2010. január 6. szerda

jan. 6
7:12
Pillantás egy formálódó bolygórendszer mélyére (csillagászat.hu)
A Keck teleszkópokkal sikerült bepillantantást nyerni egy kialakulóban lévõ bolygórendszer mélyére és részletesen tanulmányozni azt a port és gázt, amibõl talán Földünkhöz hasonló bolygók is létrejöhetnek.
jan. 6
8:24
Harc a tigrisek megmentéséért (orientpress)
Idén a tudósok és az állatvédők tovább akarják fokozni erőfeszítéseiket, hogy megmentsék a Föld egyik legerősebb és legveszélyeztetettebb lényét: a tigrist. A biológusok a Panthera tigrist a tíz legveszélyeztetettebb állat közül az első helyre jelölték, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a 2010-es év legfontosabb környezetvédelmi küzdelmére.
jan. 6
8:42
Mit tanulhatunk egy 114 éves spanyoltól? (orientpress)
A világ makkegészséges legidősebb emberének vizsgálata felveti a kérdést: mi gyakorol nagyobb hatást az élethosszra: a genetika vagy az egészséges életmód, vagy a kettő valamiféle kombinációja? A tudósok feltárták, hogy nem történtek genetikai módosulások, melyek egy 114 éves spanyol ember hosszú életét biztosíthatták volna. A The Daily Galaxy beszámolója szerint a kutatócsoport, melyet Adolfo…
jan. 6
9:00
A házi kedvenc tarantellapók súlyos szemfertőzést okozott (orientpress)
Az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy az otthon tartott tarantellapókok komoly veszélyt jelenthetnek tulajdonosaik egészségére. A BBC News egy olyan esetről számol be, melyben a pók gazdája súlyos szemgyulladást kapott, miután kitakarította kedvence terráriumát. Amikor a férfi bement a klinikára, fogalma sem volt arról, hogy problémáját a pók okozta.
jan. 6
9:00
Az ágyban kiderül: a nők tényleg egy másik bolygóról jöttek (Infostart)
Fektessen egy férfit egy ágyba egy olyan nővel, akit vonzónak talál. Meglesz az eredmény, a férfi azonnal megkívánja a nőt. Fordítva azonban nem ilyen egyértelmű a kísérlet kimenetele: a nők ebből a szempontból sokkal kiszámíthatatlanabbak.
jan. 6
9:18
Franciaország új törvényt hozott az internetes kalózkodás ellen (orientpress)
Franciaország új törvénye, melyeket az internetes kalózkodás visszaszorítása érdekében hozott, az új év kezdetével máris érezteti hatását. A törvény hosszú parlamenti harc után lépett életbe, és az internetes megszorító intézkedések ellen küzdők keserű szájízzel fogadták. Az illegális letöltők figyelmeztető e-mailt fognak kapni, majd levelet, végül a bíróság előtt kell megjelenniük, ha továbbra is…
jan. 6
9:27
Házisárkányok uralták a középkori Angliát (Múlt-kor)
A serpenyővel a férjét ütögető nagydarab nőalak kliséje egy középkori legenda helyett valós tényeken alapulhat: a kutatók a legnagyobb brit ásatásokon talált maradványok elemzése során robusztus óriásnők maradványait fedezték fel.
jan. 6
9:29
Elődeitől örökölte a rendszeretést a modern ember (Múlt-kor)
Egy izraeli ásatás szerint a rendszeretés nem a modern ember sajátja: az a korábban gondoltakkal ellentétben nem csak a Homo sapiens-re, hanem már elődeire is jellemző lehetett.
jan. 6
9:54
Zeneterápia fülzúgás ellen (orientpress)
A személyre szabott zeneterápia segít a zajszint csökkentésében a fülzúgásban szenvedőknél, állítják német kutatók. A fülzúgás akár csengés, csörgés, dübörgés, sziszegés vagy fütyülés formájában is jelentkezhet. A BBC News egy olyan kísérletről számol be, melynek eredményeként a résztvevők, miután egy éven át módosított zenét hallgattak, fülzúgásuk hangerejének csökkenéséről számoltak be.
jan. 6
10:30
Nukleáris archívumot terveznek Nagy-Britanniában (Múlt-kor)
A polgári célú atomenergia-felhasználással kapcsolatos dokumentumok archiválására valamint a tárgyi emlékek bemutatására hoznak létre Nagy-Britanniában egy új intézményt.
jan. 6
11:33
A győzelem kertek enyhítették a válságot (Múlt-kor)
A második világháború idején tömegek számára vált mindennapossá a városi kertészkedés. A városi tanya című könyv a válság idején alkalmazható praktikák múltbeli és jövőbeli világáról szól.
jan. 6
11:36
Itt a Nexus One, a Google okostelefonja (transindex.ro)
[*[image tkod="35482" align="right"]*]A Google teg ...
jan. 6
11:45
Boldogok a jól kommunikálók (nyest.hu)
A felnőttkori mentális egészség és boldogság egyik feltétele a megfelelő nyelvi készség – állítja a Times Online egy cikke.
