2010. január 29. péntek

jan. 29
3:39
Tabáni István fél (Zene.hu)
Van bennem egy félelem, de lehet, hogy ez természetes. [Dátum: 2010.01.29. 03:30]
jan. 29
5:45
"Bábjátékkal akarom befejezni az életet" (Népszava)
Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész, Vitéz László, Süsü sárkány, Hakapeszi Maki életre keltője, ma 85 éves. Mind ritkábban játszik, de egy vándor bábmúzeumot, mobilszínházzal összekötve, még szeretne.
jan. 29
6:03
Csak néztünk! Így nézett ki Ricky Martin egykor! (Zene.hu)
Kedvet kaptunk, hogy külföldi előadókkal bővítsük ki rovatunkat. A választás most egy igazi latin szívtipróra esett, aki már 1998-ban is megvadította a női szíveket. [Dátum: 2010.07.06. 01:59]
jan. 29
6:06
Nyest a Nyestben (nyest.hu)
Kedves Olvasók, örömmel tudatjuk, hogy Radisics Milán (szabadúszó) Urbán állatok című képsorozata lett az első helyezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által közelmúltban megrendezett Magyar Sajtófotó Pályázat 2009 Természet és tudomány (sorozat) kategóriájában.
jan. 29
7:15
Elütötték, lángba borult, felrobbant, de túlélte - videó (HVG)
Leesnek az épületről, elüti őket egy kocsi, bomba robban mellettük, élve megégnek. Aztán leporolják magukat és várják a következő feladatot. Az ország egyik legismertebb kaszkadőre, Unger Béla edzést tartott, ahol munkájáról beszélt videósunknak.
jan. 29
7:15
Fanyar melankólia - Pesti álom Kálloy Molnár Péterrel (Zene.hu)
A leginkább színészként, szinkronszínészként ismert Kálloy Molnár Péter sokoldalú művész. Rendezőként, műfordítóként is tevékenykedik, több verseskötete is napvilágot látott már, Pesti álom című albuma pedig a második a sorban. [Dátum: 2010.01.29. 07:00]
jan. 29
7:33
Szerb Antal: Budapesti utikalauz marslakók számára - Margitsziget. (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Itt öregedett meg a pestiek legnagyobb költője, Arany János is...
jan. 29
8:03
Ditrói farsangolók égetik az Illyést Bátaszéken (ma.hu)
Gyergyói népszokás elevenedik meg szombaton a Tolna megyei Bátaszéken, ahol a helyi magyar, német farsangolókkal együtt ditrói székelyek temetik a telet.
jan. 29
8:21
Húsz évvel a temesvári népfelkelés után (orientpress)
A Konrad Adenauer Alapítvány brüsszeli székházában szerdán, 2010. január 27-én megemlékező rendezvényt tartottak, amelynek díszvendége Tőkés László európai parlamenti képviselő volt. Németország egyik legerősebb politikai alapítványának új elnökévé legutóbb Hans-Gert Poettering német néppárti képviselőt, az Európa Parlament volt elnökét választották.
jan. 29
8:21
"Kivéreztetik" Eger alternatív klubját? (ma.hu)
Nehéz helyzetbe hozta saját konzorciumi partnerét - a fiatalok körében országszerte ismert egri EGAL klubot - az egri önkormányzat, amikor immár harmadik esztendeje nem fizeti ki az intézménynek járó több millió forintos támogatást, ha nem változik a helyzet, a város uniós pályázatoktól is eleshet.
jan. 29
8:27
Victor Hugo "helyzete" (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Májusban mult ötven év e, hogy Victor Hugót eltemették...
jan. 29
9:21
A mai Vörösmarty (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Ünnepi beszéd Székesfehérvárott, Vörösmarty születésének 135-ik évfordulóján...
jan. 29
9:33
Elhunyt a Zabhegyező írója (orientpress)
91 éves korában elhunyt J. D. Salinger, akit Zabhegyező című regénye emelt be a 20. századi klasszikusok közé. A világtól elvonultan élő író természetes körülmények között távozott az élők sorából amerikai otthonában - közölte a művész fia.
