2010. január 27. szerda

jan. 27
5:06
Kritizálták az elnököt - befogták a szájukat (168 Óra Online)
A múlt hétvégén megvonták a sugárzási jogot Venezuela egyik legnépszerűbb televíziós társaságától, amiért az elnököt kritizálták. Az intézkedés heves tiltakozást váltott ki.
jan. 27
6:18
Kétnyelvűséget követelnek az iskolákban (Kitekintő)
A kétnyelvűséget hiányolják az iskolákban a marosvásárhelyi szülők, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) segítségével több iskola vezetőségét is a magyar gyerekek nyelvi jogainak tiszteletben tartására kérték.
jan. 27
6:30
A siker titka: kínai nyelvtudás (nyest.hu)
A kínai nyelv oktatása a spanyol és a francia után a harmadik helyre kezd felzárkózni az Egyesült Államokban.
jan. 27
6:51
Tüntetések Venezuelában (Inforádió)
Venezuela fővárosában 3 ezer diák vonult az utcákra amiatt, hogy a hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt. A demonstráció résztvevői a csatorna sugárzási jogainak helyreállítását követelték, és elfogultsággal vádolták az állami televízió jelentéseit. A megmozdulás békésen zajlott.
jan. 27
6:53
Netanjahu Varsóban tisztelgett a holokauszt áldozatainak emléke előtt (Inforádió)
A holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelgett tegnap Varsóban, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az izraeli kormányfő. Benjámin Netanjahu a lengyel főváros központjában fejet hajtott a gettó egykori gyülekezőhelyénél létesített emlékműnél, és megtekintette a Varsói Felkelés Múzeumát is.
jan. 27
6:54
A cigánybűnözési statisztika alapján akarják elosztani az állami támogatást (168 Óra Online)
A nemzetiek a cigánybűnözési statisztika alapján akarják elosztani az egyes régiók és települések között az állami támogatást, védelmezve ezzel a "romák által veszélyeztetett lakosságot" is.
jan. 27
6:55
Öt tálib vezetővel szemben büntetőintézkedéseket oldott fel az ENSZ (Inforádió)
Öt tálib vezetővel szemben büntetőintézkedéseket oldott fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióbizottsága.
jan. 27
6:57
Még mindig találtak túlélőt Haitin, a romok alatt (Inforádió)
Újabb, a Richter-skálán mért 4,9-es erősségű utórengés volt Haitin. Az Egyesült Államok geofizikai szolgálata szerint az újabb földmozgás középpontja a fővárostól, Port-au-Prince-től csaknem 40 kilométerre nyugatra volt. Legutóbb vasárnap volt ugyancsak kisebb, 4,7-es erősségű földmozgás a szigetországban.
jan. 27
7:09
Nem tudják kimenekíteni a turistákat a Machu Picchu lábától (Inforádió)
A Peru délkeleti részét sújtó heves esőzések miatt meghiúsult a Machu Picchun rekedt több mint 1900 turista légi úton történő kimentése.
jan. 27
7:11
Határvita a két Korea között (Inforádió)
Hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet az észak-koreai tüzérség egy nappal azután, hogy Phenjan két ilyen körzetet jelölt ki a vitatott határon Dél-Koreával. A Jonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a déli erők sortűzzel válaszoltak, de ezt a szöuli védelmi tárca nem erősítette meg.
jan. 27
7:27
Két hét után is találtak a romok alá szorult túlélőt (ma.hu)
Két héttel a hatalmas pusztítást okozó haiti földrengés után is találtak túlélőt a romok alatt Port-au-Prince-ben szemtanúk keddi beszámolói szerint.
jan. 27
7:33
A miniszterelnök beszéde Szentesen (huszadikszazad.hu)
[1935. november] A miniszterelnök beszéde Szentesen...
