2010. március 4. csütörtök

márc. 4
0:24
VHL-szindróma - Ritka betegség, súlyos következmények (WebBeteg)
A von Hippel-Lindau (VHL) betegség egy ritkán előforduló örökletes rendellenesség, amelyet egy hibás gén okoz. A hibás gén még nem jelent betegséget, csak a megbetegedés kockázatát hordozza magában. A betegséget az után a két orvos után nevezték el, akik azt felfedezték.
márc. 4
0:36
Mit tegyünk, ha újra támad az ekcéma? (HáziPatika)
Az allergiás bőrgyulladásra hajlamosak már tudják, hogy időről időre számítaniuk kell az állapotuk rosszabbodására, az ekcémás tünetek heves jelentkezésére, az úgynevezett fellángolásra.
márc. 4
0:40
Kinek mennyi kalciumra van szüksége? (HáziPatika)
A kalciumfogyasztás fontos tényezője, de nem egyedüli meghatározója annak, milyen szervezetünk kalcium-egyensúlya. Vajon eszünk-e elég kalciumot, és a kalciumban gazdag tejet nélkülöző vegetáriánusok csontjai tényleg veszélyben...
márc. 4
0:44
A fehér rozskenyér egészségesebb, mint a teljes kiőrlésű? (HáziPatika)
Állítólag a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb - ezzel szemben a Lund Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a fehér rozsliszt jobb inzulin- és cukorháztartást eredményez, mint a korpát tartalmazó búzakenyér.
márc. 4
5:27
Miért egészségesebb a részmunkaidő? (Infostart)
A részmunkaidőben dolgozó anyák gyerekei egészségesebbek, mint a teljes állásban tevékenykedő anyáké, illetve azoké, akik egyáltalán nincsenek állásban - derült ki egy ausztrál tanulmányból.
márc. 4
5:39
Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás (WebBeteg)
A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.
márc. 4
7:45
Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek (WebBeteg)
A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe!
márc. 4
9:03
Megfelelő táplálkozással a titokzatos tünetek ellen (Infostart)
A titokzatos hastáji tünetek okait a legtöbb esetben nem sikerül azonosítani. Az irritábilis bél szindrómától szenvedő betegek diagnózisként sokszor kénytelenek az idiopátiás, vagyis ismeretlen eredetű jelzőt elfogadni, pedig a megfelelő táplálkozás sokat javíthat állapotukon.
márc. 4
9:51
H1N1 - megjelent az első mutáció (WebBeteg)
Megjelent a H1N1 vírus első mutációja - erősítették meg a mexikói hatóságok, hozzátéve, hogy a mutáns vírust egy olyan kislány szervezetében mutatták ki, aki túlélte a betegséget.
márc. 4
10:33
Kutatók rájöttek a tökéletes házasság matematikai képletére (Infostart)
A legjobb, ha az ara öt évvel fiatalabb vőlegényénél, a párt tagjai ugyanolyan kulturális háttérrel rendelkeznek, de a menyasszony intelligensebb - ilyen feltételek mellett lehet a házasság a legsikeresebb - állítják svájci kutatók.
márc. 4
10:54
"Szemüveg kell a 4 éves kisfiamnak?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Kisfiam 4 éves. Gyerekorvosunk elküldött szemorvoshoz, mert nem tudtuk eldönteni, hogy az egyik szemével nem tudta elolvasni a táblát, vagy már csak nem volt kedve. Ma voltunk a szemésznél. Kisfiam minden figurát látott. Utána még csináltak géppel valamilyen vizsgálatot. Az orvos közölte, hogy a fiamnak szemüveg kell. Pupilla tágító szemcseppet is kell adnom neki a következő vizsgálatig. Mi lehet…
márc. 4
11:09
Melegebb időben többen halnak meg kokain-túladagolásban (Infostart)
A külső hőmérséklet emelkedésével növekszik a kokain-túladagolás miatt bekövetkezett halálesetek száma - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.
márc. 4
11:45
Már látható az egynapos zsiráfborjú a fővárosi állatkertben (Infostart)
Zsiráfborjú született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A budapesti zsiráfcsapat legifjabb tagja szerda este, nem sokkal 6 óra után jött a világra. A kicsi és a Santana nevű anyaállat a zsiráfoknak otthont adó létesítmény elkülönítő istállójában kapott helyet, ahol - egy betekintő ablakon át - már a mai naptól láthatja őket a nagyközönség.
márc. 4
11:57
A kávé jót tesz a szívünknek - Kutatás (WebBeteg)
A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján.
márc. 4
13:51
Szépségversenyt tartottak bankkártyáknak (Infostart)
Az OTP Bank Nyrt. MasterCard Green kártyája lett Az év bankkártyája 2009 kategória fődíjának nyertese, az elismerést csütörtökön adták át Budapesten.
márc. 4
14:03
Gének segítségével kimutatható a Candida-fertőzés (WebBeteg)
Egy új teszt, amely a gének működési mintázatát vizsgálja, alkalmas lehet arra, hogy egy veszélyes gombafertőzést kimutasson a vérből - közölték szerdán amerikai kutatók.
márc. 4
14:05
Tréning rákbetegeknek - "Mindnyájan egy csónakban evezünk..." (WebBeteg)
Sokan ódzkodnak a rákbetegeknek szervezett tréningektől és összejövetelektől: előítéleteket táplálnak a sorstárscsoportok iránt, esetleg azért maradnak távol, mert idegenkednek kitárulkozni mások előtt.
márc. 4
15:21
Sokkolja az országot a Svédországban portyázó magyarok sikere (Infostart)
Önkívületben a magyarok - tízezrek követik percről percre veteránautós honfitársainkat, akik egy csaknem 50 éves autót próbálnak lábon hazahozni Észak-Svédországból. Csikós Zsolt, az Indexen futó Totalcar újságírója olyan expedíciót szervezett, amelynek sikeréért a fél ország drukkol.
márc. 4
15:39
Csak péntekre áll helyre a közlekedés a Keleti pályaudvaron (Infostart)
Továbbra is jelentős késéssel közlekednek a vonatok a budapesti Keleti pályaudvaron történt műszaki hiba miatt. A hiba okát megtalálták, de a forgalmi rend várhatóan csak péntek reggelre áll helyre.
márc. 4
16:09
Fájdalommentes oltás: tű helyett tapasz (WebBeteg)
A közeljövőben valóság lehet a teljesen fájdalommentes oltás. Az injekciós tűt egy japán kutató találmánya, az injekciós tapasz válthatja.
márc. 4
16:11
Románia egészségügyi rendszere - A tartalékokat élik fel? (WebBeteg)
A viszonylag nagy lakosságú (21,5 milliós) ország állampolgáronként 610 dollárt, a GDP 5,7 százalékát költi évente az egészségügyre. A WHO statisztikái alapján ettől jóval többre lenne szükség.
márc. 4
16:18
Szextréning otthon (Blikk)
márc. 4
17:12
Epilepszia: gyermekeknél a legrégebbi a legjobb szer (WebBeteg)
A legrégebbi szert találták legalkalmasabbnak a gyerekek epilepsziás terápiájához. Az 1950-es évektől alkalmazott anyag hatásossága mellett a legkevesebb mellékhatást eredményezte.
márc. 4
18:15
Edzés fejfájás - Hogyan kezelhető a probléma? (WebBeteg)
Az úgynevezett edzés fejfájás tartós, megterhelő edzés közben vagy után jelentkezik. A leggyakrabban futás, evezés, tenisz, úszás vagy súlyemelés során tapasztalható.
márc. 4
19:18
A szociofóbia tünetei - A pszichológus válaszol (WebBeteg)
"Régóta keresem a problémám nevét és ma találtam meg. Szociofóbiám van. Hogyan gyógyítható?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
márc. 4
19:33
Jó hírek a kávékedvelők számára (Infostart)
A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív Társaság e héten zajló San Franciscó-i éves konferenciáján - igaz, az előadók arra is figyelmeztettek, hogy potenciális kapcsolat van a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás között.
márc. 4
19:51
Még csak kétéves, de már 40 kiló - nézze meg! (Infostart)
Még az orvosok sem tudják megfejteni az okát annak, hogy a Kínában élő Pang Ja kétéves korára hogyan hízhatott el annyira, hogy több mint 40 kilót mutasson alatta a mérleg.
márc. 4
20:09
Félezer kilométert utaztak az égből potyogó halak (Infostart)
Ötszáz kilométernél is messzebbre repített több ezer halat egy vihar Ausztráliában. Az állatok közül sok még élt, amikor lehullott Lajamanu városkára.
márc. 4
20:45
Milyen virsli jó a gyereknek? (Infostart)
A gyártók régóta próbálkoznak egészségesebbé varázsolni a kétes hírnevű virslit - és most úgy tűnik, német kutatóknak ez sikerült.
márc. 4
21:03
Elég egy napszemüveg, és máris önzőek vagyunk (Infostart)
A sötétség nem csak rejtekhelyet kínál, erkölcsünkön is csorbát ejthet: már egy napszemüveg is elegendő ahhoz, hogy úgy érezzük, kivontuk magunkat mások ellenőrzése alól - ilyenkor hajlamosabbak vagyunk becstelenek és önzők lenni.
márc. 4
21:24
Hiperaktív hólyaggal az ágyban – Tippek a jó alváshoz és szexhez (WebBeteg)
Egy hosszú nap után, mikor már éppen álomba szenderülne, egyszer csak valami meleg nedvességet érez a lábai között – valamit, amit nem érzett ötéves kora óta? Nincs egyedül! A hiperaktív hólyagtól szenvedő 18 év felettiek mintegy 16 százalékánál rendszeres az ilyen felkavaró esemény.
márc. 4
22:27
Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit! (WebBeteg)
Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

Keresés