2010. január 8. péntek

jan. 8
6:48
Élete első szava: sör (nyest.hu)
Vajon mi az angol totyogósok többségének első szava? Milyen korban kezdenek el beszélni és hány küszködik közülük kommunikációs nehézségekkel? Egy friss kutatás minderre választ ad.
jan. 8
7:30
Ugyanolyan jók matematikából a lányok, mint a fiúk (Inforádió)
Ugyanolyan tehetségesek matematikából a lányok, mint a fiúk - derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 8
7:30
Égboltfelmérés infravörösben: elindult a VISTA (csillagászat.hu)
Megkezdte az adatok gyûjtését a VISTA 4,1 m-es távcsöve. A több évig futó program célja a Chilébõl látszó teljes égbolt infravörös felmérése.
jan. 8
7:30
Az időmérés mai módja és eszközei, a Schortt- és a Schuler-óra (huszadikszazad.hu)
[1935. március] A Shortt-óráknak az óránkénti eltérése 0.000,2 mp...
jan. 8
8:24
A mesterséges radioaktivitás, az izotópok (huszadikszazad.hu)
[1935. március] Az összes izotopoknál a rendszám megegyezik, tehát minden aluminium izotóp rendszáma 13...
jan. 8
9:00
Tűzhányók boríthatják a Naprendszerünkön kívül felfedezett első szilárd bolygó felszínét (Inforádió)
A Naprendszerünkön kívül tavaly ősszel felfedezett első szilárd bolygót extrém hőmérsékleti ingadozás jellemzi, ám a legújabb kutatások szerint még a korábbi feltételezéseknél is rémesebb körülmények uralkodhatnak a felszínén, amelyet tűzhányók borítanak.
jan. 8
9:36
Televíziókba építik a Skype-ot (Inforádió)
Az interneten keresztül ingyenes hang- és videobeszélgetést lehetővé tévő Skype-telefon hamarosan televíziókészülékekbe beépítve is elérhető lesz.
jan. 8
9:36
A világegyetem tágulása, a nehézségi tér (huszadikszazad.hu)
[1935. március] Az elméletek legnagyobb része az Einstein-féle általános relativitási elmélet alapján áll...
jan. 8
9:45
Megfejtették a legősibb héber feliratot (Múlt-kor)
Megfejtették a rendelkezésre álló legrégibb - az i. e. 10. századból származó - héber feliratot - jelentette be csütörtökön a Haifai Egyetem bibliatudományi tanszéke.
jan. 8
9:47
Pécsre költözik az európai kultúra (Múlt-kor)
Az Európai Unió Tanácsa 1985 óta minden évben legalább egy várost választ ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím viselésére: 2010-ben Pécs, Essen és Isztambul kapta ezt a megtisztelő címet. Ünnepségsorozat, és kulturális fesztiválok.
jan. 8
9:54
Kipusztulhat az óriáshal (orientpress)
Az arapaima nevű Amazonas folyóban élő óriáshalat, amelynek hossza és súlya a felnőttek méreteit is meghaladhatja, a kihalás veszélye fenyegeti, adja hírül egy új tanulmány. A túlzott mértékű halászat a világ legnagyobb pikkelyes édesvízi halát a kipusztulás sorsára juttathatja.
jan. 8
10:30
A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, a siklórepülés (huszadikszazad.hu)
[1935. március] Vitorlázó, azaz motorikus hajtóerő nélküli vízszintes, vagy emelkedő irányú repülés csupán megfelelő emelkedő légáramban lehetséges...
jan. 8
10:48
Chiphiba miatt 30 millió bankkártya használhatatlan Németországban (transindex.ro)
A hét eleji húszmillióról harmincmillióra emelkede ...
jan. 8
10:48
Újdonságok a CES vásáron - 2010-01-08 10:24:29 (sat.hu)
A Mitsubishi, a Panasonic és a Toshiba is 3D-ben utazik, utóbbi előállított egy átlagos tévénél 143-szor gyorsabb adatfeldolgozásra képes LCD készüléket.
