2010. január 5. kedd

jan. 5
3:51
Pályázatok nyilvánossága (szinhaz.hu)
Tisztelt Színházvezetésre Pályázó Kollégáink! Nem egészen két éve a Nemzeti Színház és három vidéki teátrum igazgatói állásának kiírása kapcsán kezdeményezte a színházi portál, hogy a beadott pályázatokat az érintettek tegyék közzé. Ennek a felhívásnak a túlnyomó többség eleget is tett, vélhetően az átláthatóság és a szakmaiság jegyében.
jan. 5
3:55
Szűcs Miklós pályázata (szinhaz.hu)
Szűcs Miklós a Budapesti Kamaraszínház igazgatói állásra kiírt OKM pályázatra jelentkezve már a beadáskor jelezte a kiírónak, hogy a döntés után pályázatát nyilvánosságra hozza.
jan. 5
4:06
MC Dc pikáns vallomása: "Minden csaj tőlem a bugyijába vizel" (Zene)
A rapper idén is szórni fogja a rímeket. [Dátum: 2010.01.05. 04:00]
jan. 5
4:24
"Feszes, gyönyörű koponyája volt" (Népszava)
Paál István az egyik legnagyobb, leglázasabb hevületű, hamar elégő, és egy ideig még élve vegetáló, majd az öngyilkosságot választó színházi rendező volt. Örültem, amikor a műsorújságban megláttam, hogy Mint a kő címmel, Paál István emlékezete alcímmel a Duna II. csatornán felidézik a több mint tíz éve halott művész legendás alakját. A szándék nemes, a megvalósítás eléggé vitatható.
jan. 5
4:24
Milliók fogják nézni - ősszel indul az RTL Klub új megaprodukciója! (Zene)
Magyarországra érkezik Anglia legsikeresebb énekes-tehetségkutató műsora! Az RTL Klub megvásárolta a Simon Cowell nevével fémjelzett showműsor licenszét. Biztos tehát, hogy rövidesen ismét elözönlik a válogatók helyszínét az önjelölt énekesek, akik ezúttal – a műsor eredeti szabálykönyvének megfelelően – különböző kategóriákban mérettetik majd meg tudásukat. [Dátum: 2010.01.05. 16:46]
jan. 5
7:06
Íme az év regénye és a további díjazottak (Népszava)
Colm Toibin ír szerző - Booker-díjra is jelölt - Brooklyn című kötete kapja az év regénye kategóriában a Costa Book Awards brit irodalmi elismerést, amelynek nyerteseit hétfőn hozták nyilvánosságra.
jan. 5
7:06
A nap tuti tippjei 2. - olvasd el és fogadd meg (Zene)
Úgy gondoljuk, hogy a jó tippek soha nem jönnek rosszul. Ezen felbuzdulva naponta szemezgetünk a zenei élet szereplőitől származó hasznos gondolatok között.   [Dátum: 2010.01.05. 07:00]
jan. 5
8:42
Mozgás és tánc online - van-e jövője? (MaHu)
Alig egy hónapja indult el az első online tánciskola, a tapasztalatok bíztatóak. Kérdés azonban, hogy ezt a modellt más mozgással kapcsolatos tevékenységeknél is lehet-e alkalmazni?
jan. 5
9:12
Nem nyitnak ki a múzeumok, spórolnak inkább a fűtésszámlán (Népszava)
anuár első felében nem nyitnak ki a nógrádi múzeumok, a december 20-tól zárva tartó intézmények a fűtésszámlán és az egyéb rezsiköltségeken spórolnak - írja keddi számában a Népszabadság.
jan. 5
10:12
Wagner és Stravinsky a Müpában (Napvilág)
December 26-án a Fischer Iván vezette Budapest Fesztiválzenekar karácsonyi koncertje a Müpában egyfajta zenei átköltés és esszenciális vállalkozás volt arra nézve, hogy Wagner és Stravinsky műveinek dallamai megidézzék azt a szellemiséget, aminek gyökerei a lét és a szerelem motívumaként öltnek testet.
jan. 5
10:12
47857 km, Ko Lipe (tinylittlebigthing)
Reggel egy kávé után elindultunk a parton, minden különösebb cél nélkül. A nap ragyogóan sütött, a tenger kék volt, a homok fehér. Mikor elértük a homokos strand végét, búvárszemüveget béreltünk, és letáboroztunk egy kis öbölben, amiről kijelentettük, hogy a mi strandunk. Pár percen belül érkezett egy olasz páros, onnantól már nem volt már annyira a mi strandunk, bár azt hiszem, nem zavartuk…
jan. 5
10:30
TiK ToK a Top 100-as lista élén (MaHu)
2010. január 4-én látott napvilágot Flo Rida "Right Round" című #1 slágerében először feltűnő, és "TiK ToK" című saját slágerével már önállóan is berobbanó Ke$ha debütáló albuma, az "Animal".
