2010. január 5. kedd

jan. 5
4:15
Az elnök úr leopárdbőrben táncolt (fotó) (168 Óra Online)
Törzsi szertartás keretében vette el ötödik feleségét a többnejűségéről ismert dél-afrikai elnök, Jacob Zuma. Az államfő leopárdbőrbe öltözve táncolt és énekelt új arájával.
jan. 5
5:45
A Bölcsek Tanácsához fordul a miniszterelnök (Kitekintő)
Az EU soros elnökségét elsejével átvevő Spanyolország miniszterelnöke, José Luis Zapatero meghívta madridi irodájába a „bölcsek csoportját” alkotó jeles európai személyiségeket, írja a spanyol sajtó.
jan. 5
6:36
Németország nem tudott az állítólagos CIA-akcióról (Infostart)
A német kormány hétfőn közölte, hogy nem tud semmit arról a lapjelentésről, miszerint a CIA titkos akciót szervezett egy Hamburgban élő német-szíriai állampolgár meggyilkolására.
jan. 5
6:39
Idegen férkőzött Obama közelébe (168 Óra Online)
Egy harmadik hívatlan vendég is bejutott a Fehér Ház protokollvacsorájára, amelyet az indiai miniszterelnök tiszteletére adtak. Arra nincs bizonyíték, hogy ez a személy kapcsolatba került volna az amerikai elnökkel vagy a first lady-vel. – jelentette a titkosszolgálat hétfőn.
jan. 5
7:21
Meghiúsult géprobbantás - Ghána azóta beszerzett egy testszkennert (Népszava)
FBI-ügynökök vizsgálódnak Ghánában, hogy többet megtudjanak annak a nigériai fiatalembernek az ott-tartózkodásáról, aki karácsony napján fel akart robbantani egy Detroit felé tartó repülőgépet - közölték hétfőn ghánai kormányforrásból.
jan. 5
7:39
Sorra zárnak be a jemeni nagykövetségek (Népszava)
Csehország bezárta jemeni nagykövetségének konzuli részlegét Szanaában - jelentette be Milan Repka, a cseh külügyminisztériumi szóvivője hétfőn Prágában.
jan. 5
7:57
Görögország a Nyugat-Balkán EU-tagságát akarja 2014-ig (Népszava)
Görögország azt akarja, hogy a Nyugat-Balkán valamennyi állama az Európai Unió tagjává váljon 2014-ig - jelentette ki hétfőn Belgrádban Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök, egyben külügyminiszter.
jan. 5
7:59
Kubai vélemény az amerikai intézkedésről: antiterrorista paranoia (Népszava)
Kuba hétfőn "antiterrorista paranoiának" minősítette azt az amerikai döntést, hogy megszigorítják az Egyesült Államokba bizonyos országokból beutazó légi utasok ellenőrzését.
jan. 5
8:06
Többmilliárd forintos támogatást kap a BP (Napi)
jan. 5
8:15
Kizárták a pártból a volt miniszterelnököt (Népszava)
Kizárta a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége hétfőn a pártból Ivo Sanader volt miniszterelnököt, tiszteletbeli pártelnököt, megakadályozandó Sanader előző nap bejelentett visszatérését a politikai életbe.
jan. 5
8:17
Clinton: Washington még nyitott a tárgyalásokra Teheránnal (Népszava)
Washington továbbra is nyitott arra, hogy tárgyaljon Teheránnal az iráni atomprogramról - jelentette ki az amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban.
jan. 5
8:19
Ismét megnyitott az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége (Népszava)
Ismét megnyitott kedden az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége, miután két napig biztonsági okokból zárva volt - közölte egy amerikai követségi alkalmazott.
