2010. január 20. szerda

jan. 20
8:00
Az elsõ közvetlen színképfelvétel egy másik csillag bolygójáról (csillagászat.hu)
A mérföldkõnek számító eredmény közelebb vihet bennünket a bolygókeletkezési elméletek pontosításához és az életre alkalmas planéták megtalálásához is.
jan. 20
8:24
A madarak úgy lélegeznek, mint az aligátorok (orientpress)
Az aligátorok és a madarak légzési mechanizmusa megegyező, mely segíthette ősüket a Földet uralni több mint 200 millió évvel ezelőtt, állítják a tudósok. A Science folyóirat egy olyan tanulmányt közöl, amely szerint a madarakhoz hasonlóan, az aligátorokban is egy irányban áramlik a levegő. A madarak tüdejének szerkezete képessé teszi őket, hogy alacsony oxigéntartalmú, vagyis hypoxikus…
jan. 20
8:42
Gyors, hatalmas és csaknem eltűnt - veszélyben az Atlanti-óceán tonhala (orientpress)
A tenger egyik leggyorsabb hala lehet, hogy nem lesz elég gyors ahhoz, hogy eltűnjön egy olyan határozat elől, mely pusztulását sürgeti. Bár mára kevesebb, mint mindössze 50,000 érett kékuszonyos tonhal maradt csak az Atlanti-óceánban, az Egyesült Államok szövetségi halászati vezetői indítványt nyújtottak be, hogy a hivatalos kereskedelmi halászok számára hosszabbítsák meg a halászati idényt.
jan. 20
9:14
Ronda, de finom (Napidoktor)
Csodaszer gyökér formában. Ez azért túlzás. De vitathatatlan tény, hogy a ginzeng az egyik legsokoldalúbb gyógynövény a földön.
jan. 20
9:18
Fazékba a kártevő rákokkal! (orientpress)
Kínai rákok szaporodtak el Nagy-Britanniában: a britek kártékony állatnak tartják őket, a Távol-Keleten finom csemegének számítanak. A brit környezetvédők szerint ugyanolyan kártevők, mint például a szürkemókusok, és gyakorlatilag lehetetlen őket ellenőrzés alá vonni. De van egy egyszerű válasz arra, hogy mit lehetne tenni a kínai kesztyűsrákokkal, melyek megszállták a Temzét és más angol…
jan. 20
9:24
A borsmenta ereje (Napidoktor)
A borsmenta említésére a cukorka és a fogkrém jut mindenki eszébe. De azt tudta, hogy a borsmenta egy ősi gyógyszer, amelyet nagyon régen akkor szélesen alkalmaznak hasi bántalmak, hányinger kezelésére?
jan. 20
9:27
Elmaradt a konyak Poe sírjáról (Múlt-kor)
Elmaradt a konyak Edgar Allan Poe baltimore-i sírjáról, amelyre eddig minden évben az író születésnapjának hajnalán került ajándék ismeretlen csodálójától.
jan. 20
9:29
Tárlatvezetés a fáraó titokzatos sírjában (Múlt-kor)
Neves egyiptológusok tartanak különleges tárlatvezetést hetente két alkalommal a budapesti Tutanhamon kincse kiállításon, segítségükkel a látogatók még többet megtudhatnak a fiatalon elhunyt fáraó életéről és titokzatos haláláról.
jan. 20
9:33
A testvérek ugyanolyan fontosak, mint a szülők (orientpress)
Az új kutatások szerint a gyerekek ugyanannyit tanulhatnak a testvéreiktől, mint a szüleiktől. Az a hatás, amelyet egymásra gyakorolnak, jelentősen befolyásolja fejlődésüket, és nem szabad alulértékelni, figyelmeztetnek a tudósok. Míg a szülők jobban töltik be a modell szerepet az udvariasság területén, például, hogy hogyan kell az asztalnál viselkedni, a testvérek nagyobb befolyással vannak…
jan. 20
9:34
A nagylevelű csalán (Napidoktor)
Csóré csiga csalán csúcsán cselleng, csalán csúcsát csipegetve fent leng, de a csalán nem tűri, csóré csiga csupasz csápját megcsípi. A csalán nem csak csíp - bizám, csuda jó dolgokat csinál.
jan. 20
9:44
Macskakarom, mint „ botanikus kincs” (Napidoktor)
Napjainkban, amikor egyre nagyobb az érdeklődés az egészségügyi problémák és azok megoldása  iránt, a macskakarom a gyógyító módszerek egész tárházát kínálja számunkra.
