2010. január 15. péntek

jan. 15
6:21
Hullahegyek Haitin! - Átok ül a szigeten? (Kripto Akadémia)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát, s közben a fővárosiak úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt.
jan. 15
6:39
Moldova harcot hirdetett a kommunista múlt ellen (Kripto Akadémia)
Moldova harcot hirdetett a kommunista múlt ellen: a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnök rendeletben adott utasítást egy bizottság létrehozására a kommunista rezsim tanulmányozása és értékelése végett.
jan. 15
6:51
Kokaint találtak a NASA hangárjában (Infostart)
Kokaint találtak az amerikai űrkutatási hivatal egyik hangárjában, ahol a márciusi misszióra készítik elő a Discovery űrsiklót.
jan. 15
7:15
Magyarul is beszél a szlovák hírügynökség (Kripto Akadémia)
Magyar nyelvű hírszolgáltatást indít péntektől kezdve a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség - közölte Pavel Urban, a hírügynökség főszerkesztője csütörtökön.
jan. 15
7:30
Szlovákiai magyar sajtószolgálat indul (Kitekintő)
Péntektől indul a SITA hírügynökség magyar sajtószolgálata, amelyet ingyenesen hozzáférhetővé tesznek a magyar nyelvű média és a polgárok számára egyaránt.
jan. 15
7:30
Már 7000 áldozatot eltemettek Haitin (Metropol)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát, s közben a fővárosiak úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt.
jan. 15
7:45
Már eltemettek hétezer áldozatot Haitin (Infostart)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hét ezer áldozatát. A vöröskereszt szerint 50 ezren haltak meg a földmozgásban, az országban azonban 100 ezernél is többre teszik az áldozatok számát.
jan. 15
7:48
Kokaint találtak a NASA egyik hangárjában (Metropol)
Kokaint találtak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik hangárjában, ahol a felbocsátásra váró Discovery űrsiklót tárolják.
jan. 15
8:06
H1N1: elérte a százat a halálos áldozatok száma (Kitekintő)
Százra emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma Romániában, a fertőzötteké túllépte a 6300-at.
jan. 15
8:09
Indul a mentés - Amerikai repülőgép-hordozó tart Haitihoz (Kripto Akadémia)
Egy katasztrófamentési célra is kiválóan alkalmas amerikai repülőgép-hordozó tart a földrengés sújtotta Haitihoz, és pénteken odaér. Az atommeghajtású Carl Vinsonról helikopterekkel szállítják majd a segélyt a szigetország lakosainak - közölte a tengerészgyalogság szóvivője.
jan. 15
8:21
Berobbant az európai autópiac (Napi)
jan. 15
8:24
Összevesztek a kormánypártok a csalások miatt (Kitekintő)
A koszovói Központi Választási Bizottság képtelen volt elfogadni a kis balkáni ország helyhatósági választásának egyik városi eredményeit, és ezzel parázs vitát robbantott ki a kormánykoalíció két tagja között.
jan. 15
8:26
Halálbüntetés 106 ember meggyilkolásáért (Kitekintő)
Ítéletet hozott a bagdadi bíróság a tavaly augusztusban elkövetett, több mint száz halottat követelő merénylettel kapcsolatos egyik legfontosabb perben. A döntés értelmében 11 iraki férfit végeznek ki, közöttük van az al-Kaida helyi szárnyának tagja is.
jan. 15
8:42
„De ez valóban olyan rossz dolog?” (Kitekintő)
Krugman szerint Európa semmivel sincs lemaradva a tengerentúliakhoz képest.
jan. 15
8:57
Izraelt és Amerikát vádolja Irán (Infostart)
Iránban a dühös gyászolók eltemették az ország egyik atomtudósát, aki kedden rejtélyes körülmények között, egy robbanásban vesztette életét. A több száz fősre becsült temetési menet Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat kántált, iráni vezetők szerint ugyanis a külföldi titkosszolgálatok állnak az ügy hátterében.
jan. 15
9:00
Letartóztatták a ciprusi médiafejes gyilkosait (Metropol)
A ciprusi rendőrség letartóztatta a minap megölt médiamágnás három feltételezett gyilkosát - jelentették be pénteken hivatalosan.
jan. 15
9:21
Az USA ment Haitin (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok csütörtökön Barack Obama elnök vezetésével hozzálátott, hogy átvegye a földrengés sújtotta Haitin a mentési munkálatok irányítását - katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, és helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küzdő karib-tengeri szigetországban.
