2010. január 26. kedd

jan. 26
6:18
Kétkezesség: a zsenialitás jele vagy balszerencse? (nyest.hu)
Azokra a gyerekekre, akik kétkezesek, vagyis mindkét kezüket ügyesen használják, általában büszkék szoktak lenni a szülők. Holott – hívja fel a figyelmet egy új kutatás – ezek a gyerekek éppen hogy fokozott veszélynek vannak: esetükben kétszer akkora valószínűséggel fordulnak elő ugyanis tanulási és nyelvelsajátítási problémák, mint csupán a bal vagy jobb kezüket használó társaiknál.
jan. 26
6:51
A NASA „kettős játékot űz” a Marson (168 Óra Online)
Marskutatók megpróbálták megismételni a Spirit és Opportunity szondapárossal véghezvitt bravúrt a Phoenix-szel is, a marsi tél elteltével életre kelteni. Ám ezúttal úgy tűnik marad az eredetileg tervezett élettartam. A legutóbbi leszállóegység néma maradt.
jan. 26
7:48
Mint a mesékben: gyémánthegyek, gyémánttengerek (csillagászat.hu)
Laboratóriumi kísérletek alapján az Uránusz és a Neptunusz belsejében szilárd darabokból és olvadékból álló gyémántréteg létezhet.
jan. 26
8:15
A popkultúra csak újraértelmezi a keresztes hadjáratokat (Múlt-kor)
A keresztes hadjáratok filmes adaptációinak semmi köze nincs a történelemhez, és azokban csak a mai értékeket öltöztetik középkori köntösbe - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.
jan. 26
8:33
A zöldterületek is hozzájárulnak a felmelegedéshez (orientpress)
A ScinceDaily tudományos hírportálon megjelent amerikai kutatás megcáfolta azt a nézetet, miszerint a városi zöldterületek segítenek az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésében, sőt kimutatta, hogy kisebb lenne a káros anyagok kibocsátása a parkok nélkül.
jan. 26
8:35
Az emlősök a tengeren át érkeztek a szigetre (orientpress)
Madagaszkár csodálatos emlősállatai több tíz millió évvel ezelőtt a viharok és áramlatok által szállított természetes tutajokon érkezhettek, nem pedig földnyelveken keresztül, amint azt egyes tudósok feltételezték - állítják kutatók a Nature tudományos magazin legújabb számában megjelent tanulmányukban.
jan. 26
9:09
Génállományunk 8 százalékát vírusoktól kaptuk (orientpress)
Az emberi génállomány mintegy 8 százaléka vírusoktól származik, állítják japán és amerikai kutatók a Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint. A bornavírusok RNS vírusok, melyek szaporodása, másolódása a gazdasejt magjában zajlik le. A tanulmányt jegyző Cédric Feschotte, az arlingtoni Texas Egyetem biológia professzora az Oszakai Egyetem professzorának, Keizo Tomonagának a kutatását foglalta…
jan. 26
9:18
Legalább négymillió embert öltek meg Auschwitzban (Múlt-kor)
Az auschwitzi haláltáborban legkevesebb négymillió, de valószínűleg jóval több embert - elsősorban zsidókat és cigányokat - öltek meg a nácik, akik hatalmas megsemmisítő gépezetet alakítottak ott ki.
jan. 26
9:20
Már a kőkorszakban is végeztek végtagcsonkolást (Múlt-kor)
Már a korai neolitikumban is végeztek végtagcsonkolást, mégpedig fájdalomcsillapítással, viszonylag csíramentes (aszeptikus) környezetben.
jan. 26
9:27
Nem eredetiek Szent Johanna ereklyéi (orientpress)
Két egyiptomi múmia, egy ember és egy macska maradványai azok az elszenesedettnek látszó csontok, amelyeket eddig Szent Johanna, vagyis Jeanne d'Arc ereklyéinek hittek - közlik a Forensic Science International folyóiratban a patológusokból, genetikusokból, radiológusokból, zoológusokból és régészekből álló kutatócsoport tagjai.
