2010. március 21. vasárnap

márc. 21
6:54
Újra létrejöhet a Szovjetunió? (Kitekintő)
Egy közös orosz-ukrán-belarusz állam létrehozását javasolta csütörtökön Moszkvában ukrán képviselőknek Jevgenyij Fjodorov, az orosz duma gazdaságpolitikai bizottságának elnöke.
márc. 21
8:24
Az FBI megkísérli felderíteni a híres 1990-es bostoni műkincslopást (168 Óra Online)
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) húsz év elteltével megkísérli felderíteni a híres 1990-es bostoni műkincslopást, amely az Egyesült Államok legnagyobb, máig megoldatlan ilyen ügye.
márc. 21
8:42
Ebből még bármi lehet! Összesimult a két nagyhatalom (Kitekintő)
Kereskedelmi keretmegállapodást kötött India és az Egyesült Államok. A két ország közötti kapcsolat ezzel szorosabbá válik, de vannak még vitás kérdések, például a mezőgazdaság.
márc. 21
9:00
Ma van az antirasszista világnap (Metropol)
Ma van az antirasszista világnapként is nevezett faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, amelynek megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 69 békés tüntetővel végzett.
márc. 21
9:18
Washingtonban több ezren tüntettek az iraki katonai jelenlét ellen (Infostart)
Washingtonban több ezren tüntettek az este az iraki invázió kezdetének hetedik évfordulóján. A tiltakozók azt követelték, hogy a kormány azonnal vonja ki az amerikai erőket Irakból és Afganisztánból a háború miatt emeljen vádat George Bush akkori elnök ellen.
márc. 21
9:36
Szélsőjobboldali tüntetés és ellentüntetés volt Boltonban (Infostart)
Szélsőjobboldali tüntetés és ellentüntetés volt az este az észak-angliai Bolton városban. A rendőrség 74 tüntetőt vett őrizetbe, mert a gyanú szerint erőszakos rendbontásra készültek.
márc. 21
9:36
Ma van az antirasszista világnap (Kripto Akadémia)
Ma van az antirasszista világnapként is nevezett faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, amelynek megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 69 békés tüntetővel végzett.
márc. 21
9:38
A Daewoo is visszahív autókat (Infostart)
Több mint 58 ezer gépjárművet hív vissza gyártáshiba miatt a GM Daewoo dél-koreai autógyár.
márc. 21
9:40
Újraszámolnak Irakban szavazatokat (Infostart)
Irakban a március 7-ei parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását kérte Núri al-Máliki kormányfő.
márc. 21
9:42
Vulkánkitörés Izlandon (Infostart)
Izlandon több mint 500 embert kellett kiköltöztetni lakóhelyéről egy vulkánkitürés miatt.
márc. 21
9:54
Megtizedelődhet az erdélyi és felvidéki magyarság (Kitekintő)
Tíz év alatt 9%-kal csökkenhet a szlovákiai és az erdélyi magyarok száma - derül ki az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány (EÖKIK) legújabb kötetéből.
márc. 21
10:12
Választási para(noia) (Kitekintő)
Több katasztrófa is elképzelhető a 2010-es választásokkal kapcsolatban Szlovákiában. Hármat azonban mindenképp érdemes kiemelni.
márc. 21
10:12
Tűzoltás közben halt meg egy orosz tűzoltó (Metropol)
Jevgenyij Csernyisev a bent lévő emberek mentésében vett részt. Közvetlenül halála előtt kivezetett egy csoportot az égő épületből, majd visszatért oda. Halálát az okozta, hogy a háromemeletes épület legfelső emeletén beomlott a mennyezet, s maga alá temette a tűzoltót.
márc. 21
10:48
Egy "teaparti", amely megváltoztathatja Amerikát (Kripto Akadémia)
Még nehéz megjósolni, hogy milyen eredményt ér el az amerikai novemberi időközi választásokon a konzervatív Tea Party mozgalom, de jelenleg ez a harmadik legnagyobb támogatottságú politikai erő az Egyesült Államokban.