jan. 5
10:48
A közös identitás kialakítása a Közép-európai Kulturális Intézet célja (Infostart)
Kiállításokkal, konferenciákkal várja az érdeklődőket a Közép-európai Kulturális Intézet 2010-ben is. Módos Péter igazgató az InfoRádiónak elmondta: az intézmény a közép-európai identitás kialakítását tekinti feladatának.
jan. 5
11:06
A legkelendőbb lemezek Nagy-Britanniában - videó (HVG)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
11:06
Kínai írásjeleket a világörökségi listára! (nyest.hu)
Lehet, hogy a hagyományos kínai írásjelek felkerülnek az UNESCO világörökségi listájára – a tajvani elnök legalábbis ezt kérelmezte a szervezettől.
jan. 5
11:15
Filmmérleg - Nézőcsúcson a Valami Amerika 2, komor atmoszféra volt az uralkodó, díjnyertes sereghajtók (Népszava)
Ha a magyar filmek mozis szereplését nézzük, a mögöttünk hagyott év sem különbözik sokban az előzőektől. Hagyományosan a vígjáték volt a legvonzóbb, legfeljebb a szerzői filmek iránti érdeklődés mutatkozott átlagban alacsonyabbnak 2009-ben, mint a korábbi években.
jan. 5
11:15
Fényszennyezés - Sóváradi Valéria festőművész kiállítása (Napvilág)
Íme egy festménykiállítás, amelynek már a címe is izgalmas. Sóváradi Valéria festőművész Fényszennyezés címen futó kiállítása 2010. január 14-én nyílik meg, s az érdeklődők legújabb olajfestményeit és ceruzarajzait csodálhatják meg a Budapest Kiállítóteremben.
jan. 5
11:24
Keresik az Év Tűzoltóját (orientpress)
Akár a megmentőjét vagy a kollégáját segítheti az Év Tűzoltója címhez az, aki a Lánglovagok Egyesület pályázatán egy részletes indoklással bizonyítja, az általa jelölt lánglovag a 2009. éves, ezen keresztül az eddigi munkája alapján alkalmasnak talál erre a megtiszteltetésre. Tehát nem vezetői döntésről, nem önjelölésről van szó, nem elég csupán a legjobbak között lenni, kell valaki, aki papírra…
jan. 5
11:33
Valódi az újonann előkerült Jacko-dal! (Népszava)
Halála után fél évvel újabb, még nem hallott Michael Jackson-dal bukkant fel az interneten, az Another Day című számot Jackson Lenny Kravitz rockénekessel vette fel. Kravitz megerősítette a közös munka tényét.
jan. 5
11:42
Megörökíti a napfelkeltét, mielőtt háza a tengerbe omlik (HVG)
Tengerbe omló házat vett egy férfi Nagy-Britanniában: az ingatlant egy földcsuszamlás bármikor a vízbe döntheti.
jan. 5
12:00
Orgonautak Budapestre február 8-án (orientpress)
Megváltozott időpontban, azaz január 30. helyett február 8-án kerül sor az ORGONAUTAK című négyrészes koncertsorozat (és bérlet) utolsó előadására.
jan. 5
12:00
Két éves a Budapest Jazz Club (MaHu)
Második születésnapját ünnepli 2010. január 8-án, pénteken a BJC.
jan. 5
12:09
Tilinger Attila földöntúli duettje Zámbó Jimmyvel - fotókkal (Zene)
Ahogy azt Attilától megszokhatták rajongói, idén is a szentestét megelőző utolsó szombaton tartották a legújabb korong lemezbemutató koncertjét. A délután leesett nagy mennyiségű hó kétségbe ejtette ugyan a szervezőket, de háromnegyed órával a hivatalos kezdési időpont után kiderült: Attila rajongói bármire képesek kedvencükért. Pillanatok alatt benépesült a Csepeli Színház, és kezdetét vette a…
jan. 5
12:11
Madonna újabb meglepetése - jópofa fotóval (Zene)
Madonna megint megcsinálta! A Louis Vuitton reklámkapmánya után Madonna újra kamerák elé állt, de ezúttal a Dolce & Gabbana arcának szerepét vállalta el – elég elképesztő módon. [Dátum: 2010.01.05. 12:03]
jan. 5
12:45
Egy család, ahol eszperantóul társalognak (nyest.hu)
Miért kezd egy magyar családban az apa eszperantóul beszélni a gyerekeihez? Mi haszna származik a három csemetének abból, ha már óvodás korukban „apanyelvként” használnak egy mesterséges nyelvet? Egy mosonmagyaróvári családtól megtudhatjuk.
