2010. január 15. péntek

jan. 15
0:54
Viták az egyetemi rangsorokról (HVG)
Elégedetlen az EU az európai felsőoktatási intézményeknek a világ egyetemeit tartalmazó rangsorokban elfoglalt helyével, ezért saját értékelés készítésébe fogott. A HVG a listákat vetette össze.
jan. 15
6:21
Hullahegyek Haitin! - Átok ül a szigeten? (Népszava)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát, s közben a fővárosiak úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt.
jan. 15
6:36
Az ukrán–orosz viszály árt a magyaroknak (HVG)
Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere 2008 nyarán levélben fejezte ki aggodalmát az ukrán külügyminiszternek a kárpátaljai magyarokat sújtó intézkedések miatt. Ohrizko megnyugtató szavai ellenére Jeszenszky kétségei növekedtek. A történtek fényében érthetően.
jan. 15
6:39
Moldova harcot hirdetett a kommunista múlt ellen (Népszava)
Moldova harcot hirdetett a kommunista múlt ellen: a köztársasági elnöki teendőket ellátó parlamenti elnök rendeletben adott utasítást egy bizottság létrehozására a kommunista rezsim tanulmányozása és értékelése végett.
jan. 15
6:51
Kokaint találtak a NASA hangárjában (Infostart)
Kokaint találtak az amerikai űrkutatási hivatal egyik hangárjában, ahol a márciusi misszióra készítik elő a Discovery űrsiklót.
jan. 15
7:15
Magyarul is beszél a szlovák hírügynökség (Népszava)
Magyar nyelvű hírszolgáltatást indít péntektől kezdve a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség - közölte Pavel Urban, a hírügynökség főszerkesztője csütörtökön.
jan. 15
7:30
Szlovákiai magyar sajtószolgálat indul (Kitekintő)
Péntektől indul a SITA hírügynökség magyar sajtószolgálata, amelyet ingyenesen hozzáférhetővé tesznek a magyar nyelvű média és a polgárok számára egyaránt.
jan. 15
7:45
Már eltemettek hétezer áldozatot Haitin (Infostart)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hét ezer áldozatát. A vöröskereszt szerint 50 ezren haltak meg a földmozgásban, az országban azonban 100 ezernél is többre teszik az áldozatok számát.
jan. 15
7:45
Képek- Haitin eltorlaszolják az utakat a holttestek (MaHu)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát, s közben a fővárosiak úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt.
jan. 15
8:06
H1N1: elérte a százat a halálos áldozatok száma (Kitekintő)
Százra emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma Romániában, a fertőzötteké túllépte a 6300-at.
jan. 15
8:09
Indul a mentés - Amerikai repülőgép-hordozó tart Haitihoz (Népszava)
Egy katasztrófamentési célra is kiválóan alkalmas amerikai repülőgép-hordozó tart a földrengés sújtotta Haitihoz, és pénteken odaér. Az atommeghajtású Carl Vinsonról helikopterekkel szállítják majd a segélyt a szigetország lakosainak - közölte a tengerészgyalogság szóvivője.
jan. 15
8:21
Berobbant az európai autópiac (Napi)
jan. 15
8:24
Haiti földrengés: hétezer áldozatot eltemettek (HVG)
Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát, s közben a fővárosiak úttorlaszokat kezdtek emelni holttestekből Port-au-Princen utcáin, tiltakozva a segélyek késése miatt. Az USA pedig egy katasztrófamentési célra is kiválóan alkalmas amerikai repülőgép-hordozót küldött Haitihoz.
jan. 15
8:24
Összevesztek a kormánypártok a csalások miatt (Kitekintő)
A koszovói Központi Választási Bizottság képtelen volt elfogadni a kis balkáni ország helyhatósági választásának egyik városi eredményeit, és ezzel parázs vitát robbantott ki a kormánykoalíció két tagja között.
jan. 15
8:26
Halálbüntetés 106 ember meggyilkolásáért (Kitekintő)
Ítéletet hozott a bagdadi bíróság a tavaly augusztusban elkövetett, több mint száz halottat követelő merénylettel kapcsolatos egyik legfontosabb perben. A döntés értelmében 11 iraki férfit végeznek ki, közöttük van az al-Kaida helyi szárnyának tagja is.
jan. 15
8:42
„De ez valóban olyan rossz dolog?” (Kitekintő)
Krugman szerint Európa semmivel sincs lemaradva a tengerentúliakhoz képest.
jan. 15
8:57
Izraelt és Amerikát vádolja Irán (Infostart)
Iránban a dühös gyászolók eltemették az ország egyik atomtudósát, aki kedden rejtélyes körülmények között, egy robbanásban vesztette életét. A több száz fősre becsült temetési menet Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat kántált, iráni vezetők szerint ugyanis a külföldi titkosszolgálatok állnak az ügy hátterében.
jan. 15
9:18
Cipruson elfogták a médiamágnás feltételezett gyilkosait (HVG)
A ciprusi rendőrség letartóztatta a minap megölt médiamágnás három feltételezett gyilkosát – jelentették be pénteken hivatalosan.