jan. 20
9:54
Élénkítő guarana (Napidoktor)
Körte alakú, csillogó magvai vannak, és növény. Ez nem más, mint a guarana.
jan. 20
10:03
Mégsem olyan környezetbarát a napelem, mint hittük? (transindex.ro)
A vízirovarok vízfelületként érzékelik a sima és sötét felületeket: ide szállva kiszáradhatnak, és petéik is elpusztulhatnak.
jan. 20
10:04
Minden, ami értékes, benne van (Napidoktor)
Nemcsak fájdalom ellen jó - Jöhet a gyömbéres kakaó!
jan. 20
10:05
A Skype vezet a nemzetközi telekommunikációban (transindex.ro)
A távközlési cégek nem kis bánatára egyre inkább a ...
jan. 20
10:06
Newton almája a weben (orientpress)
Egy törékeny kézirat, amely azt meséli el, hogy Sir Isaac Newton hogyan kapott inspirációt egy lehulló almától, most először válik elérhetővé a nyilvánosság számára. Az írásos feljegyzést, mely beszámol Newton 'heuréka' pillanatáról, mely híres gravitációelméletéhez vezette, a tudós barátja és munkatársa, William Stukeley készítette az utókor számára.
jan. 20
10:07
Robotszobalányt fejlesztettek ki dél-koreai tudósok (transindex.ro)
Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú süt ...
jan. 20
10:14
Az örökzöld bionövény (Napidoktor)
A fenyőnek valójában rengeteg felhasználási módja létezik, és ezek közül csak egy a néphagyomány, hogy karácsonykor megvéd a gonosz démonoktól.
jan. 20
10:24
Erre csörög (Napidoktor)
Számos finomság töltelékét adja ez a növény, ám felhasználási területe ennél jóval sokrétűbb.
jan. 20
10:30
Náci bunker alatt rejtőzhet a borostyánszoba (Múlt-kor)
Szergej Trifonov, újságíróvá avanzsált történész úgy véli, sikerült megoldania a rejtélyt: a kincs szerinte a német hadvezetés 1967-ben lebontott, kalinyingrádi bunkere alatt rejtőzhet.
jan. 20
11:33
Egy hontalan Nobel-díjas író Budapesten (Múlt-kor)
1935. január 16-án a Belügyminisztérium állásfoglalást kért az érvényes útlevéllel nem rendelkező Nobel-díjas író, Thomas Mann Magyarországra való beutazásával kapcsolatban.
jan. 20
11:42
Webbel táplálkozó gyerekek (nyest.hu)
Felkel reggel és leül a gép elé. Gyorsan letudja az iskolát, és máris „onlájn”. Az amerikai tinik átlag hét és fél órát töltenek képernyő előtt.
jan. 20
12:03
Agykutatók nemzetközi kongresszusa Pécsett (Infostart)
Pécs ad otthont az idegtudományok művelői egyik legrangosabb idei konferenciájának, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) IBRO International Workshop 2010 címmel csütörtöktől szombatig zajló tanácskozásnak.
jan. 20
12:36
Martin Luther King megszállottja volt az FBI igazgatója (Múlt-kor)
Egy amerikai szenátorokból álló csoport nemrég azzal a követeléssel állt elő, hogy az FBI hozzon nyilvánosságra minden, jelenleg is titkosan kezelt, King korábbi megfigyeléseivel kapcsolatos dokumentumot.
jan. 20
12:38
Bál a balsorsú műemlékekért (Múlt-kor)
Korábbi sikeres hagyományokat felelevenítve, az előző évek báljainak sikerén felbuzdulva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai 2010-ben is megrendezik jótékonysági báljukat.
jan. 20
12:45
Hogyan jön a sör a kötőmódhoz? (nyest.hu)
Egyik olvasónk vitába keveredett asztaltársaságával egy régebbi cikkünk megfogalmazását illetően. Egy másik – sajtóban dolgozó – kattintónk pedig ismét a nyelvi babonákra kérdezett rá. Vajon mit tanácsol nekik a nyelvész?
jan. 20
13:12
Rugalmasan futó robotot fejlesztettek ki (transindex.ro)
Német kutatók olyan futó robotot fejlesztettek ki, ...
