2010. március 9. kedd

márc. 9
5:09
Kikényszerített hazafiság: utcára vonulnak a magyarok (Kripto Akadémia)
Sztrájkot szerveznek Szlovákiában magyar aktivisták március 10-ére a hazafiassági törvény ellen. A tiltakozás célja, hogy Ivan Gasparovic köztársasági elnök ne írja alá a törvényhozó testület által elfogadott jogszabályt, amelyet a Szlovák Nemzeti Párt terjesztett a parlament elé - áll Susla Béla pozsonyi publicista szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.
márc. 9
6:21
"Az iraki nép mérföldkőhöz érkezett!" (Kitekintő)
Barack Obama üdvözölte a magas részvételi arány mellett lezajlott iraki választásokat, és az áldozatok ellenére is kitartásra buzdította  az iraki népet.
márc. 9
6:21
Irak ezentúl azt teszi, amit Irán mond? (Kripto Akadémia)
Az iraki választások győztesei a síita pártok lettek, azonban várhatóan egyik sem alakíthat kormányt koalíciós partner nélkül. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy várhatóan azok az Irán-barát politikusok jutnak hatalomra, akik Iránra úgy néznek, mint nagyobb testvérükre - véli Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.
márc. 9
6:23
Etnikailag-vallásilag továbbra is megosztott Irak (Kripto Akadémia)
Irak síita többségű tartományaiban valószínűleg a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Szövetség a Jogállamért, a szunnita területeken pedig az Iraki Blokk szerzett többséget a vasárnapi választáson - közölték tegnap helyi tisztségviselők.
márc. 9
6:25
RMDSZ-es képviselő Tőkés listáján (Kripto Akadémia)
Tőkés László európai parlamenti képviselő hétvégi sajtótájékoztatóján a Szekuritáté negyven tartótisztjének listáját hozta nyilvánosságra levezetve a kezükön lévő ügynökök és az általuk megfigyeltek "kapcsolatrendszerét".
márc. 9
6:27
Német elismerés a kormánynak (Kripto Akadémia)
Minden megbecsülést megérdemel az MSZP-kormány, amiért válságkezelő programjával megteremtette annak lehetőségét, hogy a magyar gazdaság megerősödve kerüljön ki szorult helyzetéből - mondta tegnap Budapesten újságírók előtt Kurt Beck.
márc. 9
6:36
Észak-Korea erősíti nukleáris elrettentő erejét (Infostart)
Észak-Korea nukleáris elrettentő erejének további erősítésével fenyegetőzött kedden, mert úgy véli: Barack Obama amerikai elnök eltökélt amellett, hogy semmibe vegye a békekötést célzó phenjani felhívásokat és katonai erővel térdre kényszerítse az ázsiai országot.
márc. 9
6:39
Hatalmi párbaj Törökországban (Kripto Akadémia)
Több tucat aktív és nyugdíjas katonatisztet és egy hivatalban lévő ügyészt tartóztattak le Törökországban azzal a váddal, hogy összeesküvést szőttek az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által vezetett kormány puccsal történő megbuktatására.
márc. 9
7:33
Hamarosan kártyával is fizethetik a helyszíni bírságot (Kitekintő)
A szlovák rendőrség a napokban elkezdte tesztelni azokat a terminálokat, melyek lehetővé teszik, hogy a szabálytalankodó sofőrök bankkártyával is befizethessék a kirótt helyszíni bírságot.
márc. 9
7:48
Phenjan folytatja rakétáinak fejlesztését (Metropol)
Észak-Korea nemrégiben külön hadosztályt állított fel hadseregén belül, és annak irányítása alá helyezte közepes hatótávolságú rakétáit, amelyek képesek csapást mérni a Japánban és a csendes-óceáni Guam szigetén állomásozó amerikai erőkre - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
márc. 9
7:51
Nemsokára jön az új valutaalap (Kitekintő)
Európai Valutaalap (EMF) felállítására készül javaslatot tenni a fizetésképtelenség által fenyegetett eurózóna-tagok megsegítésére az Európai Bizottság – jelentette be hétfőn a gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője, aki azt is közölte, hogy egyúttal a megelőzésre is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni.