márc. 21
11:06
Lavina indult, a vártnál is nagyobb (Kitekintő)
Szerbia döntött: nem vesz részt a térség jövőjét meghatározó regionális konferencián. Az ok már-már unalmas: Koszovó is ott lesz!
márc. 21
11:42
Visszahívásra kényszerül a Daewoo is (Napi)
márc. 21
11:42
Számháború a BA és a szakszervezet között (Kripto Akadémia)
Számháborút vívott egymással a British Airways (BA) vezetése és a brit légitársaság utaskísérőinek szakszervezete a légi kiszolgáló személyzet háromnapos sztrájkjának első napja után: a BA vezetése továbbra is úgy számol, hogy az utasok csaknem kétharmada eljut célállomására, az érdekképviselet szerint azonban a szombatra tervezett járatoknak alig a harmada szállt fel.
márc. 21
12:00
Japán 14 új atomerőművet épít 2030-ig (Infostart)
Összesen 14 új atomerőmű építését tervezi Japán a következő húsz évben.
márc. 21
12:00
Kamikázé, illegitim: az új kormány jelzői? (Kitekintő)
Viktor Janukovics államfő beiktatása és első nyugati, illetve keleti utazásai után rövid időn belül sikerült kormányt alakítania az új parlamenti többségnek. A Miniszteri Kabinet összetétele több szempont szerint is rendkívül meglepő, ráadásul a parlamenti többség létrehozása is több szakértő szerint alkotmányellenes.
márc. 21
12:00
"Köpök az elnök életére, az ügyeire, a halálára" (168 Óra Online)
Brezsnyev halála után egy évvel, 1983-ban született. Abban az évben végezte a középiskolát, amikor megszűnt a Szovjetunió. Abban az évben jelent meg első jelentős műve, amikor hivatalosan már nem Putyin hazája első embere, hanem Medvegyev. Mégis: a Putyin-korszak gondolkozását tükrözi. Mást nem ismerhet. Egy orosz könyvsikerről számol be E. FEHÉR PÁL.
márc. 21
12:00
Japán 14 új atomerőművet épít (Kripto Akadémia)
Összesen 14 új atomerőmű építését tervezi Japán a következő húsz évben.
márc. 21
12:02
Merkel: Görögország megsegítése nem lesz az EU-csúcs napirendjén (Infostart)
A német kancellár szerint a március 25-26-i EU-csúcs napirendjén nem születik döntés Görögország uniós megsegítéséről. A Deutschlandfunk rádióadón, "A hét nyilatkozata" című műsorban Angela Merkel hangsúlyozta: a segítség kérdése csütörtökön nem szerepel a csúcs napirendjén.
márc. 21
12:18
Tüntetés és ellentüntetés Angliában (Metropol)
Szélsőjobboldali tüntetés és ellentüntetés volt szombat este az észak-angliai Bolton városban. A rendőrség közlése szerint őrizetbe vett 74 tüntetőt.
márc. 21
12:20
Nem számlálják újra a szavazatokat (Metropol)
A március 7-i parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását kérte szombaton késő este Núri al-Máliki iraki kormányfő, arra figyelmeztetve, hogy az országban ismét fellángolhat az erőszak, ha kérését nem teljesítik. Egy friss hír szerint a központi választási bizottság elutasította a követelést.
márc. 21
12:36
Békés megemlékezést tartottak Sharpeville-ben (Infostart)
Békésen emlékeztek meg a dél-afrikai Sharpeville-ben az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozatairól. A résztvevők - főként az áldozatok hozzátartozói - virágokat helyeztek el a síremlékeken, a Megemlékezés Kertjében.
márc. 21
12:54
Szlovákia: elnapolták a hazafiasságot (Kitekintő)
Ivan Gašparovič szlovák államfő nem írja alá a hazafiassági törvényt. Erről pénteki sajtóértekezletén tett bejelentést.