jan. 15
9:21
Az USA ment Haitin (Népszava)
Az Egyesült Államok csütörtökön Barack Obama elnök vezetésével hozzálátott, hogy átvegye a földrengés sújtotta Haitin a mentési munkálatok irányítását - katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, és helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küzdő karib-tengeri szigetországban.
jan. 15
9:36
A japán haditengerészet befejezi a koalíciós erők támogatását (HVG)
Japán kivonja hadihajóit az Arab-tenger térségéből, és befejezi az Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi koalíciós erők logisztikai támogatását - közölte pénteken Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter. Kitazava parancsot adott a japán hadihajók hazatérésére.
jan. 15
9:36
Beárazták a voksokat Ukrajnában (Kitekintő)
Az ukrajnai elnökválasztások közeledtében valósággal ellepték az internetes oldalakat a voksok áruba bocsátásával kapcsolatos apróhirdetések.
jan. 15
10:12
A legvadabb várakozásokat is túlszárnyalták (Kitekintő)
A világ legnagyobb mikrochip gyártója, az Intel az amerikai részvénypiac tegnapi zárását követően publikálta a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó beszámolóját, amely mind az árbevétel, mind a nettó eredmény szintjén a várakozásokat felülmúló számokat tartalmazott.
jan. 15
10:15
Papokat közösített ki a katolikus egyház (Népszava)
Három papot és egy diakónust közösített ki a római katolikus egyház Szlovákiában, mert az illetők kétségbe vonták az egyházi tanítást, illetve püspökeiket - jelentette be a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS)
jan. 15
10:27
Megintették a L'Orealt és az Unilevert (Napi)
jan. 15
10:29
Lemondott a Volvo elnöke (Napi)
jan. 15
10:30
Végre rámosolygott a szerencse a magyarokra (Kitekintő)
Van okunk optimizmusra a nemzeti kisebbségek védelmével, illetve a kisebbségi és regionális nyelvek használatával kapcsolatban – az uniós biztosjelöltek meghallgatása alapján.
jan. 15
10:32
Magyarország ellen szervezkedne Slota (Kitekintő)
Büntetné a Beneš-dekrétumok kétségbe vonását a Szlovák Nemzeti Párt. Újabb ötletéről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Ján Slota pártelnök.
jan. 15
10:45
Papokat közösített ki a szlovák katolikus egyház (HVG)
Három papot és egy diakónust közösített ki a római katolikus egyház Szlovákiában, mert az illetők kétségbe vonták az egyházi tanítást, illetve püspökeiket – jelentette be a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS).
jan. 15
10:48
Hatalmas kár a leégett raktárban (Kitekintő)
Kigyulladt egy műanyagokat gyártó és raktározó 150x70 méteres csarnok Galánta Terezov részében, tegnap délután kettő előtt Szlovákiában.
jan. 15
11:03
Csak kisebb mentőcsapat tudott elindulni Haitire (orientpress)
Az utolsó pillanatban derült ki, hogy a légitársaság mégsem tudja a Református Szeretetszolgálat Haitire készülő csapatának kutyáinak és mentőseinek felszerelését időben eljuttatni a célterületre, ezért a tervezett 13 fő helyett csak 5 orvos és ápoló indulhatott a katasztrófa sújtotta szigetországba - mondta el az OrientPress Hírügynökségnek a szervezet szóvivője.
jan. 15
11:03
Olajozott tevékenység Irak kurdisztáni régiójában (orientpress)
A MOL partnere, a Gulf Keystone ugyanis egy független elemzésre hivatkozva növelte a Shaikan-1 blokkra vonatkozó prognózisait. A korábbi 1-5 milliárd hordó nyersolajjal szemben most már 1.9-7.4 milliárdra emelkedett a becslés, emellett pedig további 22 milliárd köbméter földgázt jeleztek előre a blokkban.
jan. 15
11:03
Újra meg lehetne hallgatni Zselevát (HVG)
Elmozdulás várható a vitatott EU-biztosjelöltek parlamenti meghallgatása ügyében: Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezető-helyettese szerint újra meg lehetne hallgatni Rumjana Zseleva bolgár biztosjelöltet. Bizonytalanság érezhető Brüsszelben azok után, hogy az új Európai Bizottság leendő tagjainak meghallgatása során támadások érték a bolgár, majd a szlovák…
jan. 15
11:06
Kitörhet a tőzsdén a vásárlási láz (Kitekintő)
Mint arról tegnap beszámoltunk, az amerikai bankszektor tagjai közül elsőként a JP Morgan teszi közzé ma a negyedik negyedéves gyorsjelentését.
jan. 15
11:21
A Yahoo-t is támadták Kínában (Napi)
jan. 15
11:23
A Microsoft nem akar kivonulni Kínából (Napi)
jan. 15
11:24
Meggyilkolták a médiacézárt (Kitekintő)
Ismeretlen tettesek hétfőn meggyilkolták Andy Hadjikosztisz ciprusi görög médiacézárt. A rendőrség szerint kizárható a politikai indíték.
