2010. január 7. csütörtök

jan. 7
5:42
Az évtized tíz legfontosabb felfedezése (Infostart)
2010 első napjai a visszatekintés jegyében telnek: a Discovery News, amely 2008 óta a tudományos világ vezető hírszolgáltatója, az elmúlt 10 év legjelentősebb tudományos híreit rangsorolja.
jan. 7
7:21
Éhezik a szupernehéz fekete lyuk a Tejútrendszer központjában (csillagászat.hu)
A Chandra röntgenmûhold közel tíz évet átfogó észleléssorozatán alapulóúj modell választ adhat arra a kérdésre, hogy miért olyan kicsi aTejútrendszer centrumában helyet foglaló szupernehéz fekete lyukaktivitása.
jan. 7
8:24
Három lökés rázta meg a Salamon-szigeteket (orientpress)
A három lökés, mely földrengést okozott a Salamon-szigeteken, otthonok sorát károsította meg és pusztította el, és cunamit robbantott ki. A jelentések szerint senki sem sérült meg súlyosan. A remegések központja az óceán feneke alatt volt Gizo városának közelében, mely 2007 áprilisában súlyos károkat szenvedett, amikor egy 8.1 nagyságú rengés küldött a partra egy cunamit, amely több mint ötven…
jan. 7
8:33
Tovább éltek az emberek a nagy gazdasági világválság alatt (Múlt-kor)
Az 1929 és 1933 közötti nagy gazdasági világválság idején tovább éltek az emberek - e meglepő következtetésre jutottak nemrégiben a Michigani Egyetem kutatói. A javuló életkilátások fő oka a kevesebb munkahelyi stressz és baleset lehetett - vélik a tudósok.
jan. 7
8:42
Melegfront Északon? (orientpress)
Habár nehéz elhinni, de pillanatnyilag az északi földteke sok része a szokásosnál jóval melegebb. Alaszka és Kanada északi területének jelentős hányada az évszaknak nem megfelelően meleg, a vártnál 5-10 fokkal mérnek többet. Ez azonban még mindig mínusz 30 fokot jelent.
jan. 7
9:00
Jót tehet a zene kamaszkorban (orientpress)
Ezt a forgatókönyvet minden szülő és tinédzser ismeri: a szoba ajtaja becsukódik, a hangerő a maximumon, a hangos zene órákon át betölti a szobát. Van azonban jó hír is: ez a rutin a gyerekeket figyelmesebbé és szociálisan felelősebbé teheti.
jan. 7
9:03
Megtalálták a világ legokosabb kutyáját (168 Óra Online)
A legokosabb kutya nem hivatalos világbajnoki címe Betsy-é, az Ausztriában élő Border-collie-é. A BBC szerdai tudósítása szerint a nyolc éves szuka több mint 340 szót képes felismerni, illetve azok alapján cselekedni. A kutatók szerint Betsy "tudása" vetekszik a főemlős majmok képességeivel.
jan. 7
9:36
Noé bárkája kerek volt (orientpress)
Egy újonnan lefordított szöveg szerint, amelyet ősi babiloni nyelven írtak és egy agyagtáblába vésve meséli el a bárka történetét, mely az egyetlen erényes ember és családja, valamint az állatok életét mentette meg Isten vizes átkától, a jármű egy hatalmas kerek nádból készült tutaj volt.
jan. 7
9:37
Magas lehetett Mona Lisa koleszterinszintje (Múlt-kor)
Mona Lisának magas lehetett a vérkoleszterinszintje, legalábbis erre utal egy olasz professzor szerint Leonardo da Vinci híres festményén a titokzatosan mosolygó hölgy szemhéján felvillanó fény.
jan. 7
9:39
Őskori kannibálok lakomáztak Németországban (Múlt-kor)
7000 évvel ezelőtt, a mai Németország déli részén, egy ősi településen hátborzongató lehetett a menü: néhány évtized alatt emberek százait mészárolták le és ették meg, majd a maradványaikat egy ovális gödörbe dobták.
jan. 7
9:54
Szótlan gyerekek? (orientpress)
Hat gyermek közül egy, és a fiúk csaknem egynegyede, nehézségekkel küzd a beszéd megtanulása során, állítja egy szülőkkel készített felmérés. A YouGov online felmérés 1,015 szülőt kérdezett meg, és azt állapította meg, hogy a beszédproblémás gyermekek mindössze fele kap csak szakértői segítséget.
jan. 7
9:54
Magas lehetett Mona Lisa koleszterinszintje (MaHu)
Mona Lisának magas lehetett a vérkoleszterinszintje, legalábbis erre utal egy olasz professzor szerint Leonardo da Vinci híres festményén a titokzatosan mosolygó hölgy szemhéján felvillanó fény, ami nem más, mint xanthelasma: a felszaporodott zsírsavak lerakódása a bőrben.
jan. 7
10:39
Amikor a világ egyszerre mozdult: a Live Aid (Múlt-kor)
1984-ben az Etiópiában pusztító éhínség és az ország humanitárius katasztrófája a Live Aid koncertsorozatot hívta életre, amely ráirányította a figyelmet a szubszaharai ország bajaira.
jan. 7
10:51
Haldoklik az angol helyesírás (nyest.hu)
A hagyományos angol helyesírást néhány évtizeden belül megölheti az internet – állítja a híres brit nyelvész, David Crystal.
jan. 7
11:42
Akusztikus csoda az őskori máltai templomokban (Múlt-kor)
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ősi máltai megalitikus templomok építése során elsődleges szempont lehetett a megfelelő akusztika és hangzásvilág kialakítása.
