2010. január 22. péntek

jan. 22
6:03
Kínos: elismerték súlyos tévedésüket a klímakutatók! (168 Óra Online)
Mégsem olvadnak el a gleccserek 2035-ig a Himalájában, tévedtünk - ismerte el az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke, Jean-Pascal van Ypersele – írta a .
jan. 22
6:45
Amerika mindent tud rólunk (nyest.hu)
Nyelv, etnikumok, viszonyok – efféléket tartalmaz a kulturális térkép, amivel Afganisztánban vagy Koszovóban eligazodhat egy amerikai katona.
jan. 22
8:42
Visszakerült az ellopott felirat az auschwitzi múzeumba (Múlt-kor)
Visszakerült csütörtökön az auschwitzi (Oswiecim) múzeumba az egykori náci haláltábor bejáratának eredeti felirata, amelyet lengyel bűnözők december 18-án loptak el, s amelyet három nappal később a lengyel rendőrség megtalált.
jan. 22
8:54
A legtöbb brit őse paraszt volt (orientpress)
A Nagy-Britannia területére érkező első farmerek túltettek az utódnemzésben a gyűjtögető-vadászó őslakosokon, és jelüket ott hagyták a mai férfiak Y kromoszómájában. A legtöbb brit férfi az első farmerektől származik, akik a közel-keletről vándoroltak Európán keresztül 10,000 évvel ezelőtt, állítják a tudósok. Az ősi farmerek ott hagyták genetikai jelüket a mai férfiakon, mivel sikeresebben…
jan. 22
8:54
Oszló hullákat ástak újra elő a mexikói indiánok (MaHu)
A már oszlásban lévő, eltemetett halottaikat újra kiásták, megcsonkították, majd visszatemették a mexikói indiánok.
jan. 22
9:21
Furcsa égitestet észlelt a NASA (Fotó) (168 Óra Online)
Rejtélyes objektumot észleltek amerikai csillagászok január 6-án: az égitest részben üstökösökre, részben aszteroidákra hasonlít – írta a .
jan. 22
9:45
Megfejtéshez közel az amerikaiak rosette-i köve (Múlt-kor)
A tudósok elkezdték annak a 400 éves, rejtélyes szövegeket és rajzokat tartalmazó palatáblának a vizsgálatát, amelyet tavaly nyáron találták Virginia államban, Jamestownban. A kődarab az első amerikai telepesek életének megértésében segíthet majd.
jan. 22
9:54
Kínos: elismerték súlyos tévedésüket a klímakutatók! (168 Óra Online)
Mégsem olvadnak el a gleccserek 2035-ig a Himalájában, tévedtünk – ismerte el az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke, Jean-Pascal van Ypersele – írta a .
jan. 22
10:03
Ritka madárszaporodási területre bukkantak Afganisztánban (orientpress)
A háború sújtotta Afganisztán területén találták meg a világ legritkább madarainak első ismert szaporodási területét, a távoli és barátságtalan Pamír-hegységben, számol be a CBC News. A felfedezés egy New York-i állatvédő csoport nevéhez fűződik.
jan. 22
10:39
Lucy Wisdom, az orángutánok védelmezője (orientpress)
Lucy Wisdom, aki 53 évesen rákbetegségben halt meg, színt és szenvedélyt vitt mindenbe, amit csinált, mindenekelőtt a Szumátriai Orángután Társaságba (SOS), abba a jótékonysági szervezetbe, amelyet 1997-ben alapított, és mely élete fő művévé vált. Az SOS működését egyetlen nőként, kampányából egy kicsiny, de életerős nemzetközi szervezetté fejlesztette, amely lehetővé tette a néhány még megmaradt…
jan. 22
10:48
Az utolsó kuruc diadal (Múlt-kor)
Háromszáz esztendeje, 1710. január 22-én vívták a Rákóczi-szabadságharc egyik utolsó, döntetlenül záródott ütközetét, amelyben a kuruc-lengyel-svéd-francia sereg még utoljára is megpróbált győzelmet kiharcolni, ami azonban már nem sikerült.
jan. 22
10:50
A katyni tömegsírból előkerült tárgyak Vásárhelyen (Múlt-kor)
A katyni és a harkovi tömegsírokból, halálgödrökből előkerült személyes tárgyakat is kiállítanak a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum legújabb időszaki tárlatán.
jan. 22
10:57
Öregedéssel javul az agy? (nyest.hu)
Hogyan lehet hasznosítani a lényegtelennek tűnő adatokat? Az öregek tudják. Ez a képesség fejlődik ki ugyanis az idősödő agyban az évek múlásával.
