2010. március 1. hétfő

márc. 1
2:09
Chilei földrengés: 780-ra nőtt az áldozatok száma (168 Óra Online)
Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, s ez a szám még tovább fog emelkedni - jelentette ki Michelle Bachelet chilei elnök. Korábban a nap folyamán a polgári védelem képviselői még csak négyszáz halálos áldozatról számoltak be. A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy százhúsz utórengést észleltek Chilében,…
márc. 1
6:21
Azért a német az úr (nyest.hu)
Sprechen Sie Deutsch? Ha nem, akkor itt lenne az ideje. Legalábbis ezt vallja az új német külügyminiszter, aki hivatalos missziójának tekinti a német nyelv népszerűsítését. Merthogy az szerinte nemcsak rendkívül hasznos, de egyben gyönyörű is.
márc. 1
6:39
Alkotmányos reformcsomag készül Törökországban (Inforádió)
Törökországban várhatóan március végére terjeszti a parlament elé alkotmányos reformcsomagját a parlament.
márc. 1
6:39
Letartóztatták az elnök unokatestvérét! (Kitekintő)
Másodszor is letartóztatták Mario Uribe volt kongresszusi elnököt, Álvaro Uribe másod-unokatestvérét és egyik fő politikai szövetségesét paramilitáris szervezetekkel fenntartott kapcsolat miatt.
márc. 1
6:39
Chile - újabb utórengés, kutatás túlélők után (Népszava)
Hétszáz fölé emelkedett a pusztító chilei földregés halálos áldozatok száma. A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy hatvan utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.
márc. 1
6:41
Öngyilkos merénylet Afganisztánban (Inforádió)
Afganisztánban öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy külföldi katonákat szállító gépkocsikonvoj mellett.
márc. 1
6:41
Cvetkovicsék megingathatatlanok (Népszava)
Nem ingatja meg a kormányt, ha az ellenzék aláírásokat gyűjt.
márc. 1
6:43
Hágában folytatódik Karadzsics pere (Inforádió)
Hágában folytatódik a háborús bűnök elkövetésével vádolt Radovan Karadzsics pere.
márc. 1
6:43
Radicová hallgat (Népszava)
A kérdéssel a főügyészség és a párt költségvetési bizottsága foglalkozik - jelentette az Új Szó című pozsonyi lap.
márc. 1
6:45
"Félreértelmezték az elnököt" (Népszava)
Eckstein-Kovács Péter, a román államelnöki hivatal tanácsosa Teodor Baconschi külügyminiszter és Traian Basescu államfő védelmére kelt, miután szerdai utcai tiltakozó akciójuk után a hétvégén ismételten távozásra szólították fel az emberjogi szervezetek a román külügyminisztert állítólagos rasszista kijelentései miatt.
márc. 1
6:47
Palesztin tüntetések Jeruzsálemben (Népszava)
Palesztin fiatalok tüntetései és kődobálásos akciói a Hebron melletti Atyák sírjától átterjedtek a jeruzsálemi Templomhegyre. Több tucat tüntető kövekkel dobálta meg a turistákat és a rendőröket, majd az al-Aksza mecsetbe vonult, amelyet nem volt hajlandó elhagyni.
márc. 1
6:57
Nukleáris fegyverkezési versenytől tart Ehud Barak (Inforádió)
Nukleáris fegyverkezési verseny kibontakozásától tart a Közel-Keleten az iráni atomprogram fejlődése miatt az izraeli védelmi miniszter.
márc. 1
6:59
Kétségbeesett emberek fosztogatnak Chilében (Inforádió)
Chilében a szükségállapot után éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormány két, földrengés sújtotta térségben. A rendelet Maule térségére és Concepción városra vonatkozik, ahol fosztogatások voltak egy nappal a több mint 700 halálos áldozatot kövelő, a Richter-skálán mért 8,8-es erősségű földrengés után.
