2010. január 28. csütörtök

jan. 28
6:36
Segítség, mit mondjunk a földönkívülieknek?! (nyest.hu)
Bizonyíték ugyan nem sok van, de az érdeklődés annál nagyobb. Létezik-e a miénkhez hasonló civilizáció az űrben? És ha igen, hogy beszéljünk velük?
jan. 28
7:15
Spanyolország sivataggá válhat (168 Óra Online)
A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) évértékelő jelentése szerint a kalózkodás és illegális letöltés továbbra is látványosan rányomja a bélyegét a zeneipar éves teljesítményére – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
jan. 28
8:06
Magyar kutató a Nature-ben: gammakitörések gammasugárzás nélkül? (csillagászat.hu)
Két szupernóvát is találtak, amelyek rádiósugárzása relativisztikus anyagsugarak kidobódására utal, fontos információt adva a rejtélyes gammavillanások és a szupernóvák kapcsolatáról. A legújabb Nature egyik cikkének vezetõ szerzõje magyar csillagász.
jan. 28
8:08
Varázslatos fotók egy távoli világ holdfogyatkozásáról (csillagászat.hu)
Amikor holdfogyatkozásról beszélünk, általában a saját égi kísérõnkkelkapcsolatos jelenségre gondolunk. Ûreszközeink segítségével, haritkán is, de más bolygók hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.
jan. 28
8:42
A fiúknak valóban jobban megy a matematika? (orientpress)
A lányok félni fognak a matematikától, ha ez az érzés átragad rájuk azoktól a nőktől, akik az első iskolai években ezt a tantárgyat tanítják nekik. Egy első és második osztályosokról készült felmérés szerint az általános iskolákban tanító nők bizonytalanok a saját matematikai képességeiket illetően, és ez a bizonytalanság elterjedhet az általuk tanított kislányok között is.
jan. 28
8:44
Történelmi méretekben olvadnak a világ gleccserei (orientpress)
A legutóbbi éves felmérések választ adnak azokra a kételyekre, melyek szerint a klímakutató tudósok eltúlozzák a gleccserolvadás problémáját. Az adatok azt mutatják, hogy ha az olvadás továbbra is ilyen mértékben folytatódik, a gleccserek közül sok el fog olvadni a század közepére. A Föld gleccserei rohamosan olvadnak, áll a Világ Gleccser Figyelő Szolgálatának (WGMS) legújabb jelentésében.
jan. 28
9:18
Oscar-díj - környezetvédőknek (orientpress)
Kína Oscar-díj átadáshoz méltó ceremóniával ünnepli a vadélet környezetvédő hőseit. Az ázsiai ország erőfeszítései, mellyel megakadályozzák, hogy a vadőrökből orvvadászok legyenek, ritka figyelemben részesült. A kereskedelmi és közélet szereplői bőkezű díjesőt hullattak a vadélet környezetvédő hőseire.
jan. 28
9:36
Retrospektív kiállítás Cartier-Bresson műveiből (Múlt-kor)
Eddig még soha nem látott képeket is felvonultató retrospektív kiállítás nyílik Henri Cartier-Bresson francia fotográfus műveiből április 11-én a New York-i modern művészetek múzeumában, a MoMA-ban.
jan. 28
9:38
Afrodiziákumot rejtett a perui sámán sírja (Múlt-kor)
A régészek a La Pava de Mochumi síregyüttesének feltárásakor megtalálták egy 800 évvel ezelőtt élt curandero, azaz népi gyógyító temetkezési helyét is: a férfit közel félezer, afrodiziákumként is ismert barackmaggal temették el.
jan. 28
9:40
Szomorú mérleg a holokauszt emléknapján (Múlt-kor)
A legfrissebb adatok szerint szerte a világon mintegy 517 ezret tesz ki a holokauszt túlélőinek száma, és a túlélők fele a szegénységi küszöb alatt él.
jan. 28
9:42
Ötezer magyar áldozata lehetett a délvidéki vérengzéseknek (Múlt-kor)
Egy, a közelmúltban lezárult kutatás alapján annyi már biztosan állítható, hogy a Vajdaságban a délvidéki vérengzések kapcsán mintegy ötezer magyar vesztette életét.
