2010. március 2. kedd

márc. 2
0:27
Röntgen, CT, PET - a kevesebb néha több (HáziPatika)
A rák diagnózisának felállításakor fontos az orvosnak, hogy a betegről annyi információt gyűjtsön be, amennyit csak lehetséges. De ki gondolná, hogy az elérhető információk egy részének figyelembe nem vétele pontosabb diagnózishoz...
márc. 2
0:31
Néhány tipp, hogy időben felismerhesse a kalciumhiányt! (HáziPatika)
A kalciumhiány távolról sem ott kezdődik, hogy a csontritkulás diagnózisát az orvosi papírjainkra írják. Évekkel, sőt évtizedekkel korábban már találkozhatunk a kalciumhiány miatt kialakult problémáinkkal. Pontosan melyek lehetnek...
márc. 2
0:51
Elhunyt diák - Hányadik háziorvos ért oda az iskolához? (WebBeteg)
A gyermek rosszulléte után a mentők kiérkezéséig a pedagógusok hívására csupán az ötödik háziorvos ment ki a helyszínre?
márc. 2
2:18
Tippek a tavaszi fáradtság ellen (Blikk)
Úgy látszik, hogy a tél végre elbúcsúzik tőlünk. A hirtelen változást azonban a hosszú hideg hónapok miatt lemerült szervezetünk bizony nem mindig viseli jól. Dr. Rusz Edit pszichológus tanácsaival fitten vészelhetjük át a tavaszi fáradtság időszakát.
márc. 2
5:51
Generációs különbségek: kényes témákról nem beszélgetnek a családok (Infostart)
Szülők és gyermekeik közötti jelentős kommunikációs szakadékra világított rá egy frissen közzétett indiai kutatás. A felmérés szerint a fiatalok a biztonságosnak tekintett iskolai, munkahelyi kérdéseket vitatják meg szüleikkel, míg a felnőtté válással kapcsolatos ügyeket inkább mellőzik beszélgetéseik során.
márc. 2
6:06
Lágyéksérv csecsemő- és gyermekkorban (WebBeteg)
A 14 év alattiak körében 1-3 %-os gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korcsoportban a leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegségnek tekinthető.
márc. 2
7:57
Megelőzik a Bajnai-féle gyed-szigort - Sorra születnek a Ratkó-dédunokák (Infostart)
A gyedre és a gyesre vonatkozó jogszabály módosítás közzétételét követően a Pénzcentrum azt harangozta be, hogy Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed. Ezúttal a kormányfőváltás kapcsán átkeresztelt intézkedés előzetes hatásait vizsgálja a honlap azon keresztül, hogy az idei év első hónapjában hány gyermek született. Nem egészen két hónap múlva megérkeznek az első "Bajnai-babák", vagyis azok a…
márc. 2
8:09
A repülők zaja beteggé tesz? (Metropol)
Növeli a szív- és érrendszeri betegségek és nőknél a depresszió kialakulásának kockázatát a repülők zaja egy német tanulmány szerint.
márc. 2
8:33
Több mozgás - jobb szex (Infostart)
Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a szex hatásos mozgásformának is tekinthető, ám az már sokak számára nem egyértelmű, hogy a rendszeresen végzett testmozgás jót tesz a szexuális életnek is. Ez utóbbi kielégítő volta pedig magabiztosabbá tesz, javítja az énképet és még az immunrendszert is erősíti.
márc. 2
8:51
Alig van bűnözés - mégsem bíznak a rendőrökben (Infostart)
Bár többnyire biztonságban érzik magukat, és kevés tapasztalatuk van a bűnözéssel kapcsolatban, mégis sokan hezitálnának rendőrt hívni, ha bűncselekmény áldozataivá válnának - derül ki egy, az Egyesült Arab Emirátusok lakói körében készített felmérésből. Ami a magyarokat illeti, rendpártiak vagyunk, de mi sem bízunk a rendőrökben.
