2010. január 30. szombat

jan. 30
6:57
2011 döntő év a Keleti Partnerség számára (Kitekintő)
A Közép-Európai Egyetem EU-bővítési Központjának közreműködésével született tanulmánykötetben cseh, lengyel és magyar szakértők a 2009-es cseh elnökség alatt életre hívott Keleti Partnerség politikai jelentőségét járják körbe.
jan. 30
8:09
Újabb természeti katasztrófa pusztít (Kitekintő)
Peruban lassan egy hete raboskodnak az áradásszerű esőzések miatt számos nemzet turistái. A mentések ebben a pillanatban is folynak, még közel ezer ember vár a hazatérésre, miközben a meteorológusok újabb esőket jósolnak.
jan. 30
8:45
Cigány befektetés: önvédelemnek álcázott diszkrimináció (Kitekintő)
A Hargita megyei önkormányzatok súlyosan megsértik a helyi lakosok érdekeit. Félreértés ne essék: nemcsak a cigányokét, hanem úgy általában, minden ott lakóét. Ehhez képest a kisebbik baj, hogy soha nem volt Székelyföld nemzetközi híre ilyen rossz.
jan. 30
8:45
Az aranyfogakat az elégetés előtt kitépték (168 Óra Online)
Hatvanöt esztendeje, 1945. január 27-én az Első Ukrán Front katonái elérték a Krakkótól nyugatra, hatvan kilométerre levő Auschwitz munka- és megsemmisítő tábort. Ezt a dátumot a német kormány hivatalosan a nemzetiszocializmus áldozataira való emlékezés napjává nyilvánította. Erre az évfordulóra helyezik vissza a kapura a nemrég ellopott és megkerült hírhedt feliratot: „Arbeit macht frei.” BÖLCS…
jan. 30
9:15
Indiában felborult egy hajó, sokan meghaltak (Infostart)
Tizenkét ember meghalt, legalább húsz eltűnt szombaton azt követően, hogy felborult egy túlsúlyos hajó India déli részén - vált ismertté rendőrségi forrásból.
jan. 30
9:21
Nyelvtörvény: működésbe lép a jogsegélyszolgálat (Kitekintő)
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala 2010. február 1-jétől jogsegélyszolgálatot indít mindazok számára, akiket valamilyen sérelem ért az államnyelvtörvény kapcsán vagy a nyelvi jogai érvényesítése terén Szlovákiában.
jan. 30
9:39
Indiában felborult egy hajó, sok a halott (Metropol)
Tizenkét ember meghalt, legalább húsz eltűnt szombaton azt követően, hogy felborult egy túlsúlyos hajó India déli részén - vált ismertté rendőrségi forrásból.
jan. 30
9:57
Kimentették a Machu Picchun rekedt turistákat (Metropol)
Befejeződött a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése: helyi idő szerint pénteken helikopterekkel az utolsó embereket is sikerült elszállítani a térségből.
jan. 30
9:59
Terrorgyanú egy amerikai repülőgépen (Metropol)
Egy amerikai repülőgép kénytelen volt megszakítani útját, s helyi idő szerint pénteken leszállni a floridai Jacksonville repülőterén, mert a hatóságok azt gyanították, hogy esetleg egy terrorista lehet a fedélzetén.
jan. 30
10:01
Oszama bin Laden a klímakövet (Metropol)
Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tőle teljesen szokatlan témákkal foglalkozott legújabb, pénteken nyilvánosságra hozott üzenetében: a klímaváltozást, pontosabban az azért viselt nyugati felelősséget és a dollár uralmát kárhoztatta.
jan. 30
10:15
Verespatak: minden jogi feltételt teljesítenie kell a beruházó cégnek (Kitekintő)
A bányanyitás feltétele: a beruházó cégnek mindent kételyt el kell oszlatnia az esetleges környezeti károsodással kapcsolatosan.
jan. 30
10:15
Túlélte a bizalmi szavazást a szlovák belügyminiszter (Metropol)
Túlélte a bizalmi szavazást pénteken a szlovák parlamentben a belügyminiszter. Az ellenzéknek Robert Kalinákot nem sikerült menesztenie, a koalíciós többség kiállt mellette.