márc. 9
7:51
Észak-Korea erősíti nukleáris elrettentő erejét (Kripto Akadémia)
Észak-Korea nukleáris elrettentő erejének további erősítésével fenyegetőzött kedden, mert - mint fogalmazott - Barack Obama amerikai elnök eltökélt amellett, hogy semmibe vegye a békekötést célzó phenjani felhívásokat és katonai erővel térdre kényszerítse az ázsiai országot.
márc. 9
8:06
A földrengés több méterrel eltolta Concepción városát (Metropol)
Több mint három méterrel eltolta nyugati irányban a chilei Concepción városát a múlt hónap végén történt pusztító erejű földrengés.
márc. 9
8:08
Izrael az ENSZ segítségét kérte a béketárgyalásokhoz (Metropol)
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közbenjárását kérte Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes ahhoz, hogy meggyőzzék a palesztinokat a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások felújításáról.
márc. 9
8:09
Valóban a volt ciprusi elnök ellopott holttestét találták meg (Kripto Akadémia)
A DNS-teszt eredménye igazolta, hogy valóban Tászosz Papadopulosz volt ciprusi elnök ellopott holttestét találták meg - jelentette be kedden egy rendőrségi szóvivő.
márc. 9
8:27
Megöltek egy ellenzéki képviselőjelöltet! (Kitekintő)
Szavazni vagy nem szavazni - ez volt a kérdés Irakban a választás előestéjén. Irak jövője a tét, vagy Isten haragja a büntetés?
márc. 9
8:29
Robert Gates Kabulba látogatott (Kitekintő)
Robert Gates amerikai védelmi miniszter Kabulba utazott hétfőn, hogy Hamid Karzai elnökkel egyeztessen a küszöbön álló újabb hadműveletről.
márc. 9
8:45
Tüzijátékkal ünnepelték a bankcsődöt (Kitekintő)
Az izlandiak által látványosan leszavazott „Icesave-megállapodás” újra lehetővé teszi, hogy az ország jobb feltételeket harcoljon ki az Egyesült Királysággal és Hollandiával szemben. A szigetország 3,9 milliárd euróval tartozik a két uniós tagállamnak, miután bankja a gazdasági válság következtében csődbe ment.
márc. 9
8:45
Obama ígéri, hogy küzdeni fog a nemek egyenjogúságáért (Kripto Akadémia)
Barack Obama szerint az Egyesült Államokban még mindig sok nőt ér igazságtalanság. Az amerikai elnök megígérte, hogy küzdeni fog a nemek egyenjogúságáért.
márc. 9
9:00
Alice kiütötte az Avatart (Napi)
márc. 9
9:03
Bő három méterrel eltolta Concepción városát a földrengés (Kripto Akadémia)
Több mint három méterrel eltolta nyugati irányba a chilei Concepción városát a múlt hónap végén történt pusztító erejű földrengés - derítették ki chilei és amerikai tudósok.
márc. 9
9:21
Az éjjeli Soho (Kitekintő)
márc. 9
9:23
Rémisztő: viaszbábura hasonlít a híresség (Kitekintő)
Amanda Lepore „ott lent”f iúként született, ám úgy döntött, hogy nőként szeretné leélni az életét, mely döntését egyáltalán nem bánta meg.
márc. 9
9:36
Dől a pénzt a Csalagútból (Napi)
márc. 9
9:39
Kalózvadászat francia módra (Kitekintő)
Ez volt az elmúlt két év legnagyobb kalózfogása Európának.
márc. 9
9:54
Visszavonja az osztalékot a veszteséges EADS (Napi)
márc. 9
9:57
Talpra állna a Toyota (Kitekintő)
A Toyota első embere, Akio Toyoda egy hétfői interjúban arról beszélt a Reuters beszámolója szerint, hogy várakozásai szerint ”lehetséges” az, hogy az amerikai piaci értékesítések márciusban ismét magukhoz térjenek.
