2010. január 5. kedd

jan. 5
5:24
Nem kellett haladnia Noé bárkájának (Infostart)
Egy Közel-Keleten talált és ősi babiloni nyelven írt agyagtábla szerint a bibliai Noé bárkája valójában egy hatalmas, kör alakú nádtutaj volt - írja The Guardian. Bár már több tucat olyan antik táblát találtak, amelyek a pusztító özönvíz történetét mesélik el, ez az első olyan lelet, amely a bárka alakját is pontosan leírja.
jan. 5
7:00
A szexi vámpírfiú csak hátul kullog az 1,6 milliójával... (168 Óra Online)
Ismét összeállította a legtöbbet letöltött tévésorozatok TOP 10-es listáját a TorrentFreak. Megállapításaik szerint a lista élén álló Hősök egyes epizódjait többen töltötték le illegálisan, mint ahány nézőt a sorozat az Egyesült Államokban egy-egy héten a tévé elé ültetett….
jan. 5
8:06
Bejelentették a Kepler elsõ bolygófelfedezéseit (csillagászat.hu)
Öt új exobolygót talált a Kepler, a NASA Föld típusú bolygók kutatására tervezett ûrtávcsöve.
jan. 5
8:15
Digitális fellegvárrá válna az OSZK (Múlt-kor)
A digitalizálás összehangoltabbá és tervszerűbbé tétele, valamint a raktározási gondok megoldása mellett modern, felhasználóbarát kulturális központtá szeretné alakítani az OSZK-t az intézményt 2010. január 1-jétől vezető Sajó Andrea.
jan. 5
8:24
Az angol szülők nem aggódnak, ha szeszes italt isznak a gyerekeik? (orientpress)
Angliában figyelmeztették a szülőket, hogy ne becsüljék alá a gyermekek alkoholfogyasztásának 'veszélyes következményeit'. Egy nemrég végzett felmérés alapján ugyanis az derült ki, hogy sok szülő nem tartja az alkoholfogyasztást gyermeke számára kockázatosnak.
jan. 5
9:18
Alkoholmámor miatt született meg a mezőgazdaság (Múlt-kor)
Egy régészekből álló csoport ősi alkoholra utaló maradványokat fedezett fel Kínában. Ebből arra következtettek, hogy a neolitikus kor embere a szomjúság enyhítése miatt kezdett növényeket termeszteni.
jan. 5
9:20
Noé bárkája egy kör alakú tutaj lehetett (Múlt-kor)
Egy Közel-Keleten talált és ősi babiloni nyelven írt agyagtábla szerint a bibliai Noé bárkája valójában egy hatalmas, kör alakú nádtutaj volt.
jan. 5
9:36
Villanyégők helyett tapétával világíthatunk (orientpress)
A tapéta, mely fényt bocsát ki, néhány éven belül helyettesíteni fogja a hagyományos villanyégőket, és megszünteti a szénkibocsátást. A technológiát, amely villamos áramot használ, hogy vegyi anyagokat szimuláljon fény létrehozására, egy walesi cég fejlesztette ki. A találmányt 454 ezer fonttal jutalmazta a Carbon Trust, hogy ezzel segítse mielőbbi megjelenését az otthonokban és az irodákban.
jan. 5
10:21
Régészek Kleopátra sírjának küszöbe előtt (Múlt-kor)
Antonius és Kleopátra a világtörténelem egyik leghíresebb szerelmespárja volt. Most, 2000 évvel haláluk után a történészek talán megfejtették a pár legutolsó együtt töltött idejének rejtélyét.
jan. 5
10:24
Sztársáv, Múlt-kor, Szempont nélkül az élet - 2010-01-05 10:00:47 (sat.hu)
Január 4-től új műsorrenddel várja nézőit a két közszolgálati csatorna, a költségvetési megszorítások miatt újabb műsorok szűnnek meg.
jan. 5
10:30
Fák új fajait fedezték fel (orientpress)
Cheddar Gorge népszerű kirándulóhely az angolok számára, de a felfedezések sem ritkák ezen a vadéletben bővelkedő területen. A legutóbbi tudományos vizsgálat három új fafajta felfedezéséről számol be. A tudósok a fákra Nagy-Britannia legnagyobb szurdokjában bukkantak. Az eddig ismeretlen fajtákat nevelő Somerset-telket nehéz felderíteni meredek sziklái miatt, melyek 120 méter magasságig nyúlnak…
jan. 5
10:51
Máris forró titkokra bukkant az új szupertávcső! (168 Óra Online)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) lenyűgöző "bolygóvadász" teleszkópja két rejtélyes objektumra bukkant, amelyek túl forróak ahhoz, hogy bolygók legyenek, ahhoz viszont túl kicsik, hogy csillagok legyenek – írta az AP.
jan. 5
11:24
Kiszáradhat a vietnami Vörös folyó? (orientpress)
A Vörös folyó, mely kettéosztja Hanoi városát, egy évszázada nem volt ilyen alacsony vízállású, és ennek a globális felmelegedés lehet az egyik oka, állítják a hivatalos vietnami vélemények. Az ENSZ szerint Vietnam területét különösen érzékenyen érintik a klímaváltozás hatásai.
