2010. január 19. kedd

jan. 19
5:27
Mintha atomtámadás történt volna: 70 ezer halott (168 Óra Online)
Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért - jelentette ki hétfőn Kenneth Merten, az Egyesült Államok haiti nagykövete a CNN-nek nyilatkozva. Merten az amerikai hírtelevízióban elmondta, hogy vidéken is több várost szinte a földdel tett egyenlővé a legkevesebb 70 ezer halottat követelő január 12-i földrengés.
jan. 19
6:00
Egy amerikai vallatótiszt vallomása (nyest.hu)
Guantanamo kapcsán az elmúlt időszakban hangos volt a világsajtó attól, miként vallatja foglyait az amerikai hadsereg. Cikkünkben most egy hivatásos vallató világít rá saját gyakorlatára, és az általa használt módszer nyelvi vetületeire.
jan. 19
6:21
Egy interjúért kétmillió dollárt kér a tegnap szabadon bocsátott Ali Agca (Népszava)
Csaknem három évtized után szabadult a börtönből Mehmet Ali Agca, aki 1981 májusában követett el merényletet II. János Pál pápa ellen. Agcát egy Ankara melletti börtönből engedték el. 2000-ig Olaszországban tartották fogva, ám ezután Törökországban tartóztatták le, ahol egy újságíró 1979-es meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönre ítélték. A merényletek idején Ali Agca a szélsőbaloldali Szürke…
jan. 19
6:39
Haitiból ismét gyarmat lehet (Népszava)
A Haiti településeit romba döntő földrengés következményei ugyan még beláthatatlanok, ám az Egyesült Államok, Franciaország és Brazília máris vitázik a szigetország irányításában játszott vezető szerepről. A helyi kormányzat tehetetlen, az állam- és a kormányfő egy rendőrőrs udvarán, mangófák alatt intézi az államügyeket - írta a spiegel.online.
jan. 19
6:45
Gates: aligha valószínű a megbékélés a tálibok csúcsvezetőivel (Inforádió)
Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint aligha valószínű, hogy az afganisztáni tálib lázadók legfontosabb vezetői elfogadnák az afgán kormányzat nemzeti megbékélési ajánlatát, de nem zárja ki, hogy alacsonyabb rangú tálib parancsnokok békét kötnek Kabullal. Gates erről útban India felé, egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén nyilatkozott a kíséretében lévő újságíróknak.
jan. 19
7:15
Fél év után ismét szabad sms-ezni Hszincsiangban (Népszava)
Hat hónappal a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) történt véres zavargások után ismét küldhetnek telefonjukról szöveges üzenetet a térségben élők - tájékoztatott helyi forrásból a Hszinhua hírügynökség hétfőn.
jan. 19
7:33
Vitára kerül a kisebbségi törvény (Kitekintő)
Folytatódik a kisebbségi törvény évekkel ezelőtt abbamaradt parlamenti vitája, erről egyezett meg az RMDSZ és a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), mondta el Markó Béla.
jan. 19
7:57
A CNN sztárújságírója agyműtétet hajtott végre (ma.hu)
A CNN amerikai hírtelevízió egyik sztárújságíróját, Sanjay Gupta egészségügyi tudósítót hívták segítségül a földrengés sújtotta Haiti fővárosa előtt horgonyzó amerikai hadihajóra, hogy végezzen el egy kockázatos koponyaműtétet egy tizenkét éves haiti kislányon; a beavatkozást a csatorna kamerái rögzítették.
jan. 19
8:15
A CNN sztárújságírója műtött Haitiban - videó (HVG)
A CNN amerikai hírtelevízió egyik sztárújságíróját, Sanjay Gupta egészségügyi tudósítót hívták segítségül a földrengés sújtotta Haiti fővárosa előtt horgonyzó amerikai hadihajóra, hogy végezzen el egy kockázatos koponyaműtétet egy tizenkét éves haiti kislányon; a beavatkozást a csatorna kamerái rögzítették.
jan. 19
8:27
Hárman erősebbek vagyunk? (Kitekintő)
Január elsejével hivatalosan is átvette a svédektől az elnöki posztot Spanyolország. Negyedik alkalommal bújhat ebbe a szerepbe az ibériai állam.
