2010. március 8. hétfő

márc. 8
0:03
Nap idézete: a megszállás sem tart örökké (Kitekintő)
Imam ezredes, a pakisztáni hírszerzés volt tisztje
márc. 8
6:15
Kéziratos relativitáselmélet Jeruzsálemben (Infostart)
Első ízben látható teljes terjedelmében Albert Einstein forradalmi relativitáselméletének kézirata egy jeruzsálemi kiállításon.
márc. 8
6:21
Tilos lesz a szabadban sörözni (Kitekintő)
Február 23-tól Belaruszban sörfogyasztási tilalmat vezettek be a nyilvános helyeken - mint később kiderült, ilyennek számítanak a városokon kívüli erdők és folyópartok is, ahol ezentúl büntetnek majd a sörözés miatt.
márc. 8
6:21
Botrányos nőnap! Visszaadják a vörös rózsát a miniszterelnöknek... (168 Óra Online)
Civilszervezetek emberjogi aktivistái és szimpatizánsaik hétfőn délelőtt 10 órakor találkoznak a szlovákiai kormányhivatal előtt. A „Rózsát Ficónak“ akciót állítólag nem csupán a csípős viccei miatt szervezik, hanem azért is, mert nem teljesíti kötelezettségvállalását a nők jogai terén Szlovákiában.
márc. 8
6:51
Tűzharcban elesett egy brit katona Afganisztánban (Infostart)
Afganisztán déli részén egy brit katona meghalt, amikor lázadó fegyveresek megtámadtak egy katonai tábort a Hilmend tartományban lévő Szangin település mellett.
márc. 8
6:53
Haitin a hajléktalanok felének feje fölé már jut fedél (Infostart)
A nemzetközi vöröskereszt tájékoztatása szerint a januári haiti földrengésben hajléktalanná vált 1,3 millió ember felének sikerült már védett helyet biztosítani.
márc. 8
6:55
Öten meghaltak egy lahori robbantásban (Infostart)
A kelet-pakisztáni Lahorban 5 ember meghalt, több mint harmincan pedig megsebesültek, amikor felrobbant egy gépkocsiba rejtett pokolgép egy rendőrségi épület közelében.
márc. 8
6:57
Sztálint védi unokája (Kripto Akadémia)
Sztálin unokája keresettel fordult egy moszkvai bírósághoz annak érdekében, hogy márciusban kezdődő meghallgatásaival szolgáltasson igazságot a véreskezű diktátornak. Ez is annak a jele, hogy Oroszországban mostanában egyre gyakrabban törekszenek Sztálin kultuszának rehabilitására.
márc. 8
6:57
Most Törökországban rengett a föld (Infostart)
A Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés volt hajnalban Törökország keleti részén.
márc. 8
6:59
Az olcsó gázért választották meg Janukovicsot? (Kripto Akadémia)
Viktor Janukovicsnak a közelmúltbeli ukrajnai elnökválasztáson elért sikere nagyrészt annak is köszönhető volt, hogy az országban élők azt remélik, neki sikerülhet mérsékelni az orosz földgáz árát, másrészt biztonságosabbá tenni és fejleszteni az országot behálózó energiavezeték rendszereket. Moszkvának is érdeke az együttműködés Ukrajnával, hiszen az országon átvezető gázvezeték a…
márc. 8
6:59
Obama: 2011 végéig kivonjuk az amerikai csapatokat Irakból (Infostart)
Az Egyesült Államok elnöke szerint 2011 végéig kivonják az amerikai csapatokat Irakból.
