2010. január 21. csütörtök

jan. 21
5:27
Az életmentés, az élelmiszert, ivóvizet osztó segélyszervezetek támogatása a legfontosabb (Kripto Akadémia)
A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit tegnap. A helyi idő szerint reggel hat óra után pár perccel bekövetkezett földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze tíz kilométer mélységben. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról lapzártánkig nem érkezett…
jan. 21
6:39
Lassan válaszolunk az élelmiszerlánc torzulásaira (Kitekintő)
Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára úgy érzi, hogy a tagállamokban erős a szándék, hogy egy éven belül közösségi szinten is intézkedéseket fogadjanak el az élelmiszerlánc hatékonyabb működésének biztosítása érdekében.
jan. 21
6:57
Újabb túlélőt találtak Haitin (Infostart)
Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után - közölték francia nem kormányzati segélyszervezetek.
jan. 21
6:57
Íme a magyar Slota szerint! Görbelábú és szőrös (168 Óra Online)
Egy kassai galériában olyan kiállítás nyílt, amelynek alkotásai Ján Slota, a szlovák nemzeti párt (SNS) elnöke magyarokat sértő, rasszista és megalázó kijelentéseit parodizálja – adta közre a hírportál.
jan. 21
7:15
Erdélyi Magyar Kulturális Központ alakul Kolozsváron (Kitekintő)
Olyan sok, egész Erdélyre kisugárzó érték található Kolozsváron, hogy mindenképp hasznos lesz, ha létrejön az Erdélyi Magyar Kulturális Központ.
jan. 21
8:09
Halálos áldozatok és mélyszegénység (Kitekintő)
„A blokád kimeríti a kollektív büntetés nemzetközi jogi fogalmát és azonnal meg kell szüntetni” – áll az Amnesty International január 18-i jelentésében.
jan. 21
8:45
Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában (Kitekintő)
A szlovák demokrácia minősége tavaly rosszabb volt, mint 2008-ban.
jan. 21
8:45
A Fidesz akkoriban nem engedett meg magának ilyesmit... (168 Óra Online)
"Már olyan depressziós, hogy az emberek látják: ha valamit meg kell tennie, azt elszúrja? A kormányfő azért ideges, mert a szociális álarc leesett, és nyilván már csak a primitív nacionalista magyarkártya maradt neki" – vélekedett Robert Fico szlovák kormányfőről Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke.
jan. 21
8:47
Fico fiú esete a Fidesszel (Kitekintő)
Az eset kezd olyanná válni, mint egy Mikszáth-regény, tele drámai eseményekkel, csak fordított cselekménnyel. Mert itt a fiú, Róbert Fico az, aki a Fidesztől a tüzelő szlovák nacionalizmus terhébe esett.
jan. 21
9:03
Nem lesz fizetésemelés a közszférában (Kitekintő)
Mindaddig nem lesz fizetésemelés a szerb közszférában, míg tart a gazdasági világválság. Erről azon a találkozón született döntés, amelyen Boris Tadić köztársasági elnök tárgyalt néhány miniszterrel.
jan. 21
9:21
Tarolt az EBay (Napi)
jan. 21
9:21
Jól járhat a magyar kisebbség (Kitekintő)
Pont kerülhet az évek óta tartó huzavona végére Szlovénia területi felosztásának ügyében. Számos javaslat van a szlovén törvényhozás asztalán. Van olyan lehetőség, mely szerint a Muravidék önálló régiót alkot.
jan. 21
9:21
Tengeren erősít Oroszország a lengyelországi rakétákra válaszul (Kripto Akadémia)
Moszkva megerősíti a Balti Flottát válaszul azokra a tervekre, hogy Lengyelországban az orosz határ közelébe telepítik az amerikai Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek a flotta egy magas rangú képviselője.
jan. 21
9:39
Havi négymillió utast repített a fapados (Napi)
jan. 21
9:39
Marosvásárhely: kifüggeszthetik a hiányzó kétnyelvű feliratokat (Kitekintő)
Többéves huzavona után még ebben a hónapban felkerülhetnek a magyar feliratok azon Maros megyei közintézmények homlokzatára, melyek adósok maradtak a törvény alkalmazásával.
jan. 21
9:39
Elszegényedőben Szlovákia (Kripto Akadémia)
A munkanélküliek számának növekedése mellett Szlovákiában egyre szélesebb a társadalom legszegényebb rétege, egy év alatt 64 ezerrel nőtt az anyagi szükséghelyzetben lévők száma - olvasható az Új Szó szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában.
jan. 21
9:57
Vegye meg Ön a világegyetem egy nagyobb darabkáját! (Kitekintő)
1866. június 9-én délután 4 órakor a Nagybereznai járásban, Csillagfalván lehullott egy meteroit, melynek egy 164 grammos darabját közel fél ezer dollárért árulják az interneten.
