2010. január 7. csütörtök

jan. 7
5:51
Magára hagyta ötéves unokáját, s egyedül menekült be bevehetetlen erőddé kialakított fürdőszobájába a karikaturista (Népszava)
A dán hírszerzés, a PET is tehet arról, hogy múlt hét végén egy szomáliai megtámadta a Mohamed prófétáról szóló karikatúrákat készítő Kurt Westergaardot. A PET ugyanis megpróbálta beszervezni az afrikai illetőségű fiatalembert. Ezért nem állt a titkosszolgálat felügyelete alatt. Pedig korábbi cselekedetei alapján a hatóságoknak is tudniuk kellett, hogy veszélyt jelenthet másokra.
jan. 7
6:00
Fegyverkezési spirált indíthat el Irán (Infostart)
Rostoványi Zsolt szerint az amerikai béketárgyalások felújításának csupán az egyik feltétele lenne az, hogy Izrael leállítsa a telepes programját. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet-szakértő elmondta azt is: komoly fenyegetettséget jelenthet egy nukleáris fegyver bizonyítható léte Iránban, mert beindíthat egy úgynevezett fegyverkezési spirált.
jan. 7
6:27
Sanghajban beruházások sorával készülnek a hihetetlen építészeti remekeket felvonultató 2010-es expóra (Népszava)
Kína a korlátlan lehetőségek országa. A helyi tervgazdálkodás nem ismer határokat. A május elsejétől október végéig tartó Sanghaji Világkiállítást is történelmire tervezik. Olyan rendezvény lesz, amilyenre még nem volt példa – ígérik a szervezők. Az eseményen Magyarország külön pavilonnal vesz részt, ez jó helyen, az európai C szektorban, valahol a kínai és az amerikai pavilon között található.…
jan. 7
7:12
Minden ötödik guantánamói fogoly ismét a terrorizmust választja (Infostart)
A guantánamói börtöntábor szabadon engedett foglyai közül minden ötödik ismét terrorizmusra adja a fejét - közölték washingtoni illetékesek egy védelmi minisztériumi jelentésre hivatkozva.
jan. 7
7:33
Bugár: nem kell autonómiáról beszélni (Kitekintő)
Bugár Béla szerint arról kellene tanácskozni, hogyan lehet megszilárdítani, vagy egyáltalán adni a kisebbségeknek olyan hatásköröket, amelyek biztosítanák, hogy maguk dönthessenek belső ügyeikről.
jan. 7
7:33
Három svédet akar kihallgatni a lengyel hatóság az auschwitzi felirat ügyében (168 Óra Online)
Három svéd állampolgárt akar kikérdezni a lengyel rendőrség az egykori auschwitzi haláltábor, ma emlékhely bejárata fölött lévő hírhedt felirat, az "Arbeit macht frei" (A munka szabaddá tesz) ellopásával kapcsolatban - írja a Független Hírügynökség.
jan. 7
7:35
Szíria, a változatosság földje (Kitekintő)
jan. 7
7:37
Nem csitul a bombabotrány (Kitekintő)
Soron kívül összehívná a parlament védelmi és belbiztonsági bizottságát a robbanószeres botrány miatt Martin Fedor, az SDKÚ képviselője, volt szlovák védelmi miniszter.
jan. 7
7:39
Minden ötödik guantanamói visszaeső terrorista (Népszava)
A guantánamói börtöntábor szabadon engedett foglyai közül minden ötödik ismét terrorizmusra adja a fejét - közölték szerdán washingtoni illetékesek egy védelmi minisztériumi jelentésre hivatkozva.
jan. 7
7:41
Kegyetlen terrortámadás Egyiptomban! (Népszava)
Az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek egy dél-egyiptomi városban, a biztonsági szolgálat illetékesei szerint legalább két ember életét vesztette a támadásban.
jan. 7
8:27
Polanski ügyvédje azt kéri, a rendező felett távollétében ítélkezzenek (HVG)
Roman Polanski ügyvédje arra kérte a kaliforniai fellebbviteli bíróságot, hogy távollétében ítélkezzenek a liliomtiprással vádolt, jelenleg Svájcban házi őrizetben tartott védence felett.
