2010. január 19. kedd

jan. 19
5:27
Mintha atomtámadás történt volna: 70 ezer halott (168 Óra Online)
Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért - jelentette ki hétfőn Kenneth Merten, az Egyesült Államok haiti nagykövete a CNN-nek nyilatkozva. Merten az amerikai hírtelevízióban elmondta, hogy vidéken is több várost szinte a földdel tett egyenlővé a legkevesebb 70 ezer halottat követelő január 12-i földrengés.
jan. 19
6:21
Egy interjúért kétmillió dollárt kér a tegnap szabadon bocsátott Ali Agca (Kripto Akadémia)
Csaknem három évtized után szabadult a börtönből Mehmet Ali Agca, aki 1981 májusában követett el merényletet II. János Pál pápa ellen. Agcát egy Ankara melletti börtönből engedték el. 2000-ig Olaszországban tartották fogva, ám ezután Törökországban tartóztatták le, ahol egy újságíró 1979-es meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönre ítélték. A merényletek idején Ali Agca a szélsőbaloldali Szürke…
jan. 19
6:39
Haitiból ismét gyarmat lehet (Kripto Akadémia)
A Haiti településeit romba döntő földrengés következményei ugyan még beláthatatlanok, ám az Egyesült Államok, Franciaország és Brazília máris vitázik a szigetország irányításában játszott vezető szerepről. A helyi kormányzat tehetetlen, az állam- és a kormányfő egy rendőrőrs udvarán, mangófák alatt intézi az államügyeket - írta a spiegel.online.
jan. 19
6:45
Gates: aligha valószínű a megbékélés a tálibok csúcsvezetőivel (Infostart)
Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint aligha valószínű, hogy az afganisztáni tálib lázadók legfontosabb vezetői elfogadnák az afgán kormányzat nemzeti megbékélési ajánlatát, de nem zárja ki, hogy alacsonyabb rangú tálib parancsnokok békét kötnek Kabullal. Gates erről útban India felé, egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén nyilatkozott a kíséretében lévő újságíróknak.
jan. 19
7:15
Fél év után ismét szabad sms-ezni Hszincsiangban (Kripto Akadémia)
Hat hónappal a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) történt véres zavargások után ismét küldhetnek telefonjukról szöveges üzenetet a térségben élők - tájékoztatott helyi forrásból a Hszinhua hírügynökség hétfőn.
jan. 19
7:33
Vitára kerül a kisebbségi törvény (Kitekintő)
Folytatódik a kisebbségi törvény évekkel ezelőtt abbamaradt parlamenti vitája, erről egyezett meg az RMDSZ és a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), mondta el Markó Béla.
jan. 19
7:51
Obama elküldte első twitteres üzenetét (Metropol)
Elküldte első üzenetét a Twitter közösségi portálon Barack Obama amerikai elnök, amikor felkereste az amerikai vöröskereszt washingtoni székházát, ahol a haiti földrengéskárosultak támogatását célzó segélymunkálatokat hangolják össze.
jan. 19
7:53
A CNN sztárújságírója műtött Haitiban (Metropol)
A CNN amerikai hírtelevízió egyik sztárújságíróját, Sanjay Gupta egészségügyi tudósítót hívták segítségül a földrengés sújtotta Haiti fővárosa előtt horgonyzó amerikai hadihajóra, hogy végezzen el egy kockázatos koponyaműtétet egy tizenkét éves haiti kislányon; a beavatkozást a csatorna kamerái rögzítették. Videó-link a cikkben!
jan. 19
8:09
Célegyenesben a biztosjelölti meghallgatások (Metropol)
Célegyenesbe jutott az EU-biztosjelölti meghallgatási folyamat: kedden a belügyi tárcára kiszemelt svéd Cecilia Malmström, valamint a tenger- és halászati politika területére javasolt görög Maria Damanaki jelenik meg Strasbourgban az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága előtt, és az ő kifaggatásukkal az eredeti menetrend szerint befejeződik a múlt hétfőn kezdett, 26 jelöltet érintő…
jan. 19
8:27
Hárman erősebbek vagyunk? (Kitekintő)
Január elsejével hivatalosan is átvette a svédektől az elnöki posztot Spanyolország. Negyedik alkalommal bújhat ebbe a szerepbe az ibériai állam.
