2010. január 27. szerda

jan. 27
6:57
A NASA tudósai lemondtak a Spirit kiszabadításáról (Infostart)
Lemondtak az amerikai űrkutatási hivatal tudósai a Mars laza homokjában megrekedt robot, a Spirit kiszabadításáról. A szerkezet még tavaly áprilisban akadt el.
jan. 27
7:57
Öt éve szállt le az emberiség küldötte a Szaturnusz holdján (csillagászat.hu)
2005. január 14-én landolt a Cassini-Huygens misszió leszállóegysége a Titan holdon.
jan. 27
8:24
Auschwitz felszabadítására emlékezünk (Múlt-kor)
Mire 1945. január 27-én a szovjet csapatok megérkeztek Auschwitzba, a korábban nagy sebbel-lobbal elindított evakuálás miatt a Vörös Hadsereg már csak hétezer ötszáz foglyot tudott felszabadítani a hírhedt haláltáborban. Január 27-e a Nemzetközi Holokauszt Emléknapja.
jan. 27
9:21
Mi köze a színnek a spermiumhoz? (Infostart)
A legszínpompásabb tollazatú madarak rendelkeznek a legjobb spermiumokkal - derítették ki svájci kutatók, akik vizsgálataikról az Ecology Letters című tudományos folyóiratban számoltak be.
jan. 27
9:27
A legsikeresebb magyar olimpia emléke (Múlt-kor)
A (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel című kiállításhoz kapcsolódóan 2009. január 28-án a Néprajzi Múzeum délutáni beszélgetésre várja az érdeklődőket.
jan. 27
9:39
Nagyon rossz sorsa volt a 2000 éve élt férfinak (orientpress)
Kemény munkában, éhezésben és betegségekben volt része annak a kétezer éve a brit szigetek nyugati részén élt férfinak, akinek sorsáról a nemrég felfedezett csontváza árulkodik. A férfi földi maradványaira a Weston College kampuszán, egy építkezést megelőző régészeti feltárás során találtak rá - írja a The Weston Mercury online kiadása.
jan. 27
9:41
Tűztáncot lejtenek a szenegáli csimpánzok (orientpress)
Egy amerikai antropológus megfigyelte, ahogy csimpánzok tűztáncot jártak Szenegálban. Viselkedésükben nyoma sem volt a félelemnek. A szenegáli Fongoli folyó körüli vidék száraz, az aszály vége felé gyakran lángra kap a puszta. Míg az összes többi élőlény biztonságba menekült, a majmok a bozóttűz előtt ugráltak, pániknak nyoma se volt köztük: inkább valamiféle tűztáncot jártak - írta Jill Pruetz…
jan. 27
10:15
2010 legfontosabb kiállításai Nagy-Britanniában (orientpress)
A Royal Academy Van Gogh kiállításától a British Museum nyugat-afrikai szobraiig kiállítások gazdag választéka várja a látogatókat. Az év a Royal Academy kasszasikerével indul. Az igazi Van Gogh: A művész és levelei (január 23-április 18) Van Gogh bátyjához, Theo-hoz írt leveleit helyezi (gyakran gyors vázlatokkal a képről, melyen éppen dolgozott) a festmények mellé, amelyekről a levelekben ír.…
jan. 27
10:21
Amikor a tudományok összefolynak (168 Óra Online)
Egy fiatal tudomány képviselője, aki maga is fiatalon vált világhírű magyar professzorrá – Barabási Albert-László volt a keddi TudásPresszó vendége. A hálózatok tudományának frissességét jelzi, hogy tavaly júniusban a Science, a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóirata a hálózatkutatás tízéves jubileumára közölt összeállítást, ugyanis 1999-ben jelent meg Barabási híres, a…
jan. 27
10:30
Hamisítvány az orléans-i szűz ereklyéje (Múlt-kor)
A francia hősnő földi maradványai első ránézésre megkérdőjelezhetetlennek tűnnek, de alapos vizsgálatok során kiderült, hogy az ereklyetartó egy anyagba tekert macskalábat, illetve egy bordadarabot tartalmaz.