márc. 8
7:01
Külföldieknek nem jár kártérítés! (Kripto Akadémia)
Az izlandiak népszavazáson döntő fölénnyel szavaztak az ellen, hogy kártérítést kapjanak a britek és a hollandok az Icesave nevű izlandi banknak a csődtől való megmentéséért. A választásra jogosultak 93,6 százaléka szavazott a parlament által 2009 végén elfogadott kártérítési törvény ellen. Mindössze 1,6 százaléknyian voksoltak a javaslat mellett. A közvéleménykutatók a nemek enyhébb, 70-80…
márc. 8
7:03
Felküzdötte magát a brit Munkáspárt (Kripto Akadémia)
Ellenállt a kísértésnek Gordon Brown brit miniszterelnök, s a kedvező közvéleménykutatási adatok láttán sem hozta előre március végére a legkésőbb júniusig esedékes parlamenti választásokat. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy csak két hónap múlva, május 6-án szólítják urnákhoz a brit választókat.
márc. 8
7:09
Izlandi nem a népszavazáson (Infostart)
Izalndon a szavazók 93,2 százaléka elutasította a brit és holland befektetőket részlegesen kártalanító törvényt a hétvégi népszavazáson. A hivatalos végeredmény szerint a szombati referendumon a mintegy 230 ezer választópolgár 62,7 százaléka adta le voksát, és mindössze 1,8 százalékuk támogatta a törvényt.
márc. 8
7:11
Segítséget ígért Görögországnak a francia államfő (Infostart)
Nicolas Sarkozy Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel tartott párizsi megbeszélése után csak annyit mondott, hogy szükség esetén az eurozóna országai tudni fogják, hogy mi a kötelességük, de részletekről nem beszélt.
márc. 8
7:13
Elnökjelöltnek kérte kérte fel Lech Kaczynskit az általa alapított párt (Infostart)
Elnökjelöltnek kérte kérte fel Lech Kaczynski lengyel államfőt az általa alapított ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt a szervezet poznani kongresszusán.
márc. 8
7:15
Negyed kilóval született (Kripto Akadémia)
Mindössze negyed kilogrammal látta meg a világot egy újszülött Németországban.
márc. 8
7:17
Lecsukták az álpilótát (Kripto Akadémia)
Az amszterdami repülőtéren vették őrizetbe azt a svéd férfit, akinek nem volt érvényes jogosítványa a repülők vezetésére.
márc. 8
7:27
Az al-Kaida merényletekre szólítja fel az amerikai muszlim katonákat (Metropol)
Az al-Kaida terrorszervezet szóvivője vasárnapi internetes üzenetében arra szólította fel az amerikai hadseregben szolgáló muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre merényleteket a tavalyi Fort Hood-i mészárlás mintájára.
márc. 8
7:33
Kiutasította az orosz pilótákat Irán (Kitekintő)
Az iráni hatóságok ultimátumszerűen két hónapot adtak az orosz polgári repülőgép pilótáknak, hogy elhagyják az országot - a döntés hátterében valószínűleg két ok állhat
márc. 8
8:03
Felpörög a dolgozók toborzása a Mercedesnél (Napi)
márc. 8
8:21
Végleg elmúltak a boldog békeévek az autópiacon (Napi)
márc. 8
8:23
Kínai invázió érheti el Kelet-Európát (Napi)
márc. 8
8:27
Választások: érik már a koalíció (Kitekintő)
38 halott és valószínűleg magas részvételi arány - így végződtek az iraki választások vasárnap. Igaza lehetett Bushnak Bagdad jövőjével kapcsolatban? Vagy a krízis mélypontja lehetett a mostani voksolás?
márc. 8
8:27
Az al-Kaida merényletekre szólítja fel az amerikai muszlim katonákat (Kripto Akadémia)
Az al-Kaida terrorszervezet szóvivője vasárnapi internetes üzenetében arra szólította fel az amerikai hadseregben szolgáló muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre merényleteket a tavalyi Fort Hood-i mészárlás mintájára. A pakisztáni hatóságok néhány órával ezután bejelentették, hogy Karacsiban elfogták a szóvivőt, amit később cáfoltak.
márc. 8
8:29
A diktátor fia nyerte a választásokat (Kitekintő)
Faure Gnassingbe, a 38 évig az ország élén álló diktátor fia nyerte a választásokat Togóban. Az ellenzék az alkotmánybírósághoz kíván fordulni, hogy kétségbe vonja az eredményeket.