jan. 19
8:29
20 év után esélyt kapott a jobboldal (Kitekintő)
Sebastián Pińra Chile új elnöke. A jobbközép jelöltje nagy csatában, alig több, mint 3%-kal múlta fölül Eduardo Freit.
jan. 19
8:51
Európában még nem fogy a sör (Napi)
jan. 19
9:03
Janukovics versus Timosenko (Metropol)
Nagy a különbség az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába bejutott két jelölt – az ellenzéki Viktor Janukovics és Julija Timosenko kormányfő – eredménye között.
jan. 19
9:05
Tárgyalásokat kezd Timosenko kampánycsapata (Metropol)
Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába második helyen bejutott Julija Timosenko kormányfő kampánycsapata tárgyalásokat ajánlott Szerhij Tihipkónak és Arszenyij Jacenyuknak - közölte az 5. Kanal televízióban Szerhij Szobolev, Timosenko pártjának (BJuT) parlamenti képviselője.
jan. 19
9:09
Mégis lenyelheti a Kraft a Cadburyt (Napi)
jan. 19
9:39
Összehangolt támadás a kormány ellen (Kitekintő)
Tálib fegyveresek összehangolt támadássorotatot hajtottak végre hétfőn reggel a kabuli kormányzati negyed ellen.
jan. 19
9:57
Iránban lelőttek egy ügyészt (Metropol)
Iránban fegyveresek lelőttek egy ügyészt a háza előtt - jelentette kedden az állami média. A gyilkosság elkövetőjeként egy kurd szakadár szervezet jelentkezett. A rendőrség őrizetbe vett négy embert az ügyben.
jan. 19
9:57
Nagy felháborodást keltett a művészvilágban a sajtót megnyomorító törvénytervezet (Kripto Akadémia)
Igen súlyos gondokkal küzd a romániai lappiac. Az utóbbi hetekben több országos napilap is megszüntette nyomtatott kiadását, csak internetes formában élnek tovább. Egyelőre három jelentős napilapról van szó, de nem zárható ki, hogy további nagy lapok jelentenek csődöt, ha a román kormány nem áll el az újságíró-társadalomban és a művészvilágban nagy felháborodást keltő, sajtónyomorító…
jan. 19
10:15
Szlovákia állítólag három guantánamói foglyot fogad be (Kripto Akadémia)
Szlovákia állítólag három foglyot fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból - jelentette a Sme.sk hírportál kedden a szlovák külügyminisztériumból származó értesülésekre hivatkozva.
jan. 19
10:17
"Szabadon lefordítva: a Fidesz nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem a Szlovákia elleni támadásra" (Kripto Akadémia)
Abszurd az a felvetés, hogy Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt rasszista lenne - írta a Pravda című független szlovák napilap kedden.
jan. 19
10:21
Csődvédelmért folyamodik a japán légitársaság (Napi)
jan. 19
10:33
Miért nem kell a függetlenség? (Kitekintő)
Bő egy hete, hogy Franciaország két tengerentúli területe népszavazáson utasította el a francia alkotmány biztosította nagyobb szabadságot. Ilyen jó „franciának” lenni vagy csak jobb híján kell fenntartani ezt a köteléket?
