2010. január 4. hétfő

jan. 4
7:57
Vámpírcsillagok, csillagközi karambolok: így keletkeznek a kék vándorok (csillagászat.hu)
A közelmúltban két kutatócsoport is talált bizonyítékokat arra, hogy az idõs csillaghalmazok rejtélyes kék csillagai többféle módon születhetnek.
jan. 4
8:33
Mit várnak a tudósok a jövőtől? (orientpress)
Talán semmi különös nem várható az elkövetkező tíz esztendőben. Természetesen leszámítva a dízel-kiválasztású baktériumot, lefagyasztott emberi petesejtek őrzését bankokban, az űrturizmust, a fekete lyukak azonosítását, fiatal felnőttek széleskörű sterilizálását, a telepátiát, agyunk szuper számítógépes lemodellezését, az élet eredetének felfedezését, Banglades esetleges eltűnését, és természeten…
jan. 4
8:51
Az arany középút titka (orientpress)
Egy amerikai kutató azt állítja, rájött, mi a titka annak, hogy az aranymetszés látványa örömöt okoz. A professzor szerint, amikor a művész a formákat arányosan ábrázolja, az agy lehetőséget kap a képek gyors értelmezésére. Leonardo da Vinci és Le Corbusier között művészek és építészek hosszú sorára jellemző az aranyarány alkalmazása.
jan. 4
9:09
A befolyásos emberekre gyakran jellemző az 'erkölcsi képmutatás' (orientpress)
A pozícióban lévő emberek gyakran ítélkeznek, de hajlamosak az 'erkölcsi képmutatásra', állítják a tudósok. A szakértők szerint ezek az úgynevezett 'hatalmon lévő' emberek sokszor mondanak másokról kemény bírálatot, miközben maguk is ugyanúgy viselkednek. Professzor Adam Galinsky elmondta: 'Kutatásaink szerint a hatalom és a befolyás súlyos szakadékot okozhat a nyilvános ítéletmondás és a…
jan. 4
9:09
Az interneten terjeszkedne a Magyar Országos Levéltár (Múlt-kor)
A digitalizálás, férőhelybővítés és állományvédelem mellett a Magyar Országos Levéltár (MOL) társadalmi integrációjának növelését tekinti legfontosabb feladatának Reisz T. Csaba.
jan. 4
9:11
Hamarosan életbe léphet az új világörökségi törvény (Múlt-kor)
Várhatóan 2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely megteremti a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat.
jan. 4
9:45
143 millió generációnként mutálódunk (MaHu)
Német fejlődésbiológusoknak első ízben sikerült megmérniük az evolúció sebességét.
jan. 4
9:45
Megmérték az evolúció sebességét (Infostart)
Fejlődésbiológusoknak először sikerült megmérniük az evolúció sebességét. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint német kutatók megállapították, hogy az örökítőanyag minden egyes építőeleme átlagosan 143 millió generációnként mutálódik, ami gyors tempónak számít.
jan. 4
10:12
Thatcher jobban kedvelte a magyar bevándorlókat a vietnamiaknál (Múlt-kor)
Margaret Thatcher szívesebben látta a magyar bevándorlókat, mint a vietnami rezsim elől menekülő csónakos embereket.
jan. 4
11:15
Katasztrófa-turisták várják a Mayon kitörését (orientpress)
Amikor a világ egyik legaktívabb vulkánja kitörésre készül, a nyilvánvaló folyamat miatt tanácsos széles ívben elkerülni. De a Fülöp-szigeteken mégsem így történik: turisták ezrei kockáztatják életüket, hogy közel kerülhessenek a látványos lávaömléshez. A Mayon vulkán, mely csaknem tökéletes kúpjáról híres, már december közepe óta mutat vulkáni tevékenységre utaló jeleket. A hegy lábánál élő…
jan. 4
11:15
Törökország visszaköveteli Szent Miklós csontjait (Múlt-kor)
Törökország vissza fogja kérni Olaszországtól Szent Miklós csontjait, amelyeket a második évezred kezdete óta Bari városának a szentről elnevezett székesegyházában állítottak ki - idézi a kulturális minisztérium szavait a török sajtó.
jan. 4
11:17
Angolszász kincset szeretne a Vatikán (Múlt-kor)
A staffordshire-i kincs a brit földön feltárt angolszász régészeti leletek talán legszebbike, nem meglepő, hogy a Vatikán is igényt tart a páratlan arany- és ezüstkészletre.
jan. 4
11:30
Elfoglalt a szülő, butul a gyerek? (nyest.hu)
Tévé, számítógép - csak épp a szülő nem vesz részt gyermek szabadidejében? A megfelelő beszédelsajátítás forog veszélyben, számol be a Guardian.
jan. 4
12:18
Élet a forradalom előtti Oroszországban (Múlt-kor)
Több mint tízezer, fekete-fehér és színes fotó kerül fel az internetre a forradalom előtti Oroszországról a Runyiversz (runivers.ru) könyvtárportálon.
jan. 4
12:33
Világkörüli úton a ragozással, illetve mi lesz a márkanevek sorsa? (nyest.hu)
A mindennapi nyelvhasználatban lépten-nyomon felmerülhetnek bennünk olyan kérdések, amit szívesen feltennénk – ha lenne kinek. Most van: Kálmán László nyelvész válaszol olvasóink felvetett nyelvi kérdéseire.