jan. 15
11:57
Ez dönthet délután az OTP sorsáról is (Napi)
jan. 15
12:00
Kína a befektetők célkeresztjében (Kitekintő)
Kínába érkező külföldi működő tőke összértéke 2009. decemberben lényegében megduplázódott a 2008. decemberi szinthez képest – tette közzé a kínai Kereskedelmi Minisztérium ma Pekingben.
jan. 15
12:15
Esik az olaj és az aranyár, drágul viszont a kakaó (orientpress)
Tovább esett a kőolaj ára, már ötödik napja. A csökkenést még a múlt pénteken megjelent kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adatok indították el. Az EIA is a készletek emelkedéséről számolt be. A kiskereskedelem gyengélkedése pedig szintén arról tanúskodik, hogy az olaj legnagyobb fogyasztója, az Egyesült Államok gazdasága még mindig nem lábalt ki egészen a válságból. Megint lefelé vette az…
jan. 15
12:15
A nap képe: gyűrűs napfogyatkozás Kínában (HVG)
Gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető az égbolton a kínai Santung tartománybeli Csintaóban. (Szóljon hozzá!)
jan. 15
12:17
Nem rengették meg a New York-i tőzsdét a rossz adatok (orientpress)
A tegnapi nap is megmutatta, hogy a makrogazdasági adatok nem feltétlenül tudnak minden piacon hangulati változást okozni. A részvénypiacok tovább meneteltek felfelé Európában és New York-ban is, részben az Intel jelentése miatt, az amerikai állampapírpiaci hozamok csökkentek a görbe hosszú végén, a dollár pedig némileg erősödött az euróval szemben.
jan. 15
12:18
Andor László: Szükség van a többi biztossal való egyeztetésre (Kitekintő)
Általános válaszai miatt bírálták Andor Lászlót az Európai Parlament képviselői tegnap. A magyar biztos-jelölt azonban úgy véli, tárcája nem engedte meg, hogy ennél részletesebben nyilatkozzon, hiszen „egy bejövő biztosnak csak a hivatalba lépése után van módja elindítani a különféle szociális problémák kezelését”.
jan. 15
12:51
Ellenzi a klímavédelmi EU-biztosjelölt a büntetővámot (HVG)
Nincs még itt az ideje annak, hogy az unió büntetővám bevezetését fontolgassa azon országok termékeivel szemben, amelyek nem vállalnak megfelelő mértékű kötelezettséget a légkört felmelegítő káros anyagok kibocsátásának csökkentésére – vélekedett pénteki európai parlamenti (EP-) bizottsági meghallgatásán a dán klímavédelmi biztosjelölt. Dacian Ciolos kijelölt agrárbiztos pedig a mezőgazdasági…
jan. 15
12:54
Verespatak-bizottság alakul (Kitekintő)
Különleges vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött Borbély László román környezetvédelmi miniszter, a testület feladata lesz monitorozni a Verespatakra tervezett bányaberuházást, a projekt engedélyezési folyamatát.
jan. 15
13:09
Haiti földrengés: Grúzia 40 tonna segélyt indít útnak (HVG)
Orvosokból és kutyás keresőkből álló mentőcsapatot és 40 tonnás segélyszállítmányt küld Grúzia a földrengés sújtotta Haitire - közölte pénteken a grúz egészségügyi minisztérium.
jan. 15
13:27
Újra elmérgesedik a szerb-horvát viszony? (HVG)
A Serbia Insajd blog szerint a két ország kapcsolatai az utóbbi időben jó irányba haladtak ugyan, ám az elmúlt hetek eseményei sztornózhatják a sokéves munkát.
jan. 15
13:30
Bíztató jelek a munkaerőpiacon (Kitekintő)
Németország, ha nem is rohamléptékben, de kezd kilábalni a gazdasági és pénzügyi válságból. Reménykedésre leginkább a munkaerőpiac viszonylagos stabilitása és az állam konjunktúra fellendítésére irányuló erőfeszítései adhatnak okot.
jan. 15
13:32
Elfogadták Andor László jelölését (Kitekintő)
Az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős szakbizottsága elfogadta Andor László jelölését a szerdai meghallgatást követően. Andor szinte minden kérdésre óvatos választ adott, bár emiatt sokan felületességgel vádolták.
jan. 15
13:45
Pénzügyminisztérium üdvözli a Költségvetési Tanács álláspontját (orientpress)
A Pénzügyminisztérium üdvözli a Költségvetési Tanács álláspontját a 2010. évi költségvetéssel kapcsolatban, miszerint '…a 2010. évi költségvetési tervezet megvalósítható, ráadásul jobb és átláthatóbb a korábbi évek tervezeténél.'
jan. 15
13:45
Eörsi Mátyás az ukrajnai elnökválasztásokról (HVG)
Ukrajnában nincs "narancsos" hangulat, sokkal inkább elkeseredettség, ebből a szempontból sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarországon a választások előtt -mondta a Kijevben tartózkodó Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője.

Keresés