2010. január 26. kedd

jan. 26
4:30
Kína visszavágott a Google-nek (Napi)
jan. 26
6:00
Diplomáciai botrány készülődik (168 Óra Online)
Az orosz külügyminisztérium kidolgozott egy olyan eljárást, mely lehetővé teszi Mihail Zurabov ukrajnai orosz nagykövet számára azt, hogy elkerülhető legyen az ukrán államfővel, Viktor Juscsenkóval való találkozása - adta hírül a Korrespondent.net internetes hírportál a Kommerszant-Ukrajina című lap közlése alapján.
jan. 26
6:18
Montrealban megnyílt a haiti segélykonferencia - Háromszáz rendőrt küld az EU (Kripto Akadémia)
Meghaladta a 150 ezret a halálos áldozatok száma, s becslések szerint akár még ötvenezer holttest is lehet a romok alatt Haitin. Ezt Jean-Max Bellerive miniszterelnök nyilatkozta, aki a tegnap megnyílt montreali segélykonferenciára Kanadába érkezett. Port-au-Prince-ből, az összeomlott fővárosból mintegy 235 ezer ember özönlött vidékre, hogy ott keressen menedéket. Az ENSZ becslései szerint a…
jan. 26
6:36
Elnököt választanak Srí Lankán (Infostart)
Elnökválasztás kezdődött kedden, Srí Lankán, ahol 14 millió választópolgár választhatja meg hat évre az ország államfőjét.
jan. 26
6:36
Hatékony ellenőrzőrendszer riaszt, ha valamely ország megtöri az atomcsendet (Kripto Akadémia)
Barack Obama tavaly áprilisi prágai beszéde nyomán nőtt a bizakodás, hogy lendületet kaphatnak az elmúlt egy-másfél évtizedben szinte elfeledett leszerelési tárgyalások. Az áttörés mindeddig elmaradt. A START egyezmény helyébe lépő új amerikai–orosz megállapodást egyelőre nem sikerült véglegesíteni. Csökkenni látszik az esély, hogy Obama megkapja a szenátus kétharmados támogatását az…
jan. 26
7:12
A szomáliai parlament egyik vezetője hazatérésre szólította fel a honatyákat (Kripto Akadémia)
A szomáliai parlament alelnöke felszólította a külföldön élő törvényhozókat, hogy térjenek vissza Mogadishuba, ellenkező esetben fegyelmi eljárásra számíthatnak.
jan. 26
7:30
Nem csökken a nyugdíj összege - Franciaországban (Infostart)
Franciaországban a nyugdíjreformot illetően még az év vége előtt megszületnek a döntések, de a kormány nem kíván az újraelosztáson alapuló rendszerhez hozzányúlni, és a nyugdíjak összegét sem fogja csökkenteni - mondta hétfő esti tv-interjújában Nicolas Sarkozy államfő.
jan. 26
7:30
Hamis riadó volt a müncheni nemzetközi repülőtéren (Kripto Akadémia)
Teljes mértékben hamis riadó volt a múlt héten a müncheni nemzetközi repülőtéren - ismerték el hétfőn az illetékes hatóságok.
jan. 26
7:32
A tálibok vállalták a bolgár miniszter elleni dél-afganisztáni rakétatámadást (Kripto Akadémia)
A vallási fanatikus tálib lázadók vállalták a dél-afganisztáni Kandahárban a NATO-bázis ellen vasárnap este elkövetett rakétatámadást - közölte az iszlamista honlapokat figyelő központ, a SITE.
jan. 26
7:48
Könnygázzal oszlattak Caracasban (Metropol)
A rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést: a fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt.
jan. 26
7:48
Nyugalmazott püspök: a zsidók "propagandaeszközként kisajátították" a holokausztot (Kripto Akadémia)
Aggodalmat keltett lengyel és olasz zsidó vezetők körében egy vezető lengyel katolikus püspök hétfőn idézett nyilatkozata, amely szerint a zsidók "propagandaeszközként kisajátították" a holokausztot.
jan. 26
7:50
Közpénzekből finanszírozta barátnőjével folytatott utazásait Bologna polgármestere (Kripto Akadémia)
Lemondott hétfőn Flavio Delbono bolognai polgármester, aki a legnagyobb olasz ellenzéki tömörülés, a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben töltötte be a városvezetői posztot, miután botrányt keltett, hogy közpénzekből finanszírozta az egykori barátnőjével folytatott utazásait.
jan. 26
8:06
Lemondott a venezuelai alelnök (Metropol)
Lemondott Ramón Carrizález venezuelai alelnök, védelmi miniszter, s hétfői caracasi bejelentés szerint Hugo Chávez elfogadta távozását.
jan. 26
8:06
Lemondott a venezuelai alelnök (Kripto Akadémia)
Lemondott Ramón Carrizález venezuelai alelnök, védelmi miniszter, s hétfői caracasi bejelentés szerint Hugo Chávez elfogadta távozását.
