2010. január 21. csütörtök

jan. 21
4:15
"Durva indulatok és szenvedélyek feszülnek egymásnak" (Népszava)
A közhangulat tekintetében ma Magyarország rosszabb helyzetben van, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt - mondta lapunknak adott interjújában Fischer Ádám. A Kossuth-díjas karmester szerint Magyarországon ma durva indulatok és szenvedélyek feszülnek egymásnak.
jan. 21
5:27
Mai vámpírok (Népszava)
Népszerű témát választottak a XXI. század - a legendák velünk élnek című magazin szerkesztői, a legutóbbi műsorban, ugyanis az egyik negyedórás összeállításban a vámpíroké volt a képenyő. Filmen, színházban, irodalomban, sőt a mindennapjainkban is keresettek manapság a vámpírok. Ennek a jelenségnek az okait kutatták a műsor alkotói, de nem jutottak a mélyére. Megelégedtek a látványos felszínnel.
jan. 21
5:27
Szembeötlő hasonlóság - 3. Tribute Fesztivál a PeCsában (Zene.hu)
Harmadik alkalommal került megrendezésre a világhírnévnek örvendő előadók előtt tisztelgő hazai bandák koncertfolyama, vagyis a Tribute Fesztivál. Ismét kiváló együttesek hajoltak meg anyazenekaraik munkássága előtt, s mintegy tíz órán keresztül élvezhette a közönség a lelkiismeretes tiszteletadást. [Dátum: 2010.01.21. 05:17]
jan. 21
5:29
Noémi Virág és Zola egymásra talált (Zene.hu)
A zenetévé műsorvezetője és az énekesnő először csak beszélgetek aztán közös munkába kezdtek. [Dátum: 2010.01.21. 05:34]
jan. 21
5:31
Hoppá! Az énekesnő hamarosan férjhez megy, de a lányokat is szereti (Zene.hu)
Igaz eddig mindent a szemnek, semmit a kéznek elvet vallotta, de soha nem lehet tudni.... [Dátum: 2010.01.21. 05:34]
jan. 21
5:45
Tabánit megrohamozták a csajok (Zene.hu)
Tabáni Istvánnal, aki bár nem szomorú azért, mert sok nő keresi a kegyeit, de egyenlőre mégsem szeretne ezzel foglalkozni. Az aranytorkú énekes elárulta, hogy jelenleg teljes mértékben a karrierjére koncentrál, a nők majd csak később jöhetnek [Dátum: 2010.01.21. 05:38]
jan. 21
9:21
Bagdi Bella élőben mutatja be Mantravilágát (Zene.hu)
Bagdi Bella Mantravilág kiadványa érdekes világot ajánl a figyelmünkbe, ami valakinek bejön, valakinek nem. Igaz, hogy ezt el tudjuk dönteni egyszer érdemes élőben is meghallgatni. Erre legközelebb 2010. január 24-én 19.00-21.30 között Budapesten az Aranytíz Művelődési Központ színháztermében lesz lehetőség, amikor a teljes lemez anyag felcsendül. [Dátum: 2010.01.24. 01:53]
jan. 21
9:36
Megfosztották díjától az év természetfotósát (HVG)
Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat volt.
jan. 21
9:45
Hogyan űzzük el a nem kívánt látogatót? (Napvilág)
A tél komótosan szedelődzködik: szépen lassan bőröndjébe csomagolja a havat, a jeget és a mínusz fokokat. Utána pedig csomagjára ülve várja, hogy felváltsa őt a tavasz. Vannak azonban akik nem hagyják a telet békésen várakozni! Rémisztő álarcokkal és nagy vigalommal kergetik el őt, hogy ne is merjen visszajönni legalább egy évig.
jan. 21
9:57
Modellt állt az ugró farkas - Hamis az év természetfotója (Népszava)
Elvették az év természetfotósa díjat Jose Luis Rodrigueztől, mert kiderült, hogy a képen szereplő farkas be volt idomítva, s nem természetes tevékenysége közben fényképezte le.
jan. 21
10:12
Kassai képzőművészek kifigurázták Slota magyarellenes kijelentéseit (HVG)
Egy görbe lábú, Ján Slota által a magyarok ősének titulált "mongoloid" típusú férfi képe vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában, ahol három képzőművész a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.
