2010. január 12. kedd

jan. 12
7:00
Golyóálló védelmet biztosít az orosz hacker-maffia (168 Óra Online)
A legújabb trendek szerint az online kalózszájtok fokozatosan elhagyják az olyan, ez idáig biztonságos működési helynek számító országokat, mint Svédország, és új régiókba települnek át. A folyamat mögött az ún. bulletproof hosting rendszerének fejlődése áll – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
jan. 12
7:57
Mire jó egy bolygóvadász ûrtávcsõ? (csillagászat.hu)
A távoli földszerû bolygók felfedezésén túl például csillagszeizmológiára! A Kepler eddig közzétett asztroszeizmológiai vizsgálataiból válogattunk.
jan. 12
8:12
Szemfestékkel őrizte az egészségét Kleopátra (orientpress)
A kutatók azt állítják, hogy az egyiptomiak szemfestékkel védekeztek a betegségek ellen. Kleopátra súlyos szemfestékrétege nem csupán a szép külsőt szolgálta, hanem a betegségtől is óvta. A tudósok úgy gondolják, hogy már 4,000 évvel ezelőtt is az egyiptomiak a szemfestékeket a fertőzések kialakulásának megelőzésére használták.
jan. 12
8:24
Az is baj, ha jó, az is baj, ha rossz (nyest.hu)
A nem hozzáértő tolmácsok olyan károkat okoznak, hogy az ausztrál kormány és akadémia speciális tréningre küldené őket.
jan. 12
9:06
Gyakran viselkednek hősiesen az állatok (orientpress)
Az állatok hősies viselkedése sokkal gyakoribb, mint ahogy azt gondolják. A Telegraph beszámolója szerint az élőlények, többek között a delfinek, a majmok, a gyümölcsön élő denevérek, sőt még bizonyos hangyafajták is képesek bajbajutott társaikon önzetlenül segíteni.
jan. 12
9:08
Szokatlan állatfajok az Egyesült Királyság vizeiben (orientpress)
Az Egyesült Királyság vizeiben kétféle gyilkos bálna is él, az egyik jóval nagyobb a másiknál, jelentik a tudósok. Az egyik fajta kisebb halakkal táplálkozik, a másik tengeri emlőseket eszik, például delfineket, és a déli sarkkör bálnájával áll rokonságban. Előfordulhat, hogy két különböző módon fejlődnek tovább, és a környezetvédőknek mindkét faj esetében külön-külön kell védőintézkedéseket…
jan. 12
9:18
Német vita Rosa Luxemburg állítólagos holtteste miatt (Múlt-kor)
Már hónapok óta borzolja a kedélyeket Németországban, hogy vajon Rosa Luxemburg földi maradványa-e az a rejtélyes holttest, amelyre egy berlini pincében bukkantak rá.
jan. 12
9:20
Személyes sérelem miatt fordult a maffia ellen Mussolini (Múlt-kor)
Birodalma földrajzi középpontjaként és a világ egyik legfejlettebb régiójaként képzelte el Mussolini Szicíliát, ezért a fasiszta rendszer kíméletlen keresztes hadjáratot indított a déli területek megtisztításáért.
jan. 12
9:24
Miért is tiszteljük a felmenőinket? (orientpress)
Az idősek tisztelete nemcsak udvariasság kérdése, hanem lehet, hogy ez a gesztus a génjeinkben fejlődött ki, állítja egy új kutatás. A tudósok azt tapasztalták, hogy legközelebbi állatrokonaink, a majmok némelyike nagyobb figyelmet szentel csoportjuk idős tagjainak, mint a fiataloknak. A jelenségnek semmi köze a dominanciához vagy a státuszhoz a csoportban, sőt ellentmondó az idős majmok…
jan. 12
10:00
Nem a szürkemókusok okozzák a madárpopuláció ritkulását (orientpress)
Nagy-Britannia erdei madárfajaira nem gyakorolnak nagy hatást a szürkemókusok, állítja egy madártani kutatás. A British Trust for Ornithology szakemberei azt vizsgálták, hogy a szürkemókusok hogyan hatnak 38 madárfajra az ország területén. Megállapították, hogy akadnak olyan területek is, ahol a szürkemókusok néhány faj populációját elnyomják, de nem okoznak a madaraknak széleskörű vagy hosszan…
jan. 12
10:12
Ki láthatja majd a foci VB-t? - 2010-01-12 09:47:26 (sat.hu)
Az is előfordulhat, hogy a tévés háztartások nagy részében a legfontosabb meccsek nem lesznek láthatók.
jan. 12
10:21
Régészrobotok járják a tengerek mélyét (Múlt-kor)
A víz alatti roncsok vizsgálata egész mostanáig kiemelten nehéz volt, ám egy új generációs robot kifejlesztésével hamarosan több száz, eleddig elérhetetlen roncs megismerése válik majd lehetővé.
jan. 12
11:24
Éteri esszenciákkal könnyítették az asztmások életét (Múlt-kor)
A légutak nyálkahártyájának gyulladásából kialakuló krónikus betegség gyógyítására a karbolsavas füstlabda sem hozott hatásos védelmet, viszont a kezelés reklámozása precedenst jelentett a hirdetések történetében.
