2010. március 10. szerda

márc. 10
0:03
Nap idézete: Putyin elégedetlen (Kitekintő)
Vlagyimir Putyin
márc. 10
0:03
Feloldották a 1989-es román forradalom peranyagát (Kripto Akadémia)
A bukaresti kormány feloldotta az 1989-es romániai forradalom peranyagának titkosítását.
márc. 10
6:21
Mégis hasznos volt Ceausescu nemzeti diétája? (Kitekintő)
Harminc év alatt jelentősen megnőttek a romániaiak. 1980-hoz képest a férfiak átlagmagassága hat centivel nőtt.
márc. 10
6:21
Hazafiassági törvény: nem lesz büntetés? (Kripto Akadémia)
A szlovák oktatási minisztériumnak nincs semmiféle lehetősége arra, hogy megbüntesse azokat az iskolai igazgatókat, akiknek az intézményében nem fogják betartani a hazafiasság megerősítését célzó törvényt - írta kedden a Pravda című független pozsonyi napilap.
márc. 10
6:23
Janukovics csatát nyert Kijevben (Kripto Akadémia)
Nagy lépést tett tegnap az új koalíció megteremtése irányába az ukrán parlament. A 450 fős rádában 235 igennel szavazták meg azt a törvénymódosítást, amely az eddigi gyakorlattól eltérően nemcsak a frakciók jogaként határozza meg a koalíció megteremtését, hanem lehetővé teszi, hogy ahhoz külön is csatlakozhassanak a képviselők.
márc. 10
6:39
Négy hónap a tárgyalásokra (Kripto Akadémia)
Joe Biden amerikai alelnök tegnap Simon Peresz izraeli államelnökkel, valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Ehud Barak védelmi miniszterrel találkozott Jeruzsálemben, ma pedig Rámalláhban Mahmúd Abbász elnökkel és Szaeb Erakattal, a palesztin békeküldöttség vezetőjével fog találkozni.
márc. 10
6:41
Botrány Dzurinda pártjában (Kripto Akadémia)
Botrány robbant ki Mikulás Dzurinda egykori szlovák miniszterelnök pártjában, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióban (SDKÚ). A párt elnöksége ugyanis alaposan átalakította a korábban már jóváhagyott országos választási jelöltlistáját.
márc. 10
6:54
Iránban van a legtöbb bebörtönzött újságíró (Infostart)
Iránban tartják fogva a világszerte bebörtönzött újságírók egyharmadát.
márc. 10
6:56
Több mint 45 százalékkal nőtt februárban a kínai export (Infostart)
Több mint 45 százalékkal nőtt februárban a kínai export, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.
márc. 10
7:15
Szellemeket kínált a neten (Kripto Akadémia)
Egy új-zélandi nő két szellemet kínált eladásra az interneten.
márc. 10
7:33
Szegedi Csanád kijelentéseivel minden ötödik magyar egyetért? (Kitekintő)
A pozsonyi parlament külügyi bizottsága nem fogadott el határozatot Szegedi Csanád Jobbik-képviselő EP-ben tett kijelentéseivel kapcsolatban.
márc. 10
7:35
Idén alig épül autópálya Romániában (Kitekintő)
Legjobb esetben is mindössze 30-40 kilométer autópálya befejezését ígéri idénre a román szállításügyi miniszter.
márc. 10
7:48
Egyre több a miliomos az Egyesült Államokban (Infostart)
Az Egyesült Államokban 16 százalékkal emelkedett a milliomosok száma tavaly. A Washingtonban ismertetett tanulmány szerint 2009-ben 7,8 millió amerikai háztartásnak volt egymillió dolláros vagy azt meghaladó értékű vagyona.
márc. 10
8:06
Kína részt akar az Északi-sarkvidékből (Metropol)
Kína egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy szerepet biztosítson magának az Északi-sarkvidék jövőjéről szóló döntésekben most, amikor a tartós jég olvadása azzal a reménnyel kecsegtet, hogy rövidebb hajóúton lehet majd eljutni az Atlanti-óceánra.
márc. 10
8:09
Fegyverkeznek a román nyugdíjasok (168 Óra Online)
Az utóbbi időszakban olyannyira elszaporodtak az idős emberek elleni támadások, hogy általános jelenséggé vált az önvédelmi fegyverek beszerzése.
márc. 10
8:24
Ételmérgezésben haltak meg tengerészek (Infostart)
Ételmérgezésben meghalt három tengerész egy olajszállító tartályhajón, amely Ciprusról jövet éppen a La Manche-on haladt át Hollandia felé - jelentették szerdán a francia tengerészeti hatóságok.
márc. 10
8:27
Feladta a kormány: nem küldenek embert a Holdra (Kitekintő)
Nagyobb szerepet kaphat a magánszektor az űrkutatásban, nem lesz új amerikai Hold-misszió 2020-ig.