jan. 19
10:33
"Négy évet vett el az életemből A próféta" (168 Óra Online)
Már játsszák idehaza kicsiny művészmozikban Jacques Audiard új filmjét, amely Cannes-ban a zsűri nagydíját, Londonban a legjobb filmnek járó díjat nyerte. A The Times szerint A próféta a filmkészítés csúcsa, „olyan mozi, amely azonnal elfoglalja méltó helyét a krimiműfaj legnagyobbjai között”. A francia rendező a 168 Órának arról is beszélt: szerinte a börtön a társadalom „metaforája”.…
jan. 19
10:35
Izzik a levegő Szerbia körül (Kitekintő)
Miután Montenegró diplomáciai kapcsolatokat létesített Koszovóval, Belgrád visszahívta nagykövetét. A szerb külügyminiszter a regionális egyensúly megbomlásáról beszél.
jan. 19
10:57
Esnek a metrógyártó megrendelései (Napi)
jan. 19
10:59
Warren Buffett koreai acélgyártót vásárol (Napi)
jan. 19
11:09
Összecsaptak a keresztények és a muzulmánok - Közel harminc ember életét vesztette (Kripto Akadémia)
Egy mecsetépítés miatt zavargás tört ki a hét végén a Nigéria középső térségében fekvő Jos városban, s közel harminc ember életét vesztette, mire a belbiztonsági erőknek hétfőre sikerült helyreállítani a rendet - közölték a hatóságok.
jan. 19
11:27
Politikai csatározások a Magyar Nemzeti Tanács körül (Kitekintő)
Számos kérdésről kell döntenie a vajdasági magyaroknak az új Magyar Nemzeti Tanáccsal kapcsolatban, hogy az minél teljesebb mértékben tudja képviselni a magyar közösség érdekeit. Íme néhány a jövőbeni feladatokból.
jan. 19
11:27
Üzenet az Egyesült Államoknak - "Vegyétek biztosra, hogy Irán bosszút áll Maszúd Mohammadi mártír véréért" (Kripto Akadémia)
Irán bosszút áll Izraelen és az Egyesült Államokon egy iráni fizikaprofesszor múlt heti meggyilkolása miatt - közölte az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.
jan. 19
11:33
Elfogadta a Cadbury a megemelt Kraft-ajánlatot (Napi)
jan. 19
11:51
Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt (Infostart)
Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden az Európai Néppárt. A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. A szófiai kormány Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölte helyette.
jan. 19
12:21
Ötéves csúcson a munkanélküliség (Kitekintő)
Bár az ipar lassú fellendülést mutat, a cégek ennek ellenére nem tervezik a létszámbővítést, így a munkanélküliség továbbra sem csökken. Sőt, ellenkezőleg.
jan. 19
12:21
Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt (Metropol)
Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden Strasbourgban Joseph Daul, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának francia vezetője. Szófia a Világbank jelenlegi alelnökét szánja Zseleva utódjául.
jan. 19
12:39
Tisztázta magát a cigányozó biztosjelölt (Kitekintő)
Nem volt egyértelmű, hogy hány frakciót sikerült a szlovák biztosjelöltnek hétfőn meggyőznie, midőn reagált a romákkal kapcsolatos, öt évvel ezelőtti kijelentését firtató bírálatokra. Néppárti részről többször is visszatértek rá, cserébe a hallgatóság egy része tapssal nyugtázta a jelölt magyarázatát.
jan. 19
12:39
Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt (Metropol)
Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden Strasbourgban Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője.
jan. 19
12:57
A kínai cenzúra lesújtott az Avatarra! (Kripto Akadémia)
A kínai cenzúra a 3D-s mozikba száműzte az Avatart - ezzel gyakorlatilag megölve az országos forgalmazást -, mivel az illetékesek attól tartanak, hogy a film története zavargásokra ösztönözheti a lakosságot.
jan. 19
12:59
Venezuelában államosítottak három bankot (Kripto Akadémia)
Államosított a venezuelai bankfelügyelet három kereskedelmi bankot, mert állítása szerint különböző adminisztratív szabálytalanságok nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták az intézményeket.