jan. 7
8:27
Tavaly 7%-kal csökkent a GDP (Kitekintő)
A bukaresti pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján Románia gazdasága 7%-os visszaesést szenvedett el tavaly, 2008-hoz viszonyítva.
jan. 7
8:27
Buja aktszobrokat vásárolt a lábadozó olasz kormányfő a francia Riviérán (168 Óra Online)
Műalkotások bevásárlásával töltötte szabadságát szerdán, a francia Riviérán az olasz kormányfő, aki még nem tért vissza az olasz politikai életbe december 13-i megtámadása óta. Silvio Berlusconi több ezer eurót költött a galériában - írja a Független Hírügynökség.
jan. 7
8:29
A nagy üzletért félreteszik az ellentéteket (Kitekintő)
Szorosabbra fűzi Japán és India gazdasági, kereskedelmi, valamint politikai kapcsolatait is – állapodott meg december 29-i csúcstalálkozójukon Hatojama Jukio japán, és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök.
jan. 7
8:31
Brüsszel kitüntette, Moszkva letartóztatta (Kitekintő)
„Hiányzott az orosz hatóságokból az újévi jóindulat”, írja az Európai Parlament sajtószolgálata. Moszkvában ugyanis Szilveszter éjjelén őrizetbe vették Ljudmila Alekszejeva emberi jogi aktivistát, a Szaharov-díj tavalyi kitüntetettjét.
jan. 7
8:45
Tüzet nyitottak az éjféli miséről távozó kopt keresztényekre Egyiptomban (HVG)
Az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek egy dél-egyiptomi városban, s kioltották legalább hét ember életét. A merénylet miatt a nap folyamán tiltakozás robbant ki, amelynek résztvevői összecsaptak a rendőrökkel.
jan. 7
8:51
Jól megértik egymást a magyar és a német parasztok (Népszava)
A német-magyar agrárkapcsolatok kitűnőek, ezeket hagyományosan a kölcsönös bizalom és tisztelet jellemzi - mondta Ingrid M. Bernard, a budapesti német nagykövetség táplálkozási, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi attaséja az MTI-nek annak kapcsán, hogy a jövő hét közepén nyílik meg Berlinben a Grüne Woche (IGW) mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvásár.
jan. 7
9:21
Indítóállásba vontatták az Endeavourt (HVG)
A szerelőcsarnokból az indítóállásba vontatták az Endeavour amerikai űrrepülőgépet szerdán a floridai űrközpontban, készülve a február 7-i indulásra - közölte az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA).
jan. 7
9:21
Tavaly 7%-kal csökkent a GDP (Kitekintő)
A bukaresti pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján Románia gazdasága 7%-os visszaesést szenvedett el tavaly, 2008-hoz viszonyítva.
jan. 7
9:23
Számos légi járatot törltek Nagy-Britanniában (HVG)
A szerdai nagy dél-angliai havazás és jegesedés miatt csütörtökön is számos légi járatot töröltek a londoni repülőtereken.
jan. 7
9:39
Rosszul megy a Praktikernek (Napi)
jan. 7
9:39
H1N1: Újabb két halott (Kitekintő)
A H1N1 vírus okozta fertőzés következtében fellépő szövődmények miatt az elmúlt hétvégén a kamenicai Vajdasági Tüdőgyógyászati Intézetben elhunyt egy 53 éves rumai és egy 72 éves bogyáni férfi, közölte kedden a tartományi kormánynak az új vírus terjedésének figyelemmel kísérésével megbízott munkacsoportja.
jan. 7
9:41
Nyelvtörvény: újabb csapás Ficónak (Kitekintő)
Nem kevesebb, mint egy tucat tartalmi és formai fenntartást fogalmazott meg a szlovák államnyelv-törvény végrehajtási előírásainak tervezetével szemben az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata által még a kormányhatározat végleges elfogadása előtt készített nem hivatalos vélemény, amely a BruxInfo birtokába került.
jan. 7
9:43
Hamburger-adó: egyesek szerint kész őrültség (Kitekintő)
Az árak növekedéséhez és a multinacionális vállalatok Romániából való távozásához vezet az Egészségügyi Minisztérium által tervbe vett fast-food adó bevezetése.