márc. 10
8:29
Ezrek tüntethetnek a hazafias törvény ellen (Kitekintő)
Néhány nap alatt több mint hétezer ember írta alá azt az internetes petíciót, melyet a hazafias törvény visszavonásáért indítottak.
márc. 10
8:42
A focivébé indíthatja el az olcsóbb 3D-s tévéket (Napi)
márc. 10
8:45
Tényleg igazak a pletykák! Mindent beismert a híresség! (Kitekintő)
Simon Cowell, az American Idol és a Britain's Got Talent tehetségkutató műsorok producere hivatalosan is elismerte eljegyzését Mezghan Hussainy sminkmesterrel.
márc. 10
9:21
Peking fel akarja számolni a buddhizmust Tibetben? (Kripto Akadémia)
A kínai hatóságok nem hajlandók semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban, szisztematikusan elnyomják annak népét - jelentette ki a dalai láma szerdán száműzetésben működő kormánya indiai székhelyén, a tibeti felkelés leverésének 51. évfordulója alkalmából.
márc. 10
9:36
Hétmilliárd dollárt nyelt el a föld (Napi)
márc. 10
9:36
A tibeti buddhizmust félti a Dalai láma (Metropol)
A kínai hatóságok nem hajlandók semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban, szisztematikusan elnyomják annak népét - jelentette ki a dalai láma szerdán száműzetésben működő kormánya indiai székhelyén, a tibeti felkelés leverésének 51. évfordulója alkalmából.
márc. 10
9:39
Kuba bebizonyítja, hogy segít, ahol tud (Kitekintő)
Kuba műtétek végzésére is alkalmas sátor-kórházat küldött Chilébe, melyet február végén a Richter-skála szerinti 8.8-as erősségű földrengés rázott meg. A természeti katasztrófának több, mint nyolcszáz halálos áldozata és több száz sérültje van.
márc. 10
9:41
Meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmet (Kitekintő)
John Dalli, az egészségügyi és fogyasztóvédelmi politikáért felelős biztos szerint fontos, hogy „Európát újra összehozzuk a polgáraival”. Dalli úgy véli, ebben a fogyasztóvédelemnek nagy szerepe lehet. A biztos véleménye szerint cél, hogy Európa erősebb és tudatosabb fogyasztókat neveljen. A fogyasztók pozíciójának erősödéséhez vezető utat pedig, a fogyasztók jobb tájékoztatásában látja.
márc. 10
9:54
Megugrott a Munich Re profitja (Napi)
márc. 10
9:57
Különös robbanás a főutcán (Kitekintő)
Egyelőre tisztázatlan körülmények között robbant fel egy személygépkocsi szombaton Ungvár egyik legforgalmasabb útján.
márc. 10
10:12
Kisebb lett az E.On profitja (Napi)
márc. 10
10:15
A védelmi miniszter ostorozza az újabb izraeli telepépítési bejelentést (Kripto Akadémia)
Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felháborodását fejezte ki szerdán az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv előző napi bejelentése miatt.
márc. 10
10:30
Légitank-csata Európa és az USA között (Napi)
márc. 10
10:30
Dalai Láma: Kína fel akarja számolni a buddhizmust Tibetben (Infostart)
A dalai láma szerint a kínai hatóságok nem hajlandók semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, és fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban.
márc. 10
10:33
Izraelben tárgyal az amerikai alelnök (Kitekintő)
Március 7-én hétfőn Izraelbe érkezett Joseph Biden amerikai alelnök, hogy a palesztin-izraeli közvetett tárgyalások beindításáról és Iránról tárgyaljon. Magas rangú amerikai tisztségviselők már két hónapja próbálják újraindítani a béketárgyalásokat.
márc. 10
10:33
Ismét reflektorfényben a romakérdés az unióban (Kripto Akadémia)
Ismét reflektorfénybe került a romakérdés az Európai Unióban, az eddigiekhez képest azzal a hangsúlyeltolódással, hogy Európa legnagyobb létszámú és legkiszolgáltatottabb kisebbségének célul kitűzött társadalmi beilleszkedése és felemelkedése az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi-gazdasági-szociális válságának "utókezelésével" kapcsolódik össze.
márc. 10
10:35
Siker vagy kudarc a felsőoktatás reformja? (Kitekintő)
Az egyes országokban fokozódó ellenállás ellenére egy friss jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a 10 évvel ezelőtt elindított és a nemzeti felsőoktatási rendszerek egymáshoz való közelítésére törekvő Bolognai folyamat nagy vonalakban elérte az eredetileg maga elé tűzött célokat.