jan. 26
8:08
Elnökválasztás kezdődött Sri Lankán (Metropol)
Elnökválasztás kezdődött kedden Sri Lankán, ahol 14 millió választópolgár választhatja meg hat évre az ország államfőjét.
jan. 26
8:08
A szerb parlament nyilatkozatot készül elfogadni a srebrenicai népirtásról (Kripto Akadémia)
A szerb parlament még március elseje előtt elfogadhatja azt a régóta halogatott nyilatkozatot, amelyben elítéli a srebrenicai népirtást.
jan. 26
8:10
Perui esőzések: légihíd a Machu Picchura (Metropol)
Peru déli részén két tartományban - Cuzcóban és Apurímacban - rendkívüli állapotot hirdettek a hétvégi hatalmas esőzések miatt, s légihidat indítottak a hegyomlások miatt a Machu Picchun ragadt turisták kimentésére.
jan. 26
8:24
Sorsdöntő nap lehet a mai (Kitekintő)
Erőszakos merényletek és halálos áldozatok, közpénzből finanszírozott kampány és részrehajló média – véget ért az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legkegyetlenebb kampánya Srí Lankán. Mi várható a keddi választásokon?
jan. 26
8:24
Brazília újabb 900 békefenntartót küld Haitire (Metropol)
Brazília 900 fős csapaterősítést küld a pusztító földrengés sújtotta Haitire, miután a dél-amerikai ország törvényhozása megszavazta hétfőn a kormány erről szóló előterjesztését.
jan. 26
8:26
Székelyföld: folytatódik a határvita (Kitekintő)
A Neamţ megyei tanács által a Békás-szorosban felállított tábla építési engedélyének visszavonását és a helyszín eredeti állapotában való visszaállítását kéri Hargita megye tanácselnöke.
jan. 26
8:42
Jól megy a Siemensnek (Napi)
jan. 26
8:42
Moszkva egyre jobban megérti a Fideszt (Kripto Akadémia)
Az orosz politikai elit kezdi jobban megérteni a magyar jobboldal legnagyobb pártját, de az utóbbi időben a Fidesz is felelősségteljesebben viszonyul Oroszországhoz Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke szerint - írta a Magyar Nemzet.
jan. 26
9:00
Apple: kevesebb iPhone, több nyereség (Napi)
jan. 26
9:18
Új vezérigazgatója van a Novartisnak (Napi)
jan. 26
9:18
Nagyfokú készültség a katmandui repülőtéren (Metropol)
Magas fokú készültséget rendeltek el a nepáli hatóságok Katmandu nemzetközi repülőterén, mert olyan értesülést kaptak Indiától, amely szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető szélsőségesek eltéríteni készülnek egy repülőgépet Dél-Ázsiában.
jan. 26
9:18
Clinton-beszéd: új fejezet a web történetében (Kripto Akadémia)
Hillary Clintonnak a washingtoni sajtómúzeumban az internet szabadságáról elhangzott beszédét a média szinte egyöntetűen a Google keresőprogram ellen Kínában indult hackertámadások nyomán kibontakozott kínai-amerikai vita fényében értékelte.
jan. 26
9:36
Hatalmas tüntetések készülődnek (Kitekintő)
Viktor Janukovics által vezetett Régiák Pártja már jóval az ukrán elnökválasztások második fordulója után lefoglalta Kijev központi tereit. Tüntetni készülnek?
jan. 26
9:36
Az etióp gép pilótája nem követte az utasítást (Metropol)
A szerencsétlenül járt etióp utasszállító repülőgép pilótája nem követte azt az útvonalat, amelyet az irányítótorony javasolt neki - közölte Gházi Aridi libanoni szállítási miniszter a katasztrófa másnapján, kedden.
jan. 26
9:36
Könnygázzal oszlattak szét egy caracasi diáktüntetést (részletek) (Kripto Akadémia)
A rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést: a fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt. Több más városban is voltak összetűzések, amelyben egy diák meghalt és kilenc rendőr is megsebesült.
jan. 26
9:54
Hatalmas nyereség az Applenél (Kitekintő)
A hétfői kereskedési nap talán leginkább várt gyorsjelentése az Apple háza tájáról érkezett.  Az iPhone vártnál is jobb eladásai miatt az Apple első negyedéves profitja 50%-al ugrott meg 3.38 milliárd dollárra, vagyis részvényenként 3.67 dollárra, a megelőző negyedév 2.26 milliárdjáról.
jan. 26
10:12
Az E.Ont pereli a Gazprom (Napi)
jan. 26
10:14
Jól megy a gyógyszeróriásnak (Napi)
jan. 26
10:30
Elég volt a háborúból! (Kitekintő)
Stanley McChrystal tábornok szerint lehetséges lenne a tálibokkal tárgyalásos módon rendezni a konfliktust.