jan. 29
9:39
Mc Dc nem volt részeg a Class Fm reggeli műsorában (Zene.hu)
A Csillag születik sztárja egy átmulatott éjszaka után "spiccesen" is remekül freestylozott Sebestyén Balázsék műsorában? Sokan tették fel a kérdést maguknak, Mi közben megtudtuk, hogy csupán egy órát aludt és fáradt volt.   [Dátum: 2010.01.29. 12:33]
jan. 29
10:09
Történelmi rejtélyek: mi okozta Franklin D. Roosevelt elnök halálát? (ma.hu)
Amikor Franklin Delano Roosevelt 1942. április 12-én váratlanul meghalt, a Fehér Ház azonnal bejelentette a halál okát. A hatvanhárom éves elnök - adta a gyászoló nemzet tudtára - agyvérzés következtében hunyt el. A The New York Times akkori elsőoldalas tudósítása pedig a "Szörnyen fáj a fejem - ezek voltak az utolsó szavai" címmel jelent meg.
jan. 29
10:15
Tartogat-e eddig nem ismert műveket Salinger hagyatéka? (HVG)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
jan. 29
10:15
Mi lehet Saligner fiókjában? (Népszava)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
jan. 29
10:15
48757 km, Úton (tinylittlebigthing)
Muszáj volt visszamenni a tegnapi pékségbe reggelizni, és betömni megint egy adag édességet. Szépen megtelve aztán béreltünk egy motort, mert nem állapot, hogy Thaiföldön még nem is motoroztunk, különösen, hogy ugye a thaiok sem tudják melyik oldalon kéne közlekedni. Szerencsére egy automata motort kaptunk, amin jobban megáll a hátizsák a lábamnál, meg aztán ugye a váltással sem kell szöszölni.…
jan. 29
10:33
Fenyő László - Mint egy diák... (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Régi barátommal találkoztam az este s ő - mint ilyenkor szokás - megkérdezte:...
jan. 29
10:57
Amerika, avagy Franz Kafka anti utópiája (Napvilág)
Jelen sorok írója alighanem elfogult Franz Kafkával szemben, amikor azt írja, hogy az Amerika egy nagyszerű regény. De ha nem volna az, minden bizonnyal akkor is erre a következtetésre jutott volna: hisz Kafka Amerika - legújabban az eredeti címén, Az elkallódott fiú-ként megjelent - regénye tényleg egy remek könyv.
jan. 29
11:18
49168 km, Bangkok (tinylittlebigthing)
Hajnali egykor arra ébredtem, hogy valaki a hátam mögött üvölt, hogy ez az utolsó pihenő, fél órát állunk. Kicsit nyújtózhattunk, hogy aztán legközelebb Bangkokban ébredjünk valami hasonlóra hajnali fél hatkor. Persze ahogy leszálltunk azonnal megrohantak a taxisok, tíz centiről az arcunkba nyomatva, hogy „Tasszi, tasszi?”A buszból szórták ki a hátizsákokat, próbáltam volna összeszedni a…
jan. 29
11:21
Részeg történelem vitte a pálmát a Sundance-en (ma.hu)
A Drunk History (Részeg történelem), Jeremy Konner és Derek Waters alkotása nyerte a legendás Sundance Filmfesztivál rövidfilmes zsűrijének díját. A nemzetközi mezőnyben egy új-zélandi film aratott győzelmet.
jan. 29
11:23
Sok kis Zabhegyező: mi lehet Salinger fiókjában? (ma.hu)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
jan. 29
11:27
Mit tegyen az író a háborúval szemben? (huszadikszazad.hu)
[Horthy Miklós Főméltóságú Úr] Azt várjuk hát a magyar íróktól: írjanak háborúellenes ifjúsági könyveket, nem véresszájút, csak olyat, ami a szívhez szól és ami felejthetetlen...
jan. 29
11:39
Mit kínál az 'Alföld szíve' a Fesztiválok Évében? (orientpress)
A termálvizekben nagyhatalom Jász-Nagykun-Szolnok megye 'Öleld át a Tiszát!' címmel kapcsolódik az országos rendezvényekhez - mondta martfűi sajtótájékoztatóján Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Alföldi RMI marketing igazgatója.