jan. 19
13:15
Szájer: a néppárti frakció nem találta kielégítőnek Sefcovic hétfői válaszát (Kripto Akadémia)
A néppárti frakció számára nem volt kielégítő az a válasz, amelyet az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic adott hétfői meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában arra a felvetésre, hogy öt évvel ezelőtt a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat - közölte kedden az MTI-vel Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-…
jan. 19
13:33
Legyen Ön a következő szuperhős! (Kitekintő)
Hogyan lehet biztonságos és környezetkímélő módon megszabadulni az otthonában felgyülemlett e-hulladéktól? Kövesse tanácsainkat, és legyen Ön a környezet megmentője!
jan. 19
13:35
Magyarveszély: Fico Slotánál is keményebb lesz (Kitekintő)
A "magyar kártya" a szlovákiai választási kampány központi témája lesz – vélik politológusok. Fico még Slotát is megpróbálja majd túllicitálni. A magyar választókért éles harc folyik majd, sportszerűtlen eszközökkel.
jan. 19
13:51
Szlovákia 3 guantánamói foglyot fogad be (Metropol)
Szlovákia három személyt fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból - jelentette be Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a kormány ülése után kedden Pozsonyban.
jan. 19
13:51
Tartományi pártitkárt ítélek életfogytig tartó börtönre Kínában (Kripto Akadémia)
Korrupciós vádak alapján életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a kelet-kínai Fucsien (Fujian) tartomány pártbizottságának volt főtitkárát - jelentette a kínai média kedden.
jan. 19
14:09
Folytatódott az uborkáit árammal védő férfi pere (Metropol)
Tanúk meghallgatásával folytatódott a kertjét árammal védő kesznyéteni férfi büntetőpere Miskolcon, a Borsod megyei bíróságon kedden.
jan. 19
14:09
A bolgár kormányfő nem fogadja el Zseleva lemondását (Kripto Akadémia)
Bojko Boriszov bolgár kormányfő kedden nem fogadta el Rumjana Zseleva lemondását a külügyminiszteri tisztségről, de beleegyezett abba, hogy visszavonja jelöltségét az EU-biztosi tisztségre.
jan. 19
14:27
Növelnék az agrártámogatást (Kitekintő)
A mezőgazdasági támogatások egyenlő elosztását és a gazdák igazságos bevételi forrásának biztosítását ígérte Dacian Cioloş, az EU mezőgazdasági biztosi posztjára jelölt román politikus.
jan. 19
14:27
WHO: 175 millió oltást adtak be világszerte (Metropol)
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint eddig 175 millió H1N1 vírus elleni oltóanyagot adtak be világszerte, és eddig hat féle vakcinát minősítettek az Európai Unióban - nyilatkozta Kökény Mihály, a szervezet végrehajtó tanácsának magyar tagja, a WHO igazgatói tanácsának egyhetes genfi ülésének második napján, kedden.
jan. 19
14:29
Viszlát, Afganisztán! (Kitekintő)
Nyolc év szolgálat után Japán visszahívta az afganisztáni harcokban a koalíciós erőknek logisztikai támogatást nyújtó hajóit, de ötmilliárd dollárral hozzájárulnának az ország újjáépítéséhez.
jan. 19
14:45
Fényűzésben él a pápa merénylője (Metropol)
Szégyenkezve nézte Törökország, ahogy II. János Pál pápa merénylője, Ali Agca szabadulása után a börtönből egyenesen a luxusba került, új életét ötcsillagos szálloda, limuzinkonvoj és dollármilliós szerződések jelentik - írta kedden a török sajtó.
jan. 19
14:51
Georgieva az új bolgár EU-biztosjelölt (Infostart)
Krisztalina Georgievát jelölte a bolgár kormány kedden a balkáni országnak járó európai uniós biztos posztjára, miután az előző jelölt visszalépett.
jan. 19
15:03
Mibe fektessünk be idén? (Kitekintő)
A 2008-ban kirobbant gazdasági válság után 2009 a likviditásbővítés éve volt a pénz- és tőkepiacokon, melynek hatására a világ tőzsdéi szárnyalásba kezdtek.

Keresés