márc. 1
7:15
Marad a gyilkos cet (Népszava)
Maradhat a SeaWorld elnevezésű víziparkban Tilikum.
márc. 1
7:17
MRT-vel kiszűrhető a mellrák (Népszava)
Mind több bírálat éri a mammográfiás vizsgálatokat.
márc. 1
7:33
Fosztogatások, káosz Chileben a földrengés után (ma.hu)
márc. 1
7:33
Szent a béke? - Átjárót nyitottak Oroszország és Grúzia között (Népszava)
Több mint hároméves szünet után megnyitottak hétfő reggel egy hágót az orosz-grúz határövezetben, a kétoldalú kapcsolatok enyhülésének jegyében.
márc. 1
7:36
Hodzsa miniszterelnök rádióbeszéde a Dunavölgy politikai megbékéléséről (huszadikszazad.hu)
[1937. január] Hodzsa miniszterelnök rádióbeszéde a Dunavölgy politikai megbékéléséről és a Magyarországgal való kereskedelmi kapcsolatok rendezéséről...
márc. 1
7:51
Hadihajót vesz Oroszország - Párizsba látogat Medvegyev (Népszava)
Párizsba látogat hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akinek háromnapos tárgyalásai során az iráni nukleáris dosszié, az esetleges büntetőintézkedések kérdései, illetve egy francia helikopterhordozó megvásárlása kerülnek előtérbe.
márc. 1
8:09
Óvatosan az osztrák pincékkel - már a betörők is ott járnak pórul (ma.hu)
Nem volt szerencséje annak a betörőnek, aki egy gazdátlannak tűnő házat szemelt ki magának a hét végén az ausztriai Wallendorfban.
márc. 1
8:09
Civilek haltak meg Afganisztánban - Öngyilkos merénylet Kandahárban (Népszava)
Öngyilkos robbantásos merényletet követtek el hétfőn egy külföldi katonákat szállító gépkocsikonvoj mellett Dél-Afganisztánban, a támadásban legalább három afgán polgári személy életét vesztette, és több külföldi katona megsebesült - közölte egy helyi tartományi illetékes.
márc. 1
8:11
Újabb hidegháború jön? - Fegyverkezési versenyt indíthat be az iráni atombomba (Népszava)
Nukleáris fegyverkezési verseny bontakozna ki a Közel-Keleten, ha Irán atomfegyverhez jutna - figyelmeztetett Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.
márc. 1
8:27
Ismét megnyitottak egy orosz-grúz átkelőt (Inforádió)
Több mint hároméves szünet után megnyitottak egy hágót az orosz-grúz határövezetben.
márc. 1
8:27
Rendőrök verték meg a híres tévést! (Kitekintő)
Még február elején boszniai rendőrök megvertek egy zenicai kosárlabda meccsről tudósító tévériportert, a tetteseket azonban mind a mai nap nem nevezték meg a rendőri vezetők. Az ügyben már az EBESZ is kifejezte nemtetszését.
márc. 1
8:27
Népirtás vagy ütközet? - Folytatódik Karadzic pere (Népszava)
Folytatódik hétfőn Hágában Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori vezetőjének pere, aki háborús bűnök vádjával áll az egykori Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt.
márc. 1
8:29
Megkezdte Fülöp-szigeteki misszióját a békefenntartó erő (Inforádió)
Megkezdte Fülöp-szigeteki misszióját a Malajzia irányítása alatt álló és három muzulmán ország alkotta nemzetközi békefenntartó erő.
márc. 1
8:29
Elhunyt az első világháború utolsó katonája (Kitekintő)
Kanadában már nincs több olyan veterán, aki testközelből élte meg az I. világháború borzalmait. Az utolsó férfi a napokban halt meg, 109 évet élt.
márc. 1
8:30
Franciaország miniszterelnöke békét ajánl Németországnak (huszadikszazad.hu)
[1937. január] Franciaország miniszterelnöke békét ajánl Németországnak...