jan. 21
10:15
Robbanhat az olaj ára! (Kitekintő)
A napokban nagy vitákat váltott ki az egyik legismertebb bankház, a Goldman Sachs gazdasági elemzőjének jelentése, amelyben az analítikus azt jósolja, hogy 2010 őszére ismét robbanni fognak az olajárak és a kereslet jócskán meghaladja majd a kínálatot.
jan. 21
10:15
Nem vitázhattak a magyarok a Szlovák Televízióban (Metropol)
A közszolgálati Szlovák Televízió vezetése egy nappal a sugárzás előtt leállította a magyar szerkesztőség Terítéken című vitaműsorának sugárzását, mert kiegyensúlyozatlannak találta azt.
jan. 21
10:17
Etnikai tisztogatással vádolják az RMDSZ-t (Kitekintő)
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei szervezetének elnöke azt jósolja, az RMDSZ 'etnikai tisztogatásba' kezd azoknál a megyei közintézményeknél, amelyeknek vezetését most megkapta.
jan. 21
10:33
Hatalmas bővülés a kávézóóriásnál (Napi)
jan. 21
10:33
Rendkívül mérgező rakéta-üzemanyag indul útjára (Kitekintő)
Szerdán több mint 2 ezer tonna rendkívül veszélyes hulladéknak minősülő rakéta hajtóanyag-adalék (kénsavas melanzs) indul útnak vasúti tartálykocsikban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkból Oroszországba.
jan. 21
10:35
Autógyártókat minősített a JPMorgan (Napi)
jan. 21
11:09
Ingyenes navigációt ad a Nokia (Napi)
jan. 21
11:09
Nem kisebbségellenes a szlovák EU-biztosjelölt (Kitekintő)
Berényi József szerint a szlovák EU-biztosjelölt szakmailag felkészült személy. Az MKP alelnöke úgy véli, Robert Fico szlovák-magyar ügyet csinált a szocialista-néppárti pengeváltásból.
jan. 21
11:09
Versenyfutás a halállal – Beomlott a parlament is (168 Óra Online)
Az emberiség fejlettebbik fele ma ezernyi olyan műszaki eljárás birtokában van, amely szinte százszázalékos garanciát ígér arra nézve, hogy egy épület, legyen akár több száz méter magas, képes legyen ellenállni egy erős földrengésnek. Na persze ott, ahol az olcsó és gyors épületemelés végett egyszerűen elhajítják a szabálykönyveket, a nagyobb profit érdekében „kispórolnak” mindent az épülő…
jan. 21
11:45
Elismerték a szexbotrányt boncolgató sorozatot (Kitekintő)
Egy szexbotrány hátterét boncolgató legális drámában játszott főszerepéért vehette át a Golden Globe-díjat Julianna Margulies.
jan. 21
11:47
Fegyvert adnának a bálnavadászatért (Kitekintő)
Meglepően kedvező ajánlatot tett Ausztrália a japánok számára, a január hatodikán történt Ady Gil nevű millió dolláros hajót ért támadás ellenére.
jan. 21
12:03
Megszorongatnák az adócsalókat (Kitekintő)
Egy apró lépéssel közelebb került az adóelkerüléshez használt kiskapuk bezárását célzó jogszabály módosításához kedden az Európai Unió, amikor a tagállami pénzügyminiszterek megállapodtak az adók behajtásának kölcsönösségéről szóló irányelvről.
jan. 21
12:03
Egy év múlva jöttek rá, hogy elcserélték a babákat (Metropol)
3,2 millió korona (33,4 millió forint) együttes kártérítés megfizetésére kötelezték a csehországi Trebic szülőotthonát, mert szülés után elcseréltek két kisbabát, akik csak egy évvel az eset után kerültek vissza valódi szüleikhez.
jan. 21
12:21
Embercsempészt fogtak az ukrán határnál (Kripto Akadémia)
Egy embercsempészt és öt határsértőt fogtak el az akcióban együttműködő magyar és ukrán határőrök Barabás-Mezőkaszony térségében - közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.
jan. 21
12:39
Magyar ember = mongoloid harcos rongyokban (Kitekintő)
Egy görbelábú, Slota által a magyarok ősének titulált „mongoloid“ típusú férfi képe, vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában. Három képzőművész az SNS elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.
jan. 21
12:39
Öngyilkos lett, mert eltiltották a számítógéptől (Metropol)
Öngyilkosságot követett el egy román fiú, mert szülei eltiltották a számítógéptől. A Mediafax román hírügynökség információi szerint a 13 éves fiút szülei rossz iskolai teljesítményei miatt büntették meg.