márc. 8
8:45
Nem lehet feladni a szociális vívmányokat (Kitekintő)
A gazdaságélénkítő intézkedések leállítását nem szabad anélkül megtervezni, hogy azokba ne foglaljunk bele aktív szociálpolitikai stratégiát – szólította fel a tagállamokat legújabb szociális védelmi jelentésében az Európai Bizottság. Sőt, Brüsszel a szociálpolitikát mindenképpen a hosszú távú gazdaságpolitikai stratégiák fontos részévé szeretné emelni.
márc. 8
8:45
Több mint negyven a hajnali törökországi földrengés halálos áldozatainak száma (Kripto Akadémia)
A Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás a keleti Elazig tartományt rázta meg közép-európai idő szerint 3 óra 32 perckor.
márc. 8
8:47
Romániában 10 ezer embert bocsát el a vasúttársaság (Kripto Akadémia)
Romániában további több mint 10 ezer ember válik munkanélkülivé, hiszen a román államvasutak (CFR) hétfőn elkezdi a létszámcsökkentési intézkedések végrehajtását.
márc. 8
9:16
Kikosarazták a görög kormányfőt (Napi)
márc. 8
9:16
Hatos erősségű földrengés Törökországban (Metropol)
Több mint negyven a hétfő hajnali törökországi földrengés halálos áldozatainak száma - közölte Kovancilar város polgármestere.
márc. 8
9:21
Tavaszünnep - kínai újév Tajvanon (Kitekintő)
márc. 8
9:33
Óriási elbocsátások a román vasúttársaságnál (Infostart)
Romániában több mint 10 ezer embert bocsát el állásából az állami vasúttársaság. A ma kezdődő leépítésben először 4700, április végéig pedig 5700 munkavállalót küldenek el a cégtől.
márc. 8
9:35
Izrael jóváhagyta újabb 112 lakás megépítését Ciszjordániában (Infostart)
Izrael jóváhagyta újabb 112 lakás megépítését a ciszjordániai Beitar Illitben, a zsidó telepek bővítésének befagyasztását vállaló tavalyi kormánydöntés ellenére.
márc. 8
9:37
A korábban gondoltnál sokkal több áldozata van a nigériai tömegmészárlásnak (Infostart)
A vasárnap ismertté váltnál sokkal több az aznap hajnali nigériai tömegmészárlás áldozatainak száma: Plateau szövetségi állam kormányzósága hétfőn azt közölte, hogy mintegy ötszáz lakost öltek meg a vallási indíttatású vérengzésben.
márc. 8
9:39
Schöpflin: Görögország kizárása veszélyes lenne az eurózónára (Infostart)
Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő szerint veszélyeztetné az eurózónát, ha kizárnák belőle Görögországot. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: valamilyen politikai felügyeletre szüksége lenne az eurózónának.
márc. 8
9:39
Református lelkészek Tőkés besúgólistáján (Kripto Akadémia)
Több romániai református lelkész neve is szerepel azon a Tőkés László volt református püspök és jelenlegi európai parlamenti képviselő által nyilvánosságra hozott listán, amely szerint besúgói voltak az egykori romániai kommunista hatalmat kiszolgáló Securitate titkosszolgálatnak.
márc. 8
9:57
"Az euró úgy, ahogy van értelmetlen" (Kitekintő)
Pénzügyi segélyt nem kapott berlini és párizsi látogatásán a görög kormányfő, politikai támogatást viszont szerzett országa számára a kemény megszorítások programjához, illetve a görög államháztartási hiány lefaragásához. Athén egyúttal háromszorosan túljegyzett kötvénykibocsátást is lebonyolított az elmúlt napokban, ennek a sikernek az ára azonban az igen magas hozamígéret volt.
márc. 8
9:57
Kiszélesítené a tálibok elleni offenzívát az amerikai védelmi miniszter (Kripto Akadémia)
Kabulba érkezett hétfőn Robert Gates amerikai védelmi miniszter, hogy tábornokaitól betekintést kapjon a tálibok elleni offenzíva kiszélesítésének terveibe, egyúttal azonban óvott az eddigi sikerek túlértékelésétől.
