2010. január 14. csütörtök

jan. 14
8:33
Földi Paradicsom költözik a budai várba (Múlt-kor)
A Magyar Nemzeti Galériában 2010. február 6. és 2010. május 2. között mutatják be a Földi Paradicsom. Modern mesterművek a Kasser-Mochary-gyűjteményből című kiállítást.
jan. 14
8:39
Fagy fenyegeti Florida trópusi halait (orientpress)
Florida jelentős méretű halipara súlyos veszteségeket szenvedett az idei év hideg időjárása miatt. Fagyott narancsok, eprek jégbe zárva: Florida jellegzetességei szomorú képet mutatnak. De míg az állam mezőgazdaságát csak részben sújtotta a mostoha időjárás, egy másik figyelemre méltó ipara még a többinél is jobban megsínylette a szokatlanul hosszú hideg időszakot.
jan. 14
8:41
A neandervölgyi ember ékszerei (orientpress)
A festett kagylók, melyeket a neandervölgyi ember ékszerként használt, azt bizonyítják, hogy képes volt fejlett és szimbolikus gondolkodásra, állítják a tudósok. Joao Zilhao, a Bristol University tudósa és munkatársai más európai egyetemekről elemezték azokat a tengeri kagylókat, amelyeket Murcia területén, Spanyolországban találtak. A kagylókat eredeti tulajdonosaik megfestették és átfúrták,…
jan. 14
8:57
Támogatják Ottawa prérifarkas vadászversenyét (orientpress)
Az eltérő véleményeket kiváltó prérifarkas vadászversenyt védi a szervező klub. Gord Atkinson, az Osgoode Township Fish, Game and Conservation Club elnöke szerint a 'Nagy Prérifarkas Kiszemelő Verseny' célja nem az volt, hogy arra bátorítsák a kojotokra eddig nem vadászó embereket, hogy mostantól irtsák őket. 'Azért hirdettük a versenyt, hogy a kojotvadászokat a klubunkba hívjuk.'
jan. 14
9:36
Churchill volt Nixon szónoki példaképe (Múlt-kor)
Richard Nixon, az Egyesült Államok egykori elnöke sosem tartotta magát nagy szónoknak, ám egy nemrég előkerült emlékeztetőből kiderül: beszédíróit arra utasította, hogy tanuljanak Sir Winston szövegeiből.
jan. 14
10:09
Hová tűntek a rénszarvasok? (orientpress)
A Baffin-sziget inuit lakosai arról számolnak be, hogy az idei télen aggódniuk kell a rénszarvasok miatt, mivel nem látják az állatokat szokásos vadászterületeiken. A szigeten élő vadászoknak az elmúlt ősz és most a tél során nagy távolságokat kell megtenniük, hogy rénszarvasokat találjanak, mondta el a CBC News újságírójának Jayko Allooloo, a Mittimatalik Hunters and Trappers Organization elnöke.
jan. 14
10:39
Nemzeti szégyen Stonehenge elhanyagolása (Múlt-kor)
Brit örökségvédők és hatóságok évtizedek óta képtelenek megoldani a prehisztorikus kőkör körüli forgalom elterelését.
jan. 14
10:48
Harc a világ legnehezebb nyelve címért (nyest.hu)
Vajon mi a világ legnehezebb nyelve? Természetesen nincs objektív mérce, ami alapján a kérdés megválaszolható, mégis érdemes eljátszani vele.
jan. 14
11:03
Jég döntötte le Labrador kommunikációs tornyát (orientpress)
Észak-Labrador lakosai internet- és telefonkapcsolat nélkül maradtak, miután a kommunikációs torony, mely az északi partot összeköti a külvilággal, összedőlt a jég nyomásától a múlt héten. Bell Aliant szóvivője, Isabelle Robinson beszámolt arról, hogy egy javító brigádnak nagy nehézségek árán sikerült feljutnia a hegyre. A Double Mer tetején felborult tornyot mintegy 30 tonna jég borította, amikor…
jan. 14
11:15
Vad Vikitől egészen Frigid Franciig: élethű szexrobot! (168 Óra Online)
Hasonló megoldások már léteznek, de fejlesztője szerint Roxxxy mindegyiknél fejlettebb technológiát képvisel, emellett roppant élethű.