jan. 19
8:29
20 év után esélyt kapott a jobboldal (Kitekintő)
Sebastián Pińra Chile új elnöke. A jobbközép jelöltje nagy csatában, alig több, mint 3%-kal múlta fölül Eduardo Freit.
jan. 19
8:51
Európában még nem fogy a sör (Napi)
jan. 19
9:09
Mégis lenyelheti a Kraft a Cadburyt (Napi)
jan. 19
9:27
Az FBI megsértette a törvényt telefonfelvételek gyűjtése során (HVG)
Nem létező terrorveszélyre hivatkozva, a telefontársaságokat adatszolgáltatásra kötelezve több mint kétezer telefonbeszélgetés felvételét szerezte meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - írta keddi számában a The Washington Post.
jan. 19
9:39
Összehangolt támadás a kormány ellen (Kitekintő)
Tálib fegyveresek összehangolt támadássorotatot hajtottak végre hétfőn reggel a kabuli kormányzati negyed ellen.
jan. 19
9:45
Megjöttek az eladók az ázsiai tőkepiacra (orientpress)
Profitrealizálásba torkollt az ázsiai kereskedés, a régióban a technológiai papírokban és a bankszektor részvényeiben volt fokozottabb eladói nyomás, amely talán nem független a két szektor nagyágyúinak mai gyorsjelentéseitől.
jan. 19
9:45
Adománygyűjtés Haitinek (HVG)
Még egy hét sem telt el a szörnyű katasztrófa óta, máris adománygyűjtésbe kezdett a International Rescue Committee szervezet. Az ADrenalin blogon megtekinthető az a tévéreklám, amiben adományokat kérnek az amerikai néptől Haiti számára.
jan. 19
9:57
Nagy felháborodást keltett a művészvilágban a sajtót megnyomorító törvénytervezet (Népszava)
Igen súlyos gondokkal küzd a romániai lappiac. Az utóbbi hetekben több országos napilap is megszüntette nyomtatott kiadását, csak internetes formában élnek tovább. Egyelőre három jelentős napilapról van szó, de nem zárható ki, hogy további nagy lapok jelentenek csődöt, ha a román kormány nem áll el az újságíró-társadalomban és a művészvilágban nagy felháborodást keltő, sajtónyomorító…
jan. 19
10:03
Coface: 2010 is bedőléssel fenyeget (orientpress)
A korábban jósolt 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny, állítja a Coface Hungary országigazgatója. 2009-ben drasztikusan növekedett a fizetésképtelenségi eljárások száma így az elmúlt évben a vállalkozások több mint 5 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit és jövőre sem várható erőteljes javulás ezen a téren.
jan. 19
10:03
Iránban lelőttek egy ügyészt (HVG)
Iránban fegyveresek lelőttek egy ügyészt a háza előtt - jelentette kedden az állami média.
jan. 19
10:05
Pravda: abszurd, hogy Sefcovic rasszista lenne (HVG)
Abszurd az a felvetés, hogy Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt rasszista lenne - írta a Pravda című független szlovák napilap kedden. Az újság szerint az ügyet a Fidesz képviselői csak "kigondolták", és a Sefcovicra zúduló vádak hamisak.
jan. 19
10:15
Szlovákia állítólag három guantánamói foglyot fogad be (Népszava)
Szlovákia állítólag három foglyot fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból - jelentette a Sme.sk hírportál kedden a szlovák külügyminisztériumból származó értesülésekre hivatkozva.
jan. 19
10:17
"Szabadon lefordítva: a Fidesz nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem a Szlovákia elleni támadásra" (Népszava)
Abszurd az a felvetés, hogy Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt rasszista lenne - írta a Pravda című független szlovák napilap kedden.
jan. 19
10:21
Csődvédelmért folyamodik a japán légitársaság (Napi)
jan. 19
10:21
Kik keresnek a haiti földrengésen? (HVG)
A haiti földrengés áldozatainak támogatására indított adománygyűjtő akciók felkeltették a csalók figyelmét az Egyesült Államokban, akik e-mailben, telefonon vagy akár személyesen is megpróbálhatják átverni a gyanútlan adakozókat. A legálisan működő biztonsági cégek is nagy üzletre számítanak a katasztrófa okozta zűrzavarban.
