2010. január 21. csütörtök

jan. 21
5:27
Az életmentés, az élelmiszert, ivóvizet osztó segélyszervezetek támogatása a legfontosabb (Népszava)
A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit tegnap. A helyi idő szerint reggel hat óra után pár perccel bekövetkezett földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma (fészke) pedig mindössze tíz kilométer mélységben. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az utcákra, sérültektől, anyagi károkról lapzártánkig nem érkezett…
jan. 21
6:03
Kompenzálja a BKV az utasokat (orientpress)
A kétheti, havi és negyedéves Budapest-bérletekre és a környéki bérletekre vonatkozóan az érvényesség 3 nappal automatikusan meghosszabbodik. A HÉV bérleteseket azonban nem kompenzálják.
jan. 21
6:39
Lassan válaszolunk az élelmiszerlánc torzulásaira (Kitekintő)
Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára úgy érzi, hogy a tagállamokban erős a szándék, hogy egy éven belül közösségi szinten is intézkedéseket fogadjanak el az élelmiszerlánc hatékonyabb működésének biztosítása érdekében.
jan. 21
6:57
Újabb túlélőt találtak Haitin (Inforádió)
Élve emeltek ki egy ház romjai alól egy tizenegy éves kislányt a szomszédai a földrengés sújtotta Haiti fővárosában szerdán, nyolc nappal a természeti csapás után - közölték francia nem kormányzati segélyszervezetek.
jan. 21
6:57
Már készülnek az év első aukciójára (orientpress)
A 2009-ben a magyar piacra bevezetett új aukciós módszerek bebizonyították, hogy megéri ál-leütések nélkül és alacsonyabb jutalékkal műtárgy-árverést vezetni Pintér Péter, a Pintér Aukciósház tulajdonosának tapasztalatai szerint. Az általuk indított havi rendszerességű, vegyes tematikájú aukciókat - a tavalyi sikerek után - idén is megrendezik.
jan. 21
6:57
Íme a magyar Slota szerint! Görbelábú és szőrös (168 Óra Online)
Egy kassai galériában olyan kiállítás nyílt, amelynek alkotásai Ján Slota, a szlovák nemzeti párt (SNS) elnöke magyarokat sértő, rasszista és megalázó kijelentéseit parodizálja – adta közre a hírportál.
jan. 21
7:15
Átfogó uniós stratégiával állt elő Zapatero miniszterelnök az Európai Parlamentben (orientpress)
'Magyar képviselőként - a spanyol-belga-magyar elnökségi trió részeseként- üdvözlöm a spanyol elnökséget. Ritkán hallottunk az ide látogató miniszterelnököktől olyan világos víziót az EU jövőjéről, az elnökségi programról, mint amelyet Zapatero úr ismertetett ma reggel. Egyetértek azzal a gondolattal, hogy a Gazdasági Unió megvalósítása nélkül Európa globális versenyképessége kerül veszélybe' -…
jan. 21
7:15
120 millió forinttal támogatja a zöldtárca a civil szervezeteket (orientpress)
Már elérhető és letölthető a környezetvédelmi minisztérium honlapjáról (http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=397) az a 120 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázat, amely zöld civil szervezetek környezet- és természetvédelmi célú programjait támogatja. A civilek a környezeti nevelés, az éghajlatváltozás, a környezet és egészség, a települési környezetminőség, a biológiai…
jan. 21
7:15
Erdélyi Magyar Kulturális Központ alakul Kolozsváron (Kitekintő)
Olyan sok, egész Erdélyre kisugárzó érték található Kolozsváron, hogy mindenképp hasznos lesz, ha létrejön az Erdélyi Magyar Kulturális Központ.
jan. 21
8:09
Halálos áldozatok és mélyszegénység (Kitekintő)
„A blokád kimeríti a kollektív büntetés nemzetközi jogi fogalmát és azonnal meg kell szüntetni” – áll az Amnesty International január 18-i jelentésében.