jan. 26
10:32
Felfüggesztették Kelemen Hunort (Kitekintő)
Takács Csaba váltja Kelemen Hunort az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségében, mivel a szövetségi alapszabályzat szerint ügyvezető elnöki és kormányzati tisztséget ugyanaz a személy nem tölthet be.
jan. 26
10:48
Izgalmas hírek a hazai gázmezőkről: fokozódó kutatás, jelentős tőkeemelés (Napi)
jan. 26
10:48
Japán sem úszta meg a leminősítést (Kitekintő)
Egy ma reggeli friss hír szerint a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szervezet a korábbi stabilról negatívra rontotta a Japán által kibocsátott állampapírokra adott adóskockázati besorolás kilátását.
jan. 26
11:06
Szikladarab zuhant egy házra Németországban (Metropol)
Hatalmas szikladarab zuhant egy lakóházra hétfő este egy felső-bajorországi településen, és az otthon tartózkodó 45 éves családapa, valamint 18 éves lánya halálát okozta.
jan. 26
11:24
Milliárd dolláros perekkel véreztetik ki a Porschét? (Napi)
jan. 26
11:24
Árgus szemekkel figyeljük a nyelvtörvényt (Kitekintő)
Magyarország figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvtörvény konkrét alkalmazását és ennek fényében kívánja mérlegelni az esetleges további lépéseket – közölte a BruxInfo kérdésére hétfőn Balázs Péter külügyminiszter.
jan. 26
11:42
Új vezér a BAT Hungary élén (Napi)
jan. 26
11:42
Búcsú az irányadó kamatlábtól? (Kitekintő)
A Bloomberg információi szerint a ma kezdődő Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezető tisztségviselői a monetáris kondíciók megvitatása mellett arról is tanácskoznak majd, hogy esetlegesen ”leváltsák” az elmúlt két évtizedben irányadó kamatlábként használt ún. fed funds rate-t, amely jelenleg a 0 és 0.25% közötti sávban szóródik.
jan. 26
12:00
Még mindig a lapostévé a nyerő (Napi)
jan. 26
12:00
Tíz újabb fagyhalál Lengyelországban (Metropol)
Tízen fagytak meg a hidegtől az elmúlt 24 órában Lengyelországban, ahol a hőmérséklet mínusz 30 Celsius-fok körül volt keddre virradó éjjel - közölte Kamila Szala rendőrségi szóvivő.
jan. 26
12:18
Államfői üzenet és a néplélek (Kitekintő)
Ijesztő, hogy Románia demokratikus fejlődésének huszonegyedik esztendejében az állam feje még mindig nemzetállamról, annak egységének megtöretéséről értekezik.
jan. 26
12:20
Teljes pompában a tordai sóbánya (Kitekintő)
Látványos, ünnepélyes külsőségek közepette adták át hivatalosan a hét végén a felújított tordai sóbányát és a környékén megépített szabadidő és kezelési központot.
jan. 26
12:54
Növelik a banki tartalékokat (Kitekintő)
A Thomson Reuters, forrásait nem megnevezve, ma arról számolt be, hogy feltehetően mától lépett életbe Kínában az a rendelet, amely valamennyi kínai bank esetében megemelte a központi banknál kötelezően elhelyezett tartalék mértékét.
jan. 26
12:54
Nem köt választási koalíciót a Híd és a SaS (Metropol)
Nem köt választási koalíciót Szlovákiában a parlamenten kívüli Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt és a Híd, amely a magyar-szlovák együttélés pártjaként határozza meg magát.
jan. 26
13:30
Veszélyben a legnépszerűbb televízió? (Kitekintő)
Szombat éjjel megvonták a sugárzás jogát Venezuela egyik legnépszerűbb televíziótársaságától, amiért az elnököt kritizálták. Az intézkedés heves tiltakozást váltott ki.
jan. 26
13:30
"Ilyen háborút nem lehet megnyerni" (168 Óra Online)
Angela Merkel kancellár nem megy el a héten Londonba, Külügyminisztere képviseli az Afganisztán-konferencián, ahol a fő kérdés: hajlandók-e Washington szövetségesei további katonákat harcba küldeni - miközben egyre valószínűbb, hogy ez sem oldaná meg a NATO szempontjából egyre válságosabb helyzetet. A német parlamenti pártok (a Balpárt kivételével) beletörődnének ugyan néhány száz további katona…
jan. 26
13:32
Megérkeztek Szlovákiába a guantánamói foglyok (Kitekintő)
Megérkezett az a három guantánamói fogoly, akiknek a befogadását a múlt hét elején jelentették be a pozsonyi hatóságok - közölte Martin Korch a szlovák rendőrség szóvivője.

Keresés