal foglalkozó Örökség legújabb száma, amely január óta teljes tartalmával szabadon tölthető le az internetről.
márc. 2
14:03
Az internet az amerikaiak harmadik számú hírforrása (transindex.ro)
A helyi és az országos televíziós csatornákat köve ...
márc. 2
14:05
Kísérlet szombat - nyílt nap a BBTE-n (transindex.ro)
Március 6-án, szombaton, 10 és 17 óra között nyílt ...
márc. 2
14:12
Mikroorganizmusok csapják be a régészeket (Múlt-kor)
Amerikai kutatóknak most sikerült kimutatniuk, hogy a mikroorganizmusok képesek aranyat, esetleg más fémeket permetezni a tetemek hajára, megtévesztve ezzel az igazságügyi orvosszakértőket és a régészeket.
márc. 2
14:21
Hogy lehet könyvet kiadni írás nélkül? (nyest.hu)
A Salamon-szigeteken szinte mindenki a pidzsint használja – igaz, az ország hivatalos nyelve az angol. A gond, hogy előbbi nem rendelkezik írással.
márc. 2
14:45
Barlangokra bukkantak Pécsett (168 Óra Online)
Két új barlangot fedeztek fel az EKF-es köztérfelújítási program kivitelezése során – jelentette a hírportál.
márc. 2
15:06
Középpontban a 3D a hannoveri CeBIT-en (transindex.ro)
Fejletteb okostelefonok, olcsóbb számítógépek mell ...
márc. 2
15:08
Azonosításhoz itt az orrfelismerõ rendszer (transindex.ro)
A biometrikus azonosítás új módszerét ajánlják bri ...
márc. 2
15:15
Palesztin szélsőségeseket rejtegetett a kommunista Lengyelország (Múlt-kor)
A lengyel kommunista rendszer a nyolcvanas években palesztin szélsőségeseket rejtegetett és látott el fegyverrel, köztük Abu Nidalt, a Fatah Forradalmi Tanács vezetőjét - közölte egy tévéinterjúban Czeslaw Kiszczak volt belügyminiszter.
márc. 2
16:18
Házrombolással épülne a régészeti park (Múlt-kor)
Jeruzsálem polgármestere le akar romboltatni több tucat palesztin lakóházat a város keleti felében, a Szilvan negyedben, mert a helyükön régészeti park kialakítását tervezi - közölték a polgármesteri hivatalból.
márc. 2
16:20
Múzeumban a náci terrorgépezet (Múlt-kor)
Öt évvel azután, hogy Berlin központjában átadták a Holokauszt-emlékművet, a német főváros egy olyan új múzeum felavatására készül, amely a náci terrorgépezetet fogja bemutatni.
márc. 2
16:54
Új technika a fehérjék mozgásának tanulmányozására (orientpress)
Egy új technikát dolgoztak ki az Illinois Egyetem tudósai, amivel tanulmányozhatják a fehérjék mozgását az élő sejtekben - írja a Medicak News Today.
márc. 2
16:54
Kincset rejtenek a háztartási hulladékok (168 Óra Online)
A több millió tonnányi e-hulladékból, vagyis szemétre dobott számítógépből, mobiltelefonból, és egyéb elektronikai berendezésből több aranyat, illetve ezüstöt lehetne kinyerni, mint egy átlagos bányából. Mindössze jobb és biztonságosabb újrahasznosítási eljárásra lenne szükség.
márc. 2
17:45
Televes DAT HD földi digitális antenna bemutatása - videó - 2010-03-02 17:29:28 (sat.hu)
A spanyol gyártó profi antennája kiváló választás a MinDig TV-hez rossz vételi körülmények esetén is
márc. 2
18:24
A fekete március emléke (Múlt-kor)
A Terror Háza Múzeum és a Polgári Kultúráért Alapítvány 2010. március 10-én, csütörtökön Fekete Március - Marosvásárhely 1990 címmel rendez megemlékezést.
márc. 2
19:06
Döbbenetes fotó a bálna alakú holdról (168 Óra Online)
Elkészítették a Szaturnusz szabálytalan alakú, leginkább egy nagy fehér bálnára, vagy egy krumplira emlékeztető Prometheus holdjának háromdimenziós hatást keltő képét.
márc. 2
20:12
Pestis végzett a vámpírral? (Inforádió)
Boszorkánysággal is vádolhatták azt a női "vámpírt", akinek a maradványait egy középkori velencei tömegsírban tárták fel. Az asszony meglepően magas kort ért meg, és a szakértők a koponya alapján az arcát is rekonstruálták.
márc. 2
21:54
Digitális Spanyolország – rossz kezdet, diadalmas befejezés - 2010-03-02 21:09:48 (sat.hu)
Március végén végleg lekapcsolják az analóg földfelszíni műsorszórást Spanyolországban. A 2002-es kudarc nem riasztotta el a spanyolokat, és most az elsők között állnak át a földfelszíni digitális sugárzásra.

Keresés