jan. 8
10:48
A szeletelt kenyér volt az amerikaiak egyik kedvenc találmánya (Múlt-kor)
Száz évvel ezelőtt a technológiai vívmányok úttörőnek számítottak, és az elektromosság jelentette a legnagyobb újdonságot, ami megváltoztatta az emberek mindennapi életét. Mit várt a mindennapok embere 1910-ben?
jan. 8
10:50
Tûzhányók boríthatják a Naprendszerünkön kívül felfedezett elsõ szilárd bolygó felszínét (transindex.ro)
A Naprendszerünkön kívül tavaly õsszel felfedezett ...
jan. 8
10:52
A zeneszámok letöltése nõ, az iparági bevételek csökkennek (transindex.ro)
A zenei albumok eladási statisztikái továbbra is c ...
jan. 8
11:18
Nevetséges! A 300 forintos bírság kevés bűnözőt riaszt el... (168 Óra Online)
Mintegy 300 ezer darab, a közelmúltban lefoglalt kalózlemezt semmisítettek meg a kambodzsai hatóságok a fővárosban, Phnom Penh-ben. A megsemmisítésre kalózkodás elleni figyelemfelhívó akcióként került sor – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
jan. 8
11:24
Miért égetnek könyveket Wales déli vidékein? (orientpress)
Swansea nyugdíjasai a feltételezések szerint azért égetik el a könyveket, hogy azok meleget adjanak számukra. Mi lehet a megoldás erre a barbárnak is nevezhető eljárásra? Egy ilyen felelőtlen barbár módszer elítélésére kevés, ha felelevenítjük a könyvek elégetésének szimbolikáját. A Swansea területéről szóló híradások szerint a lakosok azért vásárolnak könyveket a jótékonysági könyvesboltokból…
jan. 8
11:24
A rágógumi (huszadikszazad.hu)
[1935. március] A növény kérgéből nyert latexből, és a növény erjedő gyümölcsnedvéből leülepedő anyagból is készítenek rágógumit...
jan. 8
11:51
A CIA módszereivel kínoztak az iráni hóhérok (Múlt-kor)
Az 1953-ban hatalomra segített iráni sah belbiztonsági szolgálata életre hívásával hatalmas megrökönyödést váltott ki a nyugati államok körében, és a SZÁVÁK idővel Irán leggyűlöltebb intézményévé vált.
jan. 8
11:53
Muszlim ökölvívót istenített Amerika (Múlt-kor)
1964 után a nyilvánosság előtt is vállalta hitét a leghíresebb amerikai ökölvívó Muhammad Ali, aki egy radikális iszlám szervezet tagjaként szállt szembe a polgárjogi mozgalmak integrációs törekvéseivel.
jan. 8
12:03
Dánia: minden 6. gyerek fejletlen (nyest.hu)
Egy friss tanulmány szerint minden 6. dán kisgyermeknek szegényesek a nyelvi képességei, és ezért szakszerű segítséget igényel.
jan. 8
12:18
USA: Tea-partis brigádoké a jövő? (orientpress)
Az Egyesült Államok savanyú hangulatban kezdi az új évtizedet. Az amerikaiak elsősorban a jövő miatt aggódnak. Hatvanegy százalékuk szerint az ország hanyatló állapotban van, ezt támasztják alá a NBC News/Wall Street Journal legújabb felmérései. A megkérdezettek csupán 27 százaléka érzi úgy, hogy gyermekeire boldogabb jövő vár, mint amilyen nekik jutott.
jan. 8
12:36
Új bizonyítékot találtak, hogy tó van a Marson (orientpress)
A Nasa képei alapján feltételezhető, hogy 12 mérföld széles olvadt jégből álló tavak voltak találhatóak a Mars egyenlítője mentén, 3 milliárd évvel ezelőtt. A Guardian arról számol be, hogy folyékony vizet tartalmazó tavak létezhettek a Mars felszínén, amikor a bolygó az előzetes feltételezések szerint fagyott sivatag lehetett. Ezt mutatják egy új műhold felvételei, melyek alapján a brit tudósok…
jan. 8
12:36
Az igazi Máriaüveg és lelőhelyei (huszadikszazad.hu)
[1935. március] Lelőhelyei a sótelepeket bezáró agyagban minden erdélyi sóbánya körül...