jan. 26
10:03
Stonehenge-nél régebbi kőépítményt fedeztek fel? (orientpress)
Stonehenge-nél is régebbi lehet az a kőépítmény, amelyet az angliai North York Moors nemzeti parkban fedeztek fel. Miután egy bozóttűz elpusztította a növényzetet a lápvidék 25 hektáros területén, az English Heritage örökségvédelmi szervezet légi felvételeket készíttetett. A fotókon prehistorikus építmény, kövekkel elkerített terület látható, valamint több kőhalom is kirajzolódik - írja a…
jan. 26
10:21
Exhumálják Leonardo da Vinci maradványait (Múlt-kor)
Olasz kutatók engedélyt kértek a franciáktól a híres reneszánsz polihisztor földi maradványainak exhumálására - számolt be róla a The Times.
jan. 26
10:23
Félvér gyerekeket tettek nemzőképtelenné a nácik (Múlt-kor)
Az Afrika Show nevű előadássorozat valójában egy aljas cselekedetről vonta el a nép figyelmét: a félvér gyerekek titkos sterilizációjáról.
jan. 26
10:51
Digitális zenei szolgáltatást indít a HP (transindex.ro)
A világ legnagyobb számítógépgyártójának számító H ...
jan. 26
11:24
Az indiai függetlenség pillanata (Múlt-kor)
Évszázados harcot vívott India a brit iga alóli felszabadulás érdekében, míg végül a dél-ázsiai ország 1947-ben a független országok sorába lépett, 1950. január 26-án pedig deklarálták az Indiai Köztársaságot.
jan. 26
11:51
Miért rossz, ha kétkezes a gyerek? (Inforádió)
A mindkét kézzel egyformán ügyes gyermekek számára sokkal nagyobb küzdelem az iskolai tananyag elsajátítása, és gyakrabban válnak hiperaktívvá - derül ki egy nemrég végzett kutatásból.
jan. 26
12:09
Attól, mert bizarr a külseje még lehet gyöngéd! (ma.hu)
A bizarr küllemű ostorlábúak előszeretettel simogatják egymást tapogatóikkal. Ez az első olyan felfedezés, amelyben a pókszabásúak gyengéd társas érintkezése tetten érhető.
jan. 26
12:27
Megtalálták Pázmány Péter sírját (Múlt-kor)
Megtalálták a Pázmány Péter (1570-1637) jezsuita hittudós, bíboros és esztergomi érsek sírját és földi maradványait a pozsonyi Szent Márton-dómban - jelentette be hétfőn a Szlovák Püspökkari Konferencia sajtóosztálya.
jan. 26
12:29
Kétezeréves császári bronzszekerek Sanghajban (Múlt-kor)
Több mint kétezer évvel ezelőtt készült és eddig Kína első császárának mauzóleumában pihent az a két bronzszekér, amelyeket a tervek szerint az idei sanghaji világkiállításon csodálhat majd meg a nagyközönség.
jan. 26
12:36
Ősi titkok nyelvei – az egzotikus India (nyest.hu)
Tamil, telugu, malayalam és kannada: nem, ezek nem valami titokzatos, kevéssé ismert állatfajták nevei, hanem néhány az Indiában használatos több száz nyelv közül. Tudjon meg többet az egzotikus India nyelvi sokszínűségéről.
jan. 26
13:30
Nostradamus próféciáit is archiválja a Google (Múlt-kor)
Nostradamus jóslatainak egy 16. századi kiadása lesz az első francia könyv, amelyet a Google digitalizálhat az ország elképesztően hatalmas kulturális örökségéből.
jan. 26
14:33
Elhunyt Csetri Elek történész (Múlt-kor)
Életének 86. évében, Kolozsvárott elhunyt Csetri Elek nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) tiszteleti tagja.