jan. 21
8:45
Nem bírt a gyorsjelentésekkel a New York-i tőzsde (orientpress)
Egy napig tartott az emelkedés , tegnap már mínuszban zártak a New York-i tőzsdék. Bár az IBM beszámolója szerint a vállalat idei eredményei jobbak lehetnek a korábban vártnál, a befektetők összességében nem örültek a jelentésnek. A Morgan Stanley a vártnál rosszabb jelentést tett közzé a negyedik negyedévről, viszont a Wells Fargo a vártnál jobb nyereségről számolt be.
jan. 21
8:45
1 év is elég volt, hogy elolvadjon Obama hatalmas népszerűsége (orientpress)
A Boston Globe amerikai lap szerint a gazdasági nehézségek miatt hónapok óta halmozódó félelem és kiábrándultság gyufaként lobbant lángra az időközi választáson, Massachusetts-ben. Így történhetett meg, hogy az egyik legliberálisabb szövetségi állam, republikánus, konzervatív szenátort választott, aminek a jelentőségét a lap szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez a szenátori hely 58 évig volt a…
jan. 21
8:45
A kolumbiai hadsereg harcban megölt kilenc marxista lázadót (HVG)
A kolumbiai hadsereg harcban megölte szerdán a FARC marxista lázadószervezet kilenc fegyveresét a dél-amerikai ország déli részén fekvő Putumayo tartományban, nem messze az ecuadori határtól – jelentette be közleményben maga a hadsereg.
jan. 21
8:45
Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában (Kitekintő)
A szlovák demokrácia minősége tavaly rosszabb volt, mint 2008-ban.
jan. 21
8:45
A Fidesz akkoriban nem engedett meg magának ilyesmit... (168 Óra Online)
"Már olyan depressziós, hogy az emberek látják: ha valamit meg kell tennie, azt elszúrja? A kormányfő azért ideges, mert a szociális álarc leesett, és nyilván már csak a primitív nacionalista magyarkártya maradt neki" – vélekedett Robert Fico szlovák kormányfőről Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke.
jan. 21
8:47
Fico fiú esete a Fidesszel (Kitekintő)
Az eset kezd olyanná válni, mint egy Mikszáth-regény, tele drámai eseményekkel, csak fordított cselekménnyel. Mert itt a fiú, Róbert Fico az, aki a Fidesztől a tüzelő szlovák nacionalizmus terhébe esett.
jan. 21
9:03
Két helyről kapja fizetését az EDF elnöke, évi kétmillió eurót (HVG)
Közéleti vitát váltott ki szerdán Franciaországban, hogy az EDF állami energetikai társaság élére kinevezett Henri Proglio korábbi cége, a magánkézben lévő Veolia környezetgazdálkodási vállalat - amelynek eddig elnöke volt - igazgatótanácsának tagja marad, s ezentúl a két helyről évi 2 millió eurós jövedelemhez jut.
jan. 21
9:03
Nem lesz fizetésemelés a közszférában (Kitekintő)
Mindaddig nem lesz fizetésemelés a szerb közszférában, míg tart a gazdasági világválság. Erről azon a találkozón született döntés, amelyen Boris Tadić köztársasági elnök tárgyalt néhány miniszterrel.
jan. 21
9:09
Hová lett a sosevolt szabadkai egyetem? (nyest.hu)
Bár tervezték egy szabadkai multietnikus egyetem megalapítását, mégsem lett az ötletből semmi, hiába érdekelné a vajdasági diákokat a kezdeményezés.
jan. 21
9:21
Tarolt az EBay (Napi)
jan. 21
9:21
Jól járhat a magyar kisebbség (Kitekintő)
Pont kerülhet az évek óta tartó huzavona végére Szlovénia területi felosztásának ügyében. Számos javaslat van a szlovén törvényhozás asztalán. Van olyan lehetőség, mely szerint a Muravidék önálló régiót alkot.
jan. 21
9:21
Tengeren erősít Oroszország a lengyelországi rakétákra válaszul (Népszava)
Moszkva megerősíti a Balti Flottát válaszul azokra a tervekre, hogy Lengyelországban az orosz határ közelébe telepítik az amerikai Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek a flotta egy magas rangú képviselője.