jan. 28
9:54
Számítógép rajzolja Thomast, a gőzmozdonyt (orientpress)
A gyermek tévéműsorok többségének számítógéppel kell készülnie, hogy megnyerjék a kicsiket a komputer- és videojátékok számára, állítja a Thomas, a gőzmozdony producere. A közkedvelt műsor, mely Rev Awdrey könyvén alapul, 'korszerű, modern' gyermekprogrammá alakul, a kézi készítésű mozdonyok és a Kövér Ellenőr számítógép rajzolta figurák lesznek.
jan. 28
9:54
12 milliárd éves "poros" galaxist fedeztek fel (MaHu)
Az eddig ismert legöregebb, 12 milliárd fényévre lévő "poros" galaxist fedezte fel a Bonni Egyetem vezetésével dolgozó csillagászok egy csoportja.
jan. 28
10:39
Elfeledett ókori vízvezetéket találtak (Múlt-kor)
Brit amatőr régészek Rómától nagyjából 50 kilométerre északra egy Traianus császár által felavatott, ám mára teljesen elfeledett vízvezeték rendszert fedeztek fel.
jan. 28
10:41
Ókori romvárost ásnak Koszovóban (Múlt-kor)
Hároméves projekt keretében feltárják Koszovóban Ulpiana ókori várost, amelynek romjai Gracanica közelében, Pristinától hét kilométerre délkeletre találhatók.
jan. 28
10:43
A párizsiak csónakból nézték városukat (Múlt-kor)
Száz évvel ezelőtt, 1910 januárjában a Szajna kilépett a parti védművek mögül és hatalmas iszapos árvízzel sújtotta Párizs belső részeit: a rendkívüli állapot élő főpróbája lett a későbbi párizsi katasztrófahelyzeteknek.
jan. 28
10:48
Tízmillió tévét adtak el az Egyesült Királyságban (orientpress)
Rekordösszegű, 10 millió televíziókészüléket adtak el az Egyesült Királyságban 2009-ben. Tizenöt évvel ezelőtt mindössze négy millió készüléket adtak el egy év alatt, de az elmúlt esztendőben ennek több mint kétszerese fogyott, adja hírül a GfK piackutató cég.
jan. 28
11:06
A legkedvesebb 'idegenek' a képzeletünkben élnek (orientpress)
Minden 'idegen' kissé emberszerű, állítja egy akadémikus. Milyen kár ez a filmek és irodalmi művek fantasztikus lényeinek! Itt úszunk az Avatar háromdimenziós kék hullámaiban, amikor Simon Conway Morris professzor lekapja a szemüvegünket, hogy közölje velünk, amikor sor kerül a harmadik találkozásra, az 'idegenek' nagyon fognak hozzánk hasonlítani.
jan. 28
11:42
Akinek sikerült a kör négyszögesítése (Múlt-kor)
Négyszázhetven éve, 1540. január 28-án született Ludolph van Ceulen, akinek nevét az tette halhatatlanná, hogy 35 tizedesjegyig számította ki a pi értékét.
jan. 28
12:45
Nem volt ökoharcos VIII.Henrik (Múlt-kor)
Bár Károly herceg szerint VIII. Henrik ökoharcosként védte a környezetet, a történészek másként látják az egykori szabályozásokat: a feleségfaló király az erdőket csak kedvelt vadászatai miatt óvta a hajóépítőktől.
jan. 28
12:47
Budapestre érkezett a Puskin Múzeum gyűjteménye (Múlt-kor)
A moszkvai Puskin Múzeum mérhetetlenül gazdag: Oroszországban csak a világ legelsői közé tartozó szentpétervári Ermitázs dicsekedhet jelentősebb gyűjteménnyel.
jan. 28
13:12
Itt az iPad, a Apple legújabb kütyüje (transindex.ro)
Megérkezett a hónapok óta várt tablet-PC, mely komoly vetélytársa az összes e-olvasónak, hiszen sokkal többet tud: érintõképernyõs, iPhone alkalmazásokat futtat, wi-fi-vel és 3G-vel is rendelkezik.
jan. 28
13:48
Török kutat találtak egy budai buszmegállóban (Múlt-kor)
Középkori kutat találtak a budavári Mátyás-templom mellett egy buszmegállóban - számolt be róla a Bors és a Blikk nyomán a Független Hírügynökség.
