2010. január 19. kedd

jan. 19
6:00
Marsi "fák" - Megdöbbentő fotók a vörös bolygóról! (168 Óra Online)
A Marsról készített egyik legújabb felvételen egyesek fákat, mások szempillákat vélnek felfedezni, pedig csak egy érdekes tavaszi felszíni folyamat látványos megnyilvánulásáról van szó – írta az .
jan. 19
7:51
Viharos csillagkeletkezés - és a történet vége (csillagászat.hu)
A Hubble Ûrteleszkóppal gyûjtött adatok alapján az NGC 2976katalógusjelû közeli törpegalaxisban a csillagkeletkezési aktivitás márnagyon csekély, s 500 millió éven belül ezek a folyamatok teljesen beis fejezõdnek.
jan. 19
8:15
Online olvasható Newton találkozása az almával (Múlt-kor)
Egy 18. századi kézirat eredeti, interneten is elérhető változatában olvasható Isaac Newton fejére pottyanó, fáról lehulló alma híre esete, és az, hogy a férfi miként dolgozta ki gravitációs elméletét.
jan. 19
8:33
Vudu darazsak menthetik meg a világot (orientpress)
Annyira aprók, hogy az emberek soha nem látták őket, a vudu darazsakat mégis harcba állítják a mezőgazdasági kártevők ellen egy nagyszabású küzdelem részeként, hogy javítsák a 21. század élelmiszerellátását. A darazsak mindössze egy vagy két mm hosszúak, mégis képesek megbénítani és elpusztítani más rovarokat, például a legveszélyesebb terménykártevőket. A tudósok szerint áttörést jelenthet, ha…
jan. 19
8:35
Veszélyes a kutyák túltenyésztése (orientpress)
A pedigrés ebeket normál fajokkal kell keresztezni, hogy véget lehessen vetni a mutációknak, melyek fájdalmas rendellenességeket eredményeznek a bulldogoknál, spánieleknél és más fajtáknál, például apró koponyát vagy túláradóan boldog pofát, követelik a tudósok.
jan. 19
9:09
A madárvédők a ritka rovarokat is a szárnyuk alá veszik (orientpress)
A brit madárvédő szervezet, az RSPB bejelentette, hogy a veszélyeztetett gerinctelenek négy fajtáját tenyészteni és újrahonosítani kívánja az Egyesült Királyság területén. A Guardian beszámolója szerint a madarakat pártoló brit környezetvédők figyelme most veszélyeztetett molylepkék, méhek és tücskök felé irányul. Az RSPB ugyanolyan sikerre számít ezeknek az állatoknak a megmentésében is, mint…
jan. 19
9:18
Digitalizálták a koncentrációs táborok túlélőinek dokumentumait (Múlt-kor)
Németországban több millió - a második világháború idején koncentrációs táborba hurcolt személyre vonatkozó - dokumentumot digitalizáltak és tettek ezáltal elérhetővé a kutatók számára.
jan. 19
9:27
A sarkvidéki madarak messzire repülnek a ragadozók elől (orientpress)
A sarkvidék parti madarai hatalmas távolságokat tesznek meg - Dél-Amerikától a sarkvidéki szigetekig -, valószínűleg azért, mert tojásaikra kevesebb veszély leselkedik a messze északon, állítják a tudósok. A kanadai kutatás, melyet a Science folyóirat közölt, segít megérteni, hogy az olyan madarak, mint a fehér borzas sárjáró libuc, miért fektetnek annyi energiát több ezer mérföldes repülésekbe a…
jan. 19
9:57
Szélerõmûvet helyeztek üzembe az Antarktiszon (transindex.ro)
Új-Zéland és az Egyesült Államok szélerõmûvet hely ...
jan. 19
10:03
Milliók életét mentheti meg a maláriától a gyógynövény (orientpress)
A maláriában szenvedő milliók számára most új reményeket nyújthat, hogy brit tudósok feltérképezték annak a növénynek a génállományát, amelyet a betegség gyógyítására lehet használni. A University of York kutatói felelősségteljesen kijelentették, hogy két éven belül a fejlődő országokban széleskörű ültetésre kerülhet a magas hozamú maláriaellenes termény.