márc. 10
10:37
Februárban csökkent az infláció (Kitekintő)
Három hónapos folyamatos növekedés után februárban csökkent a román infláció éves rátája annak ellenére, hogy több mint egy százalékkal nőtt a zöldségek, a hőenergia, a közszállítás ára, tette közzé az Országos Statisztikai Intézet (INS).
márc. 10
10:51
Elhunyt a legöregebb amerikai nő (Kitekintő)
Meghalt 114 éves korában a legidősebb amerikai nő, Mary Josephine Ray, az amerikai New Hampshire államban érte őt a halál.
márc. 10
11:06
Meghalt a legfőbb egyiptomi vallási vezető (Infostart)
82 éves korában elhunyt Mohammed Szajjid Tantávi sejk, a legtekintélyesebb egyiptomi vallási vezető.
márc. 10
11:06
Újabb mentőcsomag az Opelnél (Napi)
márc. 10
11:09
A romák integrációja nem csak pénzkérdés (Kripto Akadémia)
"Európa első közép távú roma kormányzati cselekvési programjának kidolgozójaként határozottan állítom, hogy az Európai Unió egyik legjelentősebb és legösszetettebb kihívása a következő időszakban a több mint tízmilliós európai roma közösség társadalmi integrációjának elősegítése".
márc. 10
11:42
Somogyban reggel óta havazik (Metropol)
Somogyban szerda reggel óta havazik, az utak csúszósak a ráfagyott csapadéktól - tájékoztatta az MTI-t a közút ügyelete és a rendőrség.
márc. 10
11:45
Történelmi döntés az Észak-Ír parlamentben (Kitekintő)
A történelmi egyezség alapján újra Észak-Ír irányítás alá kerül a rendfenntartás és az igazságszolgáltatás.
márc. 10
11:47
Mélyponton az ingatlanárak (Kitekintő)
A szlovákiai ingatlanárak a 3-4 évvel ezelőtti szintre estek vissza, de valószínűleg már elérték a mélypontot, radikális árcsökkenés már biztos nem lesz az ingatlanpiacon – jelentette ki Józsa Lajos, a komáromi Altagric ingatlaniroda vezetője.
márc. 10
12:00
Öngyilkos merénylő NATO-katonákat ölt meg (Metropol)
Öngyilkos merénylő megölt két NATO-katonát, több másikat pedig megsebesített egy afgán rendőrségi és határőrbázison kedd este a kelet-afganisztáni Hoszt tartományban, egy gépkocsiba rejtett pokolgép pedig három afgán katona és két határőr életét oltotta ki a szomszédos Paktika tartományban - közölte szerdán az észak-atlanti szervezet.
márc. 10
12:21
Nem adhatják el a prágai nemzetközi repülőteret (Kripto Akadémia)
A cseh kormány nem adhatja magánkézbe a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret, miután a képviselőház immáron harmadszorra megszavazta a tiltásra vonatkozó törvényt a szenátus és Vaclav Klaus államfő vétójával szemben.
márc. 10
12:39
Ránk figyel Európa (Kitekintő)
Hétfőn a magyar célközönség is megvitathatta az Európai Unió következő tíz évének versenyképességi stratégiáját. Az Európa 2020 elképzelést szakértői oldalról rengeteg kritika illette, de hiányérzetének adott hangot a magyar kormány is.
márc. 10
12:39
A szexuális visszaélések ügyében egyeztet a német katolikus egyház és a Vatikán (Kripto Akadémia)
A legmagasabb szinten egyeztet a német katolikus egyház és a Vatikán a németországi katolikus iskolákban korábban történt, de csak a közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyében.
márc. 10
12:54
Átfogó ellenőrzést tart a rendőrség Budapesten (Metropol)
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a fővárosban az úgynevezett közbiztonsági háló program keretében, az akció eredményeként az első héten 51 körözöttet fogtak el, illetve 11 embert értek tetten bűncselekmény elkövetése közben.
márc. 10
12:57
Kétezer dolgozót bocsátanak el (Kitekintő)
A Chevron, a második legnagyobb amerikai olajipari cég, a tegnapi napon bejelentette, hogy értékesíteni kívánja több downstream tevékenységét, köztük a brit finomítóját.
márc. 10
12:57
Ahmadinezsád: ez nem fog menni (Kripto Akadémia)
A nemzetközi erők nem lesznek képesek békét teremteni Afganisztánban, a helyzet csak úgy oldható meg, ha átadják az ország feletti ellenőrzést a legális kabuli kormánynak - jelentette ki szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, miután megérkezett afganisztáni látogatására.
márc. 10
12:59
A képviselők fele Rammsteinre fog zúzni (Kitekintő)
A Legfelsőbb Tanács tagjainak fele el fog menni a Rammstein koncertre – közölte az Eurotickets Jegyiroda menedzsere, Inna Bondarj.

Keresés