2010. március 9. kedd

márc. 9
0:57
Hasmenés és látogatási tilalom (WebBeteg)
Hat kórházi osztályon rendeltek el látogatási tilalmat hasmenéses megbetegedések miatt Salgótarjánban.
márc. 9
1:15
Balesethez vezethet a kevés alvás (HáziPatika)
A Journal of Clinical Sleep Medicine folyóirat február 15-i számában megjelent egyik tanulmány szerint az álmosság és a nem megfelelő minőségű alvás jelentősen megnöveli a közlekedési balesetek kockázatát a serdülők esetében.
márc. 9
1:19
A depresszió 11 legfontosabb jele (HáziPatika)
A major depresszió, vagy közismert nevén depresszió természetesen nem azonos azzal a hangulati nyomottsággal, amelyről az első kávé után panaszkodunk a hideg januári reggeleken a munkahelyünkön.
márc. 9
2:00
Mellrák - Kevesen járnak szűrésre (WebBeteg)
A magyar nők 38 százaléka jár rendszeresen mellrákszűrésre, míg Nyugat-Európában ez az arány 78 százalék.
márc. 9
3:03
Trichomoniasis - Gyakori szexuális úton terjedő fertőzés (WebBeteg)
A trichomoniasis a világ talán leggyakoribb szexuális érintkezés útján terjedő betegsége. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőkben a hüvely, férfiakban a prosztata.
márc. 9
5:27
A férfiak is félnek az öregedéstől (Infostart)
Félnek az öregedéstől a brit férfiak: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kétszer gyorsabban bővül a férfi kozmetikumok piaca, mint a női.
márc. 9
5:45
Legyen a hatodik alapíz a zsír! (Infostart)
Az eddigi öt alapízhez egy újabbat javasolnak ausztrál kutatók, akiknek a vizsgálatából kiderült, hogy az ember azt ízként ismeri fel. Kiderült az is, hogy akik kisebb koncentrációban észlelik a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztanak, és így alacsonyabb a testtömeg-indexük.
márc. 9
8:27
A fekete fokhagyma az új őrület a gasztronómiában (Infostart)
Ugyanaz az íz, mégsem lesz tőle rossz a leheletünk - ezt tudja a fekete fokhagyma, amit már egy ideje használnak Thaiföldön, Koreában, múlt évben pedig az amerikai piacra is betört, sőt már elegáns londoni éttermek séfjei is használják.
márc. 9
9:21
Újszülöttkori agyvérzés: az agymosás javít a túlélési esélyen (WebBeteg)
Javítja a koraszülött babák túlélési esélyeit egy speciális új technika, amellyel "átmossák" az agyvérzést elszenvedett újszülöttek agyát - ismerteti a Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt a BBC hírportálja.
márc. 9
11:27
Kis mennyiségű alkohol segíthet megőrizni a karcsúságot (WebBeteg)
A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai több mint 19 ezer normál testsúlyú, 39 évesnél idősebb amerikai nőt kérdeztek ki italozási szokásaikról, majd 13 éven át figyelemmel követték őket.
márc. 9
11:29
Lépcsőzetesen halmozódik a nikotin az agyban (WebBeteg)
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) online kiadásában megjelent tanulmány szerint a nikotin felhalmozódása az agyban több percen át, ugrásokkal zajlik.
márc. 9
12:03
Jön a tavasz - előbújnak a szeplők és a májfoltok (Infostart)
A tavasz érkezését csalhatatlanul jelzik az előbújó szeplők és májfoltok. Mire ügyeljenek azok, akiknek bőrén ilyen festékzavarok vannak, és milyen módszerekkel halványíthatjuk a foltokat - ezekre a kérdésekre is válaszol a szakértő.
márc. 9
12:21
Overdose előbb-utóbb igényli majd a versenyt - akkor pedig futni kell (Infostart)
Elképzelhető, hogy Overdose korábban indul versenye, mint gondolták - közölte Mikóczy Zoltán. Persze addig még hátra van a patkolás, amikor egy nagyon hosszú, türelmes böjt végén, az ismét teljesen egészséges patákra kerülhetnek a patkók, és Overdose újra vágtázhat, ami belefér.
márc. 9
12:23
Gályákat ugyan nem tud megállítani, de a fején tapadókorongot visel (Infostart)
Érdekes halfaj látható a Fővárosi Állat- és Növénykert tengeri akváriumában. A bojtorjánhalnak is nevezett gályatartóhal különlegessége, hogy a feje tetején tapadókorongot visel, amivel nagyobb halakra és cetekre szokott felkapaszkodni "potyautasként". A régi idők tengerészei azt gondolták, hogy a hajótest aljára kapaszkodva akár egész gályákat is képes akadályozni a továbbhaladásban.
