2010. január 5. kedd

jan. 5
4:33
Életveszély! Kövekkel, székekkel és lapáttal estek neki az anyának (168 Óra Online)
Kövekkel, székekkel és lapáttal felfegyverkezve estek neki támadói a nyílt utcán egy mátraverebélyi család tagjainak. Egy 52 esztendős asszony életveszélyes fejsérülést szenvedett; mind az öt elkövető előzetesbe került – írta az nport.hu.
jan. 5
5:00
Alig van esélye egy újabb Nemzeti Csúcsnak (Népszava)
Alig van esélye annak, hogy megvalósuljon az MDF által szorgalmazott újabb Nemzeti Csúcs. A kormányfő úgy látja, lenne értelme az egyeztetésnek, de szerinte azt Sólyom Lászlónak kellene összehívnia, aki viszont az előző csúcson nem jelent meg. Az államfő egyelőre elodázta a válaszadást. Hivatala jelezte, akkor foglalkoznak a kérdéssel, ha levélben keresik meg őket. Ezt az MDF tegnap meg is tette.…
jan. 5
5:18
Önmagát és a jövőjét keresi a liberális párt (Népszava)
Egy éve, a ferencvárosi időközi választás első fordulójában még 5,2 százalékot ért el az SZDSZ. Ez akkor nem volt kiugró eredmény, de az idén, az áprilisi parlamenti választáson már hasonlóval is elégedett lenne a párt, melynek támogatottsága jelenleg egy százalék körüli. A szavazóbázis lemorzsolódása nem tavaly kezdődött, de 2009-ben vált igazán láthatóvá.
jan. 5
5:20
Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, ha jön az ár (Népszava)
Árvízi védekezéssel teltek az utóbbi napok több magyarországi régióban. Az enyhe időjárás és a hirtelen hóolvadás először a környező országokban duzzasztotta jelentősen a folyók vízszintjét, majd az áradás hazánkban okozott gondokat. Jelenleg 1316 kilométeren van készültség Kelet-Magyarországon, és a szakértők további árhullámokat várnak. Erdélyben ugyanis folytatódnak az esőzések. Hazánk…
jan. 5
5:27
Vészhelyzet? Valami berobbant a hulladékégetőben (168 Óra Online)
A SARPI Dorog Kft. területén hétfőn 12 óra 10 perckor robbant be egy 100 köbméteres, szennyvizeket tartalmazó tároló tartály - tudatta a vállalat közleményben.
jan. 5
5:42
Ikrek, mégis más évben születtek (Infostart)
Néhány perccel egymás után, ám más évben született egy ikerpár két tagja az Amerikai Egyesült Államokban: az egyik fiúcska 2009-ben, a másik viszont már 2010-ben jött világra.
jan. 5
5:54
Ma talán megérkezhet a kórházakhoz a várt hatmilliárd forint (Népszava)
Arra számítanak a lapunk által megkérdezett kórházigazgatók, hogy ma végre hozzájutnak a tavaly év végére ígért hatmilliárd forinthoz. Mert a szaktárca ugyan már december 28-án elindította az összeg utalását, a pénz azonban eddig nem érkezett meg az intézményekhez.
jan. 5
6:03
Megátkozták az OTP-t! Hová tűnt 15 év befizetése? (168 Óra Online)
Megátkozta az OTP-t egy taranyi cigány férfi, miután hiába próbálta kideríteni, hogy mi lett az 1982 óta tartó lakáshitel-törlesztéseivel – írta a sonline.hu.
jan. 5
6:18
Wermer: Az MSZP feladta a meccset (Infostart)
A pártok azért nem kampányolnak még, mert úgy gondolják, borítékolható a választások eredménye - mondta Wermer András marketingstratéga az InfoRádió Aréna című műsorában.
jan. 5
6:30
BKV - Hogy lesz a napi 8-10 meghibásodásból hirtelen 172? (Népszava)
A BKV reggel óta értetlenül áll a kialakult jármű meghibásodások előtt, ezért a menedzsment azonnali vizsgálatot rendelt el - közölte a közlekedési társaság hétfő este az MTI-vel.
jan. 5
6:39
Finszter: a rendőrségnél a parancs megelőzi a jogot (HVG)
A rendőrség tavaly Háló néven dolgozta ki azt a programot, amellyel a hátrányos helyzetű települések közbiztonságát kívánják erősíteni. Ennek lényege, hogy az északi országrészt rendőrökkel erősítik meg és valamennyi községbe körzeti megbízottat helyeznek. A programot és a testületet – elsősorban a politika részéről – sok támadás éri. A magyar rendészet helyzetéről a téma kutatóját, Finszter Gézát…
jan. 5
6:54
Nagyobb beleszólást kap a kormány a bankok ügyeibe - lapszemle (Infostart)
A Népszabadság információi szerint a jelenleginél lényegesen nagyobb beleszólást kaphat az állam a bankok ügyeibe. Egy most készülő és a kormány tervei szerint még ebben a ciklusban a parlament elé kerülő törvényjavaslat bizonyos esetekben korlátozná a menedzsment-, illetve a tulajdonosi jogokat a pénzintézeteknél, sőt az állam közvetlenül is átvehetné az irányítást.