jan. 5
8:24
Eladható a gázszolgáltató (Napi)
jan. 5
8:24
Bush "terror elleni háborúja" immár Obama saját háborújává vált (MaHu)
A terrorellenes háború "utolérte" az Egyesült Államok elnökét. Míg első hivatali évében Barack Obama azzal foglalkozott, hogy feldolgozza elődje politikai örökségét, ma szinte a Bush-féle politika kiindulópontján áll. Első ízben kénytelen reagálni egy hazája elleni - igaz, meghiúsult - terrorista merényletre.
jan. 5
8:27
Ismét megnyitott az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége (HVG)
Ismét megnyitott kedden az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége, miután két napig biztonsági okokból zárva volt - közölte egy amerikai követségi alkalmazott.
jan. 5
8:27
2010 a tűzoltás éve lesz Romániában (Kitekintő)
Előrejelzések szerint 2010-ben várhatóan 1,3 százalékkal nő a bruttó hazai termék Romániában.
jan. 5
8:29
Merénylet-fenyegetés árnyékolta be Obama elnöki eskütételét (HVG)
Az amerikai hírszerző szolgálatok attól tartottak, hogy szomáliai szélsőségesek csoportja pokolgépet robbant Barack Obama elnöki eskütételén - írta a The New York Times című napilap hétfőn.
jan. 5
8:29
Húsz éves diplomáciai sikertörténet (Kitekintő)
Húsz éve, hogy 1989. szeptember 18-án az utolsó heteit élő Magyar Népköztársaság és Izrael Állam között egyezmény született a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.
jan. 5
8:33
Horvátország népirtással vádolja Szerbiát - Szerbia népirtással vádolja Horvátországot (Népszava)
Szerb bejelentés szerint a belgrádi kormány hétfőn ellenkeresetet nyújtott be a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságon Horvátország ellen, népirtással vádolva a szomszédos ország kormányát.
jan. 5
8:42
Csoki helyett pizzát vesz a Nestlé (Napi)
jan. 5
8:45
Szorul a hurok Mladic körül (Kitekintő)
A szerb hatóságok közlése szerint egyre közelebb járnak Ratko Mladics, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt boszniai szerb parancsnok elfogásához.
jan. 5
8:45
Veterán rendőrt lőtt agyon az ámokfutó (videóval) (168 Óra Online)
Fegyveres ámokfutó nyitott tüzet egy szövetségi bíróság épületében Las Vegasban. Az elkövető meggyilkolt egy ott dolgozó teremőrt, egy másik alkalmazotta pedig súlyosan megsebesített mielőtt ártalmatlanították– közölte az AP amerikai hírügynökség.
jan. 5
8:51
Új vírus - az óvatosság szélsőséges irányba elmozdított abszurd elvét bírálta egy orvosprofesszor (Népszava)
A francia kormány lemondta megrendelését az új típusú influenza elleni védőoltások több mint felére.
jan. 5
8:53
Irán - A BBC nyugtalanságot szít (Népszava)
Törvényen kívül helyezték hatvan nyugati szervezet tevékenységét és megtiltották a velük való együttműködést Iránban.
jan. 5
9:09
Izraelben 2013 végéig mindenki kap gázálarcot (Népszava)
Izraelben 2013 végéig mindenki kap gázálarcot, erről határozott a kormány - közölte kedden védelmi minisztérium szóvivője.
jan. 5
9:21
Veszélyben a buszközlekedés? (Kitekintő)
A szlovákiai Eperjes megye önkormányzata üdvözli, hogy a a kormány a helyközi autóbuszjáratok esetében csökkentette az útvámot, de még így is gond, miből fedezzék a közlekedési vállalat(ok) útvám miatti többletkiadásait.
jan. 5
9:23
Lefejezték a mexikói drogkartellt (Kitekintő)
Alig két hete, hogy egy lövöldözés során az életét vesztette Arturo Beltran Leyva, most pedig letartóztatták fivérét, Carlost. A mexikói rendőrség ezzel lefejezte az országban működő egyik legnagyobb drogszervezetet.