márc. 1
8:31
Bocsánatot kért a japán meteorológiai szolgálat a tévedése miatt (Inforádió)
Bocsánatot kért a japán meteorológiai szolgálat azért, hogy a chilei földrengés miatt elrendelt szökőárriadóval összefüggésben másfél millió lakos evakuálását tanácsolta.
márc. 1
8:45
Chile: már hétszáz halálos áldozat (orientpress)
Hétszázra emelkedett a Chilében szombaton történt a Richter-skála szerinti 8.8-as erősségű földrengés halálos áldozatainak száma - számolt be róla a BBC. Michelle Bachelet elnök szükségintézkedéseket hozott, hogy meg tudjanak birkózni a földmozgás okozta pusztítással.
márc. 1
8:45
Formabontó javaslatok a költségvetés módosítására (Kitekintő)
A nemzeti társfinanszírozás bevezetését javasolja a közvetlen agrárkifizetések esetében, a kohéziós politika keretében pedig az új tagállamokban finanszírozná meg az intelligens energiahálózatok kiépítését egy brüsszeli kutatók által készített jelentés, amelynek a klímacélok uniós büdzsébe való jobb beillesztése áll a középpontjában.
márc. 1
9:03
Öngyilkos merénylet Dél-Afganisztánban: civil halottak, sebesült katonák (ma.hu)
Öngyilkos robbantásos merényletet követtek el hétfőn egy külföldi katonákat szállító gépkocsikonvoj mellett Dél-Afganisztánban, a támadásban legalább három afgán polgári személy életét vesztette, és több külföldi katona megsebesült - közölte egy helyi tartományi illetékes.
márc. 1
9:03
Gyerekpornós lett a barátnője képeit megosztó fiú (Kitekintő)
Gyermekpornográfia vádjával őrizetbe vett a rendőrség egy 17 éves fiú a Beszterce-Naszód megyei Betlenben, Romániában, mivel közösségi weboldalakon megosztotta azokat a fotókat és videókat, amelyeket 15 évesnél fiatalabb barátnőjével való szeretkezéskor készített.
márc. 1
9:21
Japán bocsánatkérés a kitelepítésre való felszólításért (HVG)
A japán meteorológiai szolgálat bocsánatot kért hétfőn azért, hogy a chilei földrengés miatt elrendelt cunamiriadóval összefüggésben másfél millió lakos otthonából való kimenekítését tanácsolta. A szökőár sokkal kisebb lett a japán partoknál, mint amekkorára számított az intézmény.
márc. 1
9:21
Csepp a tengerben: egy haiti árvaház dilemmái (ma.hu)
A lányok földrengésben teljesen elpusztult hálótermének újjáépítése - ez most a legsürgetőbb feladat egy haiti árvaházban. A munka elodázhatatlan, hiszen az esős évszak elkezdődött, a gyerekek pedig az udvaron alszanak, sátrakban. Alicia Barthole, a haiti House of Hope (Reménység Háza) elnevezésű árvaház vezetője egy jótékonysági gálavacsorán járt Budapesten, ekkor nyilatkozott az MTI-Pressnek.
márc. 1
9:21
Elkábították majd megfojtották az ismert politikust (Kitekintő)
A dubai rendőrség szerint Mahmúd al-Mabhú gyilkosai először elkábították, majd megfojtották a januárban egy dubai szállodai szobában holtan talált Hamász-vezért.
márc. 1
9:24
A belügyminiszter nyilatkozik az országszerte folyó szélsőséges agitációról (huszadikszazad.hu)
[1937. január] A belügyminiszter nyilatkozik az országszerte folyó szélsőséges agitációról...