márc. 8
10:09
Református lelkészek Tőkés besúgólistáján (Metropol)
Több romániai református lelkész neve is szerepel azon a Tőkés László volt református püspök és jelenlegi európai parlamenti képviselő által nyilvánosságra hozott listán, amely szerint besúgói voltak az egykori romániai kommunista hatalmat kiszolgáló Securitate titkosszolgálatnak.
márc. 8
10:15
Kína bővíti repülőgépparkját és reptereit (Kripto Akadémia)
Kína 218 repülőgép vásárlására készül az idén a növekvő igényekkel összhangban - közölte Li Csia-hsziang a kínai polgári légügyi főhivatal (CAAC) igazgatója a hétvégén.
márc. 8
10:33
14 nővel bújt ágyba egyetlen éjszaka alatt a sztár! (Kitekintő)
Mickey Rourke-ról régebben olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy biszexuális, s szívesen élvezi a szexet motorosokkal.
márc. 8
10:51
A csőd szélén tántorog az ország (Kitekintő)
Az izlandi referendum eredménye lassíthatja Reykjavík EU-csatlakozását, és a kívánt hitelek folyósítását is.
márc. 8
10:53
Egy ostor kéne az EU kezébe (Kitekintő)
Európa nagyobbik része az első reakciók alapján egyetért az új uniós gazdasági stratégia ambícióival, miközben sokan kifogásolják azt, hogy a Bizottság nem rendelte a célok mellé az eszközöket is. A BruxInfo összeállítása a múlt szerdai javaslat uniós fogadtatásáról.
márc. 8
10:55
Elmozdul a holtpontról a megaprojekt? (Kitekintő)
Mozgásban van a Nabucco-projekt, olyannyira, hogy április végére jó eséllyel döntés születhet az európai gázfogyasztói igényeket tömörítő Kaszpi Fejlesztési Társaság létrehozásáról – jelezték bizottsági források, „több magas szintű” látogatást is kilátásba helyezve bizottsági részről a Kaszpi-térség országaiban.
márc. 8
11:09
A legnagyobb bulvárlap „nyomja” a szélsőjobbos jelöltet (168 Óra Online)
Heinz Fischer újraválasztásában valószínűleg még egyedüli kihívója sem kételkedik. Ma már azonban egyértelmű, hogy a rövidre szabott elnökválasztási kampány így is bővelkedik majd a szalonképtelen megnyilvánulásokban. Gondoskodik erről a Szabadságpárt (FPÖ), amely a minap a szélsőjobboldali nézeteiről ismert őskonzervatív Barbara Rosenkranz személyében ellenjelöltet állított. A jelölés március…
márc. 8
11:09
Megszüntették az útlezárásokat a horvát gazdák (Kripto Akadémia)
Miután hétfőre virradóra képviselőik megállapodtak a horvát mezőgazdasági miniszterrel, megszüntették útblokádjukat a Vukovár-Szerém megyei horvát gazdálkodók, akik a napokban több száz traktorral vonultak fel, mezőgazdasági támogatásaik kifizetését követelve. A blokád megszüntetését követően helyreállt a közlekedés a megye útjain, így a barcsi határátkelőnél is.
márc. 8
11:39
Kína újabb területen lehagyja az Egyesült Államokat (Infostart)
Kínában 3 éven belül több kilométer autópálya lesz, mint az Egyesült Államokban.
márc. 8
11:45
A szexuális visszaélések kivizsgálását sürgeti a Vatikán (Kripto Akadémia)
Berlini vélekedések szerint szokatlanul élesen reagált a Vatikán a németországi katolikus iskolákban elkövetett, a közelmúltban ismerté vált szexuális visszaélésekre.
márc. 8
11:45
Megváltoztatnák az alkotmányt (Kitekintő)
Viktor Janukovics ukrán államfő szerint a jelenlegi alkotmányt meg kell változtatni.

Keresés