jan. 21
9:39
Havi négymillió utast repített a fapados (Napi)
jan. 21
9:39
Megfosztották díjától az év természetfotósát (HVG)
Megfosztották első helyezésétől a szervezők az Év természetfotósa verseny legutóbbi nyertesét, mert a képén megörökített ugró farkasról kiderült, hogy idomított állat volt.
jan. 21
9:39
Marosvásárhely: kifüggeszthetik a hiányzó kétnyelvű feliratokat (Kitekintő)
Többéves huzavona után még ebben a hónapban felkerülhetnek a magyar feliratok azon Maros megyei közintézmények homlokzatára, melyek adósok maradtak a törvény alkalmazásával.
jan. 21
9:39
Elszegényedőben Szlovákia (Népszava)
A munkanélküliek számának növekedése mellett Szlovákiában egyre szélesebb a társadalom legszegényebb rétege, egy év alatt 64 ezerrel nőtt az anyagi szükséghelyzetben lévők száma - olvasható az Új Szó szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában.
jan. 21
9:41
Obama: "az emberek dühösek, csalódottak" (HVG)
Barack Obama amerikai elnök arra buzdította a törvényhozókat, hogy egyezzenek meg az egészségügyi reform legfontosabb elemeiről, jelezve ezzel, hogy a massachusettsi szenátorválasztáson elszenvedett demokrata vereség után esetleg az eredetileg tervezettnél kevésbé ambiciózus törvénytervezettel is beérné.
jan. 21
9:57
Moszkva megerősíti a Balti Flottát (HVG)
Moszkva megerősíti a Balti Flottát válaszul azokra a tervekre, hogy Lengyelországban az orosz határ közelébe telepítik az amerikai Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek a flotta egy magas rangú képviselője.
jan. 21
9:57
Vegye meg Ön a világegyetem egy nagyobb darabkáját! (Kitekintő)
1866. június 9-én délután 4 órakor a Nagybereznai járásban, Csillagfalván lehullott egy meteroit, melynek egy 164 grammos darabját közel fél ezer dollárért árulják az interneten.
jan. 21
9:59
Szlovákiában egy év alatt 64 ezerrel több a szegény (HVG)
A munkanélküliek számának növekedése mellett Szlovákiában egyre szélesebb a társadalom legszegényebb rétege, egy év alatt 64 ezerrel nőtt az anyagi szükséghelyzetben lévők száma – olvasható az Új Szó szlovákiai magyar napilap csütörtöki számában.
jan. 21
10:15
Kassai képzőművészek kifigurázták Slota magyarellenes kijelentéseit (HVG)
Egy görbe lábú, Ján Slota által a magyarok ősének titulált "mongoloid" típusú férfi képe vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában, ahol három képzőművész a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.
jan. 21
10:15
Robbanhat az olaj ára! (Kitekintő)
A napokban nagy vitákat váltott ki az egyik legismertebb bankház, a Goldman Sachs gazdasági elemzőjének jelentése, amelyben az analítikus azt jósolja, hogy 2010 őszére ismét robbanni fognak az olajárak és a kereslet jócskán meghaladja majd a kínálatot.
jan. 21
10:17
Február 10-én jöhet az új Európai Bizottság (HVG)
Február 10-án munkába állhat az új Európai Bizottság, feltéve, hogy az Európai Parlament február 9-i végszavazásán jóváhagyja José Manuel Barroso leendő biztosainak második, módosított listáját - írja a European Voice.
jan. 21
10:17
Etnikai tisztogatással vádolják az RMDSZ-t (Kitekintő)
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei szervezetének elnöke azt jósolja, az RMDSZ 'etnikai tisztogatásba' kezd azoknál a megyei közintézményeknél, amelyeknek vezetését most megkapta.
jan. 21
10:33
Hatalmas bővülés a kávézóóriásnál (Napi)
jan. 21
10:33
Rendkívül mérgező rakéta-üzemanyag indul útjára (Kitekintő)
Szerdán több mint 2 ezer tonna rendkívül veszélyes hulladéknak minősülő rakéta hajtóanyag-adalék (kénsavas melanzs) indul útnak vasúti tartálykocsikban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkból Oroszországba.