jan. 27
8:06
Ma megnyílik a 40. Világgazdasági Fórum Davosban (HVG)
Egy józanabb világgazdaság és felelősségteljesebb nemzetközi bankrendszer megteremtéséről, a további válságok megelőzésének lehetőségeiről, valamint Haiti megsegítéséről szól majd elsősorban a szerdán több mint 2500 résztvevővel megnyíló, immár 40. davosi Világgazdasági Fórum. A vasárnapig tartó esemény ezúttal a „Javítsunk a világ állapotán: gondoljuk, tervezzük, építsük újra” mottó alatt zajlik.
jan. 27
8:06
"Hibáinkért 2002-ben és 2006-ban megfizettünk" (168 Óra Online)
Az SDKÚ-DS nem tud válaszolni minden újságírói kérdésre a párt finanszírozását illetően megalakulásának idején. Mikuláš Dzurinda, a legerősebb ellenzéki párt elnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, nagyon sajnálja a dolgot.
jan. 27
8:06
Tőkés László a verespataki bányaterv ellen (Népszava)
Írásbeli nyilatkozat beterjesztését kezdeményezi Tőkés László erdélyi magyar EP-képviselő magyarországi kollégáival az Európai Parlamentben, a verespataki aranybányaterv megvalósítása ellen - közölte a képviselő kedd este az MTI brüsszeli irodájával.
jan. 27
8:08
Az al-Kaida nem adta fel azokat a korábbi terveit, hogy vegyi, biológiai, esetleg nukleáris fegyvert használjon Amerika ellen (Népszava)
Az al-Kaida terrorhálózat továbbra is célpontjának tekinti az Egyesült Államokat, nem tett le arról, hogy tömegpusztító fegyvert vessen be Amerika ellen - állapította meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt szakértőjének friss tanulmánya, amelyet a The Washington Post kedden ismertetett.
jan. 27
8:21
A jelenlegi államfő vezet Srí Lankán (Inforádió)
Srí Lankán a jelenlegi államfő vezet az elnökválasztás első eredményei szerint. A voksolás feszült légkörben, de incidensek nélkül ért véget.
jan. 27
8:23
Kínában újabb 4 embert ítéltek halálra (Inforádió)
Kínában újabb 4 embert ítéltek halálra a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen történt júliusi zavargások idején elkövetett gyilkosságok és bűntények miatt.
jan. 27
8:24
Tovább tüntetnek a caracasi diákok (HVG)
Több ezer caracasi diák vonult fel kedden is a venezuelai főváros utcán, tiltakozva amiatt, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt.
jan. 27
8:24
Nem kapnak 13. fizetést a közalkalmazottak (Kitekintő)
A jelenlegi kollektív munkaszerződések lejárta után a közalkalmazottak nem kapnak 13. fizetést Romániában, mivel ez a kollektív munkaszerződések része volt.
jan. 27
8:26
Észak-Korea a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet (HVG)
Az észak-koreai tüzérség a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet szerdán, egy nappal azután, hogy Phenjan két ilyen körzetet jelölt ki a vitatott határon Dél-Koreával, s a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a déli erők ugyancsak sortűzzel válaszoltak.
jan. 27
8:26
A hadseregnél elszakadt a cérna (Kitekintő)
A török hadsereg vezérkari főnöke egy hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy most már elég volt a média katonaságot érintő áskálódásaiból, és a felbukkanó "hamis sztorik" csak a kormánynak kedveznek.
jan. 27
8:27
Ki kormányozza a választások után Angliát (huszadikszazad.hu)
[1935. november] Ki kormányozza a választások után Angliát
jan. 27
8:28
Internetes cenzúra a lengyeleknél is? (Kitekintő)
A lengyel kormány jobban tudja, hogy mi káros az internetezőknek, ezért egy törvényjavaslat szerint letilthatják az ártalmasnak vélt oldalakat.