márc. 21
12:54
AZ iraki kormányfő a szavazatok újraszámlálását kéri (Kripto Akadémia)
A március 7-i parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását kérte szombaton késő este Núri al-Máliki iraki kormányfő, arra figyelmeztetve, hogy az országban ismét fellángolhat az erőszak, ha kérését nem teljesítik.
márc. 21
12:56
Peking politikai aktivitással vádolja a Google-t (Kripto Akadémia)
A kínai média politikai aktivitással vádolta vasárnap a Google-t, azt vetve az internetes szolgáltató szemére, hogy "alaptalanul vádaskodik", amikor a hackerek állami támogatásával gyanúsítja a pekingi hatóságokat.
márc. 21
13:12
Szigorúbb felvételi követelményeket támasztana a papneveldékben a Szentszék (Infostart)
A papneveldékbe jelentkező fiatal férfiak szigorúbb megszűrését helyezte kilátásba a Szentszék etikai megbízottja. Egy nappal a pápának a szexuális bűntényeket elítélő pásztorlevele után Rino Fisichella kúriai érsek úgy nyilatkozott: a jelentkezők számának visszaesése sem lehet indok arra, hogy fölvegyenek mindenkit.
márc. 21
13:12
Első gyermekével várandós Naomi Campbell (Kitekintő)
Naomi Campbell első gyermekét várja, akinek édesapja Vladislav Doronin orosz üzletember.
márc. 21
14:06
Ban Ki Mun: Gáza blokádja elfogadhatatlan (Infostart)
A Gázai övezet izraeli blokádja elfogadhatatlan szenvedést okoz, gátolja a mérsékelt erők tevékenységét, és a szélsőségeseket bátorítja - jelentette ki az ENSZ főtitkára vasárnap a gázai Hán-Júniszban.
márc. 21
14:06
Nem mindenki örül a béke nagykövetének (Kitekintő)
A brazil elnök, a közel-keleti béke követeként a héten ellátogatott Iránba, valamint izraeli és palesztin területekre, hogy elősegítse a békés megoldás megszületését.
márc. 21
14:06
Szigorúbb lesz a felvételi a papneveldékbe (Metropol)
Egy nappal a pápának a szexuális bűntényeket elítélő pásztorlevele után Rino Fisichella kúriai érsek a L' Avvenire nevű katolikus újságnak nyilatkozva leszögezte: a jelentkezők számának visszaesése sem lehet indok arra, hogy fölvegyenek mindenkit, aki bekopog a papi szeminárium kapuján.
márc. 21
14:24
Nem veszik vizsgálati fogságba milliókkal tartozó társaság vezetőit (Kitekintő)
Besztercebánya | Nem kerül vizsgálati fogságba a vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom) Cityfarma cég két ügyvezetője, Erik. K. és Jozef D. - döntött pénteken a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság.
márc. 21
14:24
Több százezren tüntettek a kormányfő mellett (168 Óra Online)
Több százezren tüntettek szombaton Rómában az olasz kormányfő mellett. A megmozdulást azért szervezték Silvio Berlusconi hívei, hogy így fejezzék ki támogatásukat az adó- és magánügyei miatt sokat támadott kormányfőnek, egy héttel a regionális választások előtt.
márc. 21
15:18
Tele van Szlovákia munkanélküliekkel (Kitekintő)
A nagyarányú munkanélküliség jelenti Szlovákia számára a legnagyobb problémát. Ebben egyetértett a Szlovák Rádió Szombati párbeszéd című vitaműsorában Robert Kaliňák belügyminiszter, a SMER-SD alelnöke és Ivan Mikloš parlamenti képviselő, az SDKÚ-DS alelnöke.
márc. 21
15:36
A német államfő bírálja a kormányt (Infostart)
Elégedetlenségének adott hangot a berlini keresztény-liberális kormány eddigi munkája kapcsán a német államfő.
