2010. január 5. kedd

jan. 5
4:24
"Feszes, gyönyörű koponyája volt" (Spa Trend Online)
Paál István az egyik legnagyobb, leglázasabb hevületű, hamar elégő, és egy ideig még élve vegetáló, majd az öngyilkosságot választó színházi rendező volt. Örültem, amikor a műsorújságban megláttam, hogy Mint a kő címmel, Paál István emlékezete alcímmel a Duna II. csatornán felidézik a több mint tíz éve halott művész legendás alakját. A szándék nemes, a megvalósítás eléggé vitatható.
jan. 5
7:06
Íme az év regénye és a további díjazottak (Spa Trend Online)
Colm Toibin ír szerző - Booker-díjra is jelölt - Brooklyn című kötete kapja az év regénye kategóriában a Costa Book Awards brit irodalmi elismerést, amelynek nyerteseit hétfőn hozták nyilvánosságra.
jan. 5
9:12
Nem nyitnak ki a múzeumok, spórolnak inkább a fűtésszámlán (Spa Trend Online)
anuár első felében nem nyitnak ki a nógrádi múzeumok, a december 20-tól zárva tartó intézmények a fűtésszámlán és az egyéb rezsiköltségeken spórolnak - írja keddi számában a Népszabadság.
jan. 5
9:54
Jared Leto: még a káosz uralja a világot (Metropol)
A Thirty Seconds to Marsot tizenegy éve alapították Los Angelesben. Jared Leto az ének mellett gitározik a bandában, testvére, Shannon dobol, a harmadik tag, Tomo Milicevic pedig gitározik, billentyűzik és hegedül is.
jan. 5
10:48
A közös identitás kialakítása a Közép-európai Kulturális Intézet célja (Infostart)
Kiállításokkal, konferenciákkal várja az érdeklődőket a Közép-európai Kulturális Intézet 2010-ben is. Módos Péter igazgató az InfoRádiónak elmondta: az intézmény a közép-európai identitás kialakítását tekinti feladatának.
jan. 5
10:48
Lady Gaga és Susan Boyle az élen (Metropol)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
11:15
Filmmérleg - Nézőcsúcson a Valami Amerika 2, komor atmoszféra volt az uralkodó, díjnyertes sereghajtók (Spa Trend Online)
Ha a magyar filmek mozis szereplését nézzük, a mögöttünk hagyott év sem különbözik sokban az előzőektől. Hagyományosan a vígjáték volt a legvonzóbb, legfeljebb a szerzői filmek iránti érdeklődés mutatkozott átlagban alacsonyabbnak 2009-ben, mint a korábbi években.
jan. 5
11:33
Valódi az újonann előkerült Jacko-dal! (Spa Trend Online)
Halála után fél évvel újabb, még nem hallott Michael Jackson-dal bukkant fel az interneten, az Another Day című számot Jackson Lenny Kravitz rockénekessel vette fel. Kravitz megerősítette a közös munka tényét.
jan. 5
13:39
Letelt az ötven év, publikusak a Nobel-díjas író szerelmes levelei! (Spa Trend Online)
Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.
jan. 5
15:27
Simon Izabelláé és Várjon Dénesé az amerikai Bard College ösztöndíja (Spa Trend Online)
Simon Izabella és Várjon Dénes nyerte el első alkalommal az amerikai Bard College konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját, a zongoraművész házaspár a 2010-11-es tanévben kéthetes kurzust ad szólózongora és kamarazene szakos növendékeknek.
jan. 5
15:45
Tarolt Susan Boyle álomlemeze (Spa Trend Online)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
16:21
"Április végéig szállítanom kell egy könyvet a kiadómnak, különben annyi a lelkemnek és a golyóimnak" (Spa Trend Online)
A twitter- és blogfüggő Stephen Fry bejelentette rajongóinak, hogy egyelőre eltűnik a netről, mert nekilát új könyve megírásának.
jan. 5
16:48
Ötletpályázat Cseh Tamás emlékére - már csak két hét (Infostart)
Egyedi műalkotással szeretne emléket állítani Cseh Tamásnak a Budavári Önkormányzat: a Kossuth-díjas dalszerző-énekes egykori lakóházán elhelyezendő "emlék-műre" még január 21-ig várják a pályázatokat.
jan. 5
17:33
"Ilyen nehézségű művet még nem játszottak Magyarországon" (Spa Trend Online)
Ilyen nehézségű művet, mint Arnold Schönberg Mózes és Áron című operája, még nem játszottak Magyarországon - mondja Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, együttese január16-i bemutatójáról. Az opera harmadik, hiányzó felvonásának zeneszerzője maga Kocsis Zoltán, aki Schönberg néhány vázlata, az első két felvonás motívumai alapján komponálta a művet.
jan. 5
17:51
Az Avatar és a Star Trek is bejött a hollywoodi producereknek (Spa Trend Online)
Három sci-fi, az Avatar, a Star Trek és a District 9 is szerepel a hollywoodi producerek céhének kedden közzétett tízes "toplistáján", amelyről szavazás útján választja ki a testület 2009 legjobb filmjét.
jan. 5
21:36
Nem teszi tönkre a mozikat a DVD (Infostart)
Az amerikaiak 2002 óta tavaly először költöttek többet mozira, mint DVD-vásárlásra; a The Wall Street Journal szerint megváltozott a "szórakoztatóipari termékek fogyasztásának" módja.
jan. 5
21:54
Az elmúlt 30 év 10 óriási zenei eseménye (Metropol)
A zenék letölthetőségének bevezetése, a Live Aid koncert és az iPod piacra dobása volt az elmúlt harminc év három legfontosabb zenetörténeti eseménye – a Music Choice Európa-szerte elvégzett online felmérésének eredménye szerint.

Keresés