jan. 7
9:45
Tajvannak ad el rakétákat az USA (Népszava)
Washington jóváhagyta Patriot típusú légvédelmi rakéták eladását Tajvannak, Kína tiltakozása ellenére. Egy kínai katonai tisztségviselő ennek hatására javasolta, hogy Peking vezessen be szankciókat azon amerikai cégek ellen, amelyek eladnak fegyvert a szigetnek.
jan. 7
9:57
Obama a Times Square-en reklámozza a Weatherproof céget (HVG)
Barack Obama amerikai elnök a New York-i Times Square-en reklámozza a Weatherproof ruházati céget, tudtán kívül.
jan. 7
10:15
Az elnök, a kormány és a válság (Kitekintő)
Băsescu és kormánya, no meg az elnöki párt, a választások második fordulója, a kabinet kinevezése óta mintha arra játszana, hogy mielőbb bebizonyítsa választóinak, arroganciában és pökhendiségben nincs aki túltenne rajtuk.
jan. 7
10:21
Szlovákián röhög Európa (Népszava)
Köznevetség tárgyává tette magát Szlovákia a poprádi repülőtéren végrehajtott, félresikerült biztonsági akcióval - vélte egybehangzóan a csütörtöki szlovákiai sajtó.
jan. 7
10:33
,,Öngyilkos" lett a rendőrgyilkosság koronatanúja (Kitekintő)
Változatos fordulatok jellemzik a 12 éve történt Papala-gyilkosságot, ahol a volt lengyel rendőrfőkapitányt a háza előtt végezték ki. Vasárnap az egyik kulcstanú rejtélyes körülmények közt hunyt el a börtönben.
jan. 7
10:35
Megnyilt az út: szabad préda a vízmű és a posta (Kitekintő)
Több éves átmeneti időszakot követően 2010. január 1-jén hatályba lépett a határokon átnyúló szolgáltatások útjában álló adminisztratív akadályok eltörlését célzó irányelv, amely annak idején erősen szembeállította a közösség számos régi és új tagját.
jan. 7
10:51
Digitális galéria lopott műtárgyakról (HVG)
"Művészeti portált" indít a cseh rendőrség, hogy elősegítse a lopott műtárgyak utáni nyomozást: a többnyelvű adatbázis digitális fotókat és szöveges leírást tartalmaz az eltűnt képekről, szobrokról és egyéb művészeti alkotásokról.
jan. 7
10:51
Halálos autóbalesetben halt meg a tinilány (Kitekintő)
19 éves nő szenvedett halálos balesetet az aranyosmaróti járásbeli Nemcsény község közelében. Renault Megane típusú autójával megcsúszott előzés közben, és egy fának ütközött.
jan. 7
10:53
Idén már akár nyereség is lehet (Kitekintő)
A General Motors előző év végén kinevezett új vezérigazgatója, Ed Whitacre egy szerdán tartott sajtóeseményen arról beszélt, hogy az általa vezetett társaság már az idei üzleti évben ismét nyereségessé válhat.
jan. 7
10:57
"Ne nézzétek hülyének Szlovákiát!" (Népszava)
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Lajcák úgy véli, hogy - különösen a parlamenti választások után - a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kell ülnie.
jan. 7
11:06
Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezeli Szlovákiát? (MaHu)
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát.
jan. 7
11:09
Szlovákia köznevetség tárgyává vált Európában (HVG)
Köznevetség tárgyává tette magát Szlovákia a poprádi repülőtéren végrehajtott, félresikerült biztonsági akcióval - vélte egybehangzóan a csütörtöki szlovákiai sajtó.
jan. 7
11:15
Az al-Kaida robbantotta fel a CIA-ügynököket Afganisztánban (Népszava)
Magára vállalta hét amerikai titkosügynök meggyilkolását az al-Kaida terrorszervezet.
jan. 7
11:17
Terroristának áll sok szabadon bocsátott guantánamói rab (Népszava)
Egyre több szabadon bocsátott guantánamói foglyot tartanak számon visszaesőként. Egy amerikai statisztikák alapján készült felmérés szerint minden ötödik szabadságát visszanyert rab csatlakozik különböző terrorcsoportokhoz. Ez azt jelenti, hogy húsz százalék már ismét terroristának állt vagy ismét gyanússá vált az amerikai hatóságok számára – adta hírül a Bloomberg hírügynökség.