jan. 28
13:50
Járólap lehet a király sírköve (Múlt-kor)
Teljes régészeti feltárás még sohasem folyt Vác legrégebbi történeti magja, a vár területén - számolt be róla a műemlékem.hu.
jan. 28
13:51
H1N1: Csak az orvosok fele oltatta be magát (168 Óra Online)
Egy, a H1N1-vírus okozta járvány szakmai megítélését vizsgáló nemzetközi kutatás szerint az orvostársadalom tagjainak véleménye mind a betegséget, mind a helyzet kezelését illetően erősen megosztott. Sok szakember szerint az oltás nem javasolt, a kormányok fellépése nem elég hatékony, ráadásul a média túldramatizálja a krízist…
jan. 28
14:42
Sanghajba készül a magyar Gömböc (orientpress)
A Gömböc már bejárta az egész világot és az idei Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának részeként is megcsodálható lesz májustól - olvasható az eseményről szóló sajtóközleményben.
jan. 28
14:51
Mégsem a lőcsei fehér asszony nyugszik az osgyáni templomban (Múlt-kor)
Nem igazolta egyértelműen a lőcsei Szepességi Múzeum antropológiai vizsgálata azt a feltételezést, hogy az osgyáni római katolikus templom kriptájában a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek.
jan. 28
15:00
Répavörös farktollazattal páváskodó dinoszauruszra leltek (MaHu)
Répavörös farktollazattal "páváskodhatott" a Sinosauropteryx (kínai gyíkszárny) - állítják brit kutatók, akik felfedezésükről a Nature online kiadásában számolnak be.
jan. 28
15:54
Sztálinnal adják el a szódát az oroszok (Múlt-kor)
Sztálin arcképével díszített címkéjű szódavizet bocsátott ki a második világháborús sztálingrádi csatában aratott győzelem emlékére egy volgográdi cég.
jan. 28
15:56
Történelmi emlékpark és kerékpáros hálózat készül Zalában (Múlt-kor)
A Zalavári Történelmi Emlékpark és a Kis-Balaton térségében kerékpáros hálózat fejlesztése nyert támogatást a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) döntése alapján - közölte a tanács egyik tagja.
jan. 28
16:24
Proxy-szerverekkel érik el Kínából a tiltott weboldalakat (transindex.ro)
Egyre népszerûbbek Kínában a VPN, azaz a virtuális ...
jan. 28
16:26
Cukorból állítanak elõ biodízelt (transindex.ro)
Genetikailag módosított E. coli baktériumok segíts ...
jan. 28
16:28
Alternatív internet van kilátásban? (transindex.ro)
Bizonyos országoknak politikai céloktól vezérelt, ...
jan. 28
16:36
A katolikus Írországban nagy az igény az abortuszra (168 Óra Online)
Egy friss ír felmérés szerint a leginkább érintett korosztályba tartozó nők jelentős része támogatná az abortusz legalizálását hazájában. Bár a művi terhesség megszakítás csak nagyon kivételes esetekben engedélyezett az országban, meglepően sokan vannak, akik így vagy úgy, de elvetették nem kívánt magzatukat – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.
jan. 28
18:00
Sírral magyarázzák a maja civilizáció bukását (Múlt-kor)
Mexikói régészek reményei szerint egy 1100 éves, a maja civilizáció hanyatlásának időszakából származó sír segíthet megfejteni, hogy mi is történhetett ezzel az egykor volt káprázatos kultúrával.
jan. 28
19:03
Elfeledték Csehov jaltai házát (Múlt-kor)
Behavazott kertje elhagyatott és a pénztárak üresek: Anton Pavlovics Csehov múzeummá alakított házáról, úgy tűnik, Moszkva és Kijev is megfeledkezett a híres orosz író születésének péntekre eső, 150. évfordulója előtt.
jan. 28
23:09
Videóval: a Spirit ott marad, ahol van (MaHu)
A NASA letett arról, hogy kiszabadítsa a vörös bolygó laza homokjába rekedt Mars-járót, a robot azonban ennek ellenére is tovább funkcionálhat.

Keresés