márc. 9
12:30
H1N1 - Nem valószínű az újabb világjárvány (WebBeteg)
Nem valószínű, hogy Európában újabb pandémiás hullámmal jelentkezik a H1N1-vírus, ám helyi járványokat okozhat - közölték hétfőn az Európai Járványügyi Központ (ECDC) illetékesei.
márc. 9
12:32
Májfolt, szeplő, bőrhibák - Mire utalnak? (WebBeteg)
Tudnunk kell, hogy a szeplők és a májfoltok csupán a megjelenésünket zavarhatják, egyéb kellemetlenségekkel, következményekkel nem járnak. – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa.
márc. 9
12:57
A tojás lehet az új szuperétel (Infostart)
A tojás segíthet lefogyni és sok benne a szervezet számára fontos anyag - állítják kutatók, akik szerint ez lehet az új szuperétel, amelyből naponta egyet érdemes elfogyasztani.
márc. 9
13:33
Az iPhone is függőséget okozhat (Infostart)
Függőséget okozhat az Apple okos telefonja - derül ki a Stanford University egyik friss kutatásából. Sok tulajdonos tragédiaként élné meg iPhone-ja elvesztését, míg 10 százalék saját bevallása szerint teljes mértékben függ a készüléktől.
márc. 9
13:33
Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges (WebBeteg)
A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.
márc. 9
13:51
Jó áron keltek el a palackozott szellemek (Infostart)
Közel 400 ezer forintnyi összegért kel el két új-zélandi "palackozott szellem", a portéka több mint 200 ezer ember érdeklődését keltette fel, ennyien keresték fel a kísérteteket áruló honlapot.
márc. 9
15:57
Árokba borult egy nitrogénszállító kamion Zalában (Infostart)
Árokba borult egy nitrogénszállító kamion a 74-es főúton, Zalaegerszeg és Egervár között; senki nem sérült meg, a főutat a mentés idejére teljes szélességében lezárták.
márc. 9
16:51
Csütörtökig kiemelten ellenőrzi a kamionokat a rendőrség (Infostart)
Csütörtökig kiemelten ellenőrzi a kamionokat a rendőrség.
márc. 9
16:53
Lenne rá mód, hogy a HIV-pozitív anyák ne fertőzzék magzataikat (Infostart)
Az ENSZ becslése szerint 2015-ig el lehetne érni, hogy a HIV-pozitív, állapotos anyák ne fertőzzék meg magzataikat. A világszervezet betegség elleni küzdelemmel foglalkozó ügynökségének főigazgatója Genfben azt mondta: ennek feltétele, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre a szükséges egészségügyi programhoz.
márc. 9
17:45
Nem vicc: színes hó esett Oroszországban (Infostart)
Sztavropolban színes - szürke, rózsaszínű, rozsdaszínű és narancsszínű -, a közeli Krasznodari területen bordó hó esett - jelentették az orosz hírügynökségek kedden.
márc. 9
17:45
Calici-fertőzés miatt korlátozzák a betegfelvételt a salgótarjáni kórházban (WebBeteg)
Nemcsak a látogatást tiltották meg a salgótarjáni kórház több osztályán, de a betegfelvételt is korlátozták az utóbbi napokban a halmozódó bélgyulladásos esetek miatt, amelyeket calici vírus okozott.
márc. 9
18:03
Fiúgyermeket akar? Reggelizzen! (Infostart)
Nagyobb az esélye a fiúgyermekre annak a nőnek, aki a terhesség korai szakaszában minden nap reggelizik, és rendszeresen fogyaszt zsírban gazdag ételeket.
márc. 9
18:48
AIDS: Megszüntethető lenne az anya-gyermek fertőzés (WebBeteg)
A következő öt éven belül megszüntethető lenne, hogy HIV-pozitív állapotos kismamák megfertőzzék magzataikat. Az ENSZ vonatkozó egészségügyi programjának alapfeltétele: elegendő pénz.
márc. 9
19:15
Egy ember az úttestre zuhant az Alagútnál (Infostart)
Mindkét irányban lezárták a forgalom elől az Alagutat a főváros I. kerületében, ahol egy ember eddig tisztázatlan körülmények között az úttestre zuhant - közölte a rendőrség.
márc. 9
19:51
A táplálkozási zavar egyre több nőt és lányt érint (WebBeteg)
A táplálkozási zavarok terén messze a nők „vezetnek”. Az aggasztó statisztikát még figyelemfelkeltőbbé teszi, hogy nem csak a felnőtt nők érintettek a jelenségben, hanem a fiatalkorúak is aktívan kiveszik belőle részüket.
márc. 9
20:54
Szexszomnia: szex öntudatlanul (WebBeteg)
Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.
márc. 9
21:57
Baleset miatt zuhant le a férfi a budapesti Alagút tetejéről (Infostart)
Baleset következtében zuhant le egy fiatalember kedd délután a budapesti Alagút tetejéről a vizsgálat megállapítása szerint - közölte a rendőrség

Keresés