jan. 7
11:27
A munkahelyek védelme az első (Kitekintő)
A munkahelyek megőrzését, új álláshelyek létrehozását, a társadalmi kirekesztés felszámolását és a sérülékeny csoportok fokozottabb védelmét emelte ki legfőbb feladatai közül Andor László magyar biztosjelölt az EP kérdőívére adott válaszaiban.
jan. 7
12:03
Minden várakozást felülmúló nyereség (Kitekintő)
A lapos képernyős TV-k és mobil készülékek piacán az egyik legnagyobb szereplőnek számító dél-koreai Samsung ma tette közzé a tavalyi negyedik negyedéves beszámolóját
jan. 7
12:21
Lajcák: Magyarország nem kezelheti "rövidnadrágos gyerekként" Szlovákiát (HVG)
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország "rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Lajcák úgy véli, hogy - különösen a parlamenti választások után - a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kell ülnie.
jan. 7
12:21
Hatalmas szöget vertek a MÁV koporsójába (Kitekintő)
Mostantól a nemzetközi vonatoknak is jogukban áll, hogy utasokat vegyenek fel és tegyenek le a nemzetközi útvonalon található bármely állomáson, beleértve az ugyanazon tagállamban található állomásokat is. Ez csak egy azon újdonságok közül, melyeket a nemzetközi vasúti személyszállítás most hatályba lépett liberalizációja vezetett be.
jan. 7
12:23
Az al-Kaida vállalta az afganisztáni CIA-ügynökök elleni merényletet (HVG)
Az al-Kaida afganisztáni szárnya jelentkezett csütörtökön annak a merényletnek a kitervelőjeként, amelyet egy, a jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtott végre decemberben CIA-alkalmazottak ellen egy afganisztáni bázison.
jan. 7
12:25
Wirtschaftsblatt: kétséges a Nabucco haszna (HVG)
Egyes szakértők kételkednek a Nabucco gázvezeték megépítésének gazdasági és politikai hasznosságában - írta csütörtöki számában a Wirtschaftsblatt, osztrák gazdasági lap.
jan. 7
12:27
Afganisztán keményebb dió, mint Vietnam (Népszava)
Az afganisztáni bevetés nehezebb és keményebb megpróbáltatás az Egyesült Államok számára, mint a vietnami háború - ismerte el Richard Holbrooke, az amerikai elnök Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja.
jan. 7
12:57
Richard Holbrooke: Afganisztán Vietnámnál is keményebb megpróbáltatás (HVG)
Az afganisztáni bevetés nehezebb és keményebb megpróbáltatás az Egyesült Államok számára, mint a vietnami háború - ismerte el Richard Holbrooke, az amerikai elnök Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja.
jan. 7
12:57
Férfiból lett nő Obama új munkatársa (Kitekintő)
Az amerikai kormány egyik magas rangú posztját ezentúl egy férfiból nővé operált transzszexuális hölgy fogja betölteni. Amanda Simpsont szakértelme és munkatapasztalata is különlegessé teszi a kollégák között.
jan. 7
13:12
Nyelvtörvény: Pozsony figyelmen kívül hagyta a brüsszeli kifogásokat (Infostart)
Nem kevesebb mint egy tucat tartalmi és formai fenntartást fogalmazott meg a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási előírásainak tervezetével szemben az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata - derül ki abból a nem hivatalos véleményből, amely még a kormányhatározat végleges elfogadása előtt készült, és amely a BruxInfo birtokába került. Pozsony minden jel szerint számos brüsszeli…
jan. 7
13:15
Tőzsdére viszik a cseh bankot (Kitekintő)
Áprilisban vagy májusban vezethetik be a tőzsdére a belga KBC bank cseh leányát, a CSOB-ot – nyilatkozta szerdán Petr Koblic, a prágai tőzsde vezérigazgatója.
jan. 7
13:21
Megvédheti Magyarország a szlovák nyelvtörvény áldozatait (Népszava)
Alátámasztja Magyarország számos aggályát a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításával kapcsolatban az a csütörtökön nyilvánosságra került, nem hivatalos vélemény, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata fogalmazott meg. Balázs Péter külügyminiszter szerint az uniós kifogások alapján Magyarország szükség esetén fel tud majd lépni a szlovákiai magyarok védelmében.

Keresés