jan. 27
9:15
Megint elesett a New York-i tőzsde (orientpress)
Hiába indult jól a kereskedés a New York-i tőzsdén, nap végére ismét mínuszba fordultak a fő indexek az eladói nyomás miatt, a gyors hangulatváltozást legfőképp a bankpapírok szenvedték meg , de az amerikai elnök banki szigorítása is kihat még a pénzügyi papírokra.
jan. 27
9:18
Megint rengett a föld Haitin (HVG)
Újabb mérsékelt erősségű, a Richter-skála szerint 4,9-es fokozatú utórengés rázta meg kedden Haitit.
jan. 27
9:18
Belökte áldozatait a gázkamrába, s rendre ő indította be a gépezetet (168 Óra Online)
Úgy tűnik, az ukrán Demjanjuk mégsem ússza meg. Ezúttal német bíróság előtt kell számot adnia arról, hogy a vádirat szerint huszonkilencezer zsidó fogoly megölésében segédkezett. KERTÉSZ PÉTER írása.
jan. 27
9:20
Összeomlott egy ötemeletes ház Liege-ben (HVG)
Mintegy húszan megsérültek szerda kora hajnalban a belgiumi Liege-ben házomlás következtében.
jan. 27
9:20
Az állam biztonságra hivatkozva adatokat kezdtek gyűjteni a lakosságról (168 Óra Online)
Már az előző év elején a belarusz ellenzéki szervezetek egyes aktivistái riadót fújtak: az ország lakosságától törvénytelenül ujjlenyomatokat vesznek, és az adatokat egy speciális kartotékába gyűjtik. A belarusz hatóságok magyarázkodásra kényszerültek, az év során azonban csendben gyűjtötték az adatokat tovább - több mint 1,3 millió embertől vettek ujjlenyomatot - és mára már törvénytervezet is…
jan. 27
9:21
Német-francia közeledésről tárgyalnak Párizsban (huszadikszazad.hu)
[1935. november] Német-francia közeledésről tárgyalnak Párizsban...
jan. 27
9:33
Az ebihal lenyelte a snecit (bővített) (Napi)
jan. 27
9:35
Újra viszik a digitális fényképezőgépeket (Napi)
jan. 27
9:36
Hogyan lett kacsa egy vaddisznóból? (HVG)
Egy román lap bebizonyította, hogyan lesz kacsa egy vaddisznóból.
jan. 27
9:36
„Több tiszteletet érdemelnek a kisebbségi nyelvek” (Kitekintő)
Több tiszteletet érdemelnek a kisebbségi nyelvek – hangsúlyozta hétfőn közzétett nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.
jan. 27
9:51
Oroszország és az európai emberi jogi bíróság reformja (Inforádió)
Moszkvában ratifikálta az európai emberi jogi bíróság reformját a parlament felsőháza.
jan. 27
9:51
Natascha Kampusch-sztori: Priklopil undorodott a szőrszálaktól! (ma.hu)
Az osztrák gyermekrablás elszenvedője, Natascha Kampusch újra televíziós interjúban számolt be a nyolc év alatt átélt borzalmakról. A kb. 75 millió forintért nyilatkozó lány még mindig tudott újat mondani a pincében töltött évekről.
jan. 27
9:54
Keresztény-muszlim viszály: levágott disznófejek két mecsetben (HVG)
Levágott disznófejeket találtak két malajziai mecsetben - Kuala Lumpur külvárosában - szerda reggel a hívők, a csaknem egy hónapja tartó keresztény-muszlim viszály újabb fejleményeként.
jan. 27
10:09
Eltűnt repülőgépet keresnek Tajvanon (Inforádió)
Egy még kedden eltűnt gyakorló repülőgépet keres a tajvani hadsereg a sziget déli részén - közölte helyi médiaforrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.