jan. 15
9:36
Beárazták a voksokat Ukrajnában (Kitekintő)
Az ukrajnai elnökválasztások közeledtében valósággal ellepték az internetes oldalakat a voksok áruba bocsátásával kapcsolatos apróhirdetések.
jan. 15
10:12
A legvadabb várakozásokat is túlszárnyalták (Kitekintő)
A világ legnagyobb mikrochip gyártója, az Intel az amerikai részvénypiac tegnapi zárását követően publikálta a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó beszámolóját, amely mind az árbevétel, mind a nettó eredmény szintjén a várakozásokat felülmúló számokat tartalmazott.
jan. 15
10:15
Papokat közösített ki a katolikus egyház (Kripto Akadémia)
Három papot és egy diakónust közösített ki a római katolikus egyház Szlovákiában, mert az illetők kétségbe vonták az egyházi tanítást, illetve püspökeiket - jelentette be a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS)
jan. 15
10:27
Megintették a L'Orealt és az Unilevert (Napi)
jan. 15
10:29
Lemondott a Volvo elnöke (Napi)
jan. 15
10:30
Végre rámosolygott a szerencse a magyarokra (Kitekintő)
Van okunk optimizmusra a nemzeti kisebbségek védelmével, illetve a kisebbségi és regionális nyelvek használatával kapcsolatban – az uniós biztosjelöltek meghallgatása alapján.
jan. 15
10:32
Magyarország ellen szervezkedne Slota (Kitekintő)
Büntetné a Beneš-dekrétumok kétségbe vonását a Szlovák Nemzeti Párt. Újabb ötletéről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Ján Slota pártelnök.
jan. 15
10:48
Hatalmas kár a leégett raktárban (Kitekintő)
Kigyulladt egy műanyagokat gyártó és raktározó 150x70 méteres csarnok Galánta Terezov részében, tegnap délután kettő előtt Szlovákiában.
jan. 15
11:06
Kitörhet a tőzsdén a vásárlási láz (Kitekintő)
Mint arról tegnap beszámoltunk, az amerikai bankszektor tagjai közül elsőként a JP Morgan teszi közzé ma a negyedik negyedéves gyorsjelentését.
jan. 15
11:21
A Yahoo-t is támadták Kínában (Napi)
jan. 15
11:23
A Microsoft nem akar kivonulni Kínából (Napi)
jan. 15
11:24
Meggyilkolták a médiacézárt (Kitekintő)
Ismeretlen tettesek hétfőn meggyilkolták Andy Hadjikosztisz ciprusi görög médiacézárt. A rendőrség szerint kizárható a politikai indíték.
jan. 15
11:42
Clooney az MTV-n gyűjt adományokat (Metropol)
George Clooney egy olyan Music Television-műsor házigazdája lesz a jövő héten, amely adományokat gyűjt a földrengés sújtotta Haiti számára.
jan. 15
11:57
Ez dönthet délután az OTP sorsáról is (Napi)
jan. 15
12:00
Kína a befektetők célkeresztjében (Kitekintő)
Kínába érkező külföldi működő tőke összértéke 2009. decemberben lényegében megduplázódott a 2008. decemberi szinthez képest – tette közzé a kínai Kereskedelmi Minisztérium ma Pekingben.
jan. 15
12:18
Andor László: Szükség van a többi biztossal való egyeztetésre (Kitekintő)
Általános válaszai miatt bírálták Andor Lászlót az Európai Parlament képviselői tegnap. A magyar biztos-jelölt azonban úgy véli, tárcája nem engedte meg, hogy ennél részletesebben nyilatkozzon, hiszen „egy bejövő biztosnak csak a hivatalba lépése után van módja elindítani a különféle szociális problémák kezelését”.
jan. 15
12:54
Verespatak-bizottság alakul (Kitekintő)
Különleges vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött Borbély László román környezetvédelmi miniszter, a testület feladata lesz monitorozni a Verespatakra tervezett bányaberuházást, a projekt engedélyezési folyamatát.
jan. 15
13:12
Újabb orosz alkoholellenes kampány (Metropol)
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő újabb kampányt indított a túlzott alkoholfogyasztás ellen: a honlapján közzétett stratégia a nemzetet fenyegető veszélynek minősíti az iszákosságot, s többek között magasabb jövedéki adóval akarja elérni, hogy 10 év alatt több mint felével csökkenjen az egy főre jutó alkoholfogyasztás.
jan. 15
13:30
Bíztató jelek a munkaerőpiacon (Kitekintő)
Németország, ha nem is rohamléptékben, de kezd kilábalni a gazdasági és pénzügyi válságból. Reménykedésre leginkább a munkaerőpiac viszonylagos stabilitása és az állam konjunktúra fellendítésére irányuló erőfeszítései adhatnak okot.
jan. 15
13:32
Elfogadták Andor László jelölését (Kitekintő)
Az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős szakbizottsága elfogadta Andor László jelölését a szerdai meghallgatást követően. Andor szinte minden kérdésre óvatos választ adott, bár emiatt sokan felületességgel vádolták.
jan. 15
13:48
Szlovákiába látogat a Velencei Bizottság küldöttsége (Metropol)
Szlovákiába látogat jövő héten a Velencei Bizottság küldöttsége, amely állásfoglalást készít elő a tavaly szeptemberben életbe lépett államnyelvtörvényről.
jan. 15
13:48
Elhunyt a magyar rocksztár (Kitekintő)
Hosszú betegség után csütörtökön elhunyt Kamocsa Béla, a Bega Blues Band frontembere, a legismertebb romániai rockzenekar, a Phoenix alapító tagja.
jan. 15
13:51
Nem semmi! Amerikát és Kubát is összehozza a haiti karasztrófa (Kripto Akadémia)
A kubai kormány hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai hadsereg a kubai légtéren keresztül szállítson az Egyesült Államokba sérülteket a földrengés sújtotta Haitiből - jelentette be a washingtoni Fehér Ház pénteken.
jan. 15
14:06
Bukarest: elfogadta a parlament a költségvetést (Kitekintő)
Minimális módosításokkal fogadta el csütörtökön a román parlament a 2010-es évi költségvetést.
jan. 15
14:24
Százezres elbocsátás várható a román közszférában (Kitekintő)
Százezer embert érinthet a közszférában az az elbocsátáshullám, amit tegnap jelentett be Sebastian Vlădescu román pénzügyminiszter.
jan. 15
14:42
Kőkemény versenyjogi felügyelet jön (Kitekintő)
Szigorúan figyelemmel fogja kísérni a versenyügyi szabályok betartását –ígérte keddi parlamenti meghallgatásán Joaquín Almunia, akit a Gyurcsány-kormány 2006-os választásokat megelőző költségvetési trükközésében játszott esetleges „cinkos” szerepéért is kérdőre vontak.
jan. 15
15:00
Pláza lesz a parlamentből? (Kitekintő)
Kulturális plázává alakítaná a bukaresti parlament jelenlegi épületét Silviu Prigoană demokrata-liberális párti (PDL) képviselő.
jan. 15
15:01
Az NHL 100 ezer dolláros adománya (Metropol)
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 100 ezer dollárral segíti a földrengés sújtotta Haitin mentőmunkálatokat végző UNICEF-et.
jan. 15
15:18
Ukrajnában vége a választási kampánynak (Metropol)
Ukrajnában pénteken befejeződik a hivatalos három hónapos elnökválasztási kampány. A független Ukrajna 4. elnökének megválasztását megelőző választási hadjárat elejére az influenzajárvány nyomta rá bélyegét, majd a vasárnapi voksolás közeledtével egyre durvult a kampány hangneme.
jan. 15
15:33
Kovács az ukrán elnökválasztásról: "Az ellenségem ellensége nem a barátom" (Infostart)
Elnökválasztást tartanak vasárnap Ukrajnában. A 18 jelöltből az előzetes közvélemény-kutatások alapján kettő tűnik esélyesnek, ám kívülről nézve nem igen mutatkozik különbség az egyes programok között. A kampányról, az egyes jelöltekről Kovács Miklóssal, az Ukrán - Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság tagjával, az Ungvári Megyei Tanács képviselőjével készített interjút a Portfolio.
jan. 15
15:36
„A szlovák külügy nem fordít, hanem ferdít” (Kitekintő)
A szlovák hivatalos szervek megint félrefordították Vollebaek legutóbbi, nyelvtörvénnyel kapcsolatos nyilatkozatát.
jan. 15
15:36
Al-Kaida-állást támadott a jemeni légierő (Metropol)
Hat terrorista meghalt Jemenben abban a támadásban, amelyet az ország légiereje intézett az al-Kaida egy állása ellen - jelentette be pénteken a védelmi minisztérium.
jan. 15
15:38
Melegszépségversenyt tiltottak be Kínában (Metropol)
A többek között divatbemutatóval egybekötött rendezvényen a címért nyolcan versengtek volna.

Keresés