2010. január 20. szerda

jan. 20
0:39
Zámbó Krisztiánnak megjelent a Szerelem Angyala (Zene.hu)
Egy év kitartó munka után a Magneoton Kiadó gondozásában megjelent Zámbó Krisztián bemutatkozó albuma, a Szerelem Angyala. A Magyarországon és Amerikában készült modern poplemez fő témája mi más is lehetne, mint a szerelem. [Dátum: 2010.01.26. 13:58]
jan. 20
4:15
Nagy a titkolózás! Újdonságokkal érkeznek az RTL Klub szépfiúi (Zene.hu)
A csatorna tehetségkutatójának három résztvevője egy-egy lemezszerződést vehettek át a verseny döntőjében. De vajon, hogyan állnak a munkálatok? Utánanéztünk! [Dátum: 2010.01.20. 09:20]
jan. 20
4:51
A cél: erőteljes, átfogó reform (Népszava)
Várhatóan március végén kezdi meg munkáját a Magyar Mozgókép Közalapítvány élére nemrég megválasztott új grémium. Az elnöki tisztre Kőrösi Zoltánt találták alkalmasnak egyhangú szavazással az alapítók. A kijelölt elnököt arról kérdeztük, mit gondol legfontosabb teendőinek.
jan. 20
4:51
Egy pikáns videó teheti tönkre az énekesnő karrierjét (Zene.hu)
A sztár tuti, hogy nem tudja betartani újévi fogadalmát. [Dátum: 2010.01.20. 04:50]
jan. 20
4:55
Újjászületés előtt (Népszava)
Emlékezetem szerint megalapítása óta éri kritika a Magyar Mozgókép Közalapítványt. Azt hiszem, ez a világ legtermészetesebb dolga, miután az MMK az a szervezet, amely a filmtörvény szerint az állami költségvetésben a magyar mozgókép támogatására előírányzott összegek elosztását végzi, pályázatok alapján. Ahol pénzt osztanak, ott mindig ütköznek az érdekek, így van ez a filmszakmával is.
jan. 20
5:27
Ki a bohóc? (Népszava)
Kíváncsi voltam, mi történik, ha a főként a kereskedelmi televíziókban elterjedt főzőműsorok egyikében igazán fajsúlyos, a műfajt eddig kerülő színész jelenik meg. Nos ezen a héten a Hal a tortán című sorozatban Udvaros Dorottya és Koltai Róbert is csatlakozott a vacsorát készítők táborához.
jan. 20
5:45
Latinovits Zoltán adott ötletet Eperjes Károlynak (Inforádió)
"Az igazat mondd, ne csak a valódit..." címmel Eperjes Károly 20. századi magyar költők istenes verseiből összeállított zenés irodalmi estjét mutatja be a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án fél nyolctól a terézvárosi plébánián.
jan. 20
6:03
Kossuth Lajos komódja és Arany János pipája - a legszebb kincseit mutatja be a Nemzeti Múzeum (Inforádió)
A január 19-től május 30-ig látható kiállításon többek közt Könyves Kálmán mágikus gyűrűjét, Esterházy Miklós herceg hegedűjét és az első magyar filmplakátokból összeállított válogatást is megtekintheti a közönség.
jan. 20
6:21
Pécsi találós kérdés: mi lesz az 50 milliárdból? (HVG)
A Ruhr-vidéki Essennel és a török fővárossal, Isztambullal együtt 2010-ben Pécs Európa Kulturális Fővárosa. De mit is jelent ez? Milyen előnyökkel jár a hangzatos cím és mit kínálnak az érintett városok a kulturális csemegékre éhes közönségnek? Kitekintés.
jan. 20
6:30
Nem csicskulnak, kajakra jönnek – barlangszleng! (nyest.hu)
Ha skubizik, újra módja van hallgatni egy kis opera-szlenget, szlengoperát. A nagy siker miatt ugyanis újra játsszák az első magyar szlengblog-operát.
jan. 20
7:15
Vámpírok a XXI. században (ma.hu)
A vámpír-történetek ma fénykorukat élik: láthatjuk a mozivásznon, olvashatjuk könyvekben, de még az utcán is beléjük futhatunk. Tinilányok és családanyák egyaránt vonzódnak hozzájuk.
jan. 20
7:15
Nagy tolongás nem volt a Hair válogatásán (Zene.hu)
A meghallgatáson alig negyvenen jelentek meg. Igaz köztük több jólcsengő musicalkiválóság kapcsolódott be a szerepért folytatott castingba. [Dátum: 2010.01.20. 07:00]
jan. 20
7:33
Férj és volt felesége küzd a legjobb film Oscar-díjáért (ma.hu)
A USA Today hasonlata szerint Dávid és Góliát harcáról van szó, amelyből lehet, hogy előbbi kerüli ki győztesen.