jan. 29
12:00
Mit csináljanak a szerelmesek Valentin-napon? (Napvilág)
Különleges és egyszeri alkalommal egyet fizet - kettőt kap jegyakcióval bátorítja a párokat a Bárka Színház, hogy a Valentin nap előtti időszakban színházi élménnyel kedveskedjenek szeretteiknek. Azok a nézők, akik a február 1-i és 13-i közötti előadásokra vásárolnak színházjegyet a Bárkában, partnerük jegyét most ajándékba kapják a színháztól.
jan. 29
12:21
J. D. Salinger különös remetesége (HVG)
Remeteéletet élt több évtizeden át a Zabhegyező szerzője, Jerome David Salinger, aki még barátai, szerelmei előtt is titkolózott, és 1965 óta nem volt hajlandó publikálni. Halála kapcsán felidézzük a HVG 2004-es cikkét.
jan. 29
12:21
I. Szemlér Ferenc versei (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Ősz van már mindenütt, sötét szél fúj a távol...
jan. 29
12:33
Külföldi filmes sikerek (orientpress)
Esztergályos Krisztinát Triesztben, Moldoványi Ferencet Valparaísóban díjazták nemzetközi filmfesztiválok. A napokban Göteborgban, Skandinávia legnagyobb filmfesztiválján Pater Sparrow, Pálfi György és Vranik Roland játékfilmjei láthatóak.
jan. 29
12:39
Klubkoncertek előnyei és hátrányai - 3 banda a Négy Szürkében (Zene.hu)
Ha szombat akkor klubkoncert. Most éppen az Arden, ARC és a Fókusz zenekarok voltak soron. [Dátum: 2010.01.29. 12:34]
jan. 29
13:03
Tök jó nap lesz a holnapi Budapesten (Napvilág)
2009. november 21-én kezdetét vette a Magyar Mezőgazdasági Múzeum egy éven át tartó programsorozata: a Családi Gasztro Napok. Az ez év novemberéig tartó sorozat alatt egy-egy napot szentelnek Magyarország legfontosabb, a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó haszonnövényeinek: bemutatva magukat a növényeket, illetve felhasználási formáikat.
jan. 29
13:09
Zala megye díszpolgára lett Makovecz Imre (ma.hu)
Zala megye díszpolgári címével tüntette ki a zalai önkormányzat pénteken, a megye napján tartott rendezvény keretében Makovecz Imre építészt, aki apja révén kötődik Zalához.
jan. 29
13:15
A Lovegun berúgta az évet (Zene.hu)
A Lovegun zenekar minden évet egy német turnéval kezd. A tavalyi, kalandokban bővelkedő útról beszámoltunk már, akkor majdnem letartóztatták a zenekart a bajor rendőrök, ráadásul egy fanatikus rajongó 10.000 Eurót kínált Noa, az énekesnő hajáért, ha hajlandó levágatni és neki adni. [Dátum: 2010.01.29. 13:00]
jan. 29
13:33
Három kiállítás tanulsága (huszadikszazad.hu)
[1935. december] Majdnem egyszerre három igen érdekes kiállítás nyilt meg, az egyik Fraenkel-nél, mely mai párizsi művészet alkotásait tartalmazta, a másik a Szinyei-társaságé, a harmadik a Tamás-galériában...
jan. 29
13:45
Szárny és teher - ajánlás a társadalomnak (orientpress)
A Szárny és teher című könyv, amelyet a Sándor palotában mutattak be, ajánlásokat tartalmaz a magyar társadalmi eredményességét hosszú távon befolyásoló kérdésekben. A köztársasági elnök méltatta a kötetet.
jan. 29
14:09
Előkelő helyen a magyar csapat remixe a neves listán (Zene.hu)
Lee Everton - So proud of You című számhoz készült Gelka remix a 2009-es top 100 eladási listáján a 15. helyet csípte meg Soulseduction, a világ egyik legnépszerűbb online lemezboltjának listáján. [Dátum: 2010.01.29. 14:05]
jan. 29
14:27
Kétezer meztelen ember Sydney-ben (HVG)
Ezúttal Ausztráliában, a világhírű sydneyi operaháznál készül tömegaktfotózásra Spencer Tunick amerikai fényképész.
jan. 29
14:36
Két koncertet ad Essenben a Pannon Filharmonikusok (Kikötő Online)
Essenben, az idei év három kulturális fővárosának egyikében lép fel a Pannon Filharmonikusok kibővített, százfős zenekara, a Philharmonie Essen két különböző bérletsorozatába illeszkedő produkcióval.