márc. 1
9:39
Veszélyben a vasárnapi nyitva tartás - jobb előre készülni (168 Óra Online)
Aki valaha töltött már hétvégét ausztriai nagyvárosban, és vasárnap az az ötlete támadt, hogy hideg vacsorára valót szerez be, tapasztalta: ebben a világvárosban ez lehetetlenség. Legfeljebb a pályaudvarokon és a repülőtereken található olyan élelmiszerbolt, amelyik a heti pihenőnapon is árusít, illetve lehet még a benzinkutak boltjainak kínálatából választani.
márc. 1
9:39
Folytatódik Karadzic pere - Védekezik a vádlott (Népszava)
Három hónap szünet után hétfőn újabb tárgyalási napot kezdtek Hágában a háborús bűnökkel, népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic elleni perben. A vádlott ezúttal megjelent a tárgyalóteremben, hogy előterjessze védekezését.
márc. 1
9:41
45 halottja van a franciaországi viharnak (168 Óra Online)
Franciaország formálisan is "természeti katasztrófának" fogja nyilvánítani a legalább 45 francia halálát okozó vihart - közölte vasárnap Francois Fillon francia kormányfő.
márc. 1
9:42
Olimpia: már megint a franciák! (nyest.hu)
Kevés a francia nyelv az olimpián – tiltakoztak sokan. Kárpótlásul most már két nyelven is meghallgatható az olimpia hivatalos dala.
márc. 1
9:57
Elvetették Obama javaslatát (Napi)
márc. 1
9:57
Olimpia korrupció nélkül (orientpress)
Az olimpiák és a nagyobb sportesemények megrendezése jelentős állami beruházásokkal jár. Megváltozik a helyszín gazdasága, környezete, ezen kívül társadalmi hatásai is vannak az infrastrukturális fejlesztéseknek és az új létesítmények felépítésének. A Transparency International szerint az ilyen hatalmas beruházások kapcsán nagy a sikkasztás és a korrupció előfordulásának kockázata.
márc. 1
9:57
Tovább emelik a bankok terheit (Kitekintő)
Szakmai konzultációt indított az Európai Bizottság a tőkemegfelelési irányelv módosításáról. Brüsszel elsősorban arra kíváncsi, mit gondolnak az érintettek a bankszektor válságálló képességének megerősítését célzó szigorításokról, amelyek alapvetően a G20 keretében megjelölt hét beavatkozási területre összpontosulnak.
márc. 1
10:15
Felminősítették a Tescót (Napi)
márc. 1
10:15
Brüsszelbe vezetett Janukovics első külföldi útja (HVG)
Brüsszelbe vezetett a múlt héten beiktatott új ukrán államfő első külföldi útja: Viktor Janukovics hétfőn délelőtt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével ült le megbeszélésre, majd találkozik Herman Van Rompuyjel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével.
márc. 1
10:15
BMI: Tovább tart az év eleji lendület (orientpress)
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 55,9. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és januárhoz képest tovább nőtt a bővülés üteme. A február havi index 2,1 százalékponttal magasabb a januári értéknél (53,8), és 2010-ben ez már a második 50,0 pont feletti érték. Február általában kedvező hónap volt a korábbi években, de az…
márc. 1
10:33
Megtalálták az eltűnt színész holttestét (Kitekintő)
Andrew Koenig amerikai színész holttestére helyi idő szerint tegnap délután bukkantak rá egy vancouveri parkban, ahol családja szerint öngyilkosságot követett el.
márc. 1
10:33
Nem csak nálunk gond a pártfinanszírozás (Népszava)
Két kereszténydemokrata kormányzatú tartomány szponzorálási gyakorlata miatt a pártfinanszírozási törvény módosítását szorgalmazzák a német Zöldek.
márc. 1
10:35
Az olimpia valamit végleg megváltoztatott (Kitekintő)
A 2010-es téli Olimpiának vége, a résztvevők csomagolnak, és az amerikai és kanadai örömmámor mellett talán csak az ellenpólus tűnik ki a leginkább - Oroszország, amely történelmének legnagyobb vereségét szenvedte el a vancouveri Olimpián.

Keresés