jan. 22
11:15
Előkerült a macskafejű istennő 2200 éves temploma (orientpress)
A Ptoleimaiosz-korból (Kr.e.332-30) származó épületet valószínűleg Bastet istennőnek szentelték a Nagy Sándor által alapított városban. A Guardian beszámolója szerint a több mint 2000 éves templomot, melyet Alexandriában ástak ki, az öröm, a zene és az élvezetek istennőjének tiszteletére emelték. Az épület romjait egyiptomi régészek fedezték fel Alexandria kikötőjében.
jan. 22
11:24
Az Amazon új alkalmazásokkal kínálja a Kindle-t (transindex.ro)
Hamarosan játékokkal és az iPhone okostelefonnál m ...
jan. 22
11:26
Ingyenessé vált a Nokia navigáció (transindex.ro)
Ingyenessé tette a Nokia a GPS vevõvel rendelkezõ ...
jan. 22
11:33
Hihetetlen! Madarakat eszik a denevéróriás (168 Óra Online)
Amikor néhány éve egy kutatócsoport arra utaló jeleket talált, hogy denevérek éjszaka vándormadarakra vadásznak, sokan nehezen tudták elhinni a beszámolót. Most újabb bizonyíték került elő: az óriás-koraidenevér egyértelműen fölvette a madárhúst az étrendjébe – jelentette a.
jan. 22
11:51
Újra kiásták halottaikat a mexikói indiánok (Múlt-kor)
A már oszlásban lévő, eltemetett halottaikat újra kiásták, megcsonkították, majd visszatemették a mexikói indiánok.
jan. 22
11:53
Nem örülnek az oroszok egy szovjet emlékű átalakításának (Múlt-kor)
Tiltakozik a prágai orosz nagykövetség az ellen, hogy a Vörös Hadsereg brünni (Brno) emlékművéről a helyi önkormányzat eltávolítsa a sarlót és a kalapácsot, s azokat más jelképekkel váltsa fel.
jan. 22
12:09
Az afrikai hal a szex helyett inkább a biztonságot választja (orientpress)
Egy új tanulmány szerint az afrikai halaknál a biztonság legyőzi a szex lehetőségét. Az eredmények, amelyeket a Biology Letters folyóirat adott közre, azt erősítik meg, hogy az afrikai cichlid halfajta bonyolult döntéshozó magatartást tanúsít, amikor egy társas csoporthoz csatlakozik. A New South Wales University biológusa, Alex Jordan szerint a hal által alkalmazott taktika valószínűleg más fajok…
jan. 22
13:03
Mi köze Andy Warholnak a ruszinokhoz? (nyest.hu)
Egy ország nélküli nép, amelyik csodával határos módon megőrzött nyelven beszél. Ruszinok, rutének, rusznyákok vagy kárpát-ukránok: ugyanazt a népcsoportot jelölik a nevek. Talán tudjuk, hogy léteznek, azt azonban valószínűleg kevesen sejtik, hogy Andy Warhol, a pop art egyik központi figurája is ruszin származású volt.
jan. 22
15:24
Plazmaágyúra cserélik a fogorvosi fúrót (168 Óra Online)
Alacsony hőmérsékletű plazmasugarakkal néhány másodperc alatt nagyon hatékonyan, és fájdalommentesen kiirthatók a fogakat megtámadó baktériumok – írta az .
jan. 22
17:42
Hat új magyar nevû kisbolygót neveztek el (transindex.ro)
Újabb hat magyar felfedezésû kisbolygó nevét fogad ...
jan. 22
17:45
A Skylink és a CS Link több mint 1 millió csehországi előfizetőt ért el - 2010-01-22 16:51:40 (sat.hu)
A SES ASTRA, mely a SES vállalatcsoport tagja (Euronext Paris és Luxemburg Tőzsdén: SESG), 2010. január 21-én bejelentette, hogy legfontosabb csehországi partnerei, a Skylink és a CS Link, fizetős televíziós platformok előfizetői köre jelentős mértékben bővült.
jan. 22
18:27
Nézze meg a Macskamancs-ködöt! (Infostart)
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új felvételeket közölt a Macskamancs-ködről (Cat's Paw Nebula), amelyet John Hercshel brit csillagász fedezett fel még 1837-ben. A felvételt a Chilében, a La Silla csúcson üzemelő 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóppal készítették speciális szűrők segítségével - olvasható a http://www.scientificblogging.com című tudományos hírportálon.
jan. 22
20:15
Végre az űrhajósok is szörfölhetnek az űrben (MaHu)
Végre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége számára is elérhetővé vált az internet.

Keresés