jan. 20
7:33
Jushnij Kék Madár kabaréja (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] Ahogy ezek az oroszok csinálják, az inyenceknek való csemege...
jan. 20
8:09
Ez volt a sláger 1969. január 20-án Magyarországon (Zene.hu)
Rovatunkban az aktuális naphoz köthető kedvelt dalokat elevenitjük fel. Minden nap kiderül, hogy melyek voltak azok a számok, amelyek akkor pezsdítették fel a vérünket és adtak kedvet a mindennapokhoz. Nézzük mi volt a kedvenc dal tizennégy évvel ezelőtt. [Dátum: 2010.01.20. 08:00]
jan. 20
8:27
'Síneken a költészet' című versmondó verseny a villamoson (orientpress)
Január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ ötödik alkalommal rendezi meg a 'Síneken a költészet' című versmondó versenyét. A verseny helyszínét értelemszerűen egy villamos adja, amelyet az MVK Zrt. biztosít a versmondóknak.
jan. 20
8:27
Radnóti Miklós: Írás közben (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] Csak kígyó undoríthat tiszta fatörzset így, ha bőrét hagyja rajta, mint engem undorít...
jan. 20
9:03
Elhunyt Erich Segal, a Love Story írója (ma.hu)
Hetvenkét éves korában elhunyt Erich Segal amerikai író, a Love Story és az Oliver történetének szerzője.
jan. 20
9:03
Új albummal jön Amy MacDonald (Zene.hu)
Az énekesnőt a 2007-ben megjelent "This Is The Life" című debütáló albuma tette világszerte ismerté, mely öt országban került a toplisták első helyére, és 12 országban érte el a platina, illetve multi-platina státuszt. A lemez címadó dala tíz országban lett listavezető, és még most is hallható a legtöbb rádió kínálatában.   [Dátum: 2010.01.20. 09:00]
jan. 20
9:21
Tolsztoj ismeretlen naplója (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] Csak önmagával foglalkozik Tolsztoj naplójában és énjének legtisztább valójával: Istennel...
jan. 20
9:39
Nem fél az Avatartól Kína (Népszava)
A zavargásoktól való félelemnek semmi köze az Avatar kínai terjesztésében beálló változásnak, vagyis, hogy napokon belül csak a 3D-s változatot vetíti a forgalmazó - ez derül ki a külföldi szakemberek véleményéből és egy szerdai hivatalos kínai megnyilatkozásból is szemben az Apple Daily hongkongi lap korábban elterjedt véleményével.
jan. 20
9:41
Megölne egy idegent egymillió dollárért? Új thriller a magyar mozikban (Népszava)
Érdemes-e a jólét érdekében belemenni látszólag kockázatmentes, ám morálisan elfogadhatatlan játékba? A doboz című amerikai thriller, amelyet csütörtöktől vetítenek a magyarországi mozik, az emberi felelősség kérdését feszegeti.
jan. 20
10:21
Május 35-én minden lehetséges! (Napvilág)
Mit érdemes tudni a Csendes-óceánról? Megmutatja egy kalandos utazás egy szekrényen át Konráddal, Ringelhuth nagybácsikájával és Negro Kaballoval, a beszélő lóval. Január 20-án mutatja be az egri Gárdonyi Géza Színház Erich Kästner: Május 35 című zenés mesejátékát.
jan. 20
10:33
Mit tegyen az író a háborúval szemben? (huszadikszazad.hu)
[Horthy Miklós Főméltóságú Úr] Pedig az írónak a háborúval szemben nem lehet más feladata, mint hogy a falánk kis csoport, az "egészen közönséges és piszkoslelkű kalmárok" lelki és szellemi üzelmeit leleplezze és felvegye velük a harcot...
jan. 20
10:51
Megvan a Pókember 4 rendezője (Népszava)
Marc Webbre bízták a negyedik Pókember-film rendezését.