jan. 21
10:15
Cseh Tamás emlékest a Bárka Színházban (Népszava)
Cseh Tamás-emlékestet tartanak pénteken a fővárosi Bárka Színházban a magyar kultúra napján, egyben a tavaly augusztusban elhunyt előadóművész születésnapján.
jan. 21
10:17
A briteknél is tarolhat az Avatar (Népszava)
James Cameron 3D-s öko sci-fije, az Avatar az Egy lányról és A bombák földjén című produkciókkal holtversenyben van a Brit Filmakadémia (BAFTA) díjaiért, ugyanis mindhárom film nyolc jelölést kapott.
jan. 21
10:30
Goda Krisztina filmje már nincs versenyben az Oscar-díjért (HVG)
Kilenc idegen nyelvű film maradt versenyben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. A világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára; a magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka volt, amely nincs a kilenc között.
jan. 21
10:30
A BAFTÁ-n is tarolhat az Avatar (ma.hu)
James Cameron 3D-s öko sci-fije, az Avatar az Egy lányról és A bombák földjén című produkciókkal holtversenyben van a Brit Filmakadémia (BAFTA) díjaiért, ugyanis mindhárom film nyolc jelölést kapott.
jan. 21
10:48
New Model Army a Hajón (orientpress)
Március 1-én ismét Budapesten hallható a 2010-ben 30 éves New Model Army. A zenekar tavaly megjelent albumával járja végig Európát, s a budapesti állomásra keresve sem lehetett volna jobb vendéget hívni koncertjükre, mint a Sex Action és az F.O. System hősét, Mátyás Attilát, aki ezúttal saját zenekarával játszik majd Justin Sullivanék előtt az A38 hajón.
jan. 21
11:06
Bolgár-magyar roadmovie, közel az Oscarhoz (orientpress)
A VILÁG NAGY ÉS A MEGVÁLTÁS A SARKON TÚL ÓLÁLKODIK című magyar részvételű koprodukció is rákerült arra a 9-es listára, melyet az Amerikai Filmakadémia tagjai állítottak össze a legjobb külföldi film Oscar-díjára nevezett 65 játékfilmből.
jan. 21
11:51
Nincs több konyak a síron (Napvilág)
Edgar Allan Poe-t halála után is rejtélyek övezik. A Holló és más versek szerzőjének emlékhelye Baltimore-ban van, ahol 1949 óta Poe születésének évfordulóján mindig megjelent egy titokzatos férfi, aki már maga is turistalátványosságát vált, a látogató azonban idén mégis elmaradt.
jan. 21
12:18
Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket (Inforádió)
A magyar és nemzetközi kulturális élet hat kiemelkedő személyisége: Eszenyi Enikő színművész, Forgács Péter filmrendező, médiaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Tarr Béla filmrendező, valamint Juliet Kinchin, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma kurátora és Kobajasi Ken-Icsiro karmester kapta idén a Magyar Kultúra Követe címet.
jan. 21
12:21
Eszenyi, Forgács, Szakcsi Lakatos, Tarr, Kinchin, Kobajasi: átadták a Magyar Kultúra Követe címeket (Népszava)
A magyar és nemzetközi kulturális élet hat kiemelkedő személyisége: Eszenyi Enikő színművész, Forgács Péter filmrendező, médiaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Tarr Béla filmrendező, valamint Juliet Kinchin, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma kurátora és Kobajasi Ken-Icsiro karmester kapta idén a Magyar Kultúra Követe címet.
jan. 21
12:54
Ingyen letölthető a volt Megasztáros és zenekarának új albuma (Napvilág)
Január 19-től egy kislemeznyi dalcsokrot ad át a - tavaly tavasszal újraéledt - Magashegyi Underground a rajongóinak. A Szívtakarítás című EP a zenekar weboldaláról mindenki számára hozzáférhető. A hírek szerint idén tavaszra már egy virtuális nagylemez is elérhető lesz a világhálón. De addig is senki ne csodálkozzon, ha kedvenc szórakozóhelyén egyszer csak az asztaloknál megszólal a Salátaleves.