márc. 9
9:57
Bocsánatot kért a zsidótörvényekért (168 Óra Online)
Mélyen megrendítette az olasz tv-nézőket a minap Emanuele Filiberto herceg, a volt olasz királyi ház leszármazottja, III. Viktor Emánuel király unokája. Az egy hónappal ezelőtt sanremói szereplésével nagy vitákat kiváltó herceg a RAI Uno köztévé Ciak Si Canta (Csapó, énekelnek) című show-jának műsorvezetőjeként bocsánatot kért azért, hogy nagyapja 1938-ban aláírta a Benito Mussolini által elé…
márc. 9
10:15
Bangladesben meg akarják szüntetni a koldulást (Kripto Akadémia)
A bangladesi kormány a koldusok megszámlálására készül, hogy megtisztítsa a főváros, Dakka utcáit a gyalogosokat és az utasokat molesztáló kéregetőktől.
márc. 9
10:30
Mianmari menekültek tízezrei éheznek bangladesi táborokban (Infostart)
Mianmari (burmai) menekültek tízezreit kényszerítik rögtönzött táborokba a szomszédos Bangladesben, s általános éhínség fenyegeti őket, ha nem jutnak több segélyhez - állítja kedden közzétett jelentésében egy nemzetközi emberjogi szervezet.
márc. 9
10:33
Hatalmas botrány az Olimpiai Bizottságban (Kitekintő)
Oroszország idei legrosszabb olimpiai szereplése után Dmitrij Medvegyev bejelentette: "akik felelősek ezért az Olimpiáért, bátor döntést kell, hogy hozzanak, és önként le kell mondaniuk. Ha erre nem képesek - akkor én majd segítek".
márc. 9
10:33
Mianmari menekültek tízezrei éheznek bangladesi táborokban (Kripto Akadémia)
Mianmari (burmai) menekültek tízezreit kényszerítik rögtönzött táborokba a szomszédos Bangladesben, s általános éhínség fenyegeti őket, ha nem jutnak több segélyhez - állítja kedden közzétett jelentésében egy nemzetközi emberjogi szervezet.
márc. 9
10:35
"A homoszexualitás egy betegség" (Kitekintő)
Aliye Kavaf, a török kormány nő- és családügyi minisztere folytatja már eddig is sokat vitatott nyilatkozatait a homoszexuálisokról: a miniszterasszony szerint melegnek lenni egy betegség.
márc. 9
10:51
Lelőtte a rablókat, gyilkosságért kell felelnie (Kitekintő)
Mint arról már beszámoltunk, V. József tiszaújlaki vállalkozó saját tulajdonának védelmezése közben lelőtt két embert. A harmadik tettestárs elmenekült. A hatvanhat éves férfit kettős gyilkosság elkövetésének alapos gyanújával letartóztatták. Az esettel kapcsolatban a rendőrség néhány új fejleményt hozott nyilvánosságra.
márc. 9
10:51
Kinek jár a masszázs vonaton? (168 Óra Online)
Eltűnik a hagyományos első és másodosztály az olasz nagysebességű vonatokon (TAV) ehelyett négyszintes szolgáltatást vezetnek be, a hagyományostól a legmagasabb nemzetközi igényekig.
márc. 9
10:53
Egy vagyonba kerül az új csodatévé (Kitekintő)
A Sony által ma kiadott közlemény szerint a japán fogyasztói elektronikai cikkek gyártására specializálódott cég idén júniustól megkezdi a 3D-s technológiával ellátott TV készülékek értékesítését, belépve ezzel egy olyan piaci szegmensbe, amely sokak szerint a következő kitörési pont lehet az iparágon belül.