jan. 20
13:15
A hét csillagászati képe - A Jupiter Padova fölött (csillagászat.hu)
Galileo Galilei 400 évvel ezelõtt Padovában fedezte fel a Jupiter holdjait. A padovai amatõrök több száz érdeklõdõ számára megismételték a Galilei-élményt .
jan. 20
13:39
Inkubátor: egy emigráns közösség mindennapjai (Múlt-kor)
Pigniczky Réka legújabb, Inkubátor című dokumentumfilmje egy emigráns közösség átalakulásának történetét dolgozza fel a hidegháború vége után majdnem 20 évvel.
jan. 20
14:15
A BCR virtuális kirendeltséget nyitott a Second Life-ban (transindex.ro)
A BCR (Román Kereskedelmi Bank) a virtuális Bukare ...
jan. 20
14:42
Kalapács alá kerül a monoklis önarckép (Múlt-kor)
A Sothebys árverésre bocsátja februárban a német származású brit festőművész, Lucian Freud monoklis önarcképét, amely az aukciósház reményei szerint 3-4 millió fontért (919 millió-1,2 milliárd forintért) cserél majd gazdát.
jan. 20
15:33
Kémkedés? Amikor ellenünk fordítják a mobilunkat (168 Óra Online)
Hogyan fordíthatják mobiltelefonunkat és/vagy PDA-nkat ellenünk, illetve hogyan lehet egy filléres megoldással értékes információkhoz jutni a tulajdonosról?
jan. 20
15:45
Pálinka hajtotta volna az első többlépcsős rakétákat (Múlt-kor)
Egy, a romániai Nagyszeben (Sibiu, Hermannstadt) irattárából előkerült okmány és könyv igazolja, hogy a többlépcsős rakétát már 1551-ben is sikerrel alkalmazták.
jan. 20
15:47
Ellopták a leghíresebb német kalóz koponyáját (Múlt-kor)
Klaus Störtebeker, a valaha élt leghíresebb német kalóz feltételezett koponyája eltűnt egy hamburgi múzeumból - közölte a rendőrség.
jan. 20
15:54
Nyerjen százezreket családnevével! (nyest.hu)
Gondolt már arra, honnan származik mondjuk a Bodnár vagy a Csiszár vezetéknév? És az Ön neve? Pályázzon és nyerjen nagy összeget!
jan. 20
16:48
Keményen dolgozó művész lehetett Van Gogh (Múlt-kor)
A londoni van Gogh-kiállítás nem csupán a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának festményeit és rajzait vonultatja fel, hanem a levelezését is, amelyből egy keményen dolgozó művész alakja bontakozik ki.
jan. 20
17:12
Hölgyek, figyelem! A természetes testszagra izgulnak a férfiak a legjobban! (168 Óra Online)
A természetes illat vonzza a férfiakat - derült ki egy kutatásból.
jan. 20
17:45
Kémkedés? Amikor ellenünk fordítják a mobilunkat (168 Óra Online)
Hogyan fordíthatják mobiltelefonunkat és/vagy PDA-nkat ellenünk, illetve hogyan lehet egy filléres megoldással értékes információkhoz jutni a tulajdonosról?
jan. 20
17:47
Hölgyek, figyelem! A természetes testszagra izgulnak a férfiak a legjobban! (168 Óra Online)
A természetes illat vonzza a férfiakat - derült ki egy kutatásból.
jan. 20
17:51
Közel-keleti földművelőktől származnak az európai férfiak (Múlt-kor)
Az európai férfiak többsége az első közel-keleti földművelők leszármazottja, akik tízezer éve érkeztek a kontinensre, míg a nők felmenői a helyi vadászó-gyűjtögető közösségekben keresendők.
jan. 20
18:30
Nyereséges a francia DVB-T - 2010-01-20 18:20:07 (sat.hu)
A digitális földfelszíni csatornák nagy része már most is nyereséges, a többinek most jön a kitörés, írja az egyik legpatinásabb francia lap, a Le Figaro.
jan. 20
19:06
Helyi nőkkel házasodtak a Közel-Keletről érkezettek (Infostart)
Az európai férfiak többsége az első közel-keleti földművelők leszármazottja, akik tízezer éve érkeztek a kontinensre, míg a nők felmenői a helyi vadászó-gyűjtögető közösségekben keresendők - derült ki egy nagyszabású genetikai kutatásból. A vizsgálat eredményei a PloS Biology legújabb számában láttak napvilágot.

Keresés