jan. 27
10:09
Minden idők legmagasabb bevételét és nyereségét hozta össze az Apple (orientpress)
Az Apple közzétette a 2010-es pénzügyi év 2009. december 26-án végződött első negyedévének eredményeit. A vállalat a negyedévben 15 milliárd 680 millió dolláros bevételt, 3 milliárd 380 millió dolláros nettó nyereséget generált, az egy részvényre jutó hígított nyereség pedig 3,67 dollárt tett ki. Ez meghaladja az előző év azonos időszakának eredményeit, amikor 11 milliárd 880 millió dolláros…
jan. 27
10:11
Tovább esett az ázsiai tőzsde,az eladók uralták a terepet (orientpress)
Szerdán sem úszta meg zuhanás nélkül az ázsiai tőzsde. Az előző napi tetemes esés csak fokozódott, mert a befektetőket továbbra is aggasztja a kínai gazdasági növekedés fenntarthatóságával kapcsolatos félelem, de persze a gazdaságpolitikai szigorítások is éreztették hatásukat.
jan. 27
10:12
Srí Lanka: a jelenlegi államfő nyerte a választást (HVG)
Mahinda Radzsapaksze jelenlegi államfő nyert a Srí Lanka-i elnökválasztáson - közölte az ország állami televíziócsatornája. A hadsereg egységei szerda reggel körbezárták azt a szállodát, ahol az elnök legfőbb vetélytársa, a hadsereg volt parancsnoka, Szárát Fonszeka ellenzéki jelölt választási stábja rendezkedett be.
jan. 27
10:12
Nap idézete: adózni kell (Kitekintő)
Bill Gates
jan. 27
10:14
Egymilliót kap a McDonalds kirúgott dolgozója (HVG)
Több mint 1,1 millió forintnyi összeget fizethet egyik volt alkalmazottjának a McDonald’s Hollandiában, miután egy bíróság szerint jogtalanul bocsátotta el egy sajtdarab miatt.
jan. 27
10:27
Csökken a szlovákiai magyarok száma (Inforádió)
Folyamatosan csökken a szlovákiai magyarok száma. Becslések alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a jövő évi népszámláláskor mintegy 30-50 ezer fővel lesz kevesebb magyar Szlovákiában, mint 2001-ben volt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.
jan. 27
10:27
Kellemes meglepetést okozott a Yahoo (Napi)
jan. 27
10:27
Radzsapaksze Srí Lanka elnöke - feszült hangulat a fővárosban (orientpress)
Mahinda Radzsapaksze elnök nyerte a negyedszázad óta tartó polgárháborút követő első választásokat Srí Lankán. Az elnök a szavazatok több mint felét tudhatja magáénak, legfőbb kihívójával, a tamil tigrisek egyik legnagyobb csoportja által támogatott Szárát Fonszeka ex-tábornokkal szemben.
jan. 27
10:29
Magára talál a céges számítástechnika (Napi)
jan. 27
10:30
Öngyilkos lett Andrew Lange (HVG)
Meghalt Andrew Lange amerikai fizikus, akinek munkássága révén kiderült: mégiscsak "lapos" a világegyetem. Lange mindössze 52 évesen hunyt el, rendőrségi vizsgálatok szerint saját kezével vetett véget életének.
jan. 27
10:30
Küszöbön az újabb háború? (Kitekintő)
Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktust már mindkét oldalon belső ellentétek is súlyosbítják. Újabb háború lesz, vagy csupán a Közel-Keleten szokásos agresszív retorika sokadik gyakorlati példáját láthatjuk?
jan. 27
10:30
Törvény szabályozná, mit takarhat el a nő magából (168 Óra Online)
A vita nem új keletű sem Franciaországban, sem Európa más országaiban. A vallási hovatartozás e nyilvánvaló és az európai kultúrától oly eltérő jele sok helyen szúrja az emberek szemét. 2004-ben Franciaországban már kitiltották az osztálytermekből a fejkendő és más feltűnő vallási szimbólumok viselését, de hasonló rendelkezés van érvényben Németország egyes tartományaiban, és alig akad olyan,…

Keresés