márc. 9
11:06
Dubaji gyilkosság: megvan a 4. érintett ausztrál is (Metropol)
A februári dubaji gyilkossággal kapcsolatban azonosítottak egy negyedik ausztrál állampolgárt is, akinek az útlevelét lemásolták és felhasználták a Hamász-vezető elleni akcióhoz - közölte az ausztrál kormány kedden.
márc. 9
11:24
Indul a START-tárgyalások 9. fordulója (Metropol)
Genfben kedden megkezdődik az - elsősorban nukleáris - hadászati támadó fegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló START-III szerződés 9. tárgyalási fordulója, amelyről mind az orosz, mind az amerikai vezető politikusok állítják, hogy talán az utolsó forduló lesz, hiszen közel vannak a megoldáshoz, de egyre több kétely merül fel azt illetően, hogy az aláírást követi-e majd ratifikálás.
márc. 9
11:26
Helyi járványokkal térhet vissza a H1N1 (Metropol)
Nem valószínű, hogy Európában újabb pandémiás hullámmal jelentkezik a H1N1-vírus, ám helyi járványokat okozhat - közölték hétfőn az Európai Járványügyi Központ (ECDC) illetékesei.
márc. 9
11:27
Továbbra is szabadlábon az al-Kaida szóvivője (Kitekintő)
A hírszerzés tévedett, mégsem az al-Kaida szóvivőjét tartóztatták le vasárnap.
márc. 9
11:27
Szexuális visszaélések egy német állami iskolában is (Kripto Akadémia)
Kerekasztal-konferenciát javasolt a német kormány az iskolai szexuális visszaélések megelőzésére.
márc. 9
11:29
Teherán visszautasítja, hogy Washington latornak nevezte az iráni vezetést (Kripto Akadémia)
A teheráni vezetők visszautasították kedden, hogy David Petraeus amerikai tábornok "latrokráciának" nevezte az iráni rendszer. Az Egyesült Államok magát minősíti ezzel a sértegetéssel - jelentették ki.
márc. 9
11:42
Újra meghatározná a prémium kategóriát az Audi (Napi)
márc. 9
11:44
Jön a 3D-s Sony LCD-tévé (Napi)
márc. 9
11:45
Halálosan féltékeny Johnny Depp kedvese (Kitekintő)
Vanessa Paradis ismert francia énekesnő attól fél, hogy elcsábítja Angelina Jolie párját és gyermekei apját, Johnny Deppet.
márc. 9
11:47
Állami támogatással is veszteséges Európa büszkesége (Kitekintő)
Veszteséggel kezdheti 10 éves évfordulóját a European Aeronautic Defence & Space Co (EADS), a közös európai vállalkozás tavalyi nettó vesztesége 763 millió euró lett, míg a megelőző évben 1.57 milliárd eurós nyereséget tudott elkönyvelni.
márc. 9
12:00
A Google a Microsoftot támadja (Napi)
márc. 9
12:36
Szigorított biztonsági előírások a Schiphol reptéren (Metropol)
Megszigorították a biztonsági előírásokat az amszterdami Schiphol repülőtéren, miután egy holland újságírónak sikerült feljuttatnia egy ismeretlen eredetű folyadékot egy repülőgép fedélzetére - jelentette be kedden a repülőtér vezetése és a holland terrorellenes ügynökség (NCTB).
márc. 9
12:39
Gerillából elnök: Beiktatták Uruguay új vezetőjét (Kitekintő)
Március elsején letette az esküt José Mujica a Széles Front, baloldali választási koalíció államfőjelöltje. Bár Mujica gerilla múltja sokakban kétségeket ébreszt, minden jel szerint maga mögött hagyta a keményvonalas marxista ideológiát és sokkal inkább a mérsékelt szociáldemokrata vonalat erősíti.
márc. 9
12:39
Magyar egészségügyi reform: a hálapénz a legnagyobb probléma (Kripto Akadémia)
Az egészségügyi reformokkal foglalkozott Magyarországról szóló cikksorozatának kedden megjelent befejező részében a La Libre Belgique című belga napilap.

Keresés