jan. 5
11:24
A tavaszi gyermekek veszélyeztetettebbek (Infostart)
Nagyobb esélyük van a sclerosis multiplex kialakulására a későbbi életük során azoknak a gyermekeknek, akik áprilisban születnek.
jan. 5
11:24
Már a kőkorban is éltek emberek a tibeti fennsíkon (Múlt-kor)
Kínai tudósok genetikai kutatásai szerint a modern ember a késői kőkorszakban, 21 ezer éve vagy még régebben telepedett le sikeresen a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsíkon.
jan. 5
11:26
Propagandacélból fotózták a krími háborút (Múlt-kor)
A francia-orosz diplomáciai csörteként induló krími háború (1853-56) volt az első olyan konfliktus, ahol már profi fotográfusok - köztük a kolozsvári születésű Szathmáry Pap Károly - járták a csatatereket.
jan. 5
11:42
Túl forrók ahhoz, hogy bolygók, ám túl kicsik ahhoz, hogy csillagok legyenek (MaHu)
A márciusban felbocsátott Kepler-űrtávcső talált rá az égitestekre, amelyek saját csillaguk körül forognak.
jan. 5
12:27
Vibráló hétköznapok jellemezték a reformkor világát (Múlt-kor)
A Corvina Kiadó Mindennapi történelem című sorozatában jelent meg Fábri Anna olvasmányos kötete, amely a reformkor izgalmas világát ismerteti meg az olvasóval.
jan. 5
12:30
Megmérkõznek egymással a BBTE diákjainak robotjai (transindex.ro)
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem matemati ...
jan. 5
12:36
Cápákat öltek meg a H1N1 oltóanyagban használt olajért? (orientpress)
Az emberek védelmében a sertésinfluenza ellen használt oltóanyag a veszélyeztetett cápák számára bizonyára nem egészséges. Ugyanis a H1N1/09 járvány oltóanyagának milliószámra előállított adagjai egy olyan anyagot is tartalmaznak, amelyet a cápák májából vonnak ki. A National Geographic arról számol be, hogy a squalene, mely rendszerint a szépségipari termékekben fordul elő, például a…
jan. 5
13:30
London megtagadta az elűzött sah befogadását (Múlt-kor)
A brit kormány nem volt hajlandó menedéket nyújtani az 1979-ben hazájából távozni kényszerült iráni sahnak - derült ki titkosítás alól a múlt héten feloldott hivatalos brit dokumentumokból.
jan. 5
14:33
Sziklasír-komplexumot fedeztek fel Szakkarában (Múlt-kor)
Egy több mint 2500 éves, több teremből és folyosóból álló sziklasírt fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai lépcsős piramis közelében.
jan. 5
14:36
Jogsértő a Class FM és Neo FM működése? - 2010-01-05 13:32:36 (sat.hu)
Jogsértő volt az ORTT rádiós műszorszolgáltatási frekvenciapályázata - állapította meg mai döntésében a Fővárosi Bíróság.
jan. 5
14:48
Hogy indul a rovar-randi? (nyest.hu)
Kommunikálni márpedig muszáj, ebben valószínűleg a szúnyogok is egyetértenek velünk. Fel is veszik a kapcsolatot, méghozzá azzal, aki épp úgy zümmög, mint ők.
jan. 5
15:36
Mongóliába várta a pápát Dzsingisz unokája (Múlt-kor)
Új könyvben jelennek meg a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük a IV. Ince pápához 1246-ban Dzsingisz kán unokája, Güjük kán által írt levél.
jan. 5
15:38
Megtalálták az első Ellis Islandre érkező bevándorló fotóját (Múlt-kor)
Megtalálták az Egyesült Államokban annak a bevándorlónak a fotóját, aki százhúsz évvel ezelőtt elsőként érkezett a New York előtti Ellis Island kikötőjének gyülekezőhelyére.
jan. 5
15:39
A tudomány és technika 2010-ben (transindex.ro)
Jön a milliméter-vastag tévé és az otthoni 3D-mozizás, testünkkel irányíthatjuk a szoftvereket, megismerhetjük saját géntérképünket és 6000 méter mélyrõl gyûjtünk információkat.
jan. 5
15:48
Kiszivárgott Peter Jackson új filmje (168 Óra Online)
Hetekkel az amerikai országos bemutató előtt kiszivárgott az internetre Peter Jackson új filmje, a Komfortos mennyország. Az alkotás máris vezeti a BitTorrent heti letöltési listáját – írja a ZeroPaid.
jan. 5
16:39
Népszerűek a Mussolini-szuvenírek Észak-Olaszországban (Múlt-kor)
Rendkívül népszerűek a Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorhoz kapcsolódó szuvenírek Észak-Olaszországban - tudósít a La Repubblica című olasz lap.
jan. 5
16:42
Napelemek gyártásába kezd a Sharp Olaszországban (transindex.ro)
A japán Sharp Corp szórakoztató elektronikai cikk ...
jan. 5
16:44
Öt új bolygót fedezett fel a NASA Kepler-ûrtávcsöve (transindex.ro)
A NASA Kepler-ûrtávcsöve öt új bolygót fedezett fe ...
jan. 5
16:46
Hatalmas mennyiségû zöld energiát fognak elõállítani az Északi-tenger térségében (transindex.ro)
Kilenc ország részvételével 30 milliárd eurós proj ...

Keresés