márc. 21
15:36
Kocogás közben elütötte egy repülő! (Kitekintő)
Tengerparti kocogás közben ütötte el egy repülő az amerikai Robert Gary Jonest. A férfi a helyi tengerparton szaladt, mikor egy kényszerleszállást végző repülő hátulról elkaszálta.
márc. 21
15:54
Az ETA kész a politikai változásra, de nem teszi le a fegyvert (Infostart)
A Baszk Haza és Haladás (ETA) szeparatista szervezet vasárnap bejelentette, hogy "kész a változásra", de ezúttal sem közölte, hogy letenné a fegyvert.
márc. 21
15:54
Sikeres indiai rakétakísérlet (Metropol)
India sikeres kísérletet hajtott végre a BrahMos típusú manőverező robotrepülőgépének (cirkáló szárnyas rakétájának) továbbfejlesztett változatával vasárnap.
márc. 21
15:54
Iránban képezik ki a tálibokat? (Kripto Akadémia)
Iránban kapnak alapos kiképzést a NATO-erők ellen harcoló afganisztáni tálib felkelők - írta a The Sunday Times tálib parancsnokok beszámolóira hivatkozva.
márc. 21
16:12
India sikeres rakétakísérletet hajtott végre (Infostart)
India sikeres kísérletet hajtott végre a BrahMos típusú manőverező robotrepülőgépének (cirkáló szárnyas rakétájának) továbbfejlesztett változatával.
márc. 21
16:12
18 ember vesztette életét! Megkerestük a felelősöket! (Kitekintő)
Két, több száz utast szállító személyvonat ütközött össze februárban Brüsszeltől nem messze, Buizingenben. A katasztrófa körülményei és részletei azóta is homályosak. Ki volt a hibás? Ki felel a történtekért? A Kitekintő megpróbálja tisztázni a helyzetet.
márc. 21
16:12
Iránban képezik ki a tálibokat (Metropol)
Lapértesülések szerint Iránban kapnak alapos kiképzést a NATO-erők ellen harcoló afganisztáni tálib felkelők.
márc. 21
16:12
A német államfő bírálja a kormányt (Kripto Akadémia)
Elégedetlenségének adott hangot a berlini keresztény-liberális kormány eddigi munkája kapcsán a német államfő.
márc. 21
16:30
Netanjahu: Izrael nem korlátozza az építkezéseket Kelet-Jeruzsálemben (Infostart)
Az izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülést követően bejelentette, hogy országa nem korlátozza a kelet-jeruzsálemi építkezéseket.
márc. 21
16:30
Down Világnap a Vígszínházban (Metropol)
A Makám, az Alma együttes és a Bojtorján mellett a Vígszínház művészei gondoskodtak a közönség szórakoztatásáról vasárnap a Down Világnapon a budapesti Vígszínházban, de bemutatkoztak a Szlovákiából és Lengyelországból érkező Down-szindrómás csoportok is.
márc. 21
17:06
Köhler, német államfő a kormányról (Infostart)
Elégedetlen a berlini koalíciós kormány eddigi munkájával a német államfő. Horst Köhler a Focus magazinnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a nép erőteljes kormányzást várt a szeptemberi választások nyomán hatalomra került CDU/CSU-FDP koalíciótól, de a kabinet első hónapjai csalódást okoztak.
márc. 21
17:06
Éhezhetnek a diákok, a miniszter nem mond le (Kitekintő)
Dmitrij Tabacsnik bejelentette, hogy nem fog lemondani akkor sem, ha a diákok éhségsztrájkba kezdenek.
márc. 21
17:08
British Airways-sztrájk: számháború a BA és a szakszervezet között (Infostart)
A háromból egy budapesti járatot közlekedtetett vasárnap a British Airways (BA) légitársaság, amelynek utaskísérői szombat óta sztrájkolnak a céggel folytatott bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt. A munkabeszüntetést meghirdető szakszervezet vezetője vasárnap a BA igazgatótanácsához fordult a további sztrájkok elkerülése érdekében.

Keresés