jan. 5
13:21
Egy szőke nyomozó és egy brutális gyilkosság (Napvilág)
Erica McDill, a minneapolisi reklámügynökség vezetője elégedett: végre a kezébe került minden hatalom, már zsebében lapul a halállista az elbocsátandók nevével, de előtte még a hegyek között megbúvó fogadóban, idilli környezetben élvezi a nyugalmat, egy tavon evez, a gondolataiba mélyed. Minden csodásan alakul.
jan. 5
13:30
Megkezdődött a 2010-es compostelai szentév (orientpress)
A híres spanyolországi zarándokhelyen 2009. december 31-én 119. alkalommal kezdődött szentév. Julián Barrio érsek három nagy kalapácsütéssel nyitotta meg a székesegyház szentkapuját. A következő hónapokban több mint tízmillió látogatóra számítanak, a legutóbbi, 2004-es szentévben mintegy 12 millióan keresték fel Szent Jakab apostol sírját.
jan. 5
13:39
Letelt az ötven év, publikusak a Nobel-díjas író szerelmes levelei! (Népszava)
Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.
jan. 5
13:39
Új frontember a Malediction élén (Zene)
Néhány tagcsere után stabil felállással vág neki az új évnek a Malediction. [Dátum: 2010.01.05. 13:30]
jan. 5
13:39
Réthly Attila visszavonta pályázatát (szinhaz.hu)
Kedves Kollégák! A Veszprémi Petőfi Színház igazgatói posztjára 2009 decemberében benyújtott pályázatomat a tegnapi nappal visszavontam. Erről levélben értesítettem a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnökét. A pályázatban résztvevő, jelenleg egyedüli versenytársam, Oberfrank Pál kollégám felé megindokoltam elhatározásomat, aki barátsággal és tisztelettel fogadta döntésemet.  …
jan. 5
13:48
Miért imádkozik a ferences család? (orientpress)
A ferences regula pápai jóváhagyásának 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év záróünnepségén, január 2-án a ferences családot alkotó szerzetesrendek egy-egy képviselője a ferences regula egy-egy fejezetéhez fűzte imádságát. Ezekből idézünk.
jan. 5
13:48
Homoszexuális vágy Varsóban (HVG)
Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a Varsói Nemzeti Múzeum.
jan. 5
13:50
Nyílt nap az ELTE bölcsészkarán (orientpress)
Nyílt napot tart szombaton az ELTE Bölcsészettudományi Kara. A Hallgatói Önkormányzattal együtt szervezett rendezvény célja, a karra felvételizni szándékozók informálása a tavaly szeptembertől induló 58 BA szakról, 64 MA szakról és a 68 PHD (doktori) programról.
jan. 5
14:06
Egy ősbemutató és egy feldolgozás az Akusztikban (MaHu)
Soha nem hallott változatban játssza zavarba ejtő és táncra csábító zenéjét a YAVA az mr2-Petőfi Rádióban. Az Akusztik című műsor idei első adásában a Folcore album dalai mellett egy ősbemutató és egy feldolgozás is szerepel. Röviden: kedden este jön a legYAVA!
jan. 5
14:15
Itt az első Plastic Bitch lemez! (Zene)
Megjelent a Plastic Bitch debütáló lemeze a Shallow Decay. Az albumot már megelőzte egy video klip, ami a címadó számra készült, de a korong csak mostanra öltött végső formát. A stúdióalbum elkészítése már régi álma volt a csapatnak. [Dátum: 2010.01.05. 14:00]
jan. 5
14:24
Nemzetiségi teaház − bolgárokkal (orientpress)
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum január 6-án lehetőséget teremt, hogy belekóstoljunk a bolgár kultúrába, hagyományokba és ízekbe, nem utolsó sorban pedig a zenei ízlésvilágukba.