jan. 27
10:33
A britek félnek a kertészkedéstől (orientpress)
Az emberek elfelejtették, hogyan kell kertészkedni, mert az azonnali technológia miatt 'félünk a földtől', állítja Alan Titchmarsh. A televíziós személy és író szerint Nagy-Britanniában erősebb hagyománya van a kertészkedésnek, mint bárhol a világon. De az, hogy ahelyett, hogy a földeken dolgoznánk, inkább az irodákban ülünk, azt jelenti, hogy az emberek félnek megküzdeni az elemekkel, vagy várni,…
jan. 27
11:09
YouTube - nézni, vagy tiltani? (orientpress)
Idáig a legtöbb iskola blokkolta a videó megosztású website használatot, mert aggódtak, hogy a diákok erőszakos és szexuális tartalmakkal találkozhatnak.
jan. 27
11:09
Harmincévesen már oda a petesejtek 90 százaléka (Infostart)
Harmincéves korára a legtöbb nő petesejtjeinek közel 90 százaléka kiürül a szervezetből, ez is oka annak, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb a teherbe esés - állapították meg brit kutatók.
jan. 27
11:11
Elhunyt Andrew Lange (Infostart)
Az Egyesült Államokban elhunyt Andrew Lange amerikai fizikus. Az 52 éves tudós az első hírek szerint öngyilkos lett.
jan. 27
11:33
Történelem gyerekszemmel (Múlt-kor)
Egy teljesen új, interaktív múzeum létrehozását tervezi a New York-i Történelmi Közösség: a novemberben nyíló tárlat a gyerekek szemén keresztül mutatja be a város történelmét.
jan. 27
11:35
Nyilvánosak az Ausztráliába vitt fegyencek adatai (Múlt-kor)
Elérhetők és pár napig szabadon kutathatók lettek az interneten a kétszáz évvel ezelőtt Ausztráliába szállított brit fegyencek adatai: az adatbázisból az egykori rabok életének eddig kevéssé ismert részletei is megismerhetők.
jan. 27
12:09
A Fizika Napja a gyõri Krúdy Gimnáziumban (csillagászat.hu)
A Krúdy Gyula Gimnáziumban immár ötödik alkalommal tartják meg a Fizika Napját. A január 29-i egész napos rendezvény témája ezúttal a csillagászat.
jan. 27
12:36
A valaha volt legtragikusabb kimenetelű magyar táncmulatság (Múlt-kor)
A múlt hétvégi, katasztrófába fulladt budapesti rendezvény kapcsán idézzük fel minden idők legtragikusabb magyar mulatságát: az 1910. március 27-én pusztított tüzet azóta is a világ legnagyobb, legtöbb áldozatot követelő tűzvészei között tartják számon.
jan. 27
12:45
Vércsorgó hinivírus – amikor nevet ád a nép (1. rész) (nyest.hu)
Beadatta már magának a hini vírus elleni védőoltást? Etette már a lovát lócérnával? Készített már majommézes kukoricasalátát? Tudja, ki az a díszpancser? Mi mindenre vagyunk képesek azért, hogy értelmessé tegyünk egy-egy idegenül hangzó szót?
jan. 27
13:39
Szobrot kapott szülővárosában a sztrecsnói várúrnő (Múlt-kor)
Szobrot kapott Nagysurányban Bosnyák Zsófia, az Érsekújvárhoz közeli dél-szlovákiai, ma túlnyomórészt szlovákok lakta városka leghíresebb szülöttje.
jan. 27
13:48
Csak kicsit nyomja el az angol a dánt (nyest.hu)
Kisebb hatást gyakorol Hamlet nyelvére az angol, mint ahogy azt a dánok gondolnák. Az angol kifejezéseket inkább a maguk szájízére formálják.
jan. 27
14:12
Így alakul át a torrentezés - íme, a letöltés új módszere! (168 Óra Online)
A ReactorFeed segítségével privát torrent RSS-csatornát készíthetünk, a hozzáadott elemeket automatikus letöltik a legnépszerűbb kliensek.
