2010. január 15. péntek

jan. 15
1:48
„Maximális tájékoztatás, nulla szórakoztatás – ezt vallom” (HVG)
A Pesti Központi Kerületi Bíróság feldarabolását is megfontolandónak tartaná a Markó utcai törvényház örökös túlterheltségének megszüntetése érdekében Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. A főbíró többfelé siralmas állapotokat tapasztalt országjárása során – derül ki a HVG-nek adott interjújából.
jan. 15
5:09
Formálódik az MDF-SZDSZ egyezség (Népszava)
Január 30-án ül össze az MDF országos választmánya, a testület a hivatalos közlés szerint a párt választási programját fogadja majd el, ám többen biztosra veszik, hogy akkor kell majd szentesíteni a demokrata fórum, illetve az SZDSZ együttműködését. Addigra összeáll a kis „olajfa-koalíció”, a két forduló között pedig, amikor bizonyos körzetekben a győzelem érdekében vissza kell lépni egymás…
jan. 15
5:11
Navracsics Tibor: csodát nem ígérünk (Interjú) (Népszava)
Nem lát markáns különbséget a Bajnai- és a Gyurcsány-kormány által folytatott kormányzati politika között Navracsics Tibor, bár azt elismeri, hogy miközben az egyik majdnem világrekordot döntött a költségvetési hiány tekintetében, a másik leszorította a deficitet. A Fidesz frakcióvezetője szerint akkor lehet felelősségre vonást kezdeményezni, ha valaki bűncselekményt követett el. Beszél arról is,…
jan. 15
5:13
Most nem büntetné a Fidesz a diktatúratagadást, noha az ősszel maga kezdeményezte (Népszava)
A holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadását tiltó törvényjavaslatot kezdeményez az MSZP – ám megszondáztatva a parlamenti pártokat, úgy tűnik, kicsi az esély rá, hogy ebből bármi is megvalósulhat. A törvényhez mindenképp kétharmados többségre lenne szükség, de a Fidesz lapunknak jelezte: nem fogják megszavazni az előterjesztést. Igaz, ősszel épp ők módosították volna hasonló szellemben az…
jan. 15
5:21
„Kis létszámú cigány csoporttól retteg a falu”: nyílt levél (ATV)
Betörés, lopás, idős emberek bántalmazása írható a számlájukra.
jan. 15
5:23
Megerősítették! Világhírű énekessel jár a magyar sztár! (ATV)
Már korábban is voltak találgatások kapcsolatukról.
jan. 15
5:24
Pécs: Utcára omlott a Zsolnay-műemlék fala (168 Óra Online)
Leomlott egy műemlék épület homlokzata a Zsolnay-negyed építésénél. Az ügyben az Örökségvédelmi Hivatal is vizsgálódik - írja a bama.hu.
jan. 15
5:25
A főváros megsemmisült, a halottak közt bűnözők fosztogatnak + videó (ATV)
Az interneten csalók gyűjtenek támogatást a károsultak javára.
jan. 15
5:45
Még kitartanának a szakszervezetek, az utasok türelme már elfogyott (Népszava)
Ma van a BKV-sztrájk negyedik napja, s nem kizárt, hogy a munkabeszüntetés hét végén is folytatódik, bár lehet, hogy átmenetileg felfüggesztik az akciót az érdekképviseletek. A szakszervezetek tegnap három alkalommal is tárgyaltak a BKV menedzsmentjével, de megállapodásra nem jutottak. Bajnai Gordon miniszterelnök a munkabeszüntetés kapcsán azt mondta: mindenkinek joga van sztrájkolni, de a…
jan. 15
6:21
Melyik BKV-járatok közlekednek a sztrájk idején? (Infostart)
A péntek reggeli üzemkezdetkor menetrend szerint elindultak a BKV metró-, HÉV- és trolibuszjáratai a határozatlan idejű sztrájk negyedik napján. Összeállításunkból megtudhatja, melyik járatok közlekednek.
jan. 15
6:21
Kétbillió forinttal kampányol Mesterházy (Népszava)
A Népszabadság információi szerint Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt irányításával elkészült az MSZP választási vállalásainak első verziója.