jan. 7
11:44
A középkorban lenézték a sztárborok ősét (Múlt-kor)
Korunk legkedveltebb szőlőfajtái középkori fajtákból erednek. Cambridge-i kutatók szerint több jeles, korábban ismeretlen eredetű fajta származhat a Pinot noir és a Gouais blanc keresztezéséből.
jan. 7
11:54
Olvasson mesét a gyerek a szülőnek! (nyest.hu)
Egy brit szakértő szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek sokat olvassanak hangosan. Ezért akár szerepet cserélni is érdemes: az esti mesét mondhatják ők a szüleiknek.
jan. 7
12:45
Múzeumok, internet, digitalizálás (Múlt-kor)
A Magyar Nemzeti Múzeum a Régészeti és Művészettörténeti Társulat Digitális Műhelyének keretében 2010. január 14-15-én ismét megrendezi a Múltunk jövője című múzeumi informatikai konferenciát.
jan. 7
12:48
Élethűbb bőrszín a képernyőn hála a Sharpnak - 2010-01-07 12:15:31 (sat.hu)
A vörös, zöld, kék mellé a sárga színkomponense is becsatlakozik, a CES-en bemutatkozik az új RGBY technológia.
jan. 7
13:48
Kárpótolják a kísérleti atomrobbantások francia áldozatait (Múlt-kor)
Ötven évvel a Szahara algériai részében végrehajtott első francia atomkísérletek után a francia állam megkezdi a sugárfertőzést szenvedett áldozatok kártérítését.
jan. 7
13:50
Hogyan végezze ki Döbrögit, Titót és Francót Ludas Matyi szilveszterkor? (Múlt-kor)
A Rákosi-korszakban a kultúra minden színterét propagandacélokra használták fel, így a kommunista erkölcs jegyében ünnepelték a szilvesztert is.
jan. 7
13:51
Indítóállásba vontatták az Endeavour-t (transindex.ro)
A szerelõcsarnokból az indítóállásba vontatták az ...
jan. 7
14:51
Vészkorszakból fennmaradt tárgyakat vár a Holokauszt Emlékközpont (Múlt-kor)
A vészkorszakkal kapcsolatos dokumentumok megőrzése szándékával felhívást tett közzé a budapesti Holokauszt Emlékközpont: korabeli iratok, tárgyak, fényképek felajánlását várja túlélőktől, illetve hozzátartozóiktól.
jan. 7
14:54
A mobiltelefon sugárzása megakadályozza az Alzheimer-kór kifejlõdését? (transindex.ro)
Megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlõdését a mob ...
jan. 7
15:54
Lepipálja Stonhenge-t a nemrég felfedezett kőépítmény (MaHu)
Stonehenge-nél is idősebb lehet az a kőépítmény, amelyet egy tűzvész után fedeztek fel a lápvidéken az angliai North York Moors nemzeti parkban.
jan. 7
15:54
Feltárták Málaga legrégebbi bordélyait (Múlt-kor)
A spanyol kikötőváros, Málaga legrégebbi bordélyait tárták fel a régészek.
jan. 7
15:56
A véreskezű diktátorokat is megviselte Drakula (Múlt-kor)
A klasszikus horror Nicolae Ceausescunak a vezetői szereppel való azonosulás, Fidel Castronak viszont jószerivel csak krónikus álmatlanság forrása lett. A világ jelentős részén viszont mindez csak üzlet.
jan. 7
16:57
Túl drága a Google elsõ telefonja (transindex.ro)
A Google elsõ saját fejlesztésû mobiltelefonja irá ...
jan. 7
16:57
Kalapács alatt a Yale titkos társaságának koponyája (Múlt-kor)
Árverésre bocsátják a Yale Egyetem egykori Skull and Bones (Koponya és csontok) elnevezésű titkos társasága által használt emberi koponyát.
jan. 7
16:59
Televíziókba építik a Skype-ot (transindex.ro)
Az interneten keresztül ingyenes hang- és videobes ...
jan. 7
18:00
Lopott műtárgyak galériáját indították el a csehek (Múlt-kor)
Művészeti portált indít a cseh rendőrség, hogy elősegítse a lopott műtárgyak utáni nyomozást: a több nyelvű adatbázis digitális fotókat és szöveges leírást tartalmaz az eltűnt képekről, szobrokról és egyéb művészeti alkotásokról.
jan. 7
19:03
Bozóttűz mutatta meg az újkőkori erőd helyét (Múlt-kor)
Stonehenge-nél is idősebb lehet az a kőépítmény, amelyet egy tűzvész után fedeztek fel a lápvidéken az angliai North York Moors nemzeti parkban.
jan. 7
19:05
Látogatórekord a Smithsonianben (Múlt-kor)
Az évekig tartó visszaesés után tavaly megint 30 millió feletti, rekordszámú látogató kereste fel az amerikai Smithsonian Intézet 18 múzeumát, illetve kulturális központját.
jan. 7
19:12
Mobiltelefon-sugárzással az Alzheimer-kór ellen (Infostart)
A mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig visszafordította az agyi elváltozásokat. Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban.
jan. 7
20:06
Pi: rekord számjegy (orientpress)
Fabrice Bellard informatikus kiszámította a matematikai állandó, a pi megközelítőleg 2,7 trillió számjegyét, ami 123 billióval több, mint az előző rekord. A művelet és annak ellenőrzése 131 napig tartott.
jan. 7
20:06
A látszólag egyszerű rákfajta is több altípusra osztható (Infostart)
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.
jan. 7
21:09
A passzív dohányzás is rendkívül veszélyes (168 Óra Online)
A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert – elsősorban természetesen a légzőrendszert – bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.

Keresés