jan. 20
11:09
Tóth Reni a szólót is kipróbálja (Zene.hu)
A kilencfős Kormoránból sorban a harmadik zenekari tag dicsekedhet saját hangzó anyaggal. Koltay Gergő és Gáspár Álmos után immár a folk-rock csapat érdes hangú énekesnője, Tóth Renáta rukkolt elő első szólóalbumával. [Dátum: 2010.01.20. 11:00]
jan. 20
11:27
Magyar boldogra emlékeznek Bécsben (orientpress)
Boldog Batthány-Strattmann László születésének 140. évfordulója alkalmából január 22-én, a szegények orvosának liturgikus ünnepén tartják a Pelikán című oratórium ősbemutatóját a bécsi ferencesek templomban. A 2003-ban készült darab, melynek címe a Batthyány család hitet és szeretetet jelképező címerállatára utal, a szemorvos életét mutatja be és megpróbálja közelebb hozni a ma emberéhez.
jan. 20
11:27
Budapesti miniatürök (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] Balkézről, Szent Istvánnál kezdjük a sétát, két lépéssel mienk Horvátország, még kettő megszerzi Dalmáciát, egyet lépünk a Szentföldre, egyet Havasalföldre, még egy lépés s az oszlopsor végén miénk a magyar birodalom...
jan. 20
11:45
Debrecen a Magyar Kultúra Napjára emlékezik (orientpress)
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból’ című költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. E napot 1989 óta a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük.
jan. 20
12:03
Elhunyt Robert B. Parker krimiíró (HVG)
Elhunyt Robert B. Parker amerikai krimiíró, a Magyarországon is nagysikerű Spenser-könyvek szerzője.
jan. 20
12:03
Kerekasztal-beszélgetés: Simone Weil-ről (orientpress)
2010. január 22-én, pénteken 9.15 17.30 óra között a budapesti Francia Intézetben kerül megrendezésre a Simone Weil- kerekasztal-beszélgetés, melyen részt vesz többek között, a budapesti Olasz Kultúrintézet meghívására Massimiliano Marianelli professzor.
jan. 20
12:21
Szirtes Edina "Mókus": Nagyon nagy szükség van a szeretetre, a többi smafu (Zene.hu)
Az egyik legtehetségesebb hegedűművész hazánkban, akire még a gimnáziumban ragadt rá a "Mókus" név. A magyarországi popsztárok (pl. Zséda, Rakonczai Viktor, Dobrády Ákos) lemezein évek óta közreműködik zenészként s szerzőként is. Különböző stílusokat (blues, világzene, pop, jazz) képviselő saját zenekaraival folyamatosan koncertezik Magyarországon és Európában egyaránt. Nem mellesleg zenéket ír…
jan. 20
12:21
Gide levele (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] "Azt állítod, hogy én kongói utam alkalmával, 1925-ben eszméltem rá a társadalmi rend igazságtalanságára...
jan. 20
12:27
Kő Pál Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész kiállítása (Napvilág)
A Forrás Galériában 2010. január 21-én, csütörtökön 18.00 órakor nyílik Kő Pál szobrászművész életmű kiállítása. A hatvanas évektől napjainkig tartó egyedülálló életpályát bemutató kiállításon a fa-, kő és bronz szobrok mellett, rajzokat, érmeket láthat a közönség ha ellátogat február 6-ig a Forrás Galériába.
jan. 20
12:39
Kiállítás nyílik a Lánchídról (orientpress)
'HÍDTÖRTÉNETEK - A LÁNCHÍD' címmel nyílik új időszaki kiállítás a Közlekedési Múzeumban, mely bemutatja a dunai átkelőhely történetét, építéstől az újjáépítésig.
jan. 20
12:39
Változás! Később jön Paul Potts Budapestre (Zene.hu)
A művész egyéb elfoglatságai miatt júniusban lép fel Magyarországon. [Dátum: 2010.01.20. 13:28]
jan. 20
12:57
Elárverezik Freud "monoklis" önarcképét (HVG)
A Sotheby's februárban árverésre bocsátja a német származású brit festőművész, Lucian Freud "monoklis" önarcképét, amely az aukciósház reményei szerint 3-4 millió fontért (919 millió-1,2 milliárd forintért) cserél majd gazdát.
jan. 20
13:15
Báthory - A legenda másik arca (orientpress)
Január 20-tól már Magyarországon is vetítik Juraj Jakubisko, szlovák filmrendező történelmi szupermoziját, a Báthoryt. A vérszomjas gyilkos hírében álló grófnő, Báthory Erzsébet életét bemutató film szlovák-cseh-magyar-brit koprodukcióban, szlovák rendezésben készült. Bár nincsenek benne magyar szereplők, szakértők szerint így is egy nagy magyar történelmi mű született.
jan. 20
13:15
69 talpon álló koktél (Talponálló kiadó) (ma.hu)
Az egyetlen olyan kedélyjavító, aminek használatához nem kell megkérdeznie kezelőorvosát, gyógyszerészét!