jan. 6
12:36
Nem sok köze volt a futballháborúhoz a labdarúgásnak (Múlt-kor)
Nem az Egyiptom-Algéria rangadó számít a legpaprikásabb összecsapásnak: 1969. július 14-én tört ki a 100 órás, vagy más néven futballháború El Salvador és Honduras között.
jan. 6
12:38
Félmilliárd forintból újulhat meg a sümegi vár (Múlt-kor)
A sümegi vár komplex rehabilitációjára írt ki nyílt közbeszerzést Sümeg Város Önkormányzata, a munka becsült ellenértéke nettó 500 millió forint - a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
jan. 6
12:39
Három dimenzióban közvetít az ESPN a dél-afrikai labdarúgó vb-rõl (transindex.ro)
Forradalmi újításra készül az amerikai ESPN sportc ...
jan. 6
12:39
sat.hu fórum hiba - 2010-01-06 11:58:32 (sat.hu)
Hardverhiba miatt áll a fórum :-(
jan. 6
12:48
Honnan jönnek a cigányok? A szanszkrit európai leszármazottjai (nyest.hu)
Legalább 2 és fél millió beszélője akad Európában a romani nyelv valamelyik helyi változatának. A nyelvészet is nagyban hozzájárult eredményeivel, hogy fényt derítsen a romák nyelvének ősi indiai származására. A romani ugyanis a legközelebbi európai rokona India klasszikus nyelvének, a szanszkritnak.
jan. 6
13:39
Újkori kerámiakollekcióval gazdagodott a Túri Fazekas Múzeum (Múlt-kor)
Ezerötszáz darab kerámiából álló magánygyűjteménnyel gazdagodott a mezőtúri Túri Fazekas Múzeum; az értékes kollekciót egy helyi gyűjtő, Füstös Jenő adományozta az intézménynek.
jan. 6
14:42
Twitteren Kennedy útja az elnöki székig (Múlt-kor)
Pontosan ötven évvel ezelőtt jelentette be John F. Kennedy, hogy elindul az Egyesült Államok elnöki székéért. Az egykori eseményeket most egy twitter-szálon napról napra követhetjük.
jan. 6
15:45
Elhunyt a mindkét atomtámadást túlélő japán férfi (Múlt-kor)
93 évesen elhunyt Jamagucsi Comuto, az a japán férfi, aki a II. világháború végén egyedüliként túlélte először a hirosimai, majd a nagaszaki atomtámadást.
jan. 6
15:57
Ha túlpörög az agy: a megosztott figyelem veszélyei (nyest.hu)
Jól vállon veregetjük magunkat, hogy párhuzamosan több dolgot is tudunk elvégezni, pedig ennek a figyelemmegosztó képességnek veszélyei is vannak.
jan. 6
16:00
Tiger Woods videói veszélyesek! (168 Óra Online)
Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a SunbeltLabs 2010 januárjában is megjelentette toplistáját a 2009 decembere során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispysware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján…
jan. 6
16:48
Elrabolt kincsekről tanácskoznak Egyiptomban (Múlt-kor)
Mintegy harminc ország részvételével szervez nagyszabású konferenciát áprilisban az elrabolt vagy más úton külföldre került régészeti kincsek visszaszerzéséről Egyiptom.
jan. 6
16:50
Ókori mindennapok a szakkarai sziklasírokban (Múlt-kor)
Az óegyiptomi középosztály életéről szolgál újabb adalékkal az a két 2500 éves sziklasír, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a szakkarai nekropolisz bejáratának közelében.
jan. 6
16:51
Hamarosan piacra kerül a Kindle DX nemzetközi verziója (transindex.ro)
Az Amazon legújabb elektronikuskönyv-olvasójának n ...
jan. 6
16:53
"Családi fotó" a világegyetem gyermekkoráról (transindex.ro)
A világegyetemrõl eddig készült legkorábbi felvéte ...
jan. 6
17:00
Miről csacsognak az elefántok? (nyest.hu)
Elefántszótár összeállításán dolgozik egy amerikai kutatócsoport. Ha megvalósul, ez lesz az ormányosok szókészletének első gyűjteménye.
jan. 6
17:42
Galileo Galileire emlékeznek a Polaris Csillagvizsgálóban (csillagászat.hu)
Négyszáz évvel ezelõtt, 1610. január 7-én fedezte fel Galileo Galilei aJupiter holdjait. A nevezetes évfordulón 17 órától távcsövesbemutatóval és elõadásokkal várjuk az érdeklõdõket.
jan. 6
17:54
Januártól a Magyar Telekom és a UPC kínálatában a FEM3 - 2010-01-06 17:09:31 (sat.hu)
Megállapodást született a FEM3 üzemeltetője és a legnagyobb magyarországi tévészolgáltatók között, melynek értelmében 2010 januárjától a Magyar Telekom, a UPC Magyarország és a Vidanet csomagkínálatában, mintegy egymillió háztartásban lesz elérhető az új női szórakoztató csatorna.
jan. 6
21:36
Enyhe esetben nem érdemes antidepresszánst szedni (Infostart)
Az enyhe vagy közepes depresszióval élő embereknél alig van haszna az antidepresszánsoknak - közölték kedden amerikai kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban. A tanulmányban hat korábbi vizsgálat adatait összegezték, amelyek 718 emberre terjedtek ki.

Keresés