jan. 19
10:33
Miért nem kell a függetlenség? (Kitekintő)
Bő egy hete, hogy Franciaország két tengerentúli területe népszavazáson utasította el a francia alkotmány biztosította nagyobb szabadságot. Ilyen jó „franciának” lenni vagy csak jobb híján kell fenntartani ezt a köteléket?
jan. 19
10:33
"Négy évet vett el az életemből A próféta" (168 Óra Online)
Már játsszák idehaza kicsiny művészmozikban Jacques Audiard új filmjét, amely Cannes-ban a zsűri nagydíját, Londonban a legjobb filmnek járó díjat nyerte. A The Times szerint A próféta a filmkészítés csúcsa, „olyan mozi, amely azonnal elfoglalja méltó helyét a krimiműfaj legnagyobbjai között”. A francia rendező a 168 Órának arról is beszélt: szerinte a börtön a társadalom „metaforája”.…
jan. 19
10:35
Izzik a levegő Szerbia körül (Kitekintő)
Miután Montenegró diplomáciai kapcsolatokat létesített Koszovóval, Belgrád visszahívta nagykövetét. A szerb külügyminiszter a regionális egyensúly megbomlásáról beszél.
jan. 19
10:57
Esnek a metrógyártó megrendelései (Napi)
jan. 19
10:57
Az ausztrálok Vilmos herceget látnák szívesen a trónon (HVG)
A trónöröklés rangsorában első Károly walesi herceg helyett inkább fiát, a fiatal Vilmos herceget üdvözölné a brit trónon a Nemzetközösséghez tartozó Ausztrália lakossága - derült ki annak kapcsán, hogy Vilmos kedden hivatalos látogatást kezdett az országban.
jan. 19
10:59
Warren Buffett koreai acélgyártót vásárol (Napi)
jan. 19
10:59
A nap videója: a hudsoni gép kiemelése gyorsított felvételen (HVG)
Múlt hónapban volt egy éve, hogy a US Airways egyik utasszállítója kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón New Yorkban, miután egy madár repült az egyik hajtóművébe. A nap videója gyorsított felvételen mutatja be, mi történt a kényszerleszállás napján. A képeket David Martin készítette lakása ablakából.
jan. 19
11:09
Összecsaptak a keresztények és a muzulmánok - Közel harminc ember életét vesztette (Népszava)
Egy mecsetépítés miatt zavargás tört ki a hét végén a Nigéria középső térségében fekvő Jos városban, s közel harminc ember életét vesztette, mire a belbiztonsági erőknek hétfőre sikerült helyreállítani a rendet - közölték a hatóságok.
jan. 19
11:27
Politikai csatározások a Magyar Nemzeti Tanács körül (Kitekintő)
Számos kérdésről kell döntenie a vajdasági magyaroknak az új Magyar Nemzeti Tanáccsal kapcsolatban, hogy az minél teljesebb mértékben tudja képviselni a magyar közösség érdekeit. Íme néhány a jövőbeni feladatokból.
jan. 19
11:27
Üzenet az Egyesült Államoknak - "Vegyétek biztosra, hogy Irán bosszút áll Maszúd Mohammadi mártír véréért" (Népszava)
Irán bosszút áll Izraelen és az Egyesült Államokon egy iráni fizikaprofesszor múlt heti meggyilkolása miatt - közölte az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.
jan. 19
11:33
Elfogadta a Cadbury a megemelt Kraft-ajánlatot (Napi)
jan. 19
11:33
Több bevándorló munkavállalót akar az EU-biztosjelölt (HVG)
Európa lakosságának elöregedése, valamint a munkaerőpiaci igények miatt támogatná a munkavállalók bevándorlását a belügyi EU-biztosjelölt, aki viszont erősítené az illegális bevándorlás elleni küzdelmet.
jan. 19
11:35
Válság Szabadkán (HVG)
Gyakorlatilag felbomlott a demokratikus szerb erők és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Szabadkát irányító koalíciója, miután a legnagyobb délvidéki magyar párt visszahívta városi tanácsnokait, és tagjai kivonultak a képviselőtestület hétfői üléséről.