jan. 20
13:15
Kétszázötven előadást élt meg változatlan formában Figaro házassága Bécsben (Népszava)
A 250. előadás után január 23-án búcsúzik a bécsi Staatsoper egyik legkedveltebb darabja, Mozart Figaro házassága, amelyet jelen formájában még 1977-ben állítottak színpadra.
jan. 20
13:15
Vízi církusz a Rudas Fürdőben (Zene.hu)
A Gellért fürdős újévi újjászületésnapi gyógypartin 1300-an töltődtek fel élményekkel a cseppfolyós évkezdéshez, és máris itt van a termálfürdős sorozat következő része február első szombatján! [Dátum: 2010.01.20. 13:05]
jan. 20
13:33
Meglepetés-turné és ingyenes kislemez: beindul a Magashegyi Underground (Zene.hu)
Január 19-től egy kislemeznyi dalcsokrot ad át a - tavaly tavasszal újraéledt - Magashegyi Underground a rajongóinak. A Szívtakarítás c. EP a zenekar weboldaláról mindenki számára hozzáférhető. A hírek szerint idén tavaszra már egy virtuális nagylemez is elérhető lesz a világhálón. [Dátum: 2010.01.20. 13:30]
jan. 20
13:33
Őstehetségek kiállítása (huszadikszazad.hu)
[1935. augusztus] A Városligetben azokat a szörnyűségeket, amelyek a magyarosság örve alatt potrohos, idióta, csikós, Toldi Miklós alakzatokkal fertőzik meg a levegőt boldogan cserélném ki e valóban magyaros és valóban művészi kis remekek anyagából...
jan. 20
13:51
Ifjú tehetségek zenélnek az akadémián (Népszava)
Február elsején indul a Trónörökösök a színen elnevezésű koncertsorozat második évfolyama, amelyben jelentős nemzetközi sikereket, versenygyőzelmeket elért fiatal magyar muzsikusok mutatkoznak be ezúttal kamarazenei formációkban a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
jan. 20
13:51
Elektronikus zene hegedűvel: Owen Pallett – Heartland (Zene.hu)
Az 1970-es évek analóg szintetizátoros popzenéje, az orosz futurizmus és a tizenkilencedik századi katonai indulók találkoznak Owen Pallett hegedűművész Heartland című, legújabb nagylemezén, ami a szerző eddigi legkomolyabb munkája. [Dátum: 2010.01.20. 13:50]
jan. 20
14:09
Madách-ünnepséget tartanak Balassagyarmaton (Népszava)
Madách Imre születésnapjáról emlékeznek meg a hagyományos Nógrád megyei ünnepségen pénteken Balassagyarmaton; a rendezvényen - akárcsak 1964 óta minden évben - átadják a megye egyik legrangosabb kulturális elismerését, a Madách-díjat.
jan. 20
14:21
Mosott jóslat - tárlatkritika (Kikötő Online)
Mosásból mosásba. Én is épp mostam, de minek. Nálam annál tisztább nem lett. Nem úgy, mint amikor beléptem a Közelítés Galéria termébe, mondhatnám mosókonyha, jelen esetben szakrális tér. Misztikum, patyolat, az otthonillatot árusítanám parfüm kiszerelésben. Hisz ahol mosnak, ott élet van, élni akarás, nem hiába kell a tiszta ing, a
jan. 20
14:23
Avatar - filmkritika (Kikötő Online)
James Cameron a Titanic óta, azaz nagyjából 13 éve nem rendezett filmet. Ennyi időn át csiszolgatta azt a technikát, amivel elkészíthette rég dédelgetett álmát, az Avatart. A rendező nem titkolt célja az volt, hogy forradalmat robbantson ki a vásznon; a motion capture és a 3D többé ne a gyerekfilmek olcsó
jan. 20
14:27
Jön a Karib-tenger kalózai 4! (Népszava)
Sparrow kapitány Hawaiira költözik: a csendes-óceáni szigeteken forgatják A Karib-tenger kalózai című kalandfilm negyedik részét - jelentette be az állam kormányzója.
jan. 20
14:33
Az irodalom birodalmában -TOP10 könyv Gyöngyösön (Napvilág)
A könyvekkel állandóan csak a probléma van. Vannak olvasók, akik az árakra panaszkodnak. Vannak (tehetséges) írók, akik a kiadási nehézségeket emlegetik. Vannak (tehetségtelen) szerzők, akik az olvasás népszerűségének csökkenéséről elmélkednek. Vannak gyűjtők, akik a beszerzés fáradságos munkáját hozzák fel.

Keresés