jan. 5
9:39
A nagyvállalatok felelősek a válságért (Kitekintő)
Julija Timosenko miniszterelnök egy sajtókonferencián megnevezte az Ukrajnában fellelhető gazdasági válság alapokait.
jan. 5
9:45
Kettős ügynök volt a CIA-alkalmazottakat megölő öngyilkos merénylő (Népszava)
A jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtotta végre Afganisztán délkeleti részén azt az öngyilkos merényletet, amely megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját tavaly december végén - közölték névtelenséget kérő amerikai hírszerzési tisztviselők helyi idő szerint hétfőn.
jan. 5
9:47
ENSZ-főtitkár: "Félő, hogy visszafordíthatatlanná válik a helyzet általános romlása" (Népszava)
Az ENSZ-főtitkár szerint a kormánynak és a nemzetközi közösségnek stratégiát kell váltani a következő hónapokban Afganisztánban, hogy javítani tudjanak a súlyos biztonsági helyzeten, és megkezdjék a sokat bírált intézményi rendszer átalakítását.
jan. 5
9:57
Kettős ügynök volt a CIA-alkalmazottakat megölő öngyilkos merénylő (HVG)
A jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtotta végre Afganisztán délkeleti részén azt az öngyilkos merényletet, amely megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját tavaly december végén - közölték névtelenséget kérő amerikai hírszerzési tisztviselők helyi idő szerint hétfőn.
jan. 5
10:03
George W. Bush "terror elleni háborúja" immár Obama saját háborújává vált (Népszava)
A terrorellenes háború "utolérte" az Egyesült Államok elnökét. Míg első hivatali évében Barack Obama azzal foglalkozott, hogy feldolgozza elődje politikai örökségét, ma szinte a Bush-féle politika kiindulópontján áll. Első ízben kénytelen reagálni egy hazája elleni - igaz, meghiúsult - terrorista merényletre. George W. Bush "terror elleni háborúja" immár Obama saját háborújává vált.
jan. 5
10:12
Reklámcéggel erősít az okostelefon-gyártó (Napi)
jan. 5
10:12
Kettős ügynök robbantott a CIA bázisán (orientpress)
Az al-Kaidának dolgozott az a jordániai férfi, aki önmagával együtt felrobbantotta a CIA egyik afganisztáni bázisát. A merényletben 7 ügynök halt meg - az amerikai hírszerzés 1983 óta nem tapasztalt egyszerre ilyen mértékű embervesztességet.
jan. 5
10:21
Molotov-koktélt hajítottak egy mecsetre Kanadában (Népszava)
Ismeretlen tettesek Molotov-koktélt hajítottak egy mecsetre a kelet-kanadai Hamilton városban, az égő palack azonban nem gyújtotta fel az épületet - közölte a CBC közszolgálati televízió hétfőn.
jan. 5
10:33
Életével játszott az elfogott drogfutár (Kitekintő)
A szlovák rendőrség kábítószerellenes alakulata a pozsonyi reptéren őrizetbe vett egy 46 éves nigériai férfit, aki testében közel 300 gramm kokaint csempészett Spanyolországból Szlovákiába.
jan. 5
10:33
Slota: Szlovákia falhoz van állítva (168 Óra Online)
Ján Slota szerint Szlovákia falhoz van állítva Afganisztán kérdésében. A Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint nyomás nehezedik az országra, hogy újabb fegyvereseket küldjön ki Afganisztánba – írta az Új Szó Online.
jan. 5
10:35
Ma robbanthat a Google (Kitekintő)
A Bloomberg hírügynökség információi alapján a Google várhatóan egy mai sajtóeseményen tárja a nyilvánosság elé új mobil készülékét, amely a társaság által fejlesztett Android szoftvert alkalmazza majd.
jan. 5
10:37
Ki lenne a legjobb a magyaroknak? (Kitekintő)
Ukrajnában elnökválasztást tartanak, melynek eredménye változást hozhat a nemzeti kisebbségek életében. A magyar pártok különböző véleményen vannak. Melyik jelölt a nyerő?