jan. 19
11:51
Visszalépett a bolgár EU-biztosjelölt (Inforádió)
Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden az Európai Néppárt. A jelölt lemondó levelet írt Bojko Boriszov bolgár kormányfőnek. A szófiai kormány Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnökét jelölte helyette.
jan. 19
11:51
Visszalépett a bolgár biztosjelölt (HVG)
Rumjana Zseleva bolgár EU-biztosjelölt elállt a jelöltségtől, és lemondott külügyminiszteri tisztségéről is - közölte kedden az Európai Néppárt. A BBC tudósítása szerint Bulgária új EU-biztosjelöltje Krisztalina Georgijeva lehet, aki jelenleg a Világbank elnökhelyettesi posztját tölti be.
jan. 19
12:03
A kalózok a kommunikációs hibákra utaznak (nyest.hu)
A modern kalózakciók egyik oka, hogy a tenger zsiványai kihasználják az őrjáratok nemzetközi legénységének kommunikációs hézagait.
jan. 19
12:09
Már a pocsolyából isznak - beszámoló Haitiről (orientpress)
Egy hét telt el a Haitit sújtó tömegkatasztrófa óta, ám a helyzet még mindig reménytelennek tűnik: a sebesültek nyolcvan százalékát még nem látta orvos, nincs elég élelmiszer és víz, van aki a pocsolyákból iszik. Elhúzódó humanitárius krízisre számíthatunk - nyilatkozta szerkesztőségünknek Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.
jan. 19
12:21
Ötéves csúcson a munkanélküliség (Kitekintő)
Bár az ipar lassú fellendülést mutat, a cégek ennek ellenére nem tervezik a létszámbővítést, így a munkanélküliség továbbra sem csökken. Sőt, ellenkezőleg.
jan. 19
12:39
Tisztázta magát a cigányozó biztosjelölt (Kitekintő)
Nem volt egyértelmű, hogy hány frakciót sikerült a szlovák biztosjelöltnek hétfőn meggyőznie, midőn reagált a romákkal kapcsolatos, öt évvel ezelőtti kijelentését firtató bírálatokra. Néppárti részről többször is visszatértek rá, cserébe a hallgatóság egy része tapssal nyugtázta a jelölt magyarázatát.
jan. 19
12:57
A kínai cenzúra lesújtott az Avatarra! (Népszava)
A kínai cenzúra a 3D-s mozikba száműzte az Avatart - ezzel gyakorlatilag megölve az országos forgalmazást -, mivel az illetékesek attól tartanak, hogy a film története zavargásokra ösztönözheti a lakosságot.
jan. 19
12:59
Venezuelában államosítottak három bankot (Népszava)
Államosított a venezuelai bankfelügyelet három kereskedelmi bankot, mert állítása szerint különböző adminisztratív szabálytalanságok nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták az intézményeket.
jan. 19
13:03
Több hónapos huza-vona után eladták a Cadbury-t (orientpress)
Elkelt a Cadbury. A Kraft Foods bejelentette, hogy 19.5 milliárd dollárért , vagyis 3500 milliárd forintért felvásárolja a Cadbury-t, amellyel véget ért a már szeptember óta húzódó felvásárlási történet.
jan. 19
13:03
Zavargásoktól tartva betiltották az Avatar 2D-s változatát Kínában (HVG)
A kínai cenzúra a 3D-s mozikba száműzte az Avatart - ezzel gyakorlatilag megölve az országos forgalmazást -, mivel az illetékesek attól tartanak, hogy a film története zavargásokra ösztönözheti a lakosságot.
jan. 19
13:15
Szájer: a néppárti frakció nem találta kielégítőnek Sefcovic hétfői válaszát (Népszava)
A néppárti frakció számára nem volt kielégítő az a válasz, amelyet az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic adott hétfői meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában arra a felvetésre, hogy öt évvel ezelőtt a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat - közölte kedden az MTI-vel Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-…
jan. 19
13:21
Szájer: a néppárti frakció nem találta kielégítőnek Sefcovic válaszát (HVG)
A néppárti frakció számára nem volt kielégítő az a válasz, amelyet az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic adott hétfői meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában arra a felvetésre, hogy öt évvel ezelőtt a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat - közölte kedden az MTI-vel Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-…

Keresés