2010. január 28. csütörtök

jan. 28
0:18
A magyar kormány mentőcsapata is munkába állt Haitin (HVG)
Megérkezett Haitiba és már bekapcsolódott a pusztító földrengés sérültjeinek ellátásába a magyar kormány által küldött orvosi mentőcsapat - erről Jackovics Péter, a csoport vezetője tájékoztatta telefonon az MTI-t, közép-európai idő szerint szerda este.
jan. 28
6:15
Eddig 60 millió forint gyűlt össze Haitiért (orientpress)
A Pannon, a T-Mobile, a T-Home és a Vodafone 1749-es közös segélyvonalára indított hívások és sms-k száma kedd éjfélig közel 300 ezer volt. Eddig közel 60 millió forint gyűlt össze a 200 forintos adományokból a haiti mentési munkálatok segítésére. Az UNICEF az eddig felajánlott adományokból több mint 118 millió liter tiszta ivóvizet tud biztosítani a földrengés gyermekáldozatai számára.
jan. 28
6:18
"Hulladékként bánnak a cigányokkal" (168 Óra Online)
A romák kényszer-kilakoltatásának befejezésére szólította fel a román hatóságokat az Amnesty International. Az igen éles hangvételű, “Hulladékként bánnak velük" című jelentést kedden tették közzé Londonban – írta elemzésében a .
jan. 28
6:33
Obama nem adja fel az egészségüggyel kapcsolatos terveit (Infostart)
A politikai különbségek leküzdése, a gazdaság mozgásba hozása, munkahelyek teremtése - ezek voltak a legfőbb üzenetei Barack Obama amerikai elnök első évértékelő beszédének.
jan. 28
6:36
Rosszabb a helyzet, mint a Meciar-érában (Kitekintő)
A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete nyilvánosságra hozta a Szlovákia 2009-2010 felmérését. A társadalomban létező feszültségekről Ján Bunčák tájékoztatta a sajtót.
jan. 28
7:09
Obama adókönnyítéseket és az egészségügyi reform folytatását ígérte (orientpress)
Az amerikai elnök este évértékelőt tartott. Barack Obama a kongresszus republikánus és demokrata párti tagjainak az együttműködését kérte. Persze a díszkeretes politikai szóvirágok közepette leginkább azt érdekelt mindenkit, hogy mit tervez az elnök a gazdaságban. Obama adókönnyítést javasolt azoknak a kisvállalatoknak, amelyek új dolgozókat vesznek fel vagy bért emelnek.
jan. 28
7:12
A holokausztból tanulva össze kell fognia a világnak (Kitekintő)
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a holokausztból tanulva össze kell fognia a világnak az új fenyegetések ellen.
jan. 28
7:12
Távozott Hondurasból a megbuktatott elnök (Népszava)
Távozott Hondurasból a tavaly nyáron megbuktatott elnök, aki hónapok óta a brazil nagykövetségen tartózkodott, de utódja szerdai beiktatásával párhuzamosan amnesztiát és engedélyt kapott az elutazásra.
jan. 28
7:27
Túlélőt találtak Haitin a francia mentőalakulatok (Infostart)
Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után.
jan. 28
7:30
Sínen van az alumíniumóriás (Kitekintő)
2.24 milliárd dollárnyi tőkét sikerült bevonnia a január végén tőzsdére készülő orosz alumíniumóriásnak, a Rusalnak, miután 1.61 milliárd darab új részvényét 1.39 dollárért kínálta eladásra a befektetőknek.
jan. 28
8:06
Belenyugodtak a csalásba (Kitekintő)
Két ellenzéki vezető nyilatkozta nyilvánosan Iránban, hogy elismeri az ország vezetőjének a júniusban megválasztott elnököt. Azonban kitartanak amellett, hogy a választásokat elcsalták.
jan. 28
8:21
Amerikai választások már spanyolul is (nyest.hu)
Az Egyesült Államok spanyol ajkú lakossága már anyanyelvén is tájékozódhat az amerikai választási iroda weblapjáról.
jan. 28
8:24
Szlovák nyelvtörvény: amerikai képviselő gondolkodásra kérte Ficót (HVG)
Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico miniszterelnöknek írott szerdai levelében.
jan. 28
8:24
Travolta élelmet és orvosságot szállított Haitire (Kitekintő)
John Travolta élelmet, gyógyszereket és orvosi csoportot szállított saját repülőgépével Haitire, s egy csoport szcientológust is odavitt.
jan. 28
8:24
Amerikai képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Ficótól (Népszava)
Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico miniszterelnöknek írott szerdai levelében.
jan. 28
8:42
Nem a magyarok a legpesszimistábbak (Kitekintő)
Rettegnek a munkanélküliségtől, és féltik a lejt. Az európaiak viszont nem ijedtek meg a terroristáktól, sem a bevándorlóktól. Románia a legpesszimistább uniós tagállam.