márc. 2
9:09
Méregtelenítés - csak körültekintően! (Infostart)
Tavasz közeledtével sokan foglalkoznak a méregtelenítés gondolatával, és talán nem is véletlenül. Hiszen az évszakváltásokkor, különösen tél végén már évszázadok óta szokás egyfajta "nagyböjtöt" tartani - amely feltölti energiaraktárainkat hasznos anyagokkal, sok felesleges salakanyagot eltávolít és megtisztít. Azonban sosem szabad felelőtlenül, felkészülés nélkül belevágni semmiféle kúrába, sőt,…
márc. 2
9:15
Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege (WebBeteg)
A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.
márc. 2
10:18
Mégsem gátolja az ösztrogén a szívroham kialakulását? (WebBeteg)
A korábbi feltételezés szerint az ösztrogének gátolják a koszorúérbetegség kialakulását. Az utóbbi azonban időben mind több adat jelzi, hogy legtöbbször ennek az ellenkezője igaz.
márc. 2
11:21
Az első trimeszterben történő hízás cukorbetegséget okozhat (WebBeteg)
Az első trimeszterben történő túlzott súlygyarapodás jelentősen növeli a gesztációs diabétesz kockázatát – állítja egy most megjelenő tanulmány.
márc. 2
12:27
Bemutatkozott az állatkertben a maki kölyök (Infostart)
A gorillák és az aranyhasú mangábék után egy harmadik főemlősnél is gyermekáldás volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A vöröshomlokú makiknál született kölyök most négy hetes, így már a nagyközönség is láthatja.
márc. 2
12:27
A boldog házasságban élő férfiakat kevésbé fenyegeti az agyvérzés (Blikk)
A boldog házasságban élő férfiakat kisebb valószínűséggel sújtja agyi katasztrófa, mint az egyedül, vagy boldogtalan házasságban élő társaikat - derült ki egy izraeli kutatásból.
márc. 2
13:27
Mellrák - Mikor hat a kemoterápia? (WebBeteg)
Becslések szerint az emlőtumoros nők 15 százalékának írnak elő jelenleg paclitaxel kezelést. Mintegy felük elhagyható lenne, ha előre tudnák az orvosok, hogy a szer nem lesz hatékony az adott páciensnél.
márc. 2
13:33
A reklám is felelős a fiatalok dohányzásáért (Metropol)
Minél több cigarettareklámot néznek a fiatalok, annál erősebb vágyat éreznek, hogy rágyújtsanak.
márc. 2
14:30
Felfedezték a lisztérzékenység okát? (WebBeteg)
A lisztérzékenység olyan emésztési rendellenesség, amelyet a glutén nevű fehérjére adott abnormális immunválasz okoz. A glutén megtalálható a búzán kívül a rozsban és az árpában is.
márc. 2
14:51
Kutyát sétáltatott az autójából - elvették a jogosítványát (Infostart)
Az autójából sétáltatta a kutyáját egy férfi Angliában. Ezért három büntetőpontot kapott, és így egy időre elveszítette jogosítványát is.
márc. 2
15:51
Mitől véd a boldog házasság? (WebBeteg)
A szakemberek szerint az egyedülálló, vagy sikertelen házasságban élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb az agyi katasztrófa kialakulásának kockázata, mint a boldog, kiegyensúlyozott házasságban élő társaiknál.
márc. 2
15:57
Nem védi a szívet a kiegészítőként szedett kalcium és D-vitamin (Metropol)
A kalcium és D-vitamin étrend-kiegészítők nem védenek a szívproblémáktól és nem előzik meg a szélütést - állapította meg egy elemzés, melyben több, korábban közzétett tanulmányt tekintettek át bostoni kutatók.
márc. 2
17:57
Évente 50 ezer új stroke - Egyszerű tippek a megelőzéshez (WebBeteg)
Magyarországon évente csaknem 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer.
márc. 2
19:39
Nem biztos, hogy kinövik: a gyermekkori asztmát is kezelni kell! (Infostart)
A táplálkozás megváltozása, a légszennyezettség, a dohányfüst, a szőnyegpadló, a légkondicionálás mind elősegítik az allergiás eredetű betegségek, így az asztma kialakulását. A későbbi asztma megjelenésében nagy szerepet játszik az anyatejes táplálás korai megszüntetése is. Nagyobb gyerekeknél is sokat tehetünk az asztma megelőzéséért, karbantartásáért.