jan. 21
13:16
New Waves Of The Horizon minifesztivál a Merlinben (Zene.hu)
Rendhagyó minifesztivállal indítja az évet a Fourty Main és a Trash City Club: két hazai együttes mellett (Esclin Syndo, Hangmás) két olasz (Nouer, Low-Fi) és egy szlovák csapat (Lavagance) is fellép a Merlinben. [Dátum: 2010.01.21. 13:09]
jan. 21
14:09
Egy kis napfény télen: Riddim Colony és a Roots Kompakt a Corvintetőn (Zene.hu)
Ha roots reggae és dancehall: Riddim Colony, ha akusztikus reggae: Roots Kompakt. Mindez egy időben és egy helyen - a Corvintetőn. [Dátum: 2010.01.21. 14:05]
jan. 21
14:24
Szlovák-magyar kiállítás a Képzőművészeti Egyetemen (orientpress)
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében, 2010. január 28-án 18 órakor nyílik 'Párhuzamok' címmel a pozsonyi Képzőművészeti és Iparművészeti Főiskolával közös, festészeti kiállítás. A tárlat lényege a közös gondolkodás és az, hogy a két képzőművészeti gondolatvilág. mennyire fedi egymást. A kiállítás január 28-tól február 12-ig látogatható.
jan. 21
14:24
Mel Gibson igazi viking nyelvet akar (nyest.hu)
A botrányt kavart Passió rendezősztárja éppen hogy csak túl van a Sötétség pereme forgatásán, máris új szuperprodukción töri a fejét.
jan. 21
14:26
Faluházat avatnak Leányfalun (orientpress)
Leányfalun a nemrégen felújított iskola után ismét házavatás lesz. Ezúttal az EU-s támogatással Vadász György Kossuth-díjas építész tervei alapján teljesen megújult gyönyörű Faluház avatásával ünneplik a Magyar Kultúra Napját.
jan. 21
14:27
Szomorú, sötét album a Vampire Weekendtől (Zene.hu)
A várakozásnak vége: 2008 egyik, ha nem a legfontosabb rockzenekara, vagyis a Vampire Weekend elkészült második lemezével, ami Christopher Tomson dobos szerint sokkal „vampire weekendesebb”, mint a mára kultikussá vált előd. [Dátum: 2010.01.21. 14:20]
jan. 21
14:30
A Magyar Kultúra Napja (Kikötő Online)
Január 22-e a magyar hagyományok, az évezredes kulturális-szellemi múlt és jelen ünnepnapja. Mindannak a jelképe, ami erősíti a nemzeti tudatot, az összetartozás érzését. Minden nemzet számára saját kultúrája, művészeti megnyilatkozásai értékes és építő kincs. Örökérvényű kifejeződése a nemzeti létnek és függetlenségnek.
jan. 21
14:32
A Latin Duo Debrecenben (Kikötő Online)
Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor régóta tervezte, hogy közös műsorral állna színpadra. Komolyra 2000 januárjában fordult a dolog, amikor már „kénytelen” volt fellépni a két kiváló gitáros. Azóta sok ezren hallhatták a duó saját szerzeményű latin dallamokra épülő, instrumentális és improvizatív muzsikáját.
jan. 21
15:00
Egy különös könyv, legkevésbé sem a horgászatról (Napvilág)
Idén David Lynch amerikai kultusz-rendező Hogyan fogjunk nagy halat? című, a Kalligram kiadónál megjelent könyvét kaptam meg karácsonyra. Mivel magam Lynch fanatikus vagyok, nagy lendülettel vetettem bele magam az olvasásba; s gyorsan - voltaképp egy nap leforgása alatt - végeztem is a meditációról, tudatról és kreativitásról szóló kicsivel több, mint száz oldalas írással. És hogy milyen volt?