jan. 29
14:38
Kinyitja a határokat a Határtalan Színház (Kikötő Online)
2008-ban indult útjára és 2010-ben teljesedik ki a Pécsi Harmadik Színház Határtalan Város - Határtalan Színház névre hallgató kezdeményezése, amelynek keretében a környező országok színházművészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A nagy sikerű előadássorozat több izgalmas produkciót tartogat az idei évre is.
jan. 29
14:40
Mantraéneklés Szegeden - áldozat a folyókért (Kikötő Online)
Ezekben a hetekben Indiában milliók sereglenek a Jamuna partján fekvő Vrindávan nevű, hindu szent helyre. Vrindávan szerezetesei január 30-át a mantraéneklés világnapjának jelölték ki. Az alkalomra meginvitálták a világ összes jógaközösségét, asramját és hindu templomát.
jan. 29
14:42
A doboz - filmkritika (Kikötő Online)
Carl Sagan, a Mikulás, a NASA, Jean-Paul Sartre, földönkívüliek, játékelmélet, Cameron Diaz. Hogy mi a közös bennük? Mind szerepet kapnak a Donnie Darko rendezőjének új agymenésében, a Dobozban. Ha a film megtekintése után a kedves néző esetleg értetlenül meredne maga elé, és talán még Richard Kelly felmenőinek emlegetése is megfordulna
jan. 29
14:57
Jailbreak Mind a Merlinben (orientpress)
Az otaku olyan tízen-huszonéves fiatal, aki kizárólag a mangákból, képregényekből, videojátékokból épített saját világában életképes. A digitális kor gyermeke. Japánban teljes iparág épül ennek a generációnak a manipulált fogyasztási szokásaira. Róluk, a virtualitás és a valóság tragikus ütközéséről szól a Merlin színházban is játszott Jailbreak Mind.
jan. 29
15:15
Új kötettel jelentkezik Vámos Miklós (ma.hu)
Pénteken tölti be hatvanadik életévét Vámos Miklós író, aki az MTI-nek elmondta: már régóta hatvanévesnek érzi magát és arra törekszik, hogy ez így is maradjon. Új Vámos-kötetre az ünnepi könyvhétig kell várni.
jan. 29
15:21
300 millióért kelt el egy Leonardo-másolat (HVG)
A kikiáltási ár háromszorosáért, másfél millió dollárért (300 millió forint) kelt el egy korábban Leonardo da Vinci festményének tartott másolat egy New York-i árverésen.
jan. 29
16:45
Grammy 2010: Kik az esélyesek? (ma.hu)
A filmes szakma után a zenészek is hallatnak magukról: Los Angelesben vasárnap adják át a szakma legrangosabb elismerései között számon tartott Grammy-díjakat.
jan. 29
17:39
Top 10-be jutott a Báthory (orientpress)
Nagy az érdeklődés a magyar mozikban a Jakubisko-féle Báthory című film iránt. A múlt hét szerdán bemutatott, Báthory Erzsébetről szóló történelmi szuperprodukció az első hétvége után már a magyar mozilátogatottsági lista 6. helyére jutott.
jan. 29
18:57
Egy sláger, amitől tuti beindulsz 6. (Zene.hu)
“Ami igazán felpörget” rovatunk soron következő darabja szerintünk február egyik nagy meglepetése lesz. A válogatásunkban most egy újdonság következik.. [Dátum: 2010.01.29. 19:26]
jan. 29
19:21
Egyszer a zabhegyezés is véget ér (Napvilág)
Kilencvenegy évesen meghalt a Zabhegyező című kultikus regény írója, Jerome David Salinger. Az író az elmúlt évtizedekben már visszavonultan élt, nem adott ki műveket és az újságírókat is kerülte. Halálhírét fia, Matt Salinger jelentette be csütörtökön.
jan. 29
21:21
Minden idők 75 legnagyobb slágere - a 31. helyezett (Zene.hu)
A brit szerzői jogvédő hivatal április közepén jelentette be, hogy a Procol Harum ’A Whiter Shade OF Pale’ című dalát választották az elmúlt 75 év legnagyobb slágerének. Megszereztük a teljes listát és dalonként közöljük. Jöjjön a 31. helyezett. [Dátum: 2010.01.29. 21:16]

Keresés