jan. 21
10:35
Autógyártókat minősített a JPMorgan (Napi)
jan. 21
10:51
A szlovák köztévé vezetése letiltotta a magyar szerkesztőség vitaműsorát (HVG)
A közszolgálati Szlovák Televízió (STV) vezetése egy nappal a sugárzás előtt leállította a magyar szerkesztőség Terítéken című vitaműsorának sugárzását, mert kiegyensúlyozatlannak találta. A műsornak szerdán késő este kellett volna adásba kerülnie, de helyette egy korábbi ismétlését láthatták a nézők – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.
jan. 21
11:09
Ingyenes navigációt ad a Nokia (Napi)
jan. 21
11:09
Nem kisebbségellenes a szlovák EU-biztosjelölt (Kitekintő)
Berényi József szerint a szlovák EU-biztosjelölt szakmailag felkészült személy. Az MKP alelnöke úgy véli, Robert Fico szlovák-magyar ügyet csinált a szocialista-néppárti pengeváltásból.
jan. 21
11:09
Versenyfutás a halállal – Beomlott a parlament is (168 Óra Online)
Az emberiség fejlettebbik fele ma ezernyi olyan műszaki eljárás birtokában van, amely szinte százszázalékos garanciát ígér arra nézve, hogy egy épület, legyen akár több száz méter magas, képes legyen ellenállni egy erős földrengésnek. Na persze ott, ahol az olcsó és gyors épületemelés végett egyszerűen elhajítják a szabálykönyveket, a nagyobb profit érdekében „kispórolnak” mindent az épülő…
jan. 21
11:27
Botránnyá dagadt a reptéri incidens Münchenben (HVG)
Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren előző nap történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét.
jan. 21
11:45
Újabb négyezer amerikai katona érkezik Haitira (orientpress)
Újabb négyezer katonáját irányítja át Haitire az Amerikai Egyesült Államok, ezzel körülbelül 16 ezer katonájuk szolgál a földrengés sújtotta országban. Azt remélik, hogy tovább gyorsíthatják a segélyek elosztását.
jan. 21
11:45
Elismerték a szexbotrányt boncolgató sorozatot (Kitekintő)
Egy szexbotrány hátterét boncolgató legális drámában játszott főszerepéért vehette át a Golden Globe-díjat Julianna Margulies.
jan. 21
11:47
Fegyvert adnának a bálnavadászatért (Kitekintő)
Meglepően kedvező ajánlatot tett Ausztrália a japánok számára, a január hatodikán történt Ady Gil nevű millió dolláros hajót ért támadás ellenére.
jan. 21
12:03
Megszorongatnák az adócsalókat (Kitekintő)
Egy apró lépéssel közelebb került az adóelkerüléshez használt kiskapuk bezárását célzó jogszabály módosításához kedden az Európai Unió, amikor a tagállami pénzügyminiszterek megállapodtak az adók behajtásának kölcsönösségéről szóló irányelvről.
jan. 21
12:21
Anyanyelvvédelmi kiáltvány a kétnyelvűségért Romániában (HVG)
Romániában több mint húsz Kovászna megyei civil szervezet írta alá azt az anyanyelv védelmében megfogalmazott kiáltványt, amelyben a kétnyelvűség betartását kérik a közintézményeknél és a gazdasági életben.
jan. 21
12:21
Embercsempészt fogtak az ukrán határnál (Népszava)
Egy embercsempészt és öt határsértőt fogtak el az akcióban együttműködő magyar és ukrán határőrök Barabás-Mezőkaszony térségében - közölte Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.
jan. 21
12:39
A CIA-börtönök miatt lemondott a litván külügyminiszter (HVG)
Csütörtökön lemondott Vygaudas Usackas litván külügyminiszter, miután vitába keveredett az államfővel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönei, valamint a Fehéroroszországhoz fűződő viszony miatt.
jan. 21
12:39
Magyar ember = mongoloid harcos rongyokban (Kitekintő)
Egy görbelábú, Slota által a magyarok ősének titulált „mongoloid“ típusú férfi képe, vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában. Három képzőművész az SNS elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.

Keresés