jan. 14
11:42
Ókori kevlárba öltöztek Nagy Sándor katonái (Múlt-kor)
Nagy Sándor katonái linothoraxot, egy többrétegű, ragasztott lenvászonból álló testpáncélt viseltek, amelyet az egyes rétegek laminálásával tettek még áthatolhatatlanabbá - derül ki egy új kutatásból.
jan. 14
11:57
Bárkit azonnal megölhet a kokain (Infostart)
Nem igaz, hogy a kokain biztonságos partidrog: a kábítószer használata a hirtelen elhalálozások három százalékánál szerepet játszik - figyelmeztetnek szakértők.
jan. 14
12:21
„Ha az iPhone-tól rosszul lett, a közvetítőkocsi meg fogja ölni” (168 Óra Online)
A mobil és a wifi miatt beperelte a szomszédját az elektromágnesesen sugárzó készülékek ellen harcoló, hiperérzékeny aktivista.
jan. 14
12:54
Nyelvi babonákról és diáknyúzó helyesírási szabályzatról (nyest.hu)
Ragaszkodni kell-e egy szó régi, bevett használatához, vagy ez csupán nyelvi babona? Helyre avagy hejre írást szoktunk kanyarítani? Van-e szükség egyáltalán helyesírási szabályzatra? Kálmán László nyelvész ezúttal ezekre a kérdésekre válaszol. Cikksorozatunk következő darabjában viszont lehet, hogy éppen az Önt foglalkoztató nyelvi problémára felel – ha megírja nekünk.
jan. 14
13:33
Alkatrészhiány miatt drágulhatnak a számítógépek idén (transindex.ro)
Hat évig tartó folyamatos csökkenés után az idén á ...
jan. 14
13:35
A Yahoo a Google mellé állt a kínai hackertámadások ügyében (transindex.ro)
A Google egyik nagy vetélytársa kiállt az amerikai ...
jan. 14
14:36
Az LG nagy reményeket fûz az okostelefonjaihoz (transindex.ro)
A dél-koreai LG Electronics Inc., a világ harmadik ...
jan. 14
15:00
A magyar nyelv élen a Wikipédián (nyest.hu)
A magyar nyelv igen előkelő helyen szerepel a világ legnagyobb online enciklopédiájában. Bár nem beszélik sokan, a 270 nyelv közül a 17.
jan. 14
16:09
Vesztegetési ajándék lenne a múmia gyomrában? (MaHu)
Komputeres rétegvizsgálattal (CT) kísérlik meg kideríteni amerikai kutatók, hogy a négyezer éves egyiptomi múmia hasürege Thot istennek szánt megvesztegetési ajándékot rejt-e.
jan. 14
16:42
Mobil DTV az LG-től - 2010-01-14 16:26:01 (sat.hu)
Az LG bemutatta DVD-lejátszós hordozható televízióját.
jan. 14
16:57
Történelmi híd eladó (Múlt-kor)
Hidat árul az Egyesült Államokban Maryland állam közlekedési hivatala: a vevő azonban nem jár túl jól a vétellel.
jan. 14
17:57
Megnyugodhatnak a férfiak: nem halnak ki ötvenezer év múlva (Infostart)
Egy amerikai kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak Y kromoszómája jobban különbözik a csimpánzétól, mint az emberi örökítő anyag többi része. A kutatók első ízben hasonlították össze a két faj kromoszómáinak "férfispecifikus" részét (MSY).
jan. 14
18:00
Szovjet kitüntetést kapott egy egykori japán hírszerző rokona (Múlt-kor)
A hajdani Szovjetunió vezetése által odaítélt érdemrendet nyújtottak át szerdán Tokióban Mijagi Jotoku festőművész egyik rokonának.
jan. 14
18:02
Cirkuszban mutogatták a chilei őslakosokat (Múlt-kor)
Bocsánatot kért a chilei kormány azért, amiért a 19. században erőszakkal elhurcoltak és Európában cirkuszokban mutogatták őslakosok egy csoportját.
jan. 14
18:33
Nem is olyan veszélyes a radioaktív sugárzás? (Infostart)
Túlzásnak tartja a radioaktív sugárzás veszélyéről vallott általános vélekedést egy oxfordi professzor. Wade Allison fizikus szerint az atomsugárzás egészséget károsító hatása nem olyan nagy, mint azt korábban gondolták.
jan. 14
19:03
Ősi fotómasinát találtak a Sarkvidéken (Múlt-kor)
Egy híres ausztrál fényképész százéves készülékének alkatrészét találhatták meg kutatók az Antarktiszon.

Keresés