jan. 5
10:39
Bugár: „Számunkra nem fontos a nemzetiség“ (Kitekintő)
A Híd-Most pártot a novemberi megyei választásokon sok dél-szlovákiai szlovák is támogatta, az Észak-Szlovákiában élőket azonban nem tudtuk meggyőzni arról, hogy nem vagyunk egy másik magyar párt – jelentette ki Bugár Béla.
jan. 5
10:57
Hamburgi CIA-akció - az ügy feszültséget okozhat Washington és Berlin között (Népszava)
A német kormány hétfőn közölte, hogy nem tud semmit arról a lapjelentésről, amely szerint a CIA titkos akciót szervezett egy Hamburgban élő német-szíriai állampolgár meggyilkolására.
jan. 5
10:59
"Rossz helyen vannak és nem megfelelő feladatot végeznek" (Népszava)
Felszínesnek és tájékozatlannak értékelte az afganisztáni amerikai hírszerzést hétfői jelentésében Michael Flynn vezérőrnagy, az afganisztáni amerikai katonai hírszerzés főnöke.
jan. 5
11:01
Biztos, ami biztos: megnevezték Obama utódját (Népszava)
Az amerikai hírszerző szolgálatok attól tartottak, hogy szomáliai szélsőségesek csoportja pokolgépet robbant Barack Obama elnöki eskütételén - írta a The New York Times című napilap hétfőn.
jan. 5
11:15
Kutyaként ábrázolta Mohamedet - megfenyegették (Népszava)
Néhány nappal azután, hogy egy szomáliai férfi dániai házában rátámadt Kurt Westergaardra, a Mohamed-karikatúrák egyik dán alkotójára, egy svéd művészt telefonon megfenyegettek.
jan. 5
11:27
Botrányos sírgyalázás történt (Kitekintő)
Vandál garázdálkodott a szepsi temetőben az év végén Szlovákiában.
jan. 5
11:29
Visszaszereznék a prefektusi tisztségeket (Kitekintő)
Markó Béla szövetségi elnök tegnap a Krónikának megerősítette: Kovászna, Hargita, Hunyad és Szilágy megyében a szövetség kormánybiztosjelöltje kapja meg a tisztséget.
jan. 5
11:33
Magyar szempontból a júniusban megrendezendő szlovák parlamenti választás ígérkezik a legizgalmasabbnak külföldön (körkép) (Népszava)
Bár nehéz jóslatokba bocsátkozni, milyen év várható külpolitikai szempontból, annyi biztos, hogy ez az esztendő is mozgalmas lesz – magyar szempontból is. Bennünket is érint egyebek mellett a szlovák parlamenti választás, amelynek nagy kérdése, hogy szerepel majd a két magyar párt. Magyarország is képviselteti magát a májusban kezdődő s fél évig tartó Sanghaji Világkiállításon, amelyre…
jan. 5
11:35
Ez a törvény eredetileg a náci bűnösökre vonatkozott... (Népszava)
Izrael elhalasztotta magas rangú katonai küldöttsége nagy-britanniai látogatását, attól tartva, hogy a küldöttség tagjai ellen háborús bűnök miatt eljárást indíthatnak - közölte kedden az izraeli külügyminiszter-helyettes.
jan. 5
11:45
Meghátrált a támadások miatt a dél-szomáliai ENSZ-misszió (HVG)
Felfüggesztette tevékenységét Szomália déli részén az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) a szervezet munkatársai elleni számtalan támadás és a térséget ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab lázadó milícia teljesíthetetlen követelései miatt.
jan. 5
11:45
Erősít az Apple (Kitekintő)
A Bloomberg, egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva arról számolt be ma reggel, hogy az Apple várhatóan még ebben a hónapban bemutatja új, sokak által várt mini személyi számítógépét.

Keresés