jan. 15
6:23
BKV-sztrájk: nagyobb tárgyalási intenzitást ígérnek a felek (Infostart)
Folytatódik a sztrájk, eredménytelenül zárult csütörtök este a BKV menedzsmentje és a sztrájkbizottság találkozója a kollektív szerződésről. Az egyeztetések a hét elején kezdődtek, azóta nem jutottak dűlőre. Most azt ígérik a felek, hogy nagyobb intenzitással tárgyalnak. A sztrájkbizottság közben Bajnai Gordonhoz fordult. A miniszterelnök szerint a szakszervezetek nem sztrájkolnak, hanem…
jan. 15
6:54
Bajnai: Ez nem sztrájk, hanem zsarolás (168 Óra Online)
Zsarolásnak nevezte a BKV-dolgozók sztrájkját a miniszterelnök - írja a Független Hírügynökség.
jan. 15
7:09
„Itt az idő” Több tízezer önkéntest vár a Fidesz + videó (ATV)
Választási aktivisták toborzásába kezdett a ellenzéki párt.
jan. 15
7:12
Így ellenőrzi a PSZÁF a banki Magatartási Kódex betartását (HVG)
A 2010. január 1-jén hatályba lépett Magatartási Kódexszel kapcsolatban a hitelezési szektorral egyezségre jutott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), az ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartás elveit elfogadta a szektor – állapította meg a felügyelet a csütörtökön kiadott közleményében. A felügyelet részletes információt közölt a kódex betartatásáról és az eljárásmenetről is.
jan. 15
7:15
Nyolc-tíz pontos listával kampányol Mesterházy - lapszemle (Infostart)
A Népszabadság azt írja, a pénteken megkezdődik a szocialista egyéni jelöltek hivatalos bemutatása a megyékben, kikerülnek a választásokon indulók óriásplakátjai.
jan. 15
7:27
Fidesz-kampány: Lázasan folynak az előkészületek (MaHu)
A héten lezajlik a fideszes egyéni képviselőjelöltek kampány-, illetve médiatréningje, mától pedig már óriásplakátokon is toborozza önkénteseit a Fidesz-KDNP. A hivatalos kampánykezdet még odébb van, az előkészületek azonban már folynak.
jan. 15
7:27
Saját műsorát alázta a TV2 sztárja! "Én hittem benne" (ATV)
Véleménye szerint hiába kutatják fel a tehetségeket, utána kizsákmányolják őket.
jan. 15
7:45
BKV-sztrájk: 42 busz és 6 villamos közlekedik (MaHu)
Nem sokkal 6 óra után a BKV 42 busz- és 6 villamosvonalán közlekedtette járatait, a határozatlan idejű sztrájk negyedik napján - közölte a BKV az MTI-vel.
jan. 15
7:45
Történelmi pillanat! A vajdasági magyarok kezükbe vehetik a sorsukat (ATV)
Január elsejével érvénybe lépett a Vajdaság számára – az eddiginél jóval szélesebb körű – autonómiát biztosító törvény Szerbiában. Az még nem teljesen világos, hogy a tartomány által visszakapott mintegy másfélszáz hatáskör gyakorlásához lesz-e elegendő pénz. Az azonban biztos, hogy a Vajdaság – és a vajdasági magyarok – számára mindez történelmi mérföldkő.
jan. 15
7:48
A sztrájk 4. napja: így közlekedjünk! (168 Óra Online)
Folytatódik a BKV-sztrájk, miután a csütörtök kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a menedzsment és a munkabeszüntetést kezdeményező 14 szakszervezet vezetősége között a kollektív szerződésről - írja az MTI.
jan. 15
7:51
Kis késések lehetnek Ferihegyen a sztrájk miatt (Infostart)
A ferihegyi repülőtéren továbbra is tart a Malév GH dolgozóinak sztrájkja, ám ez a forgalomban pénteken sem okoz fennakadást, az előző napokhoz hasonlóan legfeljebb kisebb késések lehetnek - mondta Limburger Lóránt, a Malév földi kiszolgáló cégének igazgatója.
jan. 15
8:06
42 busz- és 6 villamos vonalon van közlekedés (HVG)
Nem sokkal 6 óra után a BKV 42 busz- és 6 villamos vonalán közlekedtette járatait, a határozatlan idejű sztrájk negyedik napján – közölte a BKV.