jan. 21
12:39
Csoda! Túlélőt találtak Haitin (168 Óra Online)
Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után - közölték francia nem kormányzati segélyszervezetek.
jan. 21
12:57
Háromszék: harc a kétnyelvűségért (Kitekintő)
Több mint húsz háromszéki civil szervezet írt alá egy, az anyanyelv védelmében megfogalmazott kiáltványt.
jan. 21
13:16
Névadási őrületet indított az Avatar (Kitekintő)
Valószínűleg sok csecsemő kapja majd az Avatar nevet az Egyesült Államokban, ahol természetes jelenségnek számít, hogy sokan a legsikeresebb mozifilmek szereplőiről nevezik el az újszülötteket.
jan. 21
13:16
Zöld utat kaptak a biztosjelöltek (Kripto Akadémia)
Csütörtökre zöld fényt kapott az őt meghallgató európai parlamenti szakbizottságtól mind a 25 EU-biztosjelölt, és már csak az - egyelőre meg nem hallgatott - új bolgár jelölt jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Parlament elé terjesszék szavazásra az új összetételű Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó testületét.
jan. 21
13:18
Internetrendőrség figyeli a netezőket (Kitekintő)
A napokban is zajló, világszerte találgatásokra okot adó Google-eset kapcsán újra nagy nyilvánosságot kapott a kínai sajtószabadság kérdése.
jan. 21
13:33
Egy férfira hat nő jut (Metropol)
Túl sok a nő Mongóliában, ezért húszezer török férfit szeretnének "importálni" az országba. Az elkövetkező napokban egy magas rangú delegáció érkezik Ankarába Ulánbátorból, hogy előterjesszék javaslatukat.
jan. 21
13:33
Magyar lányokat ne? – Csak tévedés volt (168 Óra Online)
Csak szlovák nemzetiségű lányoknak hirdetett szépségversenyt egy szlovákiai tévécsatorna.
jan. 21
13:51
Bezár az Opel-gyár (Napi)
jan. 21
13:51
Átfogó törvény Szlovákiában a nemzeti kisebbségekről? (Kitekintő)
A közszolgálati Szlovák Rádió tájékoztatatása szerint a szlovák államnyelvtörvény kapcsán vizsgálódó Velencei Bizottság értékelése márciusig biztosan nem készül el.
jan. 21
14:09
Az eBay egy aranybánya (Kitekintő)
Az előzetes elemzői várakozásokat meghaladó gyorsjelentéssel rukkolt elő az online kiskereskedelem egyik legnagyobb szereplője, az eBay a tegnapi napon.
jan. 21
14:11
Letiltották a magyar műsort a szlovák köztévében (Kitekintő)
A Szlovák Televízió vezetése egy nappal a sugárzás előtt leállította a magyar szerkesztőség Terítéken című vitaműsorának sugárzását, mivel kiegyensúlyozatlannak tartja azt.
jan. 21
14:27
Rábólintottak az Oracle-Sun fúzióra (Napi)
jan. 21
14:27
Gyilkos elefántok Indiában (Metropol)
Az elmúlt három évben 1090 embert öltek meg vadon élő elefántok Indiában. A környezetvédelmi minisztérium szerint az állatok többnyire a nemzeti parkokból törnek ki, átgázolnak a szomszédos földeken és megrongálják az épületeket.
jan. 21
14:27
Hármast véstek Szlovákia ellenőrzőjébe (168 Óra Online)
A demokratikus intézmények és a jogállam, a törvényhozás, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a független sajtó terén is rosszabbodott a helyzet Szlovákiában – jelentette a SITA pozsonyi hírügynökség.
jan. 21
14:45
Szoborállítás ellen tiltakoznak az erdélyi magyar EP-képviselők (Kitekintő)
Az Európai Parlament (EP) erdélyi magyar képviselői közleményben tiltakoztak szerdán Ştefan Guşă volt román vezérkari főnök - a Ceauşescu-rendszer egyik kulcsfigurája - marosvásárhelyi szobrának tervezett felállítása ellen.
jan. 21
14:45
Okostelefon mentett életet (Metropol)
Okostelefonja mentette meg egy amerikai dokumentumfilmes életét a haiti földrengéskor. Dan Woolley a haiti szegénységről forgatott filmet a fővárosban, amikor a katasztrófa történt és port-au-prince-i szállodája romjai maguk alá temették.
jan. 21
14:47
H1N1: szervezik a diákok oltását (Kitekintő)
A szerbiai általános iskolákban és középiskolákban megkezdődött a H1N1 elleni védőoltás fontosságáról szóló felvilágosítási kampány.

Keresés