jan. 30
10:33
Márciustól drágább lesz az áram (Kitekintő)
A szerb kormány jóváhagyta a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) közvállalat áramdrágítási kérvényét, így márciustól már átlagosan 10 százalékkal többet fognak fizetni a villanyáramért Szerbiában.
jan. 30
10:45
Bevételi forrás Szlovákiának a nyelvalap? (Infostart)
Schöpflin György európai parlamenti képviselő szerint a szlovák állam számára egyszerű bevételi forrást jelenthet a magyar kormány által létrehozott 50 millió forintos nyelvalap. Balázs Péter külügyminiszter szerint azonban ez nem egy automata kassza, hanem egy jogsegély szolgálat.
jan. 30
11:27
Tévés karrier vár Berlusconi 18 éves barátnőjére (Kitekintő)
A 18 éve olasz lány, Noemi Letizia Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel való szerelmi afférjának köszönhetően vált ismertté. Noemire most tévés karrier vár, mert felkeltette az érdeklődését Bibi Balland producernek.
jan. 30
11:29
Szuperbiztos szállodát építettek (Kitekintő)
Az Egyesült Államokban speciális szállodai lakosztályt alakítottak ki autista vendégek számára. A speciális igényű gyermekekkel érkező családok így biztonságosan tudnak kikapcsolódni.
jan. 30
12:21
Basescu: „Románia még nem integrálódott Európába” (Kitekintő)
„Románia három éve tagja ugyan az Európai Uniónak, de még nem integrálódott Európába” – ismerte el Traian Băsescu tegnap a moldovai Cahul városában.
jan. 30
12:23
Továbbra is a munkanélküliséget tartjuk a legnagyobb problémának (Kitekintő)
A magyar megkérdezettek nagy része a munkanélküliséget tekinti a legsúlyosabb problémának, amellyel hazánknak szembe kell néznie – derül ki a 2009 őszén végzett közvélemény-kutatás eredményeit összegző, tegnap (január 28.) bemutatott Eurobarometer-jelentésből.
jan. 30
13:27
A NATO-erők tévedésből afgán katonákra lőttek (Infostart)
A NATO-erők összecsaptak a szövetséges afgán hadsereggel, és ehhez segítségül hívták a légi erőt is; négy afgán katona meghalt, hat megsebesült - közölték szombaton afgán tartományi tisztviselők.
jan. 30
13:45
Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az USA-val (Infostart)
Felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal Kína; az ázsiai ország azzal indokolta döntését, hogy a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását. A pekingi védelmi minisztérium élesen elítélte az ügyletet.
jan. 30
14:09
Bátorítják a zsidóellenességet (Kitekintő)
Az izraeli külügyminiszter-helyettes korábbi megalázó bánásmódja a török nagykövettel szemben komolyan megsértette Törökországot, ugyanakkor egyben azt is világossá tette Ankara számára, hogy túlfeszítette a húrt Izraelnél.
jan. 30
14:11
A remény éve lehet 2010 (Kitekintő)
A Pénzügyminisztérium államtitkára, František Palko szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy a szlovák gazdaság az idén jobban teljesíthet, mint ahogyan azt várják. Az államtitkár szerint könnyen elképzelhető akár az 1,9 százalékos növekedés is 2010-ben.
jan. 30
14:27
Kína befolyása ellen tüntetnek a kazahok (Metropol)
Tüntetők csaptak össze rendőrökkel szombaton a kazahsztáni Almatiban rendezett nagygyűlésen, amelyen a szomszédos Kína növekvő befolyása ellen tiltakoztak.
jan. 30
14:27
"Ne adjanak fegyvereket Kínának!" (Kripto Akadémia)
A pekingi vezetés figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló pénteki washingtoni bejelentés megkárosítja majd a kínai-amerikai kapcsolatokat és "súlyosan negatív hatása lesz" a két nagyhatalom közötti együttműködésre.
jan. 30
14:29
Aggódik a Földért bin Laden (Kripto Akadémia)
Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tőle teljesen szokatlan témákkal foglalkozott legújabb, pénteken nyilvánosságra hozott üzenetében: a klímaváltozást, pontosabban az azért viselt nyugati felelősséget és a dollár uralmát kárhoztatta.
jan. 30
14:31
"Nem akartam ágyútöltelék lenni a kapitalista haderőben" (Kripto Akadémia)
Politikai menedékjogot kért Észak-Koreában az az amerikai férfi, aki néhány napja lépte át illegálisan az ázsiai ország határát, s akit azóta ott őrizetben tartanak.
jan. 30
14:33
Elég volt a külügyminiszterségből Clintonnak (Kripto Akadémia)
Hillary Clinton nem tervezi, hogy jelenlegi megbízatásának lejárta után újabb négy évre külügyminiszter legyen – az amerikai diplomácia irányítója a PBS közszolgálati tévének nyilatkozott erről. A PBS riportere arról kérdezte a volt first ladyt, elvállalná-e újabb négy évre a külügyminiszterséget, ha Barack Obamát 2012-ben újraválasztják elnöknek.
jan. 30
14:35
Jogtipró díjat kapott Fico (Kripto Akadémia)
Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat, a Szabadság díjat pedig egyhangúlag - posztumusz - Újvárossy Ernőnek ítélte oda a Szabadság kör szombaton a fővárosban.
jan. 30
14:45
Már ősszel megnyitnák a roma kollégiumokat (Kitekintő)
A szlovák kormány tervei szerint már idén ősztől kollégiumokat, zárt iskolákat nyitnának a 10 éves roma gyerekek számára, hogy ezáltal is segítsék a cigányság integrálódását.
jan. 30
15:03
Hajléktalan saját honlappal (Kitekintő)
Egy aleksinaci hajléktalannak barátai saját honlapot készítettek. A szóban forgó 26 éves fiatalembert Marko Toškovićnak hívják, az éjszakákat pedig leggyakrabban kapualjakban tölti, napközben pedig internetkávézókban tartózkodik.
jan. 30
15:39
Colombo, a földi paradicsom kapuja (Kitekintő)
jan. 30
15:39
Németországot megbénította az újabb hótömeg (Metropol)
Németországot szombatra szinte teljesen megbénította az éjszaka óta szakadatlanul hulló hó. A hatóságok szerint különösen északon és északkeleten mintegy 40 centiméteres friss hó esett, de nem sokkal jobb a helyzet az ország más vidékein sem.
jan. 30
15:57
Merénylettel fenyegetőzött egy férfi a müncheni repülőtéren (Metropol)
Nem szállhatott fel egy férfi a járatára a müncheni repülőtéren, mert többször is bombamerénylettel fenyegetőzött.
jan. 30
16:09
Németországot szinte teljesen megbénította a hó (Infostart)
Németországot szinte teljesen megbénította az éjszaka óta hulló hó. A hatóságok szerint északon és északkeleten mintegy 40 centiméternyi friss hó esett, de nem sokkal jobb a helyzet az ország más vidékein sem.
jan. 30
16:11
Sokan meghaltak egy pakisztáni öngyilkos merényletben (Infostart)
Legkevesebb tizenkét ember - köztük két katona - meghalt, és több mint 25-en megsebesültek - valamennyien polgári személyek - Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi területén szombaton, egy öngyilkos merénylet következtében - közölték a hatóságok.
jan. 30
16:15
2015-ben jön az Euró (Kitekintő)
„Románia fizetésképtelensége megalapozatlan vélemény” – jelentette ki Mihai Tănăsescu, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai képviselője.
jan. 30
16:17
Válságban a román felsőoktatás (Kitekintő)
Nemzetközi visszhangja is van már a Romániában már régóta ismert ténynek: a román egyetemek diplomagyárakként működnek, hasznosítható tudást azonban nem adnak a hallgatóknak.
jan. 30
16:51
Tengerbe szórták Gandhi hamvainak egy részét (Metropol)
Hat évtizeddel halála után a dél-afrikai partok mellett a tengerbe szórták Mahatma Gandhi hamvainak egy részét.
jan. 30
17:09
Összekaphatná magát az elnök! (Kitekintő)
Évet értékelt Barack Obama – mi viszont a kongresszusban elmondott beszédét értékeltük egy washingtoni szakértővel.
jan. 30
17:21
"Vérdíjat" tűztek ki a volt kormányfő fejére (Infostart)
Mozgalmat indított Tony Blair volt brit kormányfő állampolgári feltartóztatásáért és jogi felelősségre vonásáért a Guardian című lap publicistája. A cél érdekében eddig közel 10 ezer fontot gyűjtöttek össze.
jan. 30
17:27
Szexuálisan zaklatta, verte, szekrénybe zárta 2 éves kisfiát (Kitekintő)
Egy 21 éves amerikai nő, Corrina May Davis bántalmazta, szexuálisan zaklatta, sőt nem egyszer a szekrénybe is bezárta 2 éves kisfiát.
jan. 30
17:29
Kétértelmű megállapodás borította gyászba az országot (Kitekintő)
Megállapodás született végre Belarusz és Oroszország között a kőolaj kérdésében. A feltételeket ráadásul az eredeti orosz tervek szerint írták alá, így egyértelmű belarusz diplomáciai vereségről lehet beszélni.
jan. 30
17:45
Magyarverések: többre van szükség az esetek puszta elítélésénél (Kitekintő)
Dejan Janča vajdasági tartományi ombudsman csütörtökön elítélte a temerini, nemzetiségi alapon történt incidenseket.
jan. 30
18:21
Líbia fegyvervásárlási megállapodást kötött Oroszországgal (Kripto Akadémia)
Líbia 1,3 milliárd euró értékű fegyvervásárlási megállapodást kötött Oroszországgal - jelentette be szombaton Vlagyimir Putyin miniszterelnök.
jan. 30
18:36
Srí Lanka döntött, az ENSZ megkönnyebbült (Kitekintő)
Az újraválasztott elnök sorra fogadja a gratulációkat és a jövőt tervezi, miközben legyőzött riválisa merénylettől tart és csalás miatt bírósághoz fordul. Pillanatkép a Srí Lanka-i helyzetről a választások után.
jan. 30
18:57
Iránban megkezdődött 16 ellenzéki tüntető pere (Metropol)
Kereken négy héttel a legutóbbi kormányellenes tüntetések után Teheránban szombaton megkezdődött 16 ellenzéki tüntető pere.
jan. 30
19:12
Nem ússza meg Görögország a pénzügyi kisegítést (Kitekintő)
A befektetők egyre inkább azt árazzák, Görögország nem fogja megúszni a pénzügyi kisegítést.
jan. 30
19:14
H1N1: 22 megbetegedés ezen a héten (Kitekintő)
Ezen a héten huszonketten fertőződtek meg sertésinfluenzával, közölte a Közegészségügyi Hivatal. Szlovákiában eddig 1176 személy fertőződött meg az A(H1N1) vírussal.
jan. 30
19:16
Molotov-koktélt dobtak a templomokra (Kitekintő)
Európában a mecsetépítési tilalom és a burkaviselés esetleges betiltása, Ázsiában a keresztények számára tiltott Allah szó használata gerjeszt feszültségeket. A 21. század és a vallási tolerancia.
jan. 30
20:09
Zsarol és fenyeget Putyin embere (168 Óra Online)
A téli Brüsszel hideg. Szembesülhetünk a rideg valósággal: bár sokat emlegetjük a ’45 óta tartó békét, az igazán, általánosan sohasem volt. Napjainkban sincs. A győztes nyugati szövetség, a NATO ma is több fronton folytat véres háborúkat három kontinensen. És küzd saját magával, hogy eldönthesse: milyen legyen a szövetség a 21. században? Minderről HELTAI ANDRÁSNAK egész sor jeles, tapasztalt…

Keresés