jan. 26
14:35
Nemzeti tündérmese a Kennedy-gyilkosság (Múlt-kor)
Oliver Stone filmrendező szerint Adolf Hitler szörnyeteg volt, de korának szülöttje, az Egyesült Államok pedig nem hajlandó átgondolni a Kennedy-gyilkosságot - hangzott el azon az előadáson, amelyet a direktor Thaiföldön tartott diákoknak.
jan. 26
15:03
Rövidhírek - 2010-01-26 14:43:41 (sat.hu)
Nem elbocsátás, fizetéscsökkentés lesz az MTV-nél, az osztrák IPTV elérte a 100 ezer előfizetőt, elindult a History a FiberNet-nél, félrevezető reklámok miatt büntettek egy olasz bankot.
jan. 26
15:36
Elismerés a Prado kincseinek megmentéséért (Múlt-kor)
Európai és amerikai múzeumok kaptak elismerést a Zapatero-kormánytól, amiért az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháború idején részt vettek a Prado múzeum több száz kincsének megmentésében.
jan. 26
15:45
A vezetés károsítja a nyelvhasználatot (nyest.hu)
Nemcsak a csevegés árt a vezetésnek, de a vezetés is az útközbeni csacsogásnak – derül ki egy friss kutatásból, amit illinoisi tudósok végeztek.
jan. 26
16:39
Légihídon mentik a Machu Picchun rekedt turistákat (Múlt-kor)
Peru déli részén két tartományban - Cuzcóban és Apurímacban - rendkívüli állapotot hirdettek a hétvégi hatalmas esőzések miatt, s légihidat indítottak a hegyomlások miatt a Machu Picchun ragadt turisták kimentésére.
jan. 26
16:48
Csodaprogram készül – pótolhatja a fordítókat? (nyest.hu)
Egyre több tag, egyre több hivatalos nyelv. Az EU számára elengedhetetlen a jó fordítás. Ezért próbálnak hatékony online fordítóeszközt létrehozni.
jan. 26
17:09
Újabb biztonsági rés az Internet Explorerben (transindex.ro)
Az Internet Explorer (IE) böngészõprogramhoz múlt ...
jan. 26
17:15
A hét csillagászati képe - Hetevény a téli égen (csillagászat.hu)
Atéli égbolt jellegzetes objektuma a Fiastyúknyílthalmaz, népies nevén a Hetevény, hivatalos jelöléssel pedig az M45.
jan. 26
17:42
Tervpályázat a Magyar Nemzeti Múzeum fejlesztésére (Múlt-kor)
A múzeum műemlék épületének és a Múzeumkertnek komplex, értékmegőrző és turisztikai célú fejlesztésének a tervezésére írt ki nyílt tervpályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum.
jan. 26
18:12
Karbantartás a UPC Direkt-en - 2010-01-26 17:32:31 (sat.hu)
A UPC tájékoztatása szerint, többszörös képminőségromlás várható a Direkt-en
jan. 26
18:45
A Panthéonba kerülhet Monet (Múlt-kor)
Claude Monet nemzeti hőssé válhat: a férfi földi maradványait hamarosan Givernyből a francia nemzeti hősök állami nyughelyére, a Panthéonba szállíthatják majd. A javaslattal Sarkozy jóváteheti egy korábbi újratemetési bakiját is.
jan. 26
20:15
MTA: a dunakeszi láp múzeális értékű (Inforádió)
Nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális értéknek nevezte állásfoglalásában a Dunakeszi lápot a Magyar Tudományos Akadémia. A tudós testület biológiai tudományok osztályának bizottságai azután foglalkoztak a kérdéssel, hogy decemberben környezetvédők és civilek demonstráltak az Auchan áruház tervezett bővítése ellen, az áruház melletti tőzegtavak megmentéséért.
jan. 26
23:24
Feltörték a PlayStation 3-at (transindex.ro)
A Sony bár három éve dobta piacra a Playstation 3- ...
jan. 26
23:26
A NASA már nem próbálja kiszabadítani a Spirit Mars-járót a homokból (transindex.ro)
Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) kedden bejel ...

Keresés