jan. 12
12:27
Akiért Ady és Móricz is rajongott (Múlt-kor)
Fedák Sári a 20. század első évtizedeinek legnagyobb operettprimadonnája volt. Nem elsősorban szépségével és énektudásával, hanem kisugárzásával és a belőle áradó életerővel hódított - mutattuk be a Múlt-kor utolsó adásában.
jan. 12
12:36
Halzsíros magyar nyelvrokonság és udvari csillagda (nyest.hu)
Sorsa jellegzetes magyar tudóssors: a kor tudományos világa úttörőként ismerte el a magyar és a lapp nyelv rokonságáról elsőként értekező tudóst, a dán királyi akadémia tagjai közé választotta – a magyar nemességből azonban csak értetlenséget és indulatokat váltottak ki nézetei, és Budán csupán másodrangú oktatói pozíciót tölthetett be. Ki is volt Sajnovics János, a magyar összehasonlító…
jan. 12
13:21
Robotbemutató Kolozsváron (transindex.ro)
A BBTE matek-infós diákjainak robotjai felszedik a szemetet vagy portrét rajzolnak egy fotó alapján. [transindex tv]
jan. 12
13:23
Több órára leállt Kína legnagyobb internetes keresõje (transindex.ro)
Internetes támadás miatt kedd reggel órákig elérhe ...
jan. 12
13:30
Csongrádi várvita: hol állt az erőd? (Múlt-kor)
Hol állt a csongrádi vár? Ez a kérdés osztja meg a csongrádiakat és a szentesieket azóta, hogy a szentesi Kováts Levente amatőr kutató két éve felfedezni vélte az erőd nyomait Szentes határában.
jan. 12
13:32
Neander-völgyi kozmetikumokat fedeztek fel Spanyolországban (Múlt-kor)
A Neander-völgyi ember ötvenezer évvel ezelőtt már alkalmazta a testfestést, az erre vonatkozó bizonyítékokat a Bristoli Egyetem kutatói tárták fel Spanyolországban.
jan. 12
14:33
Kiállítás a koncentrációs táborok felszabadulásáról (Múlt-kor)
A koncentrációs táborok felszabadulásáról szól a budapesti Holokauszt Emlékközpont januári, a holokauszt-emlékév kapcsán szervezett utolsó tematikus tárlatvezetése.
jan. 12
15:36
A világörökség részévé válna Pergamon (Múlt-kor)
A világörökség részévé szeretne válni Törökországban az ősi Pergamon városa, mai nevén Bergama, amelynek polgármestere a település kiemelkedő történelmi jelentőségére hívta fel a figyelmet.
jan. 12
15:45
Pályázat írók és fordítók figyelmébe (nyest.hu)
Még lehet pályázni a Brücke Berlin irodalmi és fordítói díjra, amellyel 20 ezer eurós pénzjutalom is jár. Az elismerést idén ötödször adják át.
jan. 12
16:39
Meghalt Anne Frank naplójának megőrzője (Múlt-kor)
Egy hónappal 101. születésnapja előtt, hétfő este meghalt Miep Gies, az az asszony, aki megőrizte Anne Frank naplóját - közölte a második világháború megrázó sorsú zsidó áldozatának amszterdami emlékmúzeuma.
jan. 12
16:41
Ókori kincsleletet tártak fel a Gázai övezetben (Múlt-kor)
Ókori kincsleletet tártak fel palesztin régészek az Egyiptommal határos Rafah városában.
jan. 12
16:48
A zeneterápia jót tesz a kommunikációnak (nyest.hu)
A zeneterápia bizonyíthatóan segít a komoly fülműtéten átesett kisgyermekek kommunikációs rehabilitációjában – állítja egy friss kutatás.
jan. 12
17:33
Feltörték a 768 bites titkosítást (transindex.ro)
A 768 bites titkosítás feltörését több éven munka ...
jan. 12
17:35
A német kormány fellép a Google ellen (transindex.ro)
A német igazságügy-miniszter szerint a Google a Mi ...
jan. 12
17:37
Forgalomba került a szexrobot (transindex.ro)
Életnagyságú robotszeretõvel rukkolt ki egy amerik ...
jan. 12
19:15
A lombikbébik hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre (Inforádió)
Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség vagy elhízás a későbbiekben azoknál a csecsemőknél, akik nem természetes módon, hanem egy laboratóriumban fogantak, ezeknek a gyermekeknek az örökítő anyaga ugyanis eltér a többiekétől.
jan. 12
20:09
A koleszterincsökkentők kisebbítik a szívroham kockázatát (Inforádió)
Minél több beteget kell arra ösztönözni, hogy folyamatosan szedje a koleszterincsökkentőket, mert ezáltal jelentősen leszorítható a szívinfarktus és agyi érkatasztrófa (stroke) kockázata - vélik brit kutatók.
jan. 12
20:27
Egy kisebb aszteroida közelíti meg a Földet szerdán (Inforádió)
A Föld-Hold távolság harmada, azaz mindössze 130 ezer kilométeres magasságban halad el szerdán a Föld felett egy kisebb, 11-24 méter átmérőjű aszteroida.
jan. 12
21:51
Prosztatavédő tökmag és házasélet (168 Óra Online)
A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, intimtornával és akár a táplálkozással is. A prosztatavédő élelmiszerekről, természetes anyagokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós…

Keresés