jan. 28
8:44
Lobbiznak a kisebbségekért (Kitekintő)
A lisszaboni szerződés életbe lépésével, no meg az új EB alakulásával változni látszik a brüsszeli politika, a kisebbségekhez való viszonyulás is. Erről és a közeljövőben várható kezdeményezéseikről kérdezte a Háromszék portál Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselőt.
jan. 28
9:00
Be kellett zárni Lappföldet a sok hó miatt (HVG)
Veszteséget okoz a hó „brit lappföldön”, pedig igazán illik hozzá ez a csapadék, mivel a Mikulás szűk hazáját mintázza a karácsonyi vidámpark.
jan. 28
9:00
Több ezer hibás autót hívnak vissza (Kitekintő)
A Toyota több, mint kétmillió autóját érinti a gázpedál problémája az Egyesült Államokban és Kanadában. Ráadásul nem ez az első eset.
jan. 28
9:15
Tizenöt nap után mentették ki a romok alól (orientpress)
Kimentettek a romok alól egy fiatal lányt Haiti fővárosában, aki összesen 15 napot töltött a földrengést követően a törmelékek fogságában. Darline egy kollégium mosdójában rekedt a katasztrófát követően.
jan. 28
9:18
Kevesebb atom: hamarosan megállapodhatnak az új START-szerződésről (HVG)
Az új START-szerződésről kezdett orosz-amerikai tárgyalások már majdnem befejeződtek, a megállapodás hamarosan megszületik – közölte szerdán a Fehér Ház, miután a két ország elnöke telefonon tárgyalt a kérdésről. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev egyeztetésről az orosz külügyminisztérium is beszámolt hozzáfűzve, hogy azt Washington kezdeményezte.
jan. 28
9:18
Francia fegyverek kap a libanoni hadsereg (Kitekintő)
A korábbi amerikai és szír fegyverszállítások után a libanoni légierő most francia segítséggel modernizálja felszerelését.
jan. 28
9:18
Pár órán múlt a 16 éves Carlene élete (168 Óra Online)
Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után – közölte az MTI.
jan. 28
9:33
Alkotmánybíróság elé kerülhet a bankkártyadíjak ügye (Napi)
jan. 28
9:33
Oszkó: nem vetnek ki új adókat az ingatlanadó kiesése miatt (orientpress)
Az ingatlanadóról szóló törvényjavaslattal mindössze annyi a baj, hogy túl szűk a 10 százalékos türelmi sáv, amit megállapítottak - nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter a köztelevízióban. Sereg András, az Ab sajtófőnöke szerint akár 30-40 százalékos sáv is elképzelhető, de a taláros testület legfőbb kifogása az, hogy sérül a jogbiztonság elve, miután az állampolgárra terhelik a valós és a…
jan. 28
9:36
A Legfelsőbb Bíróság kiállt a lobbicsoportokért (Kitekintő)
Éles kritikával illette Barack Obama az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntését, amellyel eltöröltek bizonyos kampányfinanszírozásra vonatkozó korlátozásokat.
jan. 28
9:51
WSJ: magánnyomozókat fogadott a McDonald's (Napi)
jan. 28
9:54
Roma vezetők is egyeztethetnek a kanadai vízumkényszerről (HVG)
Közös érdek a Magyarországgal szembeni kanadai vízumkényszer újbóli bevezetésének elkerülése, a két ország folytatja az egyeztetéseket - ebben foglalta össze szerdai ottawai tárgyalásainak lényegét Szabó Vilmos külügyi államtitkár. A magyar kormány roma vezetőket is fel fog kérni, hogy kapcsolódjanak be az egyeztetésekbe.
jan. 28
9:56
Haiti: túlélőt találtak 15 nappal a földrengés után (HVG)
Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után.
jan. 28
10:09
Komoly hibára bukkantak a Lada gyártójánál (Napi)
jan. 28
10:12
1300 méter mélyen bukkantak rá az etióp gép fekete dobozaira (HVG)
Megtalálták a Bejrút közelében hétfőn hajnalban lezuhant etióp utasszállító gép repülési adatait rögzítő fekete dobozokat.
jan. 28
10:12
Hulladékként bánnak a romákkal Romániában? (Kitekintő)
A roma lakosság kényszerkilakoltatásának befejezésére szólította fel igen éles hangvételű, tegnap Londonban közzétett jelentésében a román hatóságokat az Amnesty International.
jan. 28
10:12
Félelem: elmosódnak a test részletei (168 Óra Online)
Leghamarabb március végére készül el az a mindenre kiterjedő brüsszeli értékelés, amely választ adhat az egyes amerikai és európai repülőtereken már üzembe állított test-szkennerek működését övező technológiai, egészségügyi, adatvédelmi, emberi jogi és pénzügyi aggodalmakra.
jan. 28
10:14
Obama elismerte, a változások "nem jöttek elég gyorsan" (HVG)
Barack Obama amerikai elnök szerda esti évértékelő beszédében a különbségeken való felülemelkedésre, a "politika zsibbasztó súlyának legyőzésére" hívta fel a kongresszus republikánus és demokrata párti tagjait, hogy összefoghassanak Amerika problémáinak megoldására.