jan. 27
14:42
Óriási maja szoborfejet fedeztek fel Guatemalában (Múlt-kor)
Óriási maja szoborfejet tártak fel Guatemala dzsungel borította térségében, Petén-tartományban - a lelet arra utal, hogy a régióban fontos város lehetett.
jan. 27
14:44
Megújult a székesfehérvári Árpád fürdő (Múlt-kor)
Gyakorlatilag befejeződött a 105 éves székesfehérvári Árpád fürdő felújítása; a patinás épület várhatóan a jövő hónaptól fogadja ismét a vendégeket.
jan. 27
15:00
Hatvanöt éve szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor (MaHu)
65 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet csapatok az auschwitzi koncentrációs tábort. Az ENSZ közgyűlése ezt a napot 2005 novemberében nemzetközi holokauszt emléknappá nyilvánította.
jan. 27
15:45
Felújításra vár Erdőtelek kastélya (Múlt-kor)
Vevőt, vagy legalábbis bérlőt keres Erdőtelek önkormányzata a tulajdonukban lévő, romos Buttler kastélyra, amelynek állaga évről évre egyre rosszabb lesz.
jan. 27
16:48
Fókuszban a Nemzet Múzeuma (Múlt-kor)
A Magyar Nemzeti Múzeum épületét, funkcióit, felújításait, a műtárgyvédelmi munkát, az intézménynek a közéletben betöltött szerepét bemutató kötet jelent meg A Nemzet Múzeuma címmel.
jan. 27
17:16
Elérhetõ a Google Voice az Apple telefonjára (transindex.ro)
Az iPhone-okra is elérhetõ a Google Voice internet ...
jan. 27
17:18
Enyhén nőtt a digitális televíziózás részaránya - 2010-01-27 16:48:56 (sat.hu)
A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő hálózatában 2009 novemberében közel 10 ezerrel, 1,118 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből.
jan. 27
17:18
A Facebook az élet nélkülözhetetlen részévé válhat (transindex.ro)
A Facebook közösségi portál több mint 100 milliós ...
jan. 27
19:12
A genetika elárulja, van-e esély túlélni a prosztatarákot (Infostart)
Három genetikai rendellenesség együttes megléte drámaian csökkenti a prosztatarákban szenvedő beteg túlélési esélyeit - derült ki egy brit kutatásból, amelynek eredményeit a British Journal of Cancer című szaklapban publikálták.
jan. 27
19:30
Magyar kutató a Nature-ben: gammakitörések gammasugárzás nélkül? (csillagászat.hu)
Két szupernóvát is találtak, amelyek rádiósugárzása relativisztikus anyagsugarak kidobódására utal, fontos információt adva a rejtélyes gammavillanások és a szupernóvák kapcsolatáról. A legújabb Nature egyik cikkének vezetõ szerzõje magyar csillagász.
jan. 27
21:27
Háromdimenziós érfelvételek segítik a kardiológusokat (transindex.ro)
Hamarosan három dimenzióban vizsgálhatják a kardio ...
jan. 27
22:30
Háromszoros szűrő, de nem a természetben: megbuherálták a klímajelentés adatait? (MaHu)
Alapvetően a tudós, nem pedig a szervezet felelőssége, hogy mit írt anyagában. A publikációk azonban háromszoros szűrőn mentek át, mire elkészült a jelentés - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjúban Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ klímatestületének (IPCC) magyar tagja azokkal a bírálatokkal kapcsolatban, amelyek az elmúlt hetekben érték a szervezet 2007-es jelentését.
jan. 27
22:30
A Baidu maradásra ösztönzi a Google-t (transindex.ro)
A Google kínai másolata, a Goojje.com webes keresõ ...
jan. 27
23:06
Közel 80 éves kondorkeselyű pusztult el egy amerikai állatkertben (MaHu)
Feltehetően a világ legidősebb, fogságban élő kondorkeselyűje pusztult el egy amerikai állatkertben.

Keresés