2010. január 7. csütörtök

jan. 7
5:42
Az évtized tíz legfontosabb felfedezése (Infostart)
2010 első napjai a visszatekintés jegyében telnek: a Discovery News, amely 2008 óta a tudományos világ vezető hírszolgáltatója, az elmúlt 10 év legjelentősebb tudományos híreit rangsorolja.
jan. 7
9:03
Megtalálták a világ legokosabb kutyáját (168 Óra Online)
A legokosabb kutya nem hivatalos világbajnoki címe Betsy-é, az Ausztriában élő Border-collie-é. A BBC szerdai tudósítása szerint a nyolc éves szuka több mint 340 szót képes felismerni, illetve azok alapján cselekedni. A kutatók szerint Betsy "tudása" vetekszik a főemlős majmok képességeivel.
jan. 7
19:12
Mobiltelefon-sugárzással az Alzheimer-kór ellen (Infostart)
A mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig visszafordította az agyi elváltozásokat. Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban.
jan. 7
20:06
A látszólag egyszerű rákfajta is több altípusra osztható (Infostart)
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.
jan. 7
21:09
A passzív dohányzás is rendkívül veszélyes (168 Óra Online)
A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert – elsősorban természetesen a légzőrendszert – bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.

Keresés