jan. 15
8:09
Tarlós: Nincs bennem vad vágy, hogy előássak valamit Demszky ellen (Infostart)
Tarlós István szerint a jelenlegi 67 fős Fővárosi Közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni akár már idén ősztől is. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában a sokat emlegetett elszámoltatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "nincs benne vad vágy" az iránt, hogy például Demszky Gábor főpolgármesterről "előásson valamit", de ha felhatalmazást kap Budapest vezetésére,…
jan. 15
8:21
Milyen összetételű kormányt várunk a 2010-es választások után? (orientpress)
A Forsense 1000 fős közvélemény-kutatásában arra kérdezett rá, hogy néhány hónappal a választások előtt milyen lehetséges összetételű kormányokban gondolkodnak a különböző választói csoportokhoz tartozók.
jan. 15
8:24
Pénteken is csak kis késések lehetnek a repülésben (HVG)
A ferihegyi repülőtéren továbbra is tart ugyan a Malév GH dolgozóinak sztrájkja, ez a forgalomban pénteken sem okoz fennakadást, az előző napokhoz hasonlóan legfeljebb kisebb késések lehetnek – mondta Limburger Lóránt, a Malév földi kiszolgáló cégének igazgatója.
jan. 15
8:39
Az MSZP átírná fővárosi listáját (MaHu)
A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP-nél felmerült, hogy újra kellene gondolni a párt tavaly, még az EP-választások előtt véglegesített fővárosi listáját.
jan. 15
8:39
Filmes programok Pécsett (ATV)
Többek között török és német filmhét, valamint a közép- és délkelet-európai mozira fókuszáló CinePécs filmfesztivál is a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-projekt interkulturális jellegét erősíti.
jan. 15
8:41
Nyolc napig volt bezárva a 35 éves nő a liftben, étel és ital nélkül (ATV)
Az eset a Barcelonától északkeltre lévő egyik városkában, Sitges-ben történt.
jan. 15
8:42
Nem csak egyszer vesztegethetett a volt ügyész (HVG)
További ötrendbeli vesztegetéssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség Varga Gergely volt ügyészt – tudta meg a Népszava Fazekas Géza szóvivőtől.
jan. 15
8:57
MSZP-szálak, MTV és árak a lapszemlében (orientpress)
'Mivel minden érdekképviselet tart fenn kapcsolatokat a politika világával, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos érdekharcok is megjelennek ebben a sztrájkfolyamatban' - mondta a Magyar Hírlapnak Kocsis István. A Magyar Rádió tavaly 1,5 milliárdot megtakarított. Az MTV és a Duna TV viszont nem spórolt. Ennek ellenére az MTV 500, a Duna TV 670 millió forintot kapott vissza az általunk elért…
jan. 15
8:59
Sztrájk: Bajnai szerint ez zsarolás (orientpress)
Nem sztrájkolnak, hanem zsarolnak a BKV-s szakszervezetek- nyilatkozta a Klubrádió csütörtöki műsorában Bajnai Gordon. A kormányfő csak az elégséges szolágtatások fejében tárgyalna a munkabeszüntetőkkel; időközben a HÉV, metró és trolibusz-közlekedés is helyreállt.
jan. 15
9:00
A BKV-s ügyek miatt az MSZP átírná fővárosi listáját (HVG)
A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP-nél felmerült, hogy újra kellene gondolni a párt tavaly, még az EP-választások előtt véglegesített fővárosi listáját.
jan. 15
9:00
Önbíráskodással fenyegetőznek a romáktól rettegő faddiak (168 Óra Online)
Keserű hangvételű levélben kívánnak szót emelni a faddiak a közelmúltban történt erőszakos bűncselekmények miatt a rendészeti miniszternél. A levél küldői szerint a probléma forrása egy kis létszámú cigány származású csoport - írja a teol.hu.
jan. 15
9:02
Tarlós jogászokkal vizsgáltatná a fővárosi szerződéseket (HVG)
Tarlós István szerint a jelenlegi 67 fős Fővárosi Közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni akár már idén ősztől is. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában a sokat emlegetett elszámoltatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „nincs benne vad vágy” az iránt, hogy például Demszky Gábor főpolgármesterről „előásson valamit”, de ha felhatalmazást kap Budapest vezetésére,…
jan. 15
9:03
Ikvai-Szabó Imre: Két igazság áll egymással szemben (Infostart)
Tarthatónak tűnik az a 15 éves stratégiai terv, amelynek dokumentációját csütörtökön adta át a BKV vezetése a szakszervezeteknek - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus arról is beszélt: a közlekedési dolgozók sztrájkja idején is kitiltják az autók egy részét a fővárosból, ha nem csökken a szálló por koncentrációja, erről azonban még a…
jan. 15
9:15
Tarlós visszaadná Budapestnek az ellopott illúziót (MaHu)
Tarlós István szerint a jelenlegi 67 fős Fővárosi Közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni akár már idén ősztől is.