jan. 5
7:06
A kérdés már csak az, meddig mennek el, azt is előveszik majd, aki nem a Fideszre szavazott? (Népszava)
Az MSZP szerint a Fidesz és a KDNP azért szeretné a parlamentben megszerezni a kétharmados többséget, hogy "kénye-kedve szerint felfüggeszthesse a mentelmi jogát annak a politikusnak, aki ellenszenves neki".
jan. 5
7:08
Sólyom Lászlóhoz fordul a Jobbik! (Népszava)
Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul a Jobbik, mert diszkriminációnak tartják Bajnai Gordon kormányfőnek azt a kijelentését, amely szerint a választások előtt a demokratikus pártok beletekinthetnek az ország pénzügyi helyzetébe, de a Jobbik nem, mert a miniszterelnök őket nem tartja demokratikus erőnek.
jan. 5
7:10
A CIB Bank ügyfeleinek adatait próbálták megszerezni ismeretlenek (Népszava)
Ismeretlen személyek hétfőn e-mailben kíséreltek meg bankkártya adatokat megszerezni a CIB Bank nevében.
jan. 5
7:12
Buszmizéria - a VEKE szerint rosszabb a helyzet, mint tegnap volt (Infostart)
Kedden reggel 6 óráig 250 BKV busz késve vagy egyáltalán nem indult el, emiatt a belvárosban, illetve a a főváros déli részén kell számítani járatkimaradásokra - mondta az MTI-nek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője kedden reggel. A BKV fődiszpécsere viszont az InfoRádiónak csupán 150 busz késéséről, illetve kimaradásáról számolt be.
jan. 5
7:15
13 centis havat jósolnak mára! (168 Óra Online)
Eleinte főleg a Dunántúl déli, középső és az Alföld déli, délnyugati részein, majd napközben átmenetileg egyre kevesebb helyen helyen várható havazás – írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
jan. 5
7:24
BKV - A helyzet "kicsit rosszabb", mint hétfőn volt (Népszava)
Kedden reggel 6 óráig 250 BKV busz késve vagy egyáltalán nem indult el, emiatt a belvárosban, illetve a a főváros déli részén kell számítani járatkimaradásokra - mondta az MTI-nek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője kedden reggel.
jan. 5
7:30
Sokan elkésnek: Kedden is a szokottnál kevesebb BKV busz indult el (MaHu)
Kedden reggel 6 óráig 250 BKV busz késve vagy egyáltalán nem indult el, emiatt a belvárosban, illetve a a főváros déli részén kell számítani járatkimaradásokra - mondta az MTI-nek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője kedden reggel.
jan. 5
7:32
Ismét havazik a fővárosban, 75 gép szórja az utakat (MaHu)
A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően kedden hajnalban gyenge havazás kezdődött a fővárosban; a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 75 szóró munkagéppel dolgozik az utak síkosságmentesítésén.
jan. 5
7:48
Április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani (MaHu)
Idén április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani; a helyi választási bizottságoknak pedig még tíz napjuk van arra, hogy szavazást írjanak ki.
jan. 5
8:00
Legyen ön is derűlátó! - BKV: már "csak" 150 busszal van probléma, addig is használják a villamosokat és a metrót... (Népszava)
Mintegy 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik kedd reggel a fővárosban; a buszok elsősorban Dél-Budán és Dél-Pesten hiányoznak - mondta Erős János, a BKV fődiszpécsere az MTI-nek.
jan. 5
8:06
Török Gábor az elmúlt 20 év legrövidebb kampányára számít (Infostart)
A Vision Politics igazgatója szerint különleges lesz az idei választási kampány abban a tekintetben, hogy az elmúlt 20 év legrövidebb korteskedésére kell számítani. Török Gábor az InfoRádiónak azt mondta: nehéz lesz felfokozni a politikai izgalmakat.
jan. 5
8:09
BKV: 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik (HVG)
Mintegy 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik kedd reggel a fővárosban; a buszok elsősorban Dél-Budán és Dél-Pesten hiányoznak - mondta Erős János, a BKV fődiszpécsere, aki szerint ez már javulás az előző naphoz képest, amikor mintegy 180 busz nem állt forgalomba. (8 hozzászólás)
jan. 5
8:18
"Olyan vádaskodásokba merítkezik a BKV, amely minden alapot nélkülöz" (Népszava)
Ha kell, jogi lépéseket is tesznek a szakszervezetek amiatt, hogy "olyan vádaskodásokba merítkezik a BKV, amely minden alapot nélkülöz" - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek hétfőn, arra reagálva, hogy a cég menedzsmentje szerint a reggeli állapot egy nem legális sztrájk és nem zárható ki a szándékosság jelenléte sem.