jan. 8
12:54
A földrengés után születetett pandamackók részt vehetnek az idei Expo kiállításon (orientpress)
A tíz óriási pandamedve kölyök, amelyek mindannyian azután jöttek a világra, hogy 2008-ban földrengés rázta meg Kína Szecsuán tartományát, útra keltek, hogy részt vegyenek az idei évben megrendezésre kerülő World Expo kiállításon.
jan. 8
12:54
Megnyílt az elsõ romániai online filmkölcsönzõ (transindex.ro)
A MediaPro Interactiv megnyitotta az elsõ w ...
jan. 8
12:54
Interneten egy viktoriánus kori hivatalnok naplója (Múlt-kor)
Megírása után csaknem 160 évvel kerül fel az internetre egy viktoriánus kori hivatalnok naplója, amelynek bejegyzéseiből a korabeli időjárás mellett Viktória királynő esküvőjének pillanatait is megismerhetjük.
jan. 8
13:30
A bronzkori csörgőtől a hímestojásig 3. (huszadikszazad.hu)
[1935. március] A szibériai samán-dob egy stilizált emberalakkal osztja négyfelé a köralakot...
jan. 8
13:57
Csúnyának tartják a budai rakpartot az örökségvédők (Múlt-kor)
A Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) szerint szakszerűtlenül építették újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolatát, így veszélybe került a központi szennyvíztisztító beruházás európai uniós támogatása.
jan. 8
15:00
Restaurálják a brnói Tugendhat-villát (Múlt-kor)
Februárban kezdik a brnói Tugendhat-villa felújítását Csehországban.
jan. 8
16:03
Érvágással gyógyították volna a farkasembereket (Múlt-kor)
A bizánci orvosok a melankólia egyik formáját látták a farkasemberek történeteiben, és érvágással vették volna elejét az állítólagos átváltozásnak - derül ki egy nemrég megjelent cikkből.
jan. 8
16:15
Miért jó, ha kihalnak a nyelvek? (nyest.hu)
Egy amerikai nyelvész a nyelvek kihalásának gazdasági elkerülhetetlenségére és annak társadalmi előnyeire hívja fel a figyelmet.
jan. 8
16:42
Hamarosan Föld-szerű, lakható bolygókat fedezhetnek fel a csillagászok (ma.hu)
Hamarosan Föld-szerű, lakható bolygókat találhatunk - volt a végső következtetése az Amerikai Asztronómiai Társaság éves közgyűlésének, amelynek fókuszában a Kepler-űrtávcső felfedezései álltak.
jan. 8
17:06
Alkoholista csavargó lehetett a sosemvolt férfi (Múlt-kor)
Egy brit történész végre minden kétséget kizáróan bizonyította a sosemvolt férfi valós személyazonosságát. A korábbi elméletek hívei szerint azonban a mostani teória teljességgel hiteltelen.
jan. 8
19:00
Budweiser, Corona, Carlsberg – mocskos helyeken hamisítják (168 Óra Online)
A hamis sör fogyasztásával járó egészségügyi kockázatra hívták fel a figyelmet a kínai hatóságok, miután a napokban több ismert nyugati sörmárka hamisított verziójára bukkantak Pekingben – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
jan. 8
20:54
Hogyan találnak párt, ha mindegyik egyforma? (Inforádió)
Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül? Egy új kutatás eredménye szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.
jan. 8
21:09
Tovább folyik-e lompos tehetetlenkedésünk 2010-ben? (168 Óra Online)
2010-ben Magyarországon kérdések tömegével kell szembenéznünk. A huszadik század szinte minden fontosabb kérdést nyitva hagyott teljesen, vagy mellébeszélt. Vagy illúziókba ringatta magát.

Keresés