2010. január 28. csütörtök

jan. 28
6:18
"Hulladékként bánnak a cigányokkal" (168 Óra Online)
A romák kényszer-kilakoltatásának befejezésére szólította fel a román hatóságokat az Amnesty International. Az igen éles hangvételű, “Hulladékként bánnak velük" című jelentést kedden tették közzé Londonban – írta elemzésében a .
jan. 28
6:33
Obama nem adja fel az egészségüggyel kapcsolatos terveit (Infostart)
A politikai különbségek leküzdése, a gazdaság mozgásba hozása, munkahelyek teremtése - ezek voltak a legfőbb üzenetei Barack Obama amerikai elnök első évértékelő beszédének.
jan. 28
6:36
Rosszabb a helyzet, mint a Meciar-érában (Kitekintő)
A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete nyilvánosságra hozta a Szlovákia 2009-2010 felmérését. A társadalomban létező feszültségekről Ján Bunčák tájékoztatta a sajtót.
jan. 28
7:12
A holokausztból tanulva össze kell fognia a világnak (Kitekintő)
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a holokausztból tanulva össze kell fognia a világnak az új fenyegetések ellen.
jan. 28
7:12
Távozott Hondurasból a megbuktatott elnök (Kripto Akadémia)
Távozott Hondurasból a tavaly nyáron megbuktatott elnök, aki hónapok óta a brazil nagykövetségen tartózkodott, de utódja szerdai beiktatásával párhuzamosan amnesztiát és engedélyt kapott az elutazásra.
jan. 28
7:27
Túlélőt találtak Haitin a francia mentőalakulatok (Infostart)
Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után.
jan. 28
7:30
Sínen van az alumíniumóriás (Kitekintő)
2.24 milliárd dollárnyi tőkét sikerült bevonnia a január végén tőzsdére készülő orosz alumíniumóriásnak, a Rusalnak, miután 1.61 milliárd darab új részvényét 1.39 dollárért kínálta eladásra a befektetőknek.
jan. 28
7:30
Megtalálták a lezuhant etióp gép fekete dobozait (Metropol)
A fekete dobozok a Földközi-tengerben, 1300 méter mélyen vannak, alig néhány kilométerre a szárazföldtől. A libanoni hadsereg egyik szóvivője szerint egyelőre tanulmányozzák, miként tudnák a felszínre hozni a készülékeket.
jan. 28
7:48
Kilenc halottja van Liege-ben történt házomlásnak (Metropol)
A korábbi hírek még csak egy halottról szóltak, de a hatóságok már ekkor közölték: nem lehet tudni, nincsenek-e újabb áldozatok a romok alatt.
jan. 28
8:06
Belenyugodtak a csalásba (Kitekintő)
Két ellenzéki vezető nyilatkozta nyilvánosan Iránban, hogy elismeri az ország vezetőjének a júniusban megválasztott elnököt. Azonban kitartanak amellett, hogy a választásokat elcsalták.
jan. 28
8:24
Travolta élelmet és orvosságot szállított Haitire (Kitekintő)
John Travolta élelmet, gyógyszereket és orvosi csoportot szállított saját repülőgépével Haitire, s egy csoport szcientológust is odavitt.
jan. 28
8:24
Amerikai képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Ficótól (Kripto Akadémia)
Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico miniszterelnöknek írott szerdai levelében.
jan. 28
8:42
Nem a magyarok a legpesszimistábbak (Kitekintő)
Rettegnek a munkanélküliségtől, és féltik a lejt. Az európaiak viszont nem ijedtek meg a terroristáktól, sem a bevándorlóktól. Románia a legpesszimistább uniós tagállam.
jan. 28
8:44
Lobbiznak a kisebbségekért (Kitekintő)
A lisszaboni szerződés életbe lépésével, no meg az új EB alakulásával változni látszik a brüsszeli politika, a kisebbségekhez való viszonyulás is. Erről és a közeljövőben várható kezdeményezéseikről kérdezte a Háromszék portál Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőt.
jan. 28
9:00
Több ezer hibás autót hívnak vissza (Kitekintő)
A Toyota több, mint kétmillió autóját érinti a gázpedál problémája az Egyesült Államokban és Kanadában. Ráadásul nem ez az első eset.
jan. 28
9:18
Francia fegyverek kap a libanoni hadsereg (Kitekintő)
A korábbi amerikai és szír fegyverszállítások után a libanoni légierő most francia segítséggel modernizálja felszerelését.
jan. 28
9:18
Pár órán múlt a 16 éves Carlene élete (168 Óra Online)
Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után – közölte az MTI.
jan. 28
9:33
Alkotmánybíróság elé kerülhet a bankkártyadíjak ügye (Napi)
jan. 28
9:36
A Legfelsőbb Bíróság kiállt a lobbicsoportokért (Kitekintő)
Éles kritikával illette Barack Obama az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntését, amellyel eltöröltek bizonyos kampányfinanszírozásra vonatkozó korlátozásokat.
jan. 28
9:51
WSJ: magánnyomozókat fogadott a McDonald's (Napi)
jan. 28
10:09
Komoly hibára bukkantak a Lada gyártójánál (Napi)
jan. 28
10:12
Hulladékként bánnak a romákkal Romániában? (Kitekintő)
A roma lakosság kényszerkilakoltatásának befejezésére szólította fel igen éles hangvételű, tegnap Londonban közzétett jelentésében a román hatóságokat az Amnesty International.
jan. 28
10:12
Félelem: elmosódnak a test részletei (168 Óra Online)
Leghamarabb március végére készül el az a mindenre kiterjedő brüsszeli értékelés, amely választ adhat az egyes amerikai és európai repülőtereken már üzembe állított test-szkennerek működését övező technológiai, egészségügyi, adatvédelmi, emberi jogi és pénzügyi aggodalmakra.
jan. 28
10:14
Kitört a gyorséttermek háborúja (Kitekintő)
Megnyitott az első Burger King étterem Moszkvában. A piacot eddig a McDonald's uralta, amelynek minden eladási világrekordja az orosz fővároshoz köthető. A Burger King bizakodó: meg akarják szorongatni a fő konkurensüket.
jan. 28
10:16
Csokoládéból készült Lenin óriásszobra (Kitekintő)
Lenin ismét megjelent régi talapzatán Bukarest egyik főterén, igaz, ezúttal nem bronzból öntve, hanem csupa romlandó anyagból, egyebek között édességekből összerakva.
jan. 28
10:45
Vége a bankok időhúzásának? (Napi)
jan. 28
10:48
Kirakat-bizottság vizsgálhatja a gázai bűnöket (Kitekintő)
Megszületett a döntés: Izrael hozzájárul egy bizottság kinevezéséhez, amely a tavalyi gázai katonai hadművelet bizonyos elemeit (!) vizsgálja.
jan. 28
11:06
Botrányt kavartak az Európai Parlamentben (Kitekintő)
Heves ellenkezést váltott ki a romániai európai parlamenti delegáció tagjai körében, hogy Adina Vălean liberális párti EP-képviselő az ellenzők kihagyásával szervezett szemináriumot Brüsszelben Verespatakról.
jan. 28
11:06
"Ez nagyon jó figyelmeztetés volt számunkra, mert a terroristák mozgástere már nem csupán egy ország, hanem az egész világ" (Kripto Akadémia)
Tíz feltételezett terroristát vettek őrizetbe Malajziában, a gyanú szerint kapcsolatban álltak azzal a nigériai férfival, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.
jan. 28
11:24
Sztálin a szódavizes üvegen (Metropol)
Az utóbbi években sok felmérés utal arra, hogy Sztálin ,népszerű a fiatalok körében is, újra emlékműveket állítanak neki, utcákat akarnak elnevezni róla.
jan. 28
11:42
Bajnai-interjú a Süddeutsche Zeitungban (Metropol)
Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon.
jan. 28
11:42
Munkahelyeket teremtene Obama (Kitekintő)
Az Egyesült Államok elnöke a tegnapi napon tartotta a Kongresszusban az ilyenkor szokásos évértékelő beszédét, amelyet a piaci szereplők nagy várakozással figyelhettek köszönhetően részben annak a múlt héten bejelentett elképzelésnek, mely szerint szigorúbban szabályoznák a banki kockázatvállalást.
jan. 28
11:44
Megkezdődik Afganisztán "átadása" (Metropol)
A londoni Afganisztán-konferencia a biztonsági feladatok átadási folyamatának kezdetét jelenti - mondta a csütörtöki rendezvényt megnyitó beszédében a brit kormányfő.
jan. 28
11:44
51 éves a kubai forradalom (Kitekintő)
A Kubai Forradalom 51. évfordulójának megünneplése a budapesti Hadtörténeti Múzeumban.
jan. 28
11:46
Káosz Németország közútjain (Metropol)
Az elmúlt napok rekord hidege után csütörtökre újabb hatalmas havazás bénította meg Németországot. Az éjszaka folyamán szerte az országban mintegy 20 centiméteres hó esett.
jan. 28
12:00
Nem kapkodnak az iPadért (Kitekintő)
Visszafogott rajongói visszhang követte az Apple-család legújabb termékének, az iPadnek a tegnapi bemutatóját.
jan. 28
12:00
Egy zsidó vezető szerint Szerbiában terjed az antiszemitizmus (Kripto Akadémia)
Szerbiában is, akárcsak az egész világon, terjed az antiszemitizmus - nyilatkozott Aleksandar Necak, a Szerbiai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke a Danas című belgrádi újságnak a holokauszt emléknapja alkalmából.
jan. 28
12:02
Villámcsődület a kétnyelvűségért Sepsiszentgyörgyön (Kripto Akadémia)
Villámcsődületet rendeztek a kétnyelvűségért a romániai Sepsiszentgyörgyön egy szupermarket előtt, magyar feliratokat kérve - írta csütörtöki számában a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap.
jan. 28
12:18
A jobboldal hajlandó együttműködni (Kitekintő)
Obama egykori vetélytársa azt tanácsolja az elnöknek, hogy üljön le a republikánus párt vezetőivel és fogadja el azok ötleteit az egészségügyi rendszer fejlesztéséről.
jan. 28
12:18
Obama beszéde taktikai irányváltásról tanúskodik (elemzés) (Kripto Akadémia)
Az unió helyzetéről mondott szerda esti beszédével az amerikai elnök azt üzente a magas munkanélküliség és a borús gazdasági helyzet láttán elkeseredett honfitársainak, hogy "hallom a hangotokat".
jan. 28
12:36
A brazil elnök kimerültsége miatt utazott Davosba (Metropol)
Luiz Inacio Lula da Silva szerdán Recife városában tartózkodott. Onnét utazott volna repülőgéppel a svájci városba. Azonban a gépen - még mielőtt felszállt volna - hipertóniás rohamot kapott, és azonnal beszállították egy helyi kórházba.
jan. 28
12:54
Gyémántgyűrűt köhögött fel a rabló (Kitekintő)
Egy amerikai férfit gyémántgyűrű ellopásával vádoltak meg Missouri-államban.
jan. 28
13:12
Megdicsérték Magyarországot (Kitekintő)
Örömére szolgál a magyar államháztartás helyzetének javulása – közölte szerdai nyilatkozatában Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.
jan. 28
13:12
A francia szocialisták elítélték egyik befolyásos politikusuk antiszemita kijelentését (Kripto Akadémia)
A francia Szocialista Párt (PS) több vezető politikusa elítélte csütörtökön egyik befolyásos társuk antiszemita kijelentését.
jan. 28
13:14
Forró vízzel a politikusok ellen (Kitekintő)
Egyre nagyobb teret nyer az Obama politikáját erőteljesen ellenző konzervatív "Tea Party" mozgalom az USA-ban.
jan. 28
13:30
Felmentették Timosenko belügyminiszterét (Metropol)
Az ukrán parlament csütörtökön felmentette tisztségéből Jurij Lucenko belügyminisztert, Julija Timosenko kormányfő, államfőjelölt szoros szövetségesét.
jan. 28
13:30
Hipertóniás rohamot kapott a brazil államfő egy repülőgépen (Kripto Akadémia)
A brazil elnök "kimerültsége" miatt nem tudott elutazni a davosi világgazdasági fórumra, és lemondta az eseményen való részvételét - jelentette be csütörtökön az államfői hivatal.
jan. 28
13:32
Fölényesen nyerne, mégsem indul a választáson (Metropol)
Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban bejelentette, hogy a várakozások ellenére nem indul az idén ősszel esedékes elnökválasztáson.
jan. 28
13:45
Nyereségbe váltott a Ford (Napi)
jan. 28
13:48
Putyin ingyen oktatást ad a haitiaknak (Kitekintő)
Az orosz egyetemeken tanuló haiti diákok államilag finanszírozott rendszerbe kerülnek mostantól, a Haitit ért tragikus földrengés miatt

Keresés