jan. 4
13:21
Megtalálták rettegett Cao Cao feltételezett sírját (Múlt-kor)
Kínai régészek megtalálták a machiavellista hatalomgyakorlásáról, de művészetszeretetéről is híres 3. századi legendás hadvezér, Cao Cao feltételezett sírját.
jan. 4
13:24
Másodpercenként harmincat ver szárnyaival a robotkolibri (transindex.ro)
A világ elsõ robotkolibriját fejlesztette ki a jap ...
jan. 4
13:39
Harmincezer éves európai ember DNS-ét elemezték (Infostart)
Harmincezer éves európai férfi maradványaiból kivont DNS-t sikerült elemeznie egy német-orosz kutatócsoportnak, amelynek újonnan kifejlesztett módszerét a Current Biology című szakfolyóiratban ismertetik - idézi a BBC hírportálja.
jan. 4
13:57
A világ legjobb munkája balesettel végződött (orientpress)
Egy potenciálisan halálos medúza csípte meg 'A világ legjobb munkája' címen meghirdetett verseny győztesét pár nappal azelőtt, hogy teljesítette gondnoki munkáját Queensland trópusi szigetén, Ausztráliában. Ben Southall, brit jótékonysági munkás 34,000 versenyzőt előzött meg, hogy megkapja a sóvárgott állást a Nagy Korallzátonyhoz tartozó Hamilton szigeten. Az utolsó hat hónapot felfedező…
jan. 4
14:24
Mit ettek Stonehenge építői? (Múlt-kor)
Újabb expedíció indul Stonehenge kőkorszaki sziklaköréhez, hogy kiderítse, miként és mivel táplálkoztak azok az emberek, akik több mint négyezer éve felépítették, és feltehetően vallási rítusokra használták a rejtélyes építményt.
jan. 4
14:26
Nyilvántartás készül a dél-szlovákiai várakról (Múlt-kor)
Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével - tájékoztatott Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója, a program szlovákiai koordinátora.
jan. 4
14:27
Feltörték a Kindle másolásvédelmi kódját (transindex.ro)
Egy izraeli hackernek sikerült feltörnie a Kindle ...
jan. 4
14:29
Pert vesztett a Google (transindex.ro)
A [*[link to="http://www.groovle.com/"]*]Groovle.c ...
jan. 4
14:31
Az amerikaiak elvárásainál lassabban fejlõdött a tehnika 2009-ben (transindex.ro)
Az iPod, a géntechnológia és a Twitter ellenére az ...
jan. 4
15:09
Újabb meteoritot találtak kínai kutatók az Antarktiszon (MaHu)
Megtalálta az első déli-sarkvidéki meteoritját Kína 26. antarktiszi expedíciója.
jan. 4
15:27
Fantasztikus trák aranykincsek érkeznek Nagykanizsára (Múlt-kor)
Márciusban állami garanciavállalás mellett érkezik Nagykanizsára az egykori trák királyság utóbbi tíz évben feltárt kincseinek egy része, amely a világon először látható majd Bulgárián kívül - tájékoztatott a tárlat szervezője.
jan. 4
15:30
Letölthetõ az internetrõl a Biblia kínai fordítása (transindex.ro)
Internetre tette a Vatikán a Biblia teljes kínai f ...
jan. 4
16:30
Luxusfürdő szolgálta a gall-római villalakók kényelmét (Múlt-kor)
2008-ban és 2009-ben nagyszabású régészeti feltárásokat végeztek a Vogézekben található Damblain városában. A régészek mintegy 5 hektáros területet kutattak meg, a római korból egy villagazdaság maradványai kerültek napvilágra.
jan. 4
16:32
Alvó óriás nyújtózik a Hősök tere alá (Múlt-kor)
Izgalmas nagykiállításokat, térszint alatti új épületszárnyat és a fiatal generáció megszólítását ígéri a következő öt évre Baán László, aki nemrég kezdte meg második vezetői ciklusát a Szépművészeti Múzeum élén.
jan. 4
17:33
Elhunyt a Hitlerrel szembeni német ellenállás kulcsfigurája (Múlt-kor)
Január 1-jén, 98 éves korában elhunyt Freya von Moltke, az Adolf Hitlerrel szembeni német ellenállás jeles tagja.
jan. 4
17:36
Megkezdődött a HD+ tesztelése - 2010-01-04 17:09:09 (sat.hu)
A német ProSiebenSat.1 csoport belekezdett három csatornája nagy felbontású változatának tesztelésébe az új HD platformon.
jan. 4
18:36
Őskori DNS magyarázza Európa benépesítését (Múlt-kor)
Harmincezer éves európai férfi maradványaiból kivont DNS-t sikerült elemeznie egy német-orosz kutatócsoportnak, amelynek újonnan kifejlesztett módszerét a Current Biology című szakfolyóiratban ismertették.
jan. 4
18:38
Nofertiti újabb vihart kavart Berlinben (Múlt-kor)
Nofertiti újabb vihart kavart Berlinben. Ezúttal azonban nem az egykori egyiptomi királyné 3400 éves mellszobra tulajdonlásával kapcsolatban éleződött ki a háború Németország és a szobrot magának követelő Egyiptom között.
jan. 4
19:39
Skizofrén egereket tenyésztettek (Infostart)
Amerikai kutatók géntechnológiai módszerek segítségével skizofrén egereket tenyésztettek ki.

Keresés