jan. 19
10:21
Rekviem a Balaton-felvidéki népi építészetért (Múlt-kor)
Krizsán András és Somogyi Győző új könyve egy páratlan személyes történelmet elevenít fel a Balaton-felvidéken élt emberekről, családokról, közösségekről és kultúrtájról.
jan. 19
11:00
Robotvitorlás segíti a bálnák kutatását (transindex.ro)
Egy osztrák robotvitorlás segíti majd a jövõben a ...
jan. 19
11:24
Parasztpolgári főkötők a békési múzeumban (Múlt-kor)
Egyedülálló ünnepi parasztpolgári főkötőket mutat be a békési Jantyik Mátyás múzeum.
jan. 19
12:03
Technisat – Digi együttműködés - 2010-01-19 11:49:47 (sat.hu)
A Technisat tegnap hivatalosan is bejelentette, megállapodott a Digivel, így két új set-top-box került utóbbi kínálatába.
jan. 19
12:27
A munka hozta el a középkori nők aranykorát (Múlt-kor)
Egy új kutatás szerint Északnyugat-Európában a késő középkor a nők aranykora volt: a férfiakhoz hasonlóan taníttatták őket, komoly szerepük volt a munkaerőpiacon, és a házasságot és gyerekvállalást sem kellett elsietniük.
jan. 19
12:29
Örök megújulás a Nemzeti Múzeumban (Múlt-kor)
Az elmúlt tizenhárom év szerzeményeiből mutat be az őskortól az Európai Uniós csatlakozásig átívelő válogatást a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM); az Örök megújulás című időszaki tárlatot mától láthatja a nagyközönség.
jan. 19
12:36
Elképesztő fotó: két hold látszik egyszerre! (168 Óra Online)
A Mars holdjai, a Phobos és a Deimos most először kerültek együtt, egyidejűleg egy kamera látókörébe – írta az .
jan. 19
12:36
Kaja, pia, bula, csöcs! (nyest.hu)
Nyelvvizsga kéne, de gyorsan: a lovári, azaz a romák romani nyelvének egyik helyi változata évek óta a nyelvvizsgakötelesek egyik szívesen választott nyelve. A lovári az klasszikus indiai szanszkrit leszármazottja; se nyelvtana, se szókincse nem triviális, egyesek szerint mégis könnyebben elsajátítható, mint a nagy európai nyelvek.
jan. 19
13:03
Elhalasztják a Google mobiltelefonjának kínai bevezetését (transindex.ro)
A Google elhalasztotta Android mobiltelefonja két ...
jan. 19
14:09
TV sorozatok a UPC videotárban - 2010-01-19 14:08:06 (sat.hu)
A upc videotár szolgáltatás egy új menüponttal, a „TV-sorozatokkal” bővült ki, amelynek segítségével nagysikerű hazai és külföldi sorozatokat érhetünk el, a szokásos adásidőtől függetlenül, bármikor.
jan. 19
15:45
„Tudomány az oktatásért – oktatás a tudományért” – nemzetközi konferencia Nyitrán (nyest.hu)
Új kutatási eredmények, pedagógiai módszerek, tankönyvkérdés, kétnyelvűség, kisebbségügy.
jan. 19
16:03
Újra megvizsgáljk a Himalája gleccsereiről szóló jelentést (Inforádió)
Az ENSZ által felkért, klímakutatókból álló szakértői testület bejelentette, hogy felülvizsgálja azt a korábbi jelentést, amely szerint 2035-re teljesen eltűnhetnek a Himalája gleccserei, és amelyet élesen bírált az indiai kormány.
jan. 19
16:57
Meghaladta az 500 milliót az EU lakossága (Inforádió)
Meghaladta a félmilliárdot az Európai Unió lakossága: 2010. január 1-jén a 27 tagországban összesen 501,26 millióan éltek - közölte kedden a francia statisztikai hivatal (INSEE).
jan. 19
17:42
A macskaistennő templomát tárták fel Alexandriában (Múlt-kor)
A Ptolemaidák korából származó kétezer éves szentélyt tártak fel Alexandriában, a tudósok feltételezése szerint a templomot Básztetnek, a macskaistennőnek szentelték.
jan. 19
17:51
Newton titka a neten: valóban leesett az az alma? (nyest.hu)
A digitalizálás utolérte Isaac Newtont is: a brit tudományos társaság, a Royal Society közzétette a neten a tudós munkatársának visszaemlékezéseit.

Keresés