márc. 2
19:57
A klimax növeli a szívproblémák kockázatát (Infostart)
Azoknak a nőknek, akik a változó korba léptek, jobban oda kell figyelniük arra, hogy egészséges életmódot folytassanak, mert náluk nagyobb az esélye a szívproblémák kialakulásának - figyelmeztet egy amerikai orvos.
márc. 2
20:03
A 9 leggyakoribb fitness mítosz (WebBeteg)
Úgy gondolja, már mindent tud a megfelelő edzésről? Meglepően sok a tévhit a fitness körül!
márc. 2
20:15
Csaknem 500 kilométeren van árvízvédelmi készültség (Infostart)
Még csaknem 500 kilométeren van árvízvédelmi készültség az ország folyóin, míg a belvízzel elöntött terület nagysága 175 ezer hektár. Ezt az Önkormányzati Minisztérium közölte a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után.
márc. 2
20:33
Elhunyt Winston Churchill unokája (Infostart)
Életének hetvenedik évében kedden rákban elhunyt Winston Spencer Churchill, az egykori brit miniszterelnök Sir Winston Churchill unokája.
márc. 2
20:35
Visszatér és napokig marad a tél (Infostart)
Az elmúlt napok enyhe időjárása után hamarosan visszatér a tél. Erős fagyokra és jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani, de a mostani előrejelzés szerint a hónap közepéig nem valószínű számottevő enyhülés sem - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
márc. 2
20:51
"A cápatámadások alig érnek fel a kutyaharapással" (Infostart)
Jó hír a strandolóknak: valamivel csökkent a cápatámadások száma, az utóbbi időben különösen az Egyesült Államokban volt kevesebb incidens - közölte a Floridai Egyetem. Világviszonylatban viszont nem javult a helyzet.
márc. 2
21:06
A második genetikai szűrés a terhesség során (WebBeteg)
Ezt a vizsgálatot általában az AFP- szűrés után két héttel, a terhesség 18. és 21. hete között szoktuk a legkorábban ajánlani, mivel az AFP vizsgálat eredménye ennyi idő alatt szokott eljutni a kismama orvosához. (x)
márc. 2
21:09
Ha kevesebbet tévézünk, egészségesebbek leszünk (Infostart)
Nem nehéz belátni, hogy azt az időt, amit a televízió bámulásával töltünk, az egészségünk szempontjából hasznosabban is tölthetnénk. Nem kell feltétlenül csak az aktív sportolásra gondolni, egy kellemes séta vagy beszélgetés a családdal, barátokkal sokat javít a pszichés egyensúlyunkon, így természetesen visszahat a fizikai állapotunkra is.
márc. 2
22:09
H1N1 - 103 napig ápolták intezív osztályon (WebBeteg)
A nagykanizsai kórház információi szerint Magyarországon a nagykanizsai pedagógus az új influenzával legrégebb óta kezelt páciens, aki ráadásul kigyógyult a H1N1 vírus okozta szövődményekből.
márc. 2
22:51
A kőfaragók számára is rossz év jön (Metropol)
Jelentősen visszaestek az elmúlt évben a hazai kőfaragómesterek megrendelései, az iparág helyzetét pedig a Kínából beáramló késztermékek is nehezítik – derült ki a múlt hétvégén megrendezett Nemzetközi Kőkonferencián.
márc. 2
23:09
Idén a stroke kerül az akció fókuszába (Metropol)
Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma 50 ezer. A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, másfelől megközelítve, az összes agyvérzés közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával.
márc. 2
23:11
Kínai medicinát is tanulhatnak a diákok (Metropol)
Együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem egészségtudományi kara a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetemmel.
márc. 2
23:13
Nem kérnek lehetetlent (Metropol)
Az Egészséges Vásárhely Program Hódmezővásárhely 10 éves népegészségügyi terve. Célja a népbetegségek megelőzése és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

Keresés