jan. 21
15:21
Gáspár Laci beszállt Némó és Bársony Bálint örömzenélésébe (Zene.hu)
Star Jam Session kéthétről-kéthétre a meglepetésekről szól. Váratlan pillatokban ezúttal sem votl hiány. [Dátum: 2010.01.21. 15:16]
jan. 21
15:36
Második alkalommal adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti díjat (orientpress)
Második alkalommal kerül átadásra a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj Hódmezővásárhelyen. A város díszpolgárának, a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész nevét viselő elismerést a közgyűlés azoknak a művészeknek ítéli oda, akik a város kulturális, művészeti életében kimagasló, példamutató tevékenységet folytattak. Minden évben két Bessenyei díj kerül átadásra: mind az egyéni, mind a…
jan. 21
15:39
Fantasztikus dologgal kezdődött Hien számára 2010 (Zene.hu)
Lassan 16 éve, hogy vietnámi szülők gyermekeként Budapesten megszületett a különlegesen tehetséges énekesnő, Hien. Hosszas várakozás és többszöri kérelem-benyújtások után pár napja végre kézhez kaphatta a kicsilány az értesítést, magyar állampolgár lett. [Dátum: 2010.01.21. 15:23]
jan. 21
15:54
Jacko-show: ódzkodnak visszafizetni a jegyeket a szervezők (HVG)
Bár a hét elején még azt ígérték a szervezők, hogy a jegyek bemutatása esetén visszafizetik annak árát a Jacko-előadással elégedetlen nézőknek, úgy tűnik, ez csak ígéret volt: csak azoknak akarnak fizetni, akik nem nézték végig a botrányos show-t és nem csak a jeggyel, hanem számlával vagy nyugtával is igazolják a jegyvásárlást.
jan. 21
16:15
"Nagyon elégedett vagyok." - interjú Papadimitriu Athinával (Zene.hu)
A művésznő sikeres előadásokon van túl, s idén jön a következő nagylemez. Roppant büszke a lányaira és háziasszonyként is megállja a helyét. S ahogy azt manapság mondani szokás: pozitív alkat. Vele beszélgettünk. [Dátum: 2010.01.27. 09:07]
jan. 21
16:33
Sorsoltunk - íme a nyertes (Zene.hu)
Nincs kedved semmihez? Játssz velünk! - közöltük felhívásunkban. A játékunk befejeződött, sorsoltunk. [Dátum: 2010.01.26. 13:47]
jan. 21
17:06
Schilling Árpád cirkuszszínháza Párizsban (HVG)
Nagy sikerrel mutatta be szerda este Schilling Árpád rendezésében a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) végzős osztálya Urban Rabbits (Városi nyulak) című diplomaelőadását Párizsban, a La Villette kulturális parkban felállított sátorban.
jan. 21
17:06
Dávid Ibolya az aradi Szabadság-szoborról szóló könyv bemutatóján (orientpress)
Dávid Ibolya részt vesz az aradi Szabadság-szobor újrafelállításának 10. évfordulójára született emlékkönyv ünnepélyes bemutatóján, melyre az aradi Jelen Házban kerül sor. Az MDF elnökeként és igazságügy miniszterként tevékenyen részt vett abban a folyamatban, melynek eredményeképpen a szobor több évtizednyi 'rabságot' követően megújulhatott, és 2004. április 25-e óta újra eredeti helyén…
jan. 21
17:06
A világ leglátványosabb showjával érkezik a Kiss Budapestre (Napvilág)
Január 20-án, pontosan Paul Stanley 59. születésnapján, megkezdődött a jegyek árusítása a május 28-án megrendezésre kerülő budapesti Kiss koncertre. A roham várható volt, mint ahogy az is, hogy a kiemelt állójegyek lesznek a legkelendőbbek. Úgyhogy aki szinte testközelből akarja látni Gene Simmons nyelvnyújtogatását, annak nem árt sietnie.
jan. 21
18:00
Kornis Mihály és Bognár Szilvia estje a Vígszínház Házi Színpadán (ma.hu)
Kornis Mihály író Élő Fórum - Irodalom és színház egy személyben című klubja keretében Nekem az ég - Hazafutás című kisregényét olvassa fel a Vígszínház Házi Színpadán január 23-án szombaton este fél nyolctól.
jan. 21
18:18
Mit kínál az idei Sundance filmfesztivál? (HVG)
A külsőségeket mellőző, csak az új független filmes generáció friss produkcióira összpontosító seregszemlét ígért a csütörtökön megnyíló Sundance filmfesztivál új igazgatója.
jan. 21
21:18
A különös kék lények és Tarantino is az esélyesek között (Napvilág)
2010. február 21-én adják majd át a Brit Filmakadémia díjait - a ma nyilvánosságra hozott jelölések alapján 6 kategóriában esélyes Jason Reitman Egek ura című filmje, melyet a magyarországi nézők 2010. február 18-ától láthatnak majd a mozikban.

Keresés