jan. 15
9:18
Negyvenhat vonalon járnak a BKV-buszok (HVG)
Negyvenhatra nőtt azoknak a buszvonalaknak a száma, amelyeken elindultak a járatok péntek reggel, a BKV-sztrájk negyedik napján – közölte a BKV. A villamosok továbbra is hat viszonylaton közlekednek.
jan. 15
9:33
Naponta 50 milliót takarít meg a BKV - Sztrájkjelentés, 4. nap (ATV)
A cég naponta 90 milliót takarít meg, igaz 40 milliótól el is esik, így a mérleg 50 millió forint plusz. A cég 40 milliós vesztesége pedig abból adódik, hogy nem adnak el jegyet, és a bérelt buszokat sem tudják üzembe állítani.
jan. 15
9:57
Náray Tamás: Nincs létjogosultsága a historikus ruháknak (Infostart)
A magyar motívumok inkább külföldi tervezők kollekcióiban jelennek meg, a magyar ruháknál erre nincs annyira szükség - mondta Náray Tamás divattervező a XXI. Század Intézet Skót szoknya versus bocskai címet viselő, a XXI. századi magyar identitással foglalkozó konferencián. Náray Tamás szerint Magyarországnak nagy gyakorlata van a félremagyarázásban, ez az oka annak, hogy politikai csoportok…
jan. 15
10:09
A BKV után a MÁV is napirendre kerülhet a botránylistán (MaHu)
Egyelőre hallgat a rendőrség, de a felröppent hírek szerint a MÁV-ot is megszorongatnák a botrányos végkielégítések ügyében.
jan. 15
10:12
Rendőröket akart megvesztegetni egy kínai (HVG)
Rendőröket akart megvesztegetni egy jogosítvánnyal nem rendelkező, autót vezető kínai férfi Nyíregyházán; a külföldit őrizetbe vették, ellene a nyomozó ügyészség indított eljárást –közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken.
jan. 15
10:12
Visszatér-e még a politikába Bajnai a "méregtelenítés után?" (168 Óra Online)
A miniszterelnök tavaly válságkezelő kormányzásra vállalkozott. Egy évre, a ciklus végéig. Most beszél a tavaszi választások tétjéről, a demokrácia zülléséről, arról is, milyen részérdekek „marják” a magyar államot. De megkérdeztük tőle azt is: mit tervez júniustól, és később vissza akar-e még térni a politikába? KARÁCSONY ÁGNES interjúja.
jan. 15
10:14
Molotov-koktélos támadókat helyeztek vád alá (HVG)
Vádat emelt 11 miskolci férfi ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, közlekedés biztonsága elleni bűntett, rongálás bűntette, közveszély okozás előkészületének bűntette miatt a Miskolc Városi Ügyészség – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.
jan. 15
10:27
Nyomoznak a pacsai polgármester ellen (HVG)
Két önkormányzati feljelentés kapcsán nyomozás indult a tavaly nyáron várossá vált Pacsa polgármestere ellen közokirat-hamisítás, sikkasztás és csalás gyanúja miatt.
jan. 15
10:27
Bajnai: tartható a költségvetés, ha marad a józaneszű politizálás + videó (ATV)
A miniszterelnök szerint a kormány eredményeit már a külföldön is elismerik.
jan. 15
10:29
Ne használja a BKV útvonaltervezőjét! (HVG)
A sztrájk folytatódik, s bár a BKV honlapja reagál az aktuális történésekre, az útvonaltervező még a régi.
jan. 15
10:33
Nem lesz szmogriadó a hétvégén Budapesten (Infostart)
Javult a főváros levegője, csökkent a káros anyagok szintje, ezért előreláthatólag nem lesz szmogriadó a hétvégén.
jan. 15
10:45
Jobb már a budapesti levegő, elmarad a szmogriadó (HVG)
Javult a főváros levegője, csökkent a káros anyagok szintje, ezért előreláthatólag nem lesz szmogriadó a hétvégén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa pénteken.
jan. 15
10:51
Két hét múlva költözhetnek vissza a lakók a Balaton utcába (Infostart)
Előreláthatólag két hét múlva - a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után - költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba, amelyben január 8-ára virradóra robbanás történt - közölte Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere.

Keresés