jan. 5
14:33
Győrben összefogott a balett és a komolyzene (Zene)
Az elmúlt év kiemelkedően sikeres volt a Győri Filharmonikus zenekar történetében s ennek szellemében vágtak neki a 2010-es esztendőnek is. Farsangi koncert a balettosokkal és jótékony felajánlás képezi az év első havát. [Dátum: 2010.01.15. 08:42]
jan. 5
14:35
Demjén Rózsi kiszállt a liftből és elbúcsúztatta az óévet - fotók az Aréna-koncertről (Zene)
Ismét Demjén koncert volt december 30-án az Arénában. Egy év kihagyás után, hiszen 2008-ban nem adott önálló estet Rózsi, hanem néhány fellépés erejéig ismét összeállt a V’Moto-rock együttes. [Dátum: 2010.01.05. 16:12]
jan. 5
14:54
EKF 2010 Pécs - már robog. (Kikötő Online)
2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.
jan. 5
15:27
Simon Izabelláé és Várjon Dénesé az amerikai Bard College ösztöndíja (Népszava)
Simon Izabella és Várjon Dénes nyerte el első alkalommal az amerikai Bard College konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját, a zongoraművész házaspár a 2010-11-es tanévben kéthetes kurzust ad szólózongora és kamarazene szakos növendékeknek.
jan. 5
15:27
Mit illik gyerekeknek, és mit nem... egy topmodell társaságában? (Napvilág)
Belátván, hogy a mai fiataloktól mennyire távol áll az, amit mi illemtannak hívunk, s hogy mekkora szükségük van útmutatásra egy értékekben és tiszteletben leredukált világban, voltaképp tapsolnom kéne, és dicsérni a Duna televízión hetente jelentkező Illemberke sorozatot, quot;Végre egy mai gyerekeknek szóló magyar (!) sorozat, ami tanít is valamire! quot; felkiáltás kíséretében. Mégsem teszem.
jan. 5
15:36
Lefevre után az élet... (MaHu)
Kasvinszki Attila újabb izgalmas színházi rendezése Merlin Színházban. Az eredeti mű egy igencsak abszurd alaphelyzetből indul ki, melyet a rendező és színészcsapat egy újabb csavarintással még inkább érdekessé kanyarított.
jan. 5
15:45
Tarolt Susan Boyle álomlemeze (Népszava)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
16:03
Minden idők 75 legnagyobb slágere - a 46. helyezett (Zene)
A brit szerzői jogvédő hivatal április közepén jelentette be, hogy a Procol Harum ’A Whiter Shade OF Pale’ című dalát választották az elmúlt 75 év legnagyobb slágerének. Megszereztük a teljes listát és dalonként közöljük. Jöjjön a 46. helyezett. [Dátum: 2010.01.05. 16:00]
jan. 5
16:12
Bárki elolvashatja az irodalmi Nobel-díjas szerelmes leveleit (HVG)
Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.
jan. 5
16:21
"Április végéig szállítanom kell egy könyvet a kiadómnak, különben annyi a lelkemnek és a golyóimnak" (Népszava)
A twitter- és blogfüggő Stephen Fry bejelentette rajongóinak, hogy egyelőre eltűnik a netről, mert nekilát új könyve megírásának.
jan. 5
16:48
Ötletpályázat Cseh Tamás emlékére - már csak két hét (Infostart)
Egyedi műalkotással szeretne emléket állítani Cseh Tamásnak a Budavári Önkormányzat: a Kossuth-díjas dalszerző-énekes egykori lakóházán elhelyezendő "emlék-műre" még január 21-ig várják a pályázatokat.
jan. 5
16:57
Nézd meg Szatmári klipjét és pontozd! (Zene)
DJ Szatmári és Jucus Miért őt című dalukhoz készített videoklipet az Alvin és a Mókusok frontembere. [Dátum: 2010.01.05. 16:54]
jan. 5
17:24
Korcsolya, forralt bor, fehérség, határtalan jókedv és pazar hangulat... (MaHu)
A Jégterasz színes programokkal várja mindazokat, akik egy hófehér, csillogó, jeges estére vágynak. Legyen egy közös, ünnepi hangulatú esténk a West End City Center tetőteraszán Január 8.-án 18 órától, ahol a jó hangulat és a hópehely az úr.
jan. 5
17:33
"Ilyen nehézségű művet még nem játszottak Magyarországon" (Népszava)
Ilyen nehézségű művet, mint Arnold Schönberg Mózes és Áron című operája, még nem játszottak Magyarországon - mondja Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, együttese január16-i bemutatójáról. Az opera harmadik, hiányzó felvonásának zeneszerzője maga Kocsis Zoltán, aki Schönberg néhány vázlata, az első két felvonás motívumai alapján komponálta a művet.

Keresés