2010. január 13. szerda

jan. 13
0:18
Földrengés és cunamiriadó Haiti térségében (HVG)
Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Haiti térségét, a földmozgás miatt a karibi térség egyes részeire vonatkozó szökőárriadót rendeltek el.
jan. 13
4:30
Új EU-tagokat vizionál a bővítési tárca várományosa (Kitekintő)
Folyamatosságot ígért a bővítési politikában keddi parlamenti meghallgatásán Stefan Füle, a cseh biztosjelölt, aki arra készül, hogy ötéves hivatali ideje alatt több ország is meghívást kap majd az EU-ba.
jan. 13
6:03
Mi köze Shakespeare-nek a raphez? (nyest.hu)
Egy brit költő szerint ugyanúgy költészetnek számít a rapszöveg is, mint a klasszikusok művei. De ha csak az előbbit ismerik meg a gyerekek, az kevés.
jan. 13
6:18
A Fidesz is kritizálta a biztosjelöltet (Kitekintő)
Szakmai szempontból nem szerepelt rosszul a kedd reggeli alkalmassági vizsgán Gediminas Semeta, az adó- és vámügyi, valamint csalásellenes biztosi posztra szánt litván jelölt, de hiányzott belőle az innovatív kezdeményező erő.
jan. 13
6:24
Tucatjával lapátolja a dollármilliárdokat háborúiba Amerika (Népszava)
Az Obama-kormányzat azt tervezi, hogy további 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére - jelentette az AP amerikai hírügynökség névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesekre hivatkozva.
jan. 13
6:54
Ma hallgatják meg Andor Lászlót (Inforádió)
Ma délután hallgatja meg Andor Lászlót, Magyarország európai biztosjelöltjét az Európai Parlament foglalkoztatási bizottsága Brüsszelben.
jan. 13
6:54
BKV-sztrájk: busz alig jár - a buszsáv továbbra is tabu (orientpress)
Mielőtt még valaki igaz hittel, gyermek szívvel ráhajtana a reggeli csúcsforgalomban az autósoknak tiltott buszsávra, mondván, hogy tegnap este azt mondták, a BKV-sztrájk miatt ez lehetséges, nos, ki kell ábrándítsuk. A rendőrség a késő esti órákban azt közölte, hogy továbbra is csak a rendőrök jelzésére lehet ráhajtani a buszsávra.
jan. 13
7:12
Több ezren halhattak meg Haitin a földrengésben (Inforádió)
Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi főhadiszállásának épületében is.
jan. 13
7:12
Kihasználták Obamát (Kitekintő)
Óriásplakátokon tűnt fel az amerikai elnöki házaspár önmaguk és a Fehér Ház legnagyobb, bár annál kevésbé kellemes meglepetésére.
jan. 13
7:30
Kína válik a legnagyobb exportőrré (Kitekintő)
Rendkívüli ütemű gazdasági növekedésének újabb jelenként Kína immár beérte Németországot, és átvette annak vezető szerepét, mint 2009-ben a világ legtöbbet exportáló gazdasága.
jan. 13
7:30
Párizs és London meg akarja akadályozni a háborút Afrikában (huszadikszazad.hu)
[1935. május] Párizs és London meg akarja akadályozni a háborút Afrikában...
jan. 13
7:48
Igazságszolgáltatás: szekuskollaboránst választottak elnöknek (Kitekintő)
A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjainak lemondását kéri a Romániai Bírák Szövetsége.
jan. 13
7:54
"Pokolba a politikával!" - A neten árulják a szavazatokat (Népszava)
Mind több frusztrált ukrán szavazópolgár ajánlja fel voksait esetleges érdeklődőknek a világhálón. A prodaygolos.com.au honlapon az ajánlatok háromszáz-ötszáz hrivnyáról szólnak (26-43 euró).
jan. 13
8:06
Súlyos lépésre készül a Google! (Napi)
jan. 13
8:06
Médiasztár lesz a szexis és "szőke" politikusból (Kitekintő)
A munkatársai körében üdvözli a Fox News Channel Sarah Palint, a republikánus párt 2008-as alelnökjelöltjét és Alaszka tavaly nyáron váratlanul lemondott kormányzóját.
jan. 13
8:12
2009 volt az afganisztáni háború legvéresebb éve (Népszava)
Az afganisztáni háború eddigi nyolc éve alatt a polgári áldozatok száma tavaly volt a legmagasabb: 2400, ami 14 százalékkal több, mint 2008-ban - közölte szerdán az ENSZ.
jan. 13
8:24
Durva képek! Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit (ma.hu)
Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Haiti térségét, a fővárosból, Port-au-Prince összedőlt épületekről érkeztek hírek, s a földmozgás miatt a karibi térség egyes részeire vonatkozó szökőárriadót rendeltek el.
jan. 13
8:24
A népszámláló nem csönget többé (168 Óra Online)
A tízévenkénti népszámlálás mindig heves vitákat vált ki. A kérdezőbiztosok nem tartoznak Ausztriában sem a legnépszerűbb látogatók közé, igaz, itt azért nincs olyan ellenérzés, mint Németországban. Ezután még ennyi sem lesz: az adatgyűjtést már jövőre személyes kapcsolat nélkül oldják meg, egyszerűen összekapcsolják a már meglévő adatbázisokat.
jan. 13
8:24
Velencében ismét megerősödik az olasz-magyar-osztrák barátság (huszadikszazad.hu)
[1935. május] Velencében ismét megerősödik az olasz-magyar-osztrák barátság...
jan. 13
8:42
Balázs Péter szerint javult Magyarország megítélése (orientpress)
Balázs Péter külügyminiszter szerint az elmúlt hónapokban javult Magyarország nemzetközi megítélése, mert a Bajnai Gordon vezette kormány eddig rendre megvalósította ígéreteit.
jan. 13
8:42
Több ezer áldozata lehet a haiti földrengésnek (HVG)
Több ezer lehet a haiti földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette ki szerdán egy katolikus segélyszervezet szóvivője egy amerikai lapnak nyilatkozva. A nyugati félteke legszegényebb országa nemzetközi segítséget kért.
jan. 13
9:00
További 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól Obama a háborúkra (Inforádió)
További 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére az amerikai elnök. Barack Obama a tavalyi év végén 30 ezer amerikai katona afganisztáni kiküldéséről döntött.
jan. 13
9:00
Várt feletti amerikai külker hiány az import olaj miatt (orientpress)
Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya a várakozásokat is meghaladva emelkedett novemberben, mivel az import az exportnál nagyobb ütemben bővült, a vállalatok és lakosság élénkülő keresletet nyomán.
jan. 13
9:00
Malachapci-hisztéria, avagy a H1N1-pánik (Kitekintő)
Azért nevezem malachapcinak a sertésinfluenzát, amiért a madárinfluenzát libanáthának. Abban reménykedem, ha kedvesen becézem, akkor elkerül engem.
jan. 13
9:02
Megtapsolták a biztosjelöltet (Kitekintő)
Tapssal jutalmazták az Európai Parlament képviselői Vivian Reding biztosjelölt meghallgatását, amelynek során több képviselő is elégedetten nyugtázta, hogy a jogérvényesülés, az uniós polgárság és az alapvető jogok biztosi posztjának várományosa sok konkrét intézkedést helyezett kilátásba.
jan. 13
9:18
Túl népszerű a császármetszés (HVG)
A kínai csecsemők csaknem felét császármetszéssel segítik a világra, azaz világviszonylatban Kínában a legnagyobb a műtéti úton történő születések száma - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
jan. 13
9:18
H1N1: Leállítják a védőoltás beszerzését (Kitekintő)
A szerb kormány munkacsoportja szerint az eddigi érdeklődés függvényében február közepéig elegendő lesz az eddig átvett vakcina
jan. 13
9:20
Nem bizonyítják és nem is cáfolják a klímaváltozást a nagy fagyok (HVG)
Egyedi időjárási események - például hőhullámok vagy nagy fagyok - önmagukban nem bizonyíthatják és nem is cáfolhatják a klímaváltozást - érvel Richard Betts vezető brit klímakutató a BBC News online kiadásában megjelent írásában (news.bbc.co.uk).
jan. 13
9:36
Kivégzi veszteségeit a SocGen (Napi)
jan. 13
9:36
Tovább tesztelik Oroszországban a Bulavát (Inforádió)
Oroszországban folytatódnak a kísérletek a víz alól indítható, interkontinentális ballisztikus rakétával, noha az eddigiek többsége kudarcba fulladt.
jan. 13
9:36
Sötétség és félelem Haitin + videó (orientpress)
Valószínűleg több százan életüket vesztették Haitin, mikor a Richter-skála szerinti 7.0-es erősségű földrengés rázta meg a karibi ország fővárosát. A földmozgás és az utórengések óriási pusztítást végeztek Port-au-Prince-ben, az emberek még mindig az utórengésektől tartanak, ezért sokan alszanak a város sötét utcáin. A természeti katasztrófa következtében rengeteg épület, többek között az elnöki…
jan. 13
9:36
Lazítani kéne a magyar jegybanknak (orientpress)
Folytatnia kell a magyar jegybanknak a monetáris lazítást, a kamatvágások ütemét pedig a múlt havi 25 bázispontos vágáshoz képest fel kellene gyorsítania.
jan. 13
9:36
Kétszázezer cég függesztette fel tevékenységét 2009-ben (Kitekintő)
Megközelítőleg 200 ezer vállalkozás függesztette fel tevékenységét az elmúlt évben, így országszerte mindössze 690 ezer működő cég maradt Romániában.
jan. 13
9:36
Drak Süsü: a híres egyfejűt is elérte a nyelvtörvény (168 Óra Online)
Miközben az észak-komáromi Jókai Színház betartja a nyelvtörvény szabályait, még a híres egyfejű nevét is kiírják szlovákul, addig a Selye János Gimnázium ellenáll a jogszabálynak – írta a Kemma.hu.
jan. 13
9:36
Cirkusz (huszadikszazad.hu)
[1935. május] Cirkusz ez, nem választás!...
jan. 13
9:38
Nyolc gyerek meghalt egy pakisztáni balesetben (Inforádió)
Pakisztán keleti részén az első hírek szerint 8 gyermek és egy felnőtt halt meg, amikor a sűrű ködben személyvonattal ütközött egy iskolabusz. A baleset egy sorompó nélküli vasúti átjáróban történt.
jan. 13
9:40
Külföldi katonák több Koránt is megszentségtelenítettek Afganisztánban (Inforádió)
Afganisztánban külföldi biztonsági erőkkel csaptak össze afgán tüntetők a déli Hilmend tartományban. A demonstrálók szerint külföldi katonák több Koránt is megszentségtelenítettek.
jan. 13
9:54
Kínai védelmi kiadások növelése az ujgurok miatt (Inforádió)
Kínában a tavalyi zavargások után 90 százalékkal növelik a közbiztonságra fordítható összeget az idén Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. A térségi kormányzat az idén 423 millió dollárt irányoz elő a társadalmi stabilitás megőrzésére.
jan. 13
9:54
Betett az Alcoa a New York-i tőzsdének (orientpress)
Több napi emelkedés után tegnap már mínuszban zárt a New York-i tőzsde.A Nasdaq index több mint 1 százalékos mínuszban zárt, az ipari Dija 0,3 százalékot csökkent, az S&P csaknem 1 százalékot vesztett.
jan. 13
9:54
Ennyi pénzt még sohasem költött egy ország háborúzásra (HVG)
Az Obama-kormányzat azt tervezi, hogy további 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére – jelentette az AP amerikai hírügynökség névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesekre hivatkozva.
jan. 13
9:56
Bekeményít a kínai jegybank (orientpress)
Szigorít a kínai jegybank. Január 18-tól 50 bázisponttal emelkedik a kereskedelmi bankok számára előírt kötelező tartalékráta. A nagybankoknál a jelenlegi 15,5 százalékos kötelező tartalékráta így 16 százalékra, a kisbankok jelenlegi 13,5 százalékos tartalékolási kötelezettsége 14 százalékra emelkedik majd.
jan. 13
10:00
Tíz évet kapott kémkedésért egy dél-koreai tanár (Népszava)
Tízévi börtönbüntetésre ítéltek szerdán egy dél-koreai egyetemi tanárt, amiért több mint másfél évtizeden át kémkedett az ellenséges Észak-Korea javára - közölték bírósági források.
jan. 13
10:12
Térdre kényszerítették Szlovákiát (Kitekintő)
Hétfő este ért véget a múlt hét csütörtök óta tartó tiltakozó akció Szlovákiában. Robert Fico tegnap a televízió kamerái előtt jelentette be, hogy január végéig csökkenti a gázolaj forgalmi adóját.
jan. 13
10:30
Bezuhantak az ázsiai tőzsdék a kínai jegybank lépésére (orientpress)
Jelentős eséssel zártak az ázsiai tőzsdék. A legnagyobb esést a kínai index szenvedte el, miután tegnap a jegybank váratlanul 50 bázisponttal megemelte a kötelező tartalékrátát, amely így most a kisbankoknál 14, a nagybankoknál 16 százalék.
jan. 13
10:30
Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe (huszadikszazad.hu)
[1935. május] Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe...
jan. 13
10:48
Kényes pont a muravidéki magyarok pénzelése (Kitekintő)
A szlovén és magyar országgyűlési képviselők lendvai találkozója kis híján kudarcba fulladt a muravidéki magyar közösségnek szánt szlovén költségvetési kiadások miatt.
jan. 13
10:50
Gyerekkereskedő hálózatot számoltak fel (Kitekintő)
Nyolcvan személyt vett őrizetbe a román Szervezett Bűnözés Ellenes Igazgatóság (DIICOT) kedden, egy gyerekkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet felszámolása érdekében.
jan. 13
11:06
Megsarcolja a bankokat Obama (Napi)
jan. 13
11:06
'Almunia nem emlékezett Feri telefonjára' (orientpress)
A versenyjogi terület az a portfólió az Európai Bizottságban, ahol a tárca várományosának politikai függetlenségéhez nem férhet kétség - mondta az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága ülésén Győri Enikő Joaquim Almunia, a területért felelős leendő biztos meghallgatásán.
jan. 13
11:06
Ki kell a magyaroknak? (Kitekintő)
Közeledik az ukrán elnökválasztás első fordulója, és úgy tűnik, keleti szomszédunk, feladva nyugatos orientációját, ismét Oroszország felé fordul. Lépjünk azonban túl a sztereotípiákon, és vizsgáljuk meg: valóban a mi javunkat szolgálná egy nyugatbarát Ukrajna határaink mellett?

Keresés