jan. 28
10:14
Kitört a gyorséttermek háborúja (Kitekintő)
Megnyitott az első Burger King étterem Moszkvában. A piacot eddig a McDonald's uralta, amelynek minden eladási világrekordja az orosz fővároshoz köthető. A Burger King bizakodó: meg akarják szorongatni a fő konkurensüket.
jan. 28
10:16
Csokoládéból készült Lenin óriásszobra (Kitekintő)
Lenin ismét megjelent régi talapzatán Bukarest egyik főterén, igaz, ezúttal nem bronzból öntve, hanem csupa romlandó anyagból, egyebek között édességekből összerakva.
jan. 28
10:45
Vége a bankok időhúzásának? (Napi)
jan. 28
10:45
Zavaros makroadatok Amerikában? (orientpress)
Szerdán a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállományának novemberi adatát módosította a mutatót kezelő minisztérium, a közleményben adatfeldolgozási és szezonalitási problémára hivatkoztak. Ennek eredményeképpen a novemberi mutató +0,2 százalék helyett -0,7 százalék lett, amely a ma megjelenő decemberi adat esetében bázisként funkcionál.
jan. 28
10:47
Kizöldültek az ázsiai indexek (orientpress)
A mai kereskedésben, a jó hangulatot részben az amerikai pluszok és az ebből adódó short-zárások okozták, de jól szerepeltek az elmúlt napokban relatíve stabilabb részvények is.
jan. 28
10:48
Malajziába vezetnek a Delta-Northwest nyomozás szálai (HVG)
Tíz feltételezett terroristát vettek őrizetbe Malajziában, a gyanú szerint kapcsolatban álltak azzal a nigériai férfival, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.
jan. 28
10:48
Kirakat-bizottság vizsgálhatja a gázai bűnöket (Kitekintő)
Megszületett a döntés: Izrael hozzájárul egy bizottság kinevezéséhez, amely a tavalyi gázai katonai hadművelet bizonyos elemeit (!) vizsgálja.
jan. 28
10:50
Újabb tüntetőket akasztottak fel Iránban (HVG)
Iránban felakasztottak csütörtökön két embert, miután halálra ítélték őket kormányellenes tüntetésen való részvételért - jelentette az Irna hivatalos hírügynökség.
jan. 28
11:06
Sztálin ismét az orosz boltok polcaira kerül (HVG)
Sztálin arcképével díszített címkéjű szódavizet bocsátott ki a második világháborús sztálingrádi csatában aratott győzelem emlékére egy volgográdi cég.
jan. 28
11:06
Botrányt kavartak az Európai Parlamentben (Kitekintő)
Heves ellenkezést váltott ki a romániai európai parlamenti delegáció tagjai körében, hogy Adina Vălean liberális párti EP-képviselő az ellenzők kihagyásával szervezett szemináriumot Brüsszelben Verespatakról.
jan. 28
11:06
"Ez nagyon jó figyelmeztetés volt számunkra, mert a terroristák mozgástere már nem csupán egy ország, hanem az egész világ" (Népszava)
Tíz feltételezett terroristát vettek őrizetbe Malajziában, a gyanú szerint kapcsolatban álltak azzal a nigériai férfival, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.
jan. 28
11:06
Az új Apple-csoda: könyvolvasóként is forradalmi (nyest.hu)
A tegnap bemutatott készülék voltaképpen egy nagyra nőtt iPod touch. Steve Jobs szerint új, forradalmi termékkategória jött létre.
jan. 28
11:42
Kitiltotta a pizsamában vásárlókat egy Tesco üzlet - fotó (HVG)
A nagy-britanniai St. Mellonsban működő Tesco üzletben a bejáratnál és több helyen is kifüggesztették azt a felhívást, amelyben arra kérik a vásárlókat, hogy mezítláb és pizsamában ne vásároljanak a boltban.
jan. 28
11:42
Munkahelyeket teremtene Obama (Kitekintő)
Az Egyesült Államok elnöke a tegnapi napon tartotta a Kongresszusban az ilyenkor szokásos évértékelő beszédét, amelyet a piaci szereplők nagy várakozással figyelhettek köszönhetően részben annak a múlt héten bejelentett elképzelésnek, mely szerint szigorúbban szabályoznák a banki kockázatvállalást.
jan. 28
11:44
51 éves a kubai forradalom (Kitekintő)
A Kubai Forradalom 51. évfordulójának megünneplése a budapesti Hadtörténeti Múzeumban.
jan. 28
12:00
Pénzt pumpálnának Kárpátalja gejzírjébe (HVG)
Hasznosítás nélkül folyik el a kárpátaljai Vucskómező (Vucskove) község gejzírje. A gyógyhatású víz mellé a szovjet időkben szanatóriumot kezdtek emelni, de az építkezés azóta sem fejeződött be.

Keresés