jan. 5
8:27
Az MSZP feladta a meccset? (168 Óra Online)
A pártok azért nem kampányolnak még, mert úgy gondolják, borítékolható a választások eredménye - mondta Wermer András az InfoRádió Aréna című műsorában.
jan. 5
8:36
"Megértem, hogy nehéz mindezt bevallani" (Népszava)
Nem hosszabbították meg a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) tartozó úgynevezett döglött ügyek osztálya vezetőjének, Kovács Lajos ezredesnek a szerződését – erősítette meg a hírt hétfőn az MTI-nek maga az érintett, aki szerint a döntés hátterében a tavaly év végén megjelent „ A Mór megtette…” című könyve állhat.
jan. 5
8:42
Kedden is komoly fennakadások a BKV-nál (orientpress)
Ahogyan az év első munkanapján, úgy kedden sem indult zökkenőmentesen a BKV napja: Budapesten mintegy kétszáz busz nem vagy csak késve indult el, a legnagyobb gondok Dél-Budán és Dél-Pesten vannak.
jan. 5
9:00
Molotov-koktél a bárból és petesejtüzlet - a lapszemlében (orientpress)
A Perényi 1. nevű debreceni bárból származnak a romagyilkosságok helyszínén megtalált Molotov-koktélok, állítja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint zöld utat kaphat a hazai petesejtüzlet, a Népszava pedig a késlekedő kórházi támogatásokról ír kedden.
jan. 5
9:03
Az MSZP ötvennél több egyéni mandátumban bízik (HVG)
A Népszabadság információi szerint egy, az MSZP-ben készített belső felmérés azt állítja: valamivel több mint ötven olyan egyéni körzet van, ahol reálisan mandátumhoz juthat a párt a tavaszi országgyűlési választáson.
jan. 5
9:12
Az MSZP ötvennél több egyéni mandátumban bízik (Népszava)
A Népszabadság információi szerint egy, az MSZP-ben készített belső felmérés azt állítja: valamivel több mint ötven olyan egyéni körzet van, ahol reálisan mandátumhoz juthat a párt a tavaszi országgyűlési választáson.
jan. 5
9:30
Ez csak a kezdet? - Állandósulhat a jelenlegi tömegközlekedési helyzet a fővárosban (Népszava)
Állandósulhat a jelenlegi tömegközlekedési helyzet a fővárosban, így a jövőben is akadozhat a buszforgalom - mondta Nemes Gábor, a BKV-s szakszervezetekből alakult sztrájkbizottság szóvivője kedden az MTI-nek.
jan. 5
10:12
Wermer András: Eljött a pozitív üzenetek ideje (Infostart)
A politikai pártok nem magukat pozicionálják, hanem az ellenfeleiket démonizálják - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wermer András. A marketingstratéga szerint a negatív kép mutatása már nem új üzenet, ahhoz valami pozitívat kell megfogalmazni.
jan. 5
10:15
Százmilliós kár a leégett zalakarosi Hotel Karos Spánál (HVG)
Kigyulladt a zalakarosi Hotel Karos Spa apartmanszállója keddre virradó éjjel, a tűzoltók az MTI tudósítójának jelentése szerint hét kocsival érkeztek a helyszínre. A lángokat hajnali fél hat körül tudták megfékezni, személyi sérülés nem történt. A tűzoltók szerint a kár meghaladja a 100 millió forintot, a szálloda vezérigazgatója ugyanakkor úgy látja: ennek többszöröse is lehet a veszteség.
jan. 5
10:15
–150 busz? BKV: ez már javulás! (168 Óra Online)
Mintegy 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik kedd reggel a fővárosban; a buszok elsősorban Dél-Budán és Dél-Pesten hiányoznak - mondta Erős János, a BKV fődiszpécsere az MTI-nek.
jan. 5
10:21
Elképzelhető, hogy időközi választást írnak ki a főváros VII. kerületében is (Népszava)
Idén április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani; a helyi választási bizottságoknak pedig még tíz napjuk van arra, hogy szavazást írjanak ki. A jelenlegi adatok szerint ebben az önkormányzati ciklusban még nyolc településen tartanak majd képviselő- vagy polgármester-választást.
jan. 5
10:30
Öltözzünk melegen, ha kimegyünk - Egész héten eshet (MaHu)
A következő napokban hazánk időjárását az északról érkező hideg, többnyire száraz; és a délnyugat felől áramló nedves, enyhe levegő határozza meg. Ezek keveredésében (keveredési zóna) jelentős mennyiségű csapadék hullhat.
jan. 5
10:33
Zebrán gázoltak el egy férfit Csepelen (HVG)
A zebrán gázoltak el egy 69 éves férfit a főváros XXI. kerületében kedd reggel, a gyalogost végtagsérülésekkel kórházba szállították - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.
jan. 5
10:39
"A jelöltek cserélődése nem befolyásolja alapvetően az SZDSZ szavazatszerző képességét" (Népszava)
Az SZDSZ-nek azért van listavezetője és nem miniszterelnök jelöltje, mert egy ellenzékbe készülő kis parlamenti párt esetében ez így normális - mondta az MTI-nek adott interjújában Retkes Attila. A pártelnök állítja, hogy Magyarországon jelenleg a Szabad Demokraták Szövetsége az egyetlen liberális párt és úgy számol, hogy a következő parlamentben 20-25 képviselőjük foglal majd helyet.
jan. 5
10:48
A hegymászóknak a szűk völgyben esélyük sem volt kitérni a lavina elől (MaHu)
Hazahozták Magyarországra kedd hajnalban a Magas-Tátrában balesetben megsérült magyar hegymászókat; egyiküket a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban, másikukat a tatabányai kórházban ápolják. A harmadik férfit már vasárnap hazaengedték a poprádi kórházból, mert sérülései nem voltak olyan súlyosak.
jan. 5
10:51
Török Gábor: Mi változhat az SZDSZ eltűnésével? (HVG)
Az SZDSZ várható parlamenti búcsúja kapcsán a politológus korábban már írt a liberális tábor lehetséges jövőjéről. Mostani jegyzete szerint a kérdés azonban ennél tágabban is megfogalmazható: vajon hogyan hat az SZDSZ kiesése a teljes magyar politikára? (9 hozzászólás)
jan. 5
11:15
BKV - Csak átmeneti probléma a buszforgalom akadozása (Népszava)
Csak átmeneti probléma a buszforgalom akadozása; amint sikerül megegyezni a szakszervezetekkel, újra normalizálódik a közlekedési helyzet - mondta Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek.
jan. 5
11:17
Megszűnik a Sztársáv, a Szempont, a Múlt-kor és az Életképek (Népszava)
Tegnap lépett életbe a Magyar Televízió (MTV) új műsorrendje. A műsorválaszték szegényesebb a korábbinál, változatlanul szerepelnek a kisebbségi, vallási és hírműsorok, de a köztévé nagy készpénzkifizetéssel járó produkciókat egyelőre nem gyárt. Az intézménynél mindezt az MTV-t sújtó költségvetési megszorításokkal magyarázták, a műsorkészítésre fordítható források ugyanis drasztikusan csökkentek,…
jan. 5
11:27
Mellbe rúgta egy férfi az ambuláns orvost (HVG)
Hétfő délután tett bejelentést a Győri Rendőrkapitányságon a Petz Aladár megyei kórház ambuláns orvosa arról, hogy egy mentővel beszállított férfi bántalmazta őt - közölte a rendőrség.
jan. 5
12:00
Átmeneti probléma? Kedd reggel is akadozott a buszforgalom (MaHu)
A BKV közlése szerint mintegy 150 autóbusz késve vagy egyáltalán nem közlekedett kedd reggel a fővárosban. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) viszont arról tájékoztatott, hogy legalább 250 busszal voltak problémák. A cég átmenetinek nevezte a problémát, a sztrájkbizottság szóvivője azonban úgy látja, hogy állandósulhat a kialakult helyzet.
jan. 5
12:21
Jogsértően pályáztatta az ORTT a kereskedelmi rádiókat (HVG)
Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.
jan. 5
12:27
Hoppá! Jogsértő volt a frekvenciapályázat (Népszava)
Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.
jan. 5
12:39
Swingerklub és reality? Jön a női tévé (168 Óra Online)
Január elsejétől FEM3 néven új, nőknek szóló szórakoztató csatorna indult Magyarországon. Kérdés, van-e még hely, s ha igen, hol a szakemberek által teljesen telítettnek, több száz magyar és külföldi adó elérésére alkalmas televíziós palettán?
jan. 5
13:03
MDF: hozzák nyilvánosságra a mágnesszalagok tartalmát! (Népszava)
Az MDF azt kéri, hogy hozzák nyilvánosságra a 2060-ig titkosított, az elmúlt rendszer titkosszolgálati adatait rögzítő 18 mágnesszalag tartalmát - közölte Csapody Miklós és Roszík Gábor MDF-es politikus sajtótájékoztatón kedden.
jan. 5
13:05
Benzintender - "mindenki nyugodjon meg, minden a legnagyobb rendben van" (Népszava)
Rendkívüli ülést tart pénteken a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormányzati benzintender ügyében.

Keresés