2010. március 4. csütörtök

márc. 4
8:03
Õsgalaxisok a szomszédban (csillagászat.hu)
Viszonylag közeli galaxishalmaz enged bepillantást a hatalmas tejútrendszereket formáló folyamatokba.
márc. 4
8:12
Rejtélyes királyné sírját tárták fel Szakkarában (Múlt-kor)
Egy négyezer éve élt óbirodalmi titokzatos egyiptomi királyné végső nyughelyét tárták fel a francia régészek Kairó közelében.
márc. 4
8:27
Hogyan verjük át a hatóságot? – Veszélyes sport... (168 Óra Online)
Kutatási eredmények szerint az Európai Unió területén Franciaország délnyugati régiójában a legmagasabb a szoftverkalózkodási ráta. Egy helyi internetszolgáltató szerint a francia internetezők szabályosan sportot űznek az internetes jogszabályok megkerüléséből.
márc. 4
8:45
Fekete fáraók nyomába erednek a régészek (ma.hu)
A sivatagi szél által szórt finom homok szüntelenül morzsolja a meroéi nekropolisz csúcsos piramisainak köveit. A lenyugvó nap sugarai egyetlen turistát sem világítanak meg a horizonton és az éj beálltával a térség ismét alámerül a múlt titokzatos sötétségébe, az évszázadok óta itt nyugvó "fekete fáraók" világába.
márc. 4
9:15
Önkéntesek fejtik a titokzatos feliratot (Múlt-kor)
A salisburyi székesegyházban a régészek és restaurátorok egy különleges, és jelenleg megfejthetetlen, valószínűleg angolul írt középkori feliratot találtak, amelynek dekódolásához minden ötletet szívesen fogadnak.
márc. 4
9:17
Régészek cáfolják a kínai mítoszokat (Múlt-kor)
Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) 2000 évvel ezelőtti uralkodását gazdagon dokumentálták: a történelmet azonban a győztesek írják, és az ókori szövegek nagyon pontatlanok, és hamisak lehetnek - vélik a régészek.
márc. 4
9:24
Kecsua hangoskönyv: a Biblia (nyest.hu)
A kecsua nyelvű Újszövetséget nemcsak olvasható, de hallgatható formában is terjeszteni szeretnék – így az írástudatlanokhoz is eljuthat az ige.
márc. 4
10:15
Mexikóban azonosították a H1N1 mutációját (ma.hu)
Mexikói tisztviselők szerdán megerősítették, hogy igazolták az A(H1N1) influenza vírusának első mutációját egy lánynál, aki túlélte a fertőzést.
márc. 4
10:18
Elhunyt a brit baloldal óriása (Múlt-kor)
A 96 éves korában elhunyt Michael Foot személyében a II. világháború utáni brit politikatörténet egyik legnagyobb parlamenti szónoka, egyben a brit baloldal talán utolsó, hagyományos szocialista értékelvű politikusa távozott az élők sorából.
márc. 4
10:20
Picasso és a kommunizmus (Múlt-kor)
Nem rendítette meg 1950-ben Pablo Picassót a keményvonalas káderek túlsúlyra jutása, aki még a magyar, illetve a lengyel forradalmak leverése után sem lépett ki a francia kommunista pártból, amelyhez - a maga módján - haláláig lojális maradt.
márc. 4
11:21
Régi művek modern formátumban (Múlt-kor)
A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára is csatlakozott a szerzői jogvédelemmel nem rendelkező könyvek digitális terjesztéséhez Európában.
márc. 4
11:23
Mondagyűjtéssel robbantak be a Grimm-testvérek (Múlt-kor)
A Grimm-testvérek hallatán általában mindenkinek gyermekkori meseélményei jutnak az eszébe. A fivérek azonban a mesék mellett mondákat is gyűjtöttek - hívta fel a figyelmet Adamik Lajos és Márton László a Jelenkor 2007. márciusi számában.
márc. 4
11:45
Honnan tudom, hány hetes terhes vagyok? (168 Óra Online)
Kedves Olvasóink! Mától új tematikával, orvosi tanácsokkal jelentkezik a 168 Óra online. Orvos szakértőnk, Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos várja kérdéseiket. Érdeklődő leveleiket közvetlenül neki küldhetik a csakany01@gmail.com email-címre. Terveink szerint hetente jelentkezik honlapunk oldalain. Minden alkalommal egy olyan esettel foglalkozik, amely szélesebb érdeklődésre is…
márc. 4
12:24
München már a sörfesztivál 200. születésnapjára készül (Múlt-kor)
Bár csak ősszel rendezik meg, már most a világhírű sörfesztivál kétszázadik születésnapjára készül a németországi München.
márc. 4
12:26
Régészek a fekete fáraók nyomában (Múlt-kor)
A sivatagi szél által szórt finom homok szüntelenül morzsolja a meroéi nekropolisz csúcsos piramisainak köveit.
márc. 4
12:39
A számítógépek nehezebben ismerik fel a férfiak hangját (orientpress)
A kutatók felfedezték, hogy a hangfelismerő számítógépek a férfiak hangját nehezebben tudják értelmezni, mint a nőkét.
márc. 4
12:41
Megtalálták a dinók legrégebbi 'rokonát' (orientpress)
A tudósok felfedeztek egy dinoszaurusz-szerű lényt, ami 10 millió évvel idősebb, mint a legkorábbi ismert dinoszauruszok.
márc. 4
12:51
Honnan tudom, hány hetes terhes vagyok? (168 Óra Online)
Kedves Olvasóink! Mától új tematikával, orvosi tanácsokkal jelentkezik a 168 Óra online. Orvos szakértőnk, Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos várja kérdéseiket. Érdeklődő leveleiket közvetlenül neki küldhetik a csakany01@gmail.com email-címre. Terveink szerint hetente jelentkezik honlapunk oldalain. Minden alkalommal egy olyan esettel foglalkozik, amely szélesebb érdeklődésre is…
márc. 4
13:15
Meteor-robbanás maradványaira bukkantak az Antarktiszon (orientpress)
Egy meteor robbanhatott fel az Antarktisz felett több ezer évvel ezelőtt, törmeléket szórva szét egy nagy területen, állítja egy új kutatás.
márc. 4
13:33
Tojáshéjon a legősibb szimbólumok (orientpress)
A korábban felfedezett vésett strucc tojáshéj-töredékekről kiderült, hogy valószínűleg ez az egyik legkorábbi példát mutatják a modern ember szimbolika-használatára, állítják a tudósok.
márc. 4
13:36
Hogyan manipulál minket a politika? (nyest.hu)
Úgy látja, hogy az utóbbi idők politikai üzenetei leegyszerűsödtek? Hogy a politika leginkább populista szólamokkal igyekszik hatni a választókra? S ha így van, elgondolkodott-e már, hogy vajon mi ennek az oka? Többek között erről is beszélgettünk Bajomi-Lázár Péterrel, a Médiakutató című folyóirat főszerkesztőjével, aki jelenleg az Oxfordi Egyetem Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének…
márc. 4
14:30
Feltérképeznék Kőrösi Csoma Sándor vándorútját (Múlt-kor)
Kőrösi Csoma Sándor útjának felmérését tervezi Kelemen Hunor, a román kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
márc. 4
15:33
Zsidó múzeumot hozhatnak létre Nagyváradon (Múlt-kor)
A helyi zsidóságnak állítana emléket az egyik nagyváradi zsinagógában a Körösvidéki Múzeum, amely a tervek szerint pénteken átveszi a használaton kívüli ingatlan kezelési jogát.
márc. 4
15:35
Veteránok bírálták a Hirosima-könyvet védő Cameront (Múlt-kor)
Második világháborús amerikai veteránok bírálták James Cameron filmrendezőt, aki védelmébe vette Charles Pellegrino januárban megjelent, ám hiteltelennek bizonyult riportkötetét, amely a hirosimai atomtámadás túlélőit szólaltatta meg.
márc. 4
16:33
Történelemlecke az államadósságról (Múlt-kor)
20 vezető brit gazdaságtörténész arra hívta fel a figyelmet, miért hibás a megközelítés, amely az állami kiadások azonnali csökkentését célozza. Nyílt levelüket tegnap reggel közölte a The Guardian.
márc. 4
18:39
Nagy Sándor korabeli ezüst pénzérmék Szíriából (Múlt-kor)
Nagy Sándor korából származó 252 ezüstpénzt találtak Szíriai északi részén.
márc. 4
19:42
Egy lap, ahol az igazi Trebitsch is színre lép (Múlt-kor)
Mostantól az újságárusoknál is elérhető a Múlt-kor történelmi magazin. Az online és a televíziós produkció után harmadikként elindított nyomtatott magazin első számában magyar felfedezők és kalandorok páratlanul fordulatos életét követhetjük nyomon.
márc. 4
20:00
Pofátlan! Ennyit az újrahasznosításról... (168 Óra Online)
Az újrahasznosítás környezetvédelmi megfontolásokat mellőző káros kimenetelű formájára hívták fel a figyelmet amerikai szakértők. Tapasztalataik szerint a piacokon egyre nagyobb az évente termelt nagy mennyiségű elektronikus hulladékok felhasználásával készült hamis termékek aránya – számol be a Business Week.
márc. 4
20:45
Elkészült IV. Béla szobrának agyagmodellje (Múlt-kor)
A talapzattal együtt csaknem nyolc méter magas lesz az a IV. Bélát ábrázoló bronzszobor, melyet Tóth Béla csongrádi művész készít fiával, Tóth Dáviddal a szegedi önkormányzat megrendelésére; az agyagmodell már elkészült.
márc. 4
20:47
A csehek szerint érvényesek a Benes-dekrétumok (Múlt-kor)
A II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok továbbra is érvényesek, részét képezik a cseh jogrendnek, s ezen a jövőben sem változik semmi - hangoztatták vezető cseh politikusok.
márc. 4
21:48
Újra kígyót melenget a keblén I. Erzsébet (Múlt-kor)
Újra láthatóvá vált az I. Erzsébet angol királynő 16. századi portréján eredetileg szereplő, de később mégis